Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Polisen Tomas Koppelman Hellgren om slottet

20 dec, 2019, 17:00 
Ellen Myrgård Lindén
tomas koppleman hellgren polis
Insatsledaren Tomas Koppelman Hellgren hjälper Kungliga slottet att förbereda sig om krisen kommer. I en exklusiv intervju med Svensk Damtidning berättar han om den senaste säkerhetsövningen – där två gärningsmän sprang omkring i de kungliga korridorerna.
Annons

Torsdagen den 14 november publicerade hovet ett pressmeddelande på sin hemsida och rubriken “Säkerhetsövning på Kungliga slottet” fick många att haja till. Vi träffade insatsledaren Tomas Koppelman Hellgren, 60, som ansvarade för övningen – och som har ett speciellt samarbete med det svenska hovet och kungafamiljen.

– Slottet är en viktig plats där statschefen jobbar och som är centralt belägen i Stockholm. Därför måste vi ha en hög beredskap där. Vi måste ha rutiner för hur vi ska agera om det inträffar någonting allvarligt. Vi gjorde övningen tillsammans med säkerhetspolisen, slottsvakten, försvarsmakten, räddningstjänst och sjukvård.

– Det handlar om att identifiera våra olika roller. Vem gör vad? Hur snabbt responderar vi? Det är sådant vi övar på.

Tomas ansvarade för en säkerhetsövning på Stockholms slott

Tomas berättar också att han har utbildat personalen på slottet. Och efter att den utbildningen var gjord var den här säkerhetsövningen ett naturligt nästa steg.

Annons

Men hur går en sådan här övning till då, rent konkret?

– Vi målade upp en situation där det var ett femtiotal personer som befann sig på slottet. En så kallad allmänvisning (som ju sker varje dag). Bland personerna fanns det två gärningsmän. Tanken var att kungen skulle vara på plats på slottet rent fysiskt. Det var han inte men vi fingerade att han var det.

– Hade det varit en riktig situation hade man ju kunnat tänka sig att de här gärningsmännen också hade riktad in sig på kungen.

Kungafamiljen är väldigt säkerhetsmedvetna

Han fortsätter med att berätta att kungen har visat stort intresse kring det här arbetet. Faktum är att alla i kungafamiljen är väldigt intresserade av den här typen av övning och förberedelser. De har bland annat velat veta hur just den här övningen gick, säger han.

Den här gången användes inga av slottets lönngångar och hemliga rum. Attentat brukar ju ske i allmänna utrymmen, förklarar Tomas. Men han vill också påpeka hur otroligt viktig slottsvakten är – eftersom de här nycklar överallt.

– Gärningsmännen hittar man största sannolikheten inte på Stockholm slott. Och det ska man dra nytta av.

prenumerera på svensk damtidning

Foto: TT

Annons