Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Polisens hemska besked – 24 år efter Dianas död

04 mar, 2021, 19:00 
Prinsessan Diana
1995 deltog prinsessan Diana i en intervju som ryktas ha blivit till under olagliga former. Nu kommer polisen med ett dystert besked.
Annons

Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minutBrand logo
Prinsessan Dianas sista dygn i livet – minut för minut

Den 31 augusti 1997 lämnades en hel värld till sorg då prinsessan Diana, 36, dog efter en trafikolycka i Paris.

Bakom sig lämnade prinsessan sönerna prins William, då 15, och prins Harry, då 12. Trots att Diana snart varit död i 24 år är hon ständigt aktuell.

Under 2020 blev intresset för prinsessan särskilt stort då den legendariske BBC-intervjun från 1995 plötsligt anklagades för fulspel.

Till och med polisen blev inblandad men nu kommer myndigheten med ett dystert besked.

Dianas omtalade intervju – om Charles otrohet

När BBC-intervjun spelades in var Diana separerad men inte skild från prins Charles. För första gången någonsin satte hon ord på makens påstådda affär med Camilla.

– Det var trångt, det var tre av oss i äktenskapet, sa Diana i intervjun.

25 år senare skulle intervjun komma att uppmärksammas igen. Charles Spencer, Dianas bror, hävdar att prinsessan lurats till intervjun.

Prinsessan Diana
Prinsessan Diana pratade om Charles otrohetsaffär i den omtalade intervjun. FOTO:

Anklagelsen: Prinsessan Diana lurades till intervjun

Anklagelsen gör gällande att BBC-reportern Martin Bashir ska ha förfalskat dokument, bland annat kontoutdrag, som han sedan visat upp för Dianas bror.

Annons

Brodern menar att Diana inte skulle ha ställt upp på intervjun utan de förfalskade kontoutdragen.

"Om inte jag hade fått se kontoutdragen, så hade jag inte presenterat Bashir för min syster. Då hade han varit en av tusen journalister som hoppades på en pratstund med henne, utan någon realistisk chans att få göra det", har Charles Spencer tidigare sagt i ett uttalande.

BBC har i efterhand erkänt att kontoutdragen skapats av BBC:s grafiker. Bolaget gjorde en intern utredning 1996 men kom då fram till att utdragen inte hade någon betydelse för intervjun.

Polisens besked till prins William

BBC har nu inlett en ny oberoende utredning för att granska omständigheterna runt intervjun. Detta har välkomnats av prins William.

– Den oberoende utredningen är ett steg i rätt riktning. Det borde hjälpa till att få fram sanningen kring vad som föregick intervjun och besluten som sedan togs av BBC, har William tidigare sagt i ett uttalande.

Annons

Prinsen har dock under torsdagen fått ett tråkigt besked – ingen utredning kommer att startas av polisen i London.

Detta då man bedömer att påståenda inte är tillräckliga för ett åtal, rapporterar Royal Central.

"Efter denna detaljerade bedömning och utifrån de råd vi fått har vi fastställt att det inte är lämpligt att inleda en brottsutredning av dessa anklagelser. Inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas", går att läsa i ett uttalande från polisen.

Foto: TT

Annons