Nu spärrar man av Amalienborg: Inga bilar tillåtna

Margrethe
Under tisdagen kom nyheten - nu kan man inte längre köra bil in på Amalienborgs borggård. Läs varför här.
Annons

Nu kommer man inte längre in på borggården till Amalienborgs slott i centrala Köpenhamn. Hela området har precis blivit helt avspärrat för all biltrafik.

Så nu är det bara gående och cyklister som kan komma in på Amalienborg Slotsplads, det berättar Slotts- och Kulturstyrelsen för dansk press. Anledningen är att man vill öka säkerheten, speciellt vid speciella tillfällen när många samlas på den stora och pampiga slottsplatsen.

Annons

Amalienborg

Annons

Stora hinder – i typ av stålbarriärer och annat – har placerats ut på flera olika ställen för att hindra otillåten biltrafik och minska risken för eventuella terrorhot.

Slottet är nu en betydligt säkrare plats

Stora lastbilar har som alla vet vid det här laget använts vid ett olika terrorattacker i Europa, som i Stockholm och Nice, då någon kört rakt på människor för att skada så många som möjligt.

–Platsen har nu blivit mycket mer säker att vistas på, speciellt vid stora begivenheter som drottningen födelsedag eller vid livgardets vaktskifte klockan 12, säger Slotts- och kulturstyrelsen till DR.

Annons

drottning Margrethe

Den 16 april nästa år fyller drottning Margrethe 80 år och flera stora fester håller säkert redan på att planeras. Vi antar också att många kungligheter från andra länder att medverka under festligheterna, som den svenska kungafamiljen.

Slottet är ett av landets mest besökta platser

Då kommer det säkert att bli stora folksamlingar just på slottsplatsen och risken för ett terrordåd anses därför vara högt, förståeligt nog. Slottet är ett av landets mest besökta platser och tusentals turister, både inhemska och utländska, kommer dit varje vecka för att se slottet och vaktavlösningen.

Annons

Fyra separata palats

Amalienborgs slott består av fyra separata palats och har fått sitt namn efter drottning Sofia Amalia. Under 1600-talet låg där ett slott som uppförts i hennes ära men det brann tyvärr ner. De nuvarande palatsen uppfördes i rokokostil mellan 1748 och 1760 och användes som privatbostäder fram till år 1794. Då blev de bostad åt kungafamiljen efter att Christiansborgs slott brunnit ned.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Nu spärrar man av Amalienborg: Inga bilar tillåtna”

  1. charlotte skriver: 11 september, 2019

    Äntligen kan man säga. Det är ganska förskräckande hur nära Amalienborg man kommer när man rör sig i Köpenhamn.


  2. Birthe Vejrum skriver: 12 september, 2019

    Stålbarrierer + betonklodser har været midlertidige løsninger.
    De nye “forhindringer” stolper af stål, som bliver betrukket/överdragna med bronze. De er 1,20 m høje, og de kan sænkes og hæves når kongehusets biler/kareter forlader eller ankommer til pladsen.
    Amalienborg Slotsplads vil faktisk blive flottere, når den er klar i starten af 2020.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar