Nya bilder på tronföljartrion! Allt om kungen, Victoria och Estelles dag

kungen, victoria, estelle bernadottebiblioteket
En dag ska prinsessan Estelle bli drottning av Sverige. Och kronprinsessan har redan börjat prata kunglig släkthistoria med henne!
Annons

Prinsessan Estelles “drottningskola” fortsätter. Hon är nummer två i successionsordningen, efter mamma Victoria och före lillebror Oscar, och en dag kommer hon att ta över rollen som Sveriges statschef. Och kronprinsessan är, redan nu, mån om att berätta för sin dotter om kungafamiljens släkthistoria. Precis som kungaparet gjorde för henne när hon var liten.

Annons

I veckan tog kungen och Victoria därför med sig Estelle till Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Där förvarar man över hundratusen böcker som tillhört ätten Bernadotte och Estelle tittade intresserat när kronprinsessan bläddrade i de gamla verken.

Vad tyckte prinsessan Estelle om besöket?

– Prinsessan var väldigt intresserad. Hon tyckte att besöket var så roligt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

kronprinsessan victoria prinsessan estelle
Victoria och Estelle besökte Bernadottebiblioteket tillsammans med morfar kungen.

De gamla bilderna, från 1800-talet, var också spännande att titta på för den sexåriga prinsessan. På hovet syns bilderna syns Estelle bland annat titta på fotografier från drottning Victorias personliga samling, där man annat kan hitta bilder från en resa till Egypten under tidigt 1890-tal. På en annan bild (högst upp) ser men dessutom att kungen passade på att visa Estelle några bilder på när han själv var kronprins. Då han som 16-åring besöker Karlskrona, 1962.

kung carl gustaf
Kungen visade upp den högra bilden för sitt äldsta barnbarn. Tror ni att hon kände igen sin morfar?

Vad tycker kronprinsessan om att ta med prinsessan Estelle på sådana här besök? 

– Det är ju ett kulturarv och kronprinsessan är så glad över att prinsessan Estelle är så intresserad. Hon är ju i den åldern då barn är väldigt vetgiriga så i det här fallet vill man berätta om familjehistorien på ett lättsamt och roligt sätt.

Kunglig upptäcksfärd

Prinsessan Estelle Bernadottebilblioteket
Prinsessan Estelle fick en rundtur bland de kungliga boksamlingarna.

Margareta Thorgren berättar dessutom att vi kan se fram emot fler besök av den här typen. Häromveckan besökte ju mor och dotter Skattkammaren på Kungliga slottet. Undra vilken kunglig gömma hon besöker härnäst!

Läs mer

 Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

25 kommentarer till “Nya bilder på tronföljartrion! Allt om kungen, Victoria och Estelles dag”

 1. Minna skriver: 23 januari, 2019

  Jag tror att Estelle blir aldrig drottning.Sverige kommer att bli republik tror jag.Och hoppas också.


 2. Liat skriver: 23 januari, 2019

  Tronföljartrion, hm fel uttryck 2 st är tronföljare, en sitter redan på tronen.


  1. ananas skriver: 23 januari, 2019

   Exakt!


 3. konsttanten skriver: 23 januari, 2019

  Hoppas innerligt att Estelle blir drottning efter Victoria. Sverige behöver en trygg statschef, något som är stabilt i detta oroliga land med huvuden som rullar mm!


  1. Midnattsol skriver: 23 januari, 2019

   Och du menar att man kan bedöma detta på 6-åring?? Menar du allvar?

   Hur Estelle blir som vuxen har vi ingen aning om; hon ska igenom tonåren med allt vad detta innebär och förhoppningsvis klara sig relativt opåverkad av den enorma press som redan (!) sätts på henne. Varför ska hon ständigt visas upp och verka intresserad? Jag undrar hur detta i längden påverkar ett barn.. Vi vet hur tufft det var för Victoria en period. Varför gör de detta??


  2. Saras skriver: 23 januari, 2019

   Konsttanten

   Menar du att nuvarande statschef inte är stabil nog ?


  3. Christina skriver: 23 januari, 2019

   Håller verkligen med ”konsttanten”! Vi behöver trygghet när Sverige har utvecklats till att bli ett oroligare och kriminellare land!


 4. Bettan skriver: 23 januari, 2019

  När får hon vara Barn, alltid påhejad och uppvisas av Victoria. Kungaparet var mer diskreta när det gällde barnen.


 5. Ingrid skriver: 23 januari, 2019

  Konsttanten
  Vad pratar du om?
  Vet du inte hur saker och ting fungerar, du är ju ganska frekvent här på sidan?


 6. Surkärring skriver: 23 januari, 2019

  Jag tror att monarkin är avskaffad då Estelle ska ta över. Borde avskaffas långt tidigare. Monarki tillhör det förgångna.


  1. josefin skriver: 23 januari, 2019

   enklast vore att avskaffa monarki när CG gar hädan, da slipper man även diskussionen om “stackars CP som blev snuvad pa sin tronföljarroll” f att de demokratiskt valda, och folket, röstade pa ändring i tronföljd , o KPV som bara vill “vara vanligt folk”far som hon vill. Win win win!


 7. annica, helsingfors skriver: 23 januari, 2019

  Estelle verkar vara en nyfiken och vetgirig flicka, så hon tycker säkert det är kul att besöka Skattkammaren och bläddra i historiska böcker med mamma och morfar.

  Men VARFÖR ska besöken förevigas med fotograf och läggas ut i tidningar?
  PR för kungahuset?


 8. ananas skriver: 23 januari, 2019

  Visst kan, och tycker jag, ska barnen tas med på museer osv men undrar varför även detta skulle fotograferas. Kan ju inte bli ett “normalt” besök med fotografer i hälarna.


 9. caterine skriver: 23 januari, 2019

  Absolut, Surkärring, när den dagen kommer hoppas jag att monarkin är borta. Grymt mot ett barn att ha hela livet planlagt, att inte få välja själv vad man vill jobba med. Stackars barn.


 10. Daga skriver: 23 januari, 2019

  En morfar i gott gehör för sitt barnbarn.Kan en bild bli varmare eller vackrare.I dag var äldsta barnbarnet (12 år snart 13) o tjej o friserade farfar,ja det är inte så svårt,maskinen ni vet över det som finns kvar!Men den kärleken, i samhörigheten i stunden kan smälta de isigaste sinnen.Mvh Daga


 11. Mon skriver: 24 januari, 2019

  Konsttanten… Sverige är väl knappast ett oroligt land där huvud rullar. Sverige är snarare ett av de mest stabila länderna i världen. Lyft blicken över kanten på din ankdamm och se på omvärlden så inser du säkert detta.


  1. konsttanten skriver: 24 januari, 2019

   Mon: Jag tänker på olika kommuner ute i landet, där händer mkt, som inte står i de stora dagstidningarna.


 12. MarieS. skriver: 24 januari, 2019

  Tror inte någon behöver oroa sig speciellt mycket. Hela världen håller på att ändras. Ingenting i Europa kommer att vara som det är idag när det här flickebarnet nått vuxen ålder. Man kan nog lugnt hålla med i det gamla ordspråket att
  ”det är långt dit sa kärringen när hon titta på månen”.


 13. ancibergfeldt skriver: 24 januari, 2019

  Estelle är nyfiken och pigg på att lära sig , Victoria gör det pedagogiskt och roligt. Fler föräldrar skulle engagera sig i sina
  barn om naturen och litteraturen.
  Så länge barnet tycker det är intressant, är det okej. Barn är nyfikna på att ta in kunskap. Behöver inte vara kungliga för det.


 14. josefin skriver: 24 januari, 2019

  Är det ingen annan som tycker det ar konstigt att bade pa bilden m kungen o bilden m KP sa halls faktiskt boken sa att E inte kan se ordentligt – med kungen halls boken högt upp o med KP ar den roterad 90 grader i förhallande t ögat. Sa klart finns det fler bilder, o da kanske tösen kan se nagot, men eftersom man nu ser till att fotografera detta museibesok, med syfte att visa hir E drillas, sa borde ju bilderna tas pa ett sätt sa flickebarnet ser aktiv ut. Annars gar ju liksom PR:n förlorad. (6 rader)


 15. Mon skriver: 26 januari, 2019

  Konsttanten, i vilka kommuner menar du att “huvuden rullar”?


  1. konsttanten skriver: 28 januari, 2019

   Jag prenumererar digitalt på många dagstidningar; har från olika län, som jag har bott i, besöker, och har kontakter i.


 16. Katten (FIN) skriver: 26 januari, 2019

  Jag kommer att fa en massa sura kommentarer over vad jag har att saga:

  Prinessan Estelle ar 12,5% “kunglig”. Eftersom hennes mormor var icke kunglig, inte heller hennes far.

  Vad hander, nar Estelle vill gifta sig med en man hon vill bli kar i. Det ar bra, men om hennes utvalda ar icke av kungligt bord? Hennes barn vill da bli ung. 6% av kungligt bord.
  Da kommer hennes barn att vara mindre “adliga eller kungliga” an de flesta Svenska/Finska/Danska gamla adliga familjer.

  Hur kommer Victoria da att kunna saga att hennes dotter ar av “kungligt bord?”, och vill bli den nya Svenska drottningen?

  Den nya “Drottningen av Sverige, ar mindre an 6% Kunglig.
  Hur lange vill det Svenska folket tolerera en icke adlig, en icke kunglig drottning pa tronen???

  Det finns en massa adliga familjer i Sverige som ar kungligare an Estelle. Dvs. har aldre anor an Victoria eller Estelle. Aven i Finland.

  Samt,det finns det en massa kungligheter/adliga som ar mer av kungligt blod an Estelle av Sverige.

  Hur kommer detta att sluta i fortsattningen?
  Kommer vi att ha en drottning i 2050, som har inget att gora med den franska lojtntnantens familj? Dvs, inget att gora med den nuvarande “kungliga” slakten??
  Vad hander da?

  Min anfader , i davarande Baltien, raddadde den svenska kungens liv 1604 och gav hans liv for kungen. Hans hustru fick en forlanining Finland och en “posthumous” titel baroness. Flyttade till Finland och levde dar for resten av hennes liv, begraven i Porvoo kyrka.
  Hans man raddade den svenska kungens liv, men ingen i Sverige har nagonsing hedrat hans atagande. Detta var langre fore den “bernadotteska” kungafamiljen.

  Har i Finland har vi vetat om detta hjaltedad, men i Sverige har detta “glomts” for at inte behova ge honom en “medalj”.

  Den nuvarande Svenska kungen skulle vara skyldig att ge honom en post-humous titel.
  For, utan honom, skulle Carl-Gustav inte vara kung av Sverige.

  Sa gar historien.


 17. annica, helsingfors skriver: 29 januari, 2019

  Oj, det var många tio rader, det här!

  Katten (FIN) dvs.


 18. Anna Andersson skriver: 30 januari, 2019

  Estelle ser inte ut att lida speciellt mycket. Det är säkert spännande att få kolla runt i det gigantiska familjearkivet. (Tänk om ens egen släkt hade haft sån ordning o reda). Och en fotograf mer eller mindre tillhör hennes vardag, kom ihåg att hon är född med att ha livvakter omkring sig. Hennes referensramar är annorlunda än andra barns, det går inte att komma ifrån. Men det återstår att se hur hon reagerar då frigörelseprocessen inför början till vuxenlivet kommer igång.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar