På gång i Danmark – Kungliga dräkter visas upp

På gång i Danmark - Kungliga dräkter visas upp
Annons

Det danska hovet berättar om deras utställning om kungliga kläder – genom 400 år.

På bilden här ovan, tagen från danska hovets hemsida, kan man se en galaklänning i grön och gråviolett av Jørgen Bender och en annan galaklänning i midnattsblå taft av Erik Mortensen för Balmain, 1990. Den kungliga familjens kläder är privat egendom, men kungahuset har de senaste 400 åren sparat de mest intressanta kläderna i De Danske Kongers Kronologiske Samlinger på Rosenborg Slott och på Amalienborg.

Annons

Foto: Danska hovets hemsida

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “På gång i Danmark – Kungliga dräkter visas upp”

 1. Tina skriver: 22 juli, 2013

  Vilka mästerverk av genuin haute couture..!
  En benämning som idag tyvärr används av kreti o pleti o snart kanske..ja även Lindex..?
  Den högra är helt makalös..!
  Svart spets över blått siden..utsökt..!
  Dessutom ett otroligt vacker spetsliv o dito “förkläde”..!
  Oslagbart smickrande o kvinnligt..!
  Mortensen -Balmain har mycket att lära dagens sk. haute couturierer..!


 2. AstridA skriver: 22 juli, 2013

  Dronning Sonjas vakreste gallaantrekk er også kreert av Erik Mortensen. Man kan nesten si at han lenge var dronningens favorittdesigner. Jeg glömmer heller aldri utstillingen på Stockholms slott, hvor vi kunne beundre drottning Silvias nobelantrekk. Takk til de nordiske kongelige for at de deler sine skatter med oss!


 3. Lisabeth skriver: 22 juli, 2013

  1# Tina
  Jag håller helt med dig! Så enormt mycket krafs som tillverkas idag “haute couturens namn”. Dåliga tyger (hur ofta ser man inte t ex kungliga damer i skrynliga klänningar/kjolar numera) och usel sömnad. De två avbildade klänningarna är fantastiska, även om just färgkombinationerna inte är i min smak.


 4. Tina skriver: 22 juli, 2013

  3.instämmer helt Lisbeth..!
  Dessutom så är modeindustrin ett enormt hot mot vår miljö..!
  Allt skräp som kedjorna spottar ut är en helt meningslös form av miljöförstöring..!
  Jag har arbetat i branschen sen 70-talet då två kollektioner per år var legio…
  Numera görs en kollektion var tredje vecka..helt absurt..!
  Konsumismen är världens senaste ideologi..tyvärr..!


 5. allegraä skriver: 22 juli, 2013

  Margrethe är dessutom mycket aktiv själv i utformningen av modellerna och vill använda tyger som hon hittat på sina resor.
  Lägg till det att hon är van designer av scenkläder för uppsättningar på Pantomimteatret på Tivoli som på den stora Det kongelige.


 6. Desiréesvenskdam skriver: 22 juli, 2013

  Ja, det är alldeles för mycket fokusering på kläder numera. De kungliga borde föregå med gott exempel och använda sina plagg många, många fler gånger. De sys ju oftast är högre kvaliteter och kan inte slitas så mycket då de bara närvarar, besöker och tar emot. Det är inte alls konstigt att vanligt folk vill ta efter kändisar och kungliga som köper nytt hela tiden, som de glatt visar upp sig i, och eftersom vanligt folk har en “mindre” plånbok så blir det til kedjorna som man går. Anklagaa inte kedjorna då de styrs av efterfrågan!


 7. Birthe Vejrum skriver: 22 juli, 2013

  # 6 Desiree, nu er du ikke retfærdig. Dronning Margrethe genanvender ofte og over mange år sit tøj. Hendes kammerjomfru
  har en bog, hvor alt skrives ned, om hvilket tøj m.m., som er anvendt til de forskellige begivenheder så gentagelser undgås.
  Man kan læse mere om dette i bogen: ” Dronningens kjoler” af Katia Johansen, som er konserveringstekniker med speciale i tekstiler.
  Virkelig informativ. Udgivet af Gyldendal.
  Kronprinsesse Mary har nu fået opbygget sin garderobe, og genbruger også i stor stil.


 8. Tina skriver: 22 juli, 2013

  7. Helt riktigt Birthe..!
  Margrethe återbrukar väldigt ofta..!
  Det gör även vår Vicoria..!
  Men helt outstanding i gemet är Elizabeth..ja eller Angela Kelly..!
  Som dels syr upp av gåvotyger och sedan syr om o moderniserar..!
  T.ex har hon uppdaterat det hemska 80-tals-modet med axelvaddar till mer användbart..
  Silvia måste ha massor i denna stil som lätt fixas om till 2000-tal..!
  Återbruk är nödvändigt i både koja o slott..!


 9. Helle skriver: 22 juli, 2013

  Den midnatsblå af Erik Mortensen, som ses til højre er den 3. udgave af den, de 2 ændringer har Jørgen Bender stået for.
  Originaldesignet bar M til sin 50 års fødselsdag — Med 1. ændring blev den brugt under et norsk statsbesøg — og som den ser ud i dag, har den været brugt over mindst en 10-15 årig periode.
  Hvor Jørgen Bender var hofskrædder for Margrethe indtil sin død, så var Erik Mortensen det for dronning Sonja… også for Marianne Bernadotte (en nær veninde). Der er pt. en udstilling med nogle af MB’s gallakjoler i Sverige (Linkjöping ?).
  Er der nogen, der ved om nogle af de viste, er af Erik M. (Balmain) ?


  1. rasmus skriver: 30 december, 2015

   Hej Helle! Ja merparten av utställningen 120 haute couture plagg var från Balmain & hade Erik som designer. Erik kallade Marianne för sin tredje syster. Utställningen visade 50 år av haute couture Yves Saint Laurent, Nina Ricci, Coco Chanel, Scherrer, Valentino, Oscar de la Renta, Balenciaga…ja alla. Utställningens äldsta var 2 Balmain aftonklänningar från 1962.


 10. Lina skriver: 22 juli, 2013

  Eller tänk på allt skräp som Lindex vräker ut och hamnar i stora svarta säckar så fort det är ett litet fel på kläderna! Var hamnar de säckarna tror ni? Varför inte skänka bort kläderna till barnhem etc i andra länder?


 11. Liza skriver: 23 juli, 2013

  Kläder nuförtiden är både illa sydda och tillverkade av dåliga tyger. En kostnadsfråga delvis, förstås, och även för att mycken kunskap och finess har gått förlorad.
  Jag är INTE ute efter att kritisera personernas klädval utan bara påvisa hur våra krav minskas i en massproducerande värld.
  Titta på Paolo i hennes Natan-klänning: http://www.newmyroyals.com/2013/07/queen-paola-in-natan.html Jag lovar att den inte var billig vid inköp, men ser ut som en ostruken trasa i ett uselt tyg. Även Matildas vita klänning är skrynklig framtill. Är dessa kläder verkligen några som en framstående (?) modeskapare skall släppa ifrån sig?

  Se även baksidan av vackra Charlene i en Armanikappa (tror jag att det är): http://www.newmyroyals.com/2013/01/pope-benedict-xvi-receives-prince.html. Man måste kunna sitta ned utan att det blir skrynkligt – oavsett om det kanske är varmt och man då blir svettig. Knäppningen “drar” sig dessutom med en ful avslutning vid översta knappen. Kappan är uppenbarligen aningen för liten över bysten.

  Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det inte ställs högre krav på klädskapare/kläder idag!


 12. Desiréesvenskdam skriver: 23 juli, 2013

  #7 jag påstod inte att de kungliga inte använder sina kläder flera gånger utan att de kan använda dem ännu fler gånger precis som vi andra, åtminstone de flesta, gör. Jag vet inte så mycket om hur Margethe gör utan syftade på svenska kungahusets damer.
  #8 Tina, din tanke om Silvias kläder har jag också haft.


 13. Tina skriver: 23 juli, 2013

  Lisa.
  Jag säger som Kålle: “Ente e seffra rätt”..!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar