Nu sätter kungen ner foten mot Svenska Akademien

Nu sätter kungen ner foten mot Svenska Akademien
Turerna kring Svenska Akademien och dess ledamöter fortsätter. Utspelen avlöser varandra, något kungen följer nära.
Annons

Fyra ledamöter har beviljats utträde ur Svenska Akademien sedan de senaste bråken som skakat Akademien, medan ytterligare fyra ledamöter inte längre deltar i dess arbete. För inval av nya ledamöter kräver stadgarna att tolv ledamöter närvarar, något som ledamot Horace Engdahl kommenterade under onsdagen i Expressen. Då slog han även ner kungens makt över Akademien.

Annons

“Låt oss först som sist fastslå att den som tolkar Svenska Akademiens stadgar är Akademien själv. Vi inhämtar de expertsynpunkter som vi anser oss behöva, men avgörandet ligger hos ledamöterna, ingen annan. Akademien är en självständig och självförvaltande organisation och är varken en del av staten eller av hovet. Det finns inget skäl att tro att kungen skulle betrakta saken på något annat sätt.”

Men kungen följer händelserna i Akademien nära, och sätter nu ner foten efter detta senaste uttalande. Stadgarna är tydliga, meddelar hovet.

– Kungen följer händelseutvecklingen i Svenska Akademien. Kungen har gjort förtydliganden i stadgarna när det gäller utträde ur Svenska Akademien. När det gäller frågan angående de 12 ledamöterna står detta tydligt i stadgarna. Nu måste Svenska Akademien lösa saken internt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Akademien grundades av kung Gustaf III år 1786. Sedan det året har Sveriges kung varit dess beskyddare. Det innebär bland annat att kungen ska hållas informerad om viktiga händelser inom Akademien och godkänner olika beslut som tas. Det är alltså därför kungen informeras om händelser inom svenska akademien.

Foto IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

30 kommentarer till “Nu sätter kungen ner foten mot Svenska Akademien”

 1. Christina Kari Helsinki skriver: 24 maj, 2018

  Det blir bara roligare och roligare. Synd ändå att Nobelpriset som anses som ett av världens finaste också bli skamfilat. Men bra att Kungen stampar takten genom sitt förtoendegivande inflytande.


  1. Blinka skriver: 24 maj, 2018

   Ja det är så mycket som har blivit skamfilat i Sverige de senaste åren, man ser snart ingen skillnad på VPK och C-partiet. Och de som står för Nobelfesten är också skamliga som utesluter demokratiskt valda partiledare.


  2. Bror skriver: 24 maj, 2018

   Blinka, Blinka!
   Det har kommit rök i ögonen…


  3. annica, helsingfors skriver: 24 maj, 2018

   Christina Kari
   jag har för länge sedan plockat fram popkornen för att följa denna osannolika såpopera 🙂
   Och kungen ska då reda ut härvan…. ?
   Det enda kloka var beslutet att inte i år tilldela Nobels litteraturpris – stackars den som varit tvungen att ta emot priset av den samlingen.
   Någon ordning på SA kan inte uppnås utan att Horace E. avgår. Men det låter sig väl inte göras ifall och då han inte fattar att göra det själv.


 2. Humaniora skriver: 24 maj, 2018

  Jaha,nu försöker Horace Engdahl sätta ner foten gentemot CG himself….
  MEN, det handlar ju egentligen inte om stadgarna,det är ju uppenbart,bara ett svepskäl för att slippa ta sig an de verkliga problemen.Så länge man blundar för/förnekar de bevisligen olika avarterna inom akademin med bland annat sexuella övergrepp etc, kommer detta inte resultera i någon som helst beteende- och/el attityd förändring hos de perverterade herrarna…
  Istället går man som katten kring het gröt
  C G, Horace m fl…Vad är ni rädda för?! Vad är det som till varje pris måste följas!? Mina herrar, ni VET svaret..! !


 3. Allegra skriver: 24 maj, 2018

  Akademien är ett getingbo av divor, stackars kungen.


 4. Stefan skriver: 24 maj, 2018

  Horace Engdahl känner nu hur sanningen flämtar honom i nacken. Att han vägrar avgå kan man dock ha viss förståelse för, för vad har han då att falla tillbaka på? Han är ju ingen författare utan endast en mindre lyckad litteraturkritiker från den mindre lyckade vänsterliberala tidningen DN.
  Så här gör kungen rätt, låt Horace svettas!


  1. Helene skriver: 24 maj, 2018

   Stefan, så sant, så rätt!


 5. Humaniora skriver: 24 maj, 2018

  Rättelse: inte följas utan naturligtvis döljas…


  1. Helene skriver: 24 maj, 2018

   Humaniora, förstod att du menade döljas,:) 🙂 (känner dej så väl vad du menar),,, JoJo,,Horace Engdahl behöver nog som Stefan skriver,,svettas en stund.


 6. Bror skriver: 24 maj, 2018

  Som både Humaniora och Stefan påpekar är Horace Engdahl något av spindeln i det Akademinät där alla trådar löper samman. Att det förhåller sig så har även Peter Englund givit offentlighet åt. Slutsatsen är därför given: ingen förnyelse är möjlig så länge HE ockuperar en av de 18 stolarna.
  Den psykologiska frågan om varför han så envist hänger kvar, har redan Jonas Gardell besvarat: Akademien ger HC allt det han trängtar efter: prestige, makt och tillträde till de fina salongerna.


 7. Bror skriver: 24 maj, 2018

  Forts.
  Några alternativa fora som skulle kunna ge HE detta så hett eftertraktade finns inte.
  Som litteraturvetare är han habil, liksom hans insatser som kritiker är det. Hans försök som aforistiker förbigås helst med tystnad.
  Däremot har HC en uppenbar begåvning för vänskap. Stig Larsson och Kulturprofilen är två bland de mer bemärkta i hans entourage. Här kan man därför med fog säga att HE slåss för sitt liv som bemärkt kulturperson.


  1. annica, helsingfors skriver: 25 maj, 2018

   Bror
   huvudet på spiken.
   Och jag börjar alltmer förstå f.d hustrun Ebba Witt-Brattströms utgjutelser över att Horace blev helt omöjligt självuppblåst efter att han utsågs till ständig sekreterare.
   Före det visste nog få vem detta geni var.


 8. Humaniora skriver: 24 maj, 2018

  Helene, Stefan och Bror, tack för att ni vågar stå upp för sanningen och därmed vara obekväma för etablissemanget. Är
  glad att ni finns här och vi ifrågasättare av ett och annat behöver stödja varandra i detta.
  Helene, ja vi förstår oftast hur vi båda tänker och har följt varandra några år.
  Önskar dig en fin helg i det soliga vädret:)


  1. Hedvig skriver: 24 maj, 2018

   Humaniora
   du glömde skriva in mig i raden av personer som vågar


 9. ananas skriver: 24 maj, 2018

  Vilken cirkus!


 10. konsttanten skriver: 24 maj, 2018

  Både Horace Engdahl och Sture Allén borde ha gått för länge sedan!


 11. Christina Kari Helsinki skriver: 24 maj, 2018

  Men Kungen fixar det är jag säker på. Hur skulle det gå med Nobel festen, det enda tillfället där Kungen får visa sin eminenta familj för världspressen.


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 25 maj, 2018

   Är kungen verkligen rätt person att röja i härvan? Han är ju inte heller folkvald. Visste ni att kungen disponerar och delar ut 350 bostäder, ägda av svenska folket, till släkt och vänner. Dessa betalar inte marknadsmässig hyra vilket också innebär en kostnad för oss skattebetalare…


 12. Monlec skriver: 24 maj, 2018

  Jamen Horace, nu får du ge dig. På allvar. Innan du blir än mer patetisk.


 13. KMS skriver: 24 maj, 2018

  Fina och kloka kommentarer 24.5. Tack alla och solig, trevlig helg! KMS


 14. Marguerithe skriver: 25 maj, 2018

  Jag anser att vi borde utdela ett Nobelpris i litteratur skrivet av någon de flesta känner till. Denna samling äldre herrar och damer tillkännager någon vi knappast hört talas om. Jag vill se en helt ny Svensk akademi med lite nytänkande ledamöter. Man måste nog tänka längre här.


  1. Stefan skriver: 25 maj, 2018

   Ge Nobelpriset postumt till Sven Stolpe.
   Bara detta hans uttalade är värt Priset:
   ”Nej, jag vill inte bli ihågkommen alls. Det tror jag inte är någon risk, förstår du, i det svenska Sovjetväldet att man blir ihågkommen. Det kommer inte att finnas kvar några av oss, inte. Det kommer bara att fladdra stora rödskägg vart man går.”


  2. Marguerithe skriver: 25 maj, 2018

   Stefan,
   Sven Stolpe var framsynt.


 15. Christina Kari Helsinki skriver: 25 maj, 2018

  Ge Kungen ett Nobelpris för hans insatser för Sverige. Och gör senare priset automatiskt så Victoria också får det. Lol.


 16. Maria skriver: 25 maj, 2018

  Jag gillar vår kung och tror säkert att han reder ut den här historien på bästa möjliga sätt.


 17. konsttanten skriver: 25 maj, 2018

  Marguerite: Instämmer!
  Det är för mkt mossa och ego bland några som är kvar i Akademien. Kanske en tidsbestämd period vore bra, exempel 25 år?


 18. Monarkist skriver: 25 maj, 2018

  Nej, jag tror inte allt att kungen är rätt person att stävja upp i detta sällskap. Han är alltför tyngd av gamla anor och av allt annat som Svenska Akademin har stått och ännu till viss del står för. Den som i nuläget klamrar sig fast allra mest, är den som borde ha avgått först. Om han hade haft den minsta självinsikt. Nu verkar han ju inte ha det och det får rent löjeväckande konsekvenser.


 19. Lola skriver: 26 maj, 2018

  Otidsenliga verksamheter som Sv Akademien & Kungahuset klamrar sig fast vid dåtid utan tillstymmelse till vilja att förnya. Något de andra akademierna fortlöpande tillsett utan att tappa trovärdighet
  För Sverige i Tiden kräver något annat än att vakta på det förgångna. Man inte kan bromsa i en uppförsbacke & nu får nog alla entledigas om Priset ska flrbli K.huset ska sättas under lupp så nya tider stundar om än motvilligt för båda parter. Istället för att schavottera borde de följt med tiden.


 20. Humaniora skriver: 27 maj, 2018

  Lola, mycket bra kommentar! !


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar