Ny intervju – Victorias tårar efter besöket i flyktinglägret

Ny intervju – Victorias tårar efter besöket i flyktinglägret
Svensk Damtidning är på plats i Beirut, Libanon, där vi fått en pratstund med en tagen kronprinsessa som under morgonen besökte flyktinglägret Burj Al-Barajneh.
Annons

Det är en nästan ofattbar syn. Vattnet rinner över de tjuvkopplade elledningarna över våra huvuden, och de hänger så tätt att man knappt ser himlen.

– Precis där var det en person som dog av en elstöt nyligen, säger någon och pekar mot gathörnet.

Annons

Den här tidiga morgonen i Beirut är kronprinsessan Victoria och prins Daniel i flyktinglägret Burj Al-Barajneh. Det är ingen som vet hur många palestinier som lever sina hela liv i de här fallfärdiga husen, men det kan handla om uppemot 40 000. Vi går genom de smala gränderna, mellan tutande bilar och mopeder. Det står lokala säkerhetsmän med kpist överallt och säpo är på tårna.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i flyktinglägret Burj Al-Barajneh i Beirut.

Kronprinsessan blir guidad av Claudio Cordone från biståndsorganisationen UNRWA när en fårad kvinna med käpp tränger sig fram.

– Hjälp mig, min dotter har förlorat sin man och kan inte försörja sina barn, säger hon om och om igen.

Flyktingkvinnan Fatima lyckades ta sig ända fram till kronprinsessan under besöket i flyktinglägret i Beirut.
Fattig och utsatt – men tuff. 69-åriga Fatima trängde sig förbi vakterna och ända fram till kronprinsessan för att böna om hjälp åt sin dotter och sina barnbarn.

Efteråt möter jag en tagen Victoria.

Jag vet inte hur kronprinsessan känner men det här besöket går rätt in i magen.

– Ja det här går rätt in i magen, verkligen! Det är klart man har ju hört och man har läst mycket om sådana här flyktingläger, men det blir så enormt påtagligt när man är här själv. Det är ju därför det här besöket är så viktigt, så att man kan förstå själv.

Annons

– Man förstår ju de här människornas situation och deras känsla av hopplöshet, när de bor i generationer på sådana här ställen och inget annat vill än att ge sina barn en bättre framtid.

Och så är situationen så låst?

– Ja den är jättelåst. De säger ju att rent geografiskt så har de här områdena inte förändrats, inte utvecklats, men befolkningen har vuxit enormt. Så det är en jättepåfrestning och det här är ju inte ett sätt man ska behöva växa upp på. Men säkerhetsläget och situationen i regionen gör ju att sådana här platser uppstår.

Kan kronprinsessan ändå känna något hopp?

– Jo, men alltså… Hopp, det är kanske lite stort på något sätt. Men det finns ju ljuspunkter. Framför allt skolorna. Det är SÅ viktigt att det finns stöd till skolorna här, så att det finns en plats där barnen kan påverka sin framtid och utvecklas framåt och få en chans att på sikt försörja sin familj.

Det är till just en skola som vi går sedan. Och det är utanför Al-Yarmouk-skolan det händer. De fyra flickorna på trappan börjar plötsligt sjunga Du gamla du fria – på svenska.

Victoria besöker en skola i Beirut.

Kronprinsessan tappar faktiskt hakan, och framåt andra versen går det inte längre. Hon torkar bort tårarna ur ögonen, efter en morgon med så många starka känslor.

Barnen sjöng på svenska för Victoria.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Ny intervju – Victorias tårar efter besöket i flyktinglägret”

 1. josefin skriver: 18 oktober, 2018

  Var detta mer gripande än lägret i Jordanien? I Jordanien pratades det om “hopp”, här pratas det om misär. Sv har ju gett mycket bistand här genom aren. Vad har kommit av det? Vad var regeringsrepresentantens syn?


 2. Helene skriver: 18 oktober, 2018

  Att Victoria samt Daniel besöker ett av 1000-tals flyktingläger är bra, –Victoria säger: Det blir ju så enormt påtagligt, osv. –Ja, det har hon rätt i,–Men,–när hon säger: Man förstår ju de här människornas situation, osv. –Det, bästa Victoria, tror jag dock inte du kan göra—det sitter/handlar om ett större, mycket större perspektiv.


  1. konsttanten skriver: 18 oktober, 2018

   DET vet väl vår kloka Victoria, att det gör!!


 3. Rinna skriver: 18 oktober, 2018

  Finns väl ett par rum på Haga…


  1. Regina Lindholm skriver: 18 oktober, 2018

   Försöker du vara rolig eller ironisk? Du är ingendera!


  2. ananas skriver: 18 oktober, 2018

   Regina Lindholm

   Är helt enig med dig.


 4. Helene skriver: 18 oktober, 2018

  konsttanten kl.(13.53)

  Det är så lätt att säga: Jag förstår,,—–Men konsttanten–att verkligen förstå något oerhört –som man själv aldrig har varit i–eller aldrig kanske “hamnar” i –är nästan omöjligt, om man inte gått i dennes skor.


  1. josefin skriver: 18 oktober, 2018

   Sa sant Helene!


  2. Regina Lindholm skriver: 18 oktober, 2018

   Kanske är det så, att man inte kan förstå i sin helhet, men världen blir väl inte bättre av att man inte är empatisk. Mera empati så skulle världen säkert se liiite annorlunda ut!


  3. Mona skriver: 19 oktober, 2018

   Man kan visst förstå,om man har en empatisk förmåga. Tycker att ett besök som detta uppmärksammar det elände som finns som annars drunknar i mediebruset.


  4. Birthe Vejrum skriver: 19 oktober, 2018

   Helene – det har du faktisk ret i. Men læser man teksten ord for ord, så mener jeg faktisk, at Victoria leverer så klar tale, og går så langt som det er muligt for hende at gå, UDEN at den israelske ambassadør står i de svenske regeringskontorer med en officiel klage.


  5. konsttanten skriver: 19 oktober, 2018

   Jag förstår vad du menar Helene, men Victoria är ingen ytlig person precis.


 5. PernillaA skriver: 18 oktober, 2018

  Helene, jag vet vad du menar.
  Victoria är tagen av situatonen och det är viktigt att hon var där men att förstå dessa människor är som du skriver omöjligt.
  Det gäller även för mycket banalare saker


 6. Eva skriver: 18 oktober, 2018

  Givetvis ska ingen människa behöva ha det så. Glöm dock inte att det även i Sverige finns svenskar som inte får någon hjälp.
  Folk som kommit hit utifrån, flyktingar eller ej, lever lyxliv jämfört med många svenskar.


 7. vesna skriver: 18 oktober, 2018

  Det är politik på högsta nivå. Att stoppa alla krig, bygga civil samhälle, infrastruktur och annat tar lång tid och resurser. Libanon hade före syriska flyktingar ekonomiska problem och så vidare. Det är mycket komplext och svårt att lösa men man måste börja någon gång. Biståndet kommer från omvärlden. Hur används pengar…? Det vet vi själva hur det är svårt med integration.


  1. Baettan v Janzon skriver: 19 oktober, 2018

   Har tjänstgjort i denna del av världen och sett hur det verkligen ser ut för människorna som lever i dessa ‘städer’ i storstaden Beirut. De som bor i detta flyktingläger, Bourj el-Barajneh, är palestinier och ‘lägret’ har funnits sedan 1948. De är statslösa flyktingar som inte har rätt att gå i vissa skolor, inneha div arbeten, får inga visum till de flesta andra länder pga sitt ‘laisssez passer’ (pass utfärdat av bl.a. FN). Många har ingen framtidstro, de försöker bara överleva.


 8. Helene skriver: 19 oktober, 2018

  konsttanten (kl. 10.39)
  Nej konsttanten, Victoria är ingen ytlig person. Det intryck jag fått är tvärtom,–en jordnära tänkande person. Inga fillers på läpparna eller annat tillgjort. –Men min andemening—att vi alla ofta säger: –Jag förstår—fäller en tår eller ger bort en kram,,–vi kan ändå aldrig förstå någan annans djupaste känsla, även i banalare ting än detta.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar