Presenterna, gästerna, faddrarna! Så minns vi de kungliga dopen

Presenterna, gästerna, faddrarna! Så minns vi de kungliga dopen
Fjärde gången gillt! Nu är det dags för kungligt dop igen. Men hur har dopen sett ut förr om åren? Svensk Damtidning har tagit en titt i backspegeln.
Annons

Estelle

Vad: Dop för prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary.
Var: Slottskyrkan i Stockholm.
När: 22 maj 2012.
Gäster: 400 stycken. Bland annat stora delar av kronprinsessans och prins Daniels släkt och vänner. Sveriges alla landshövdingar. Läkaren, barnmorskan och undersköterskan som var med då Estelle kom till världen. Representanter från riksdag och regering och kungligheter från Belgien, Danmark, Luxemburg, Nederländerna och Norge. Statsöverhuvuden från Island och Finland.
Officianter: Ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och domprost Åke Bonnier.
Faddrar: Kronprins Willem-Alexander av Nederländerna (numera kung), kronprins Haakon av Norge, kronprinsessan Mary av Danmark, morbror prins Carl Philip och faster Anna Westling Söderström.
Temafärg: Puderrosa.
Gåvor: Från riksdagen och regeringen fick den nydöpta prinsessan en bokhylla med 200 stycken svenska barnböcker. Östergötland, Estelles hertiginnedöme, skänkte ett träd som redan planterats vid Haga slott. Och av kommuner, näringsliv och länsstyrelsen i Östergötland fick prinsessan en upplevelsestig för barn i naturreservatet vid fågelsjön Tåkern.
Övrigt: Dagen före dopet bekräftade hovets dåvarande informationschef Bertil Ternert att både Sofia Hellqvist, prinsens flickvän, och Chris O’Neill, prinsessan Madeleines pojkvän, skulle få komma på dopet. Många ögonbryn höjdes – att bjuda in oförlovade pojkvänner och flickvänner var något nytt.

Leonore

Vad: Dop för prinsessan Leonore Lilian Maria.
Var: Drottningholms slottskyrka.
När: 8 juni 2014.
Gäster: 160 gäster. Större delen bestod av vänner och familj. Bara ett fåtal representanter från det officiella Sverige var inbjudna.
Officianter: Ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungl. Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen.
Faddrar: Kronprinsessan Victoria, Tatjana d’Abo, Ernst Abensperg und Traun, Patrick Sommerlath, Alice Bamford och Louise Gottlieb.
Temafärg: Pastell.
Gåvor: Av riksdag och regering fick Leonore ett mindre barnbibliotek med klassiker av bland andra Astrid Lindgren, Elsa Beskow och Tove Jansson. Från hovets anställda fick hon ett barnbord med tillhörande stolar, och av Gotland fick hon ett litet föl.
Övrigt: Omkring klockan tre på eftermiddagen var dopet avslutat och kvällen tillbringade Madde och Chris på olika håll. Tillsammans med sin familj och sina vänner åt Leonores pappa middag på den exklusiva Stureplanskrogen Sturehof.

Nicolas

Vad: Dop för prins Nicolas.
Var: Drottningholms slottskyrka.
När: 11 oktober 2015.
Gäster: 160 gäster. Större delen bestod av vänner och familj. Bara ett fåtal representanter från det officiella Sverige var inbjudna.
Officanter: Ärkebiskop Antje Jackelén, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungl. Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen.
Faddrar: Prins Carl Philip, Natascha Abensperg und Traun, Henry D’Abo, Gustaf Magnuson, Marco Wajselfisz och Katarina von Horn.
Temafärg: Höstiga kulörer, som lila och djuprosa.
Gåvor: En egen park i Ångermanland, av Svensk Damtidning fick han en liten tax från BRIO.
Övrigt: På dopet tyckte en del att prinsessan Sofia var en smula olik sig. Inte så konstigt kanske, bara dagar senare avslöjade man att Sofia väntade sitt och prinsens första barn.

Victoria

Vad: Dop för prinsessan (senare kronprinsessan) Victoria Ingrid Alice Désirée.
Var: Storkyrkan.
När: 27 september 1977.
Gäster: 700 stycken. Familj, vänner, hela det officiella Sverige och flera kungahus fanns representerade.
Officianter: Ärkebiskopen Olof Sundby, assisterad av överhovpredikanten Hans Åkerhielm.
Faddrar: Dåvarande drottning Beatrix av Nederländerna, prinsessan Désirée, kung Harald V av Norge och hennes äldsta morbror Ralf Sommerlath.
Temafärg: Grön.
Gåvor: Rikstagens talman överlämnade en flickstatyett i danskt porslin. Finska presidenten gav en glasuppsättning. Av familjen fick Victoria smycken. Norrköpings hemvärn gav en kristallvas. Totalt fick hon 500 presenter.
Övrigt: Vid tiden för dopet var Victoria bara prinsessa, inte kronprinsessa. Således fick hon inte ligga i den så kallade tronföljarvaggan, Karl XI:s dopvagga.

Cp

Vad: Dop för kronprins (senare prins) Carl Philip Edmund Bertil.
Var: Slottskyrkan.
När: 31 augusti 1979.
Gäster: 700 inbjudningar skickades ut, lika många som då kronprinsessan Victoria döptes. Familj, vänner, hela det officiella Sverige och flera kungahus fanns representerade.
Officianter: Ärkebiskopen Olof Sundby, assisterad av överhovpredikanten Hans Åkerhielm.
Faddrar: Prins Bertil, drottning Margrethe av Danmark, prinsessan Birgitta och prins Leopold av Bayern.
Temafärg: Rosa.
Gåvor: Pengar till en stuga i Värmland, av landshövdingen i Värmland. En silvervas av riksdag och regering.
Övrigt: Då prins Carl Philip döptes var det inte om den döpta som tidningarna skrev om efteråt. I fokus stod istället storasyster Victoria, 2 år och 1 månad gammal, som satt snällt som ett litet ljus under hela dopakten.

Annons

Madeleine

Vad: Dop för prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine.
Var: Slottskyrkan.
När: 31 augusti 1982.
Gäster: 700 stycken. 300 fick komma på mottagningen och 50 på den efterföljande doplunchen. Familj, vänner, hela det officiella Sverige och flera kungahus fanns representerade.
Officianter: Ärkebiskopen Olof Sundby, assisterad av överhovpredikanten Hans Åkerhielm.
Faddrar: Prinsessan Benedikte, prins Andreas av Sachsen-Coburg-Gotha, prinsessan Christina och Walter L. Sommerlath.
Temafärg: Blå.
Gåvor: Kartor föreställande Hälsingland och Gästrikland av landshövdingen i länet, en silverbägare från Västtyska presidenten, en indisk matta från diplomatiska kåren, en silverskål från hovet och ett halssmycke av riksdag och regering.
Övrigt: Prinsessan Madeleine skrek sig igenom hela dopakten, vilket tycktes göra kungen en smula obekväm. Då och då tittade han uppgivet på sin hustru Silvia.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures/IBL

Se knepen bakom prinsessornas Nobeldiadem

Dela på:

13 kommentarer till “Presenterna, gästerna, faddrarna! Så minns vi de kungliga dopen”

 1. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 4 april, 2016

  Jag kan tänka mig att det började koka så smått när de svenska kvinnliga medborgarna kunde följa kronprinens dop. De tänkte säkert att det var helt otidsenligt att Victoria som verkade så fin och duktig skulle bli nedrankad till bara sessa just för att hon besatt det kvinnliga könet. Nu är detta som tur är ändrat och konstitutionen ändrades. Vilken tur!!

  Drottningen bar grönt på Victorias dop (lugn, jordnära, miljömedveten färg)

  Carl-Philips dop: rosa klänning – feminin

  Madeleine dop: blå klä


  1. EH skriver: 4 april, 2016

   Men alla VISSTE ju att V skulle åter bli nr1 på PERMANENT BASIS bara om 3 månader fr o m Dopdagen 31aug 1979… lagförslaget röstades Ja till årskiftet 78/79 omgång 1 då prinsen ej va född… sen skulle det passera tidsperiod innan omgång2 röstades om ånyo innan det kunde träda ikraft 1 januari 1980 Var beslutat om redan i Torekov-samtalen i slutet av 70talet


 2. konstanten skriver: 4 april, 2016

  Nicolas Paul Gustaf, heter ju Chris och Madeleines son; alla namnen fattades.


 3. Gunilla Bengtsson skriver: 4 april, 2016

  Drottning Silvia var den vackraste av alla, döttrarna är inte alls i hennes klass. Synd att hon försöker krampaktigt att behålla skönheten på alla vis. Hon såg å mjuk och glad ut förr, men det är nog kungahusets krav att formas till en helt annan människa. Se på Sofia, som var naturlig och charmig, nu har hon snart blivit stel och avvisande. Släpp kungligheterna loss, det är vår!


  1. Marguerithe skriver: 4 april, 2016

   Gunilla B,
   Bra och sant skrivet. Ingen har varit vackrare än Drottning Silvia vilket jag tycker hon är nu också. En stor inre skönhet kan aldrig förstöras. Drottningens döttrar är bleka kopior. Väldigt sorgligt (skandalöst nästan)om Sofia tvingas göra om sig själv och bli avmätt och kort i tonen. Då försvinner ju hennes unika charm.


  2. Sus skriver: 4 april, 2016

   Det är nog snarare frågan om utstrålning, om att hitta sin egen stil, och att göra något med utseendet man har.
   Som ung var Silvia magnetisk, medan ingen av döttrarna ännu gör sig själva riktig rättvisa.


 4. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 4 april, 2016

  Håller inte med Gunilla om att Kronprinsessan och Prinsessan inte skulle vara lika vackra som sin mor som ung. De är jättefina! Men jag håller med om att fd nykomlingen Fröken Silvia Sommerlath var extraordinärt vacker! Knockout som man brukar säga i engelskspråkiga länder.

  Kronprinsessan har en genuin och varm skönhet som jag förededrar, tycker att Victoria bara blir vackrare med tiden. Jag menar det faktiskt.


  1. T skriver: 4 april, 2016

   Tidigare räckte det bara att vara snygg för att svenskarna skulle behålla monarkin .
   Svärmor pratat alltid lyrisk om den vackra drottningen Silvia .
   Men jag undrat alltid vad var det för bakgrund denne kvinna hade , men Palme var jo också helt förhäxat ……


  2. Cecilia skriver: 27 maj, 2016

   Att Victoria valt en person som Daniel tycker jag visar att hon har ett synnerligen vackert inre, att både hon och maken är snygga blir det inte sämre av. Att sedan monarkin som idé inte är “i tiden” är ju inte deras fel.


 5. BLG skriver: 5 april, 2016

  MEN snälla vad har hänt??? Tidigare var det roligt att läsa alla synpunkter och det var bra artiklar. NU ingenting. Gammalt och tråkigt. Trist.


 6. Obs skriver: 6 april, 2016

  Silvia VAR en skönhet och visst är det väl en gåta att hon väntade med att binda sig så länge som hon gjorde. Kungaparet fick väl tre krävande barn och föräldrarna verkar inte ha haft det lätt med någon av dem. Detta sätter sina spår på ålderns höst. Nu är det väl dessutom förväntningar på att kungaparet ska orka umgås med barnbarnen i stor utsträckning – det hör ju liksom till!


 7. EllaBellaBingo skriver: 27 maj, 2016

  Kungabarnen fick i majoritet kungliga faddrar. Nu när deras barn döps så är det inte så noga längre :))


 8. Eva M skriver: 27 maj, 2016

  Kronprinsessa hade lånat mammas rosa coaff ursäkta stavningen på Eleonores dop. Det har aldrig kommenterats förut . Det kommenterats idag på TV 4 morgonprogram. Ser fram mot prins Oscars dop.


Annons

Laddar