Prins Carl Philip har en bit kvar innan han är klar med sina studier

Annons

Alla undrar nu hur det går för prins Carl Philip. Framför allt när det gäller studierna i Alnarp. Så vi har tagit reda på hur det står till med hans pluggande.

När blir Carl Philip, som fyller 32 år i maj, färdig med sina studier till lantmästare? Nu har han ju pluggat vid lantbruksuniversitetet i Alnarp i snart två och ett halvt år och har ännu ingen examen.

Gott hopp

Sanningen är att han har tagit 72 poäng av de 120 som krävs. Han kommer förmodligen inte bli färdig till våren, men hans mentor, professor Roland von Bothmer, har gott hopp.
– Det finns goda chanser att han blir färdig detta år. Det är vår ambition, säger professorn.

Upptagen 2 dagar

Så just nu pluggar förmodligen Carl Philip all tid han har ledig. Och det är inte lite. Enligt hovets agenda över de officiella åtaganden som prinsen har så är han bara upptagen två dagar i april, dels kommer han som hertig av Värmland att närvara vid Filipstads 400-årsjubileum, dels delar han ut medaljer i riddarhuset den 14 april.

Av Chris Cederlöf
Foto: Stella Pictures

Läs även:

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

62 kommentarer till “Prins Carl Philip har en bit kvar innan han är klar med sina studier”

 1. Palle skriver: 5 april, 2011

  Bara han ser till att bli färdig och få ut sin examen.
  För vanliga dödliga med studielån hade inga fler lån beviljats från CSN i den studietakten.
  Hade han läst vid universitetet i Lund hade han betraktats som “överliggare”.


 2. Birgitta Jonsson skriver: 5 april, 2011

  Vilken tur att han är försörjd och slipper ta studielån!

  För alla andra studenter är det plugg som gäller om man ska få ut sitt studielån!


 3. Gittan skriver: 5 april, 2011

  Hade inte sagt något om Carl-Philip haft en uppsjö av representationsuppdrag vid sidan om som tagit fokus från studierna… Men ett par tre uppdrag per termin kan ju inte sinka studietakten nämnvärt…. Nu är det väl någonting annat han studerar !
  Det börjar bli lite farsaktigt med den här utbildningen. De flesta ser väl till att snabbt bli klara och få ut på fältet…
  Lite vuxendagisförvaring över det här…


 4. Kristinasvenskdam.se skriver: 5 april, 2011

  Lantmästarprogrammet är ingen direkt avancerad utbildning. Det är direkt dåligt att inte klara av mer än 72 poäng på snart fem terminer. Tyder på att det finns ointresse för studierna i fråga och/eller inlärningsproblem.


 5. Observant skriver: 5 april, 2011

  Konstigt att kungen accepterar att prins Carl Philip, som snart är i medelåldern, inte arbetar. Kungen själv arbetar ju heltid trots att han är i pensionsåldern.
  Om uppgifterna i tidigare nummer av Svensk Damtidning stämmer, är ju prins Carl Philip sambo med Sofia Hellqvist på Slottsbacken och då är det kanske inte så konstigt att prinsen har svårt att koncentrera sig på läxorna. Märkligt att kungen inte “sätter ner foten”.


 6. Annette. skriver: 5 april, 2011

  Ja, disse to jobs kræver virkelig også meget forberedelse, så
  måske bliver han alligevel ikke færdig i år. Han får i hvert fald
  ikke tid til at deltage i Riksdagens åbning i år heller, hvis han
  skal nå det !!!!


 7. mb skriver: 5 april, 2011

  Att kungen skulle arbeta heltid, hur räknar ni då? Men visst arbetar han mer än Carl-Philip. Vilket i sin tur inte säger ett smack. De 72 poäng CP har tagit har han dessutom tagit genom diverse specialarrangemang, inte skriftliga tentor lär ha skrivits. Och den studenten har en professor som mentor, Alnarp vet att använda skattebetalarnas resurser på bästa möjliga vis må jag säga.


 8. Mormor skriver: 5 april, 2011

  Både C-P och Madeleine seglar runt på varsin räkmacka. Ut i arbetslivet med dessa två och låt dem tjäna sina egna pengar, så staten (vi) slipper försörja dem.


 9. Löfström skriver: 5 april, 2011

  HAN BLIR FÄRDIG MED 60 POÄNG I ÅR, SOM KRÄVS TILL BEFINTLIGA 72 ? ! LÄS REGLERNA FÖR POÄNG. HUR SKALL CARL PHILIP FÅ IHOP 60 POÄNG PÅ TRE ELLER FYRA MÅNADER. dE 72 POÄNG HAN HAR, ÄR TILL HUVUDDELEN FÖR STUDIETID = VARIT INSKRIVEN !


 10. Helena A skriver: 5 april, 2011

  Det vore kul att veta vad för andra åtaganden som tar fokus/tid från studierna. Jag är innerligt trött på denna man.
  Har man dyslexi behöver man inte göra skriftliga tentor tror jag.


 11. Emma skriver: 5 april, 2011

  Jag tycker ni alla här i kommentatorsfältet är lite för hårda mot Carl Philip. Han har ju dyslexi och det innebär väl inte bara att han har skrivsvårigheter utan också lässvårigheter, dvs svårt med inläsningen av litteraturen, så klart det kan ta tid för honom. Han gör det bra som försöker ta en agronoexamen trots sitt handikapp för att kunna sköta om Stenhammar. Det är väl ändå kunskaperna han inhämtar som betyder något. Ni kan väl vara glada att han inte belastar CSN som ju är finansierat med skattemedel.


 12. signe skriver: 5 april, 2011

  “3” Gittan
  Vuxendagisförvaring var dagens bästa !! Ett passande ord för C-P!
  För så är det ! Han är så pass gammal att han borde vara färdig med sin utbildning för länge sedan ! jag är också så jättetrött på detta “dagisbarn” som INGENTING gör utan åker runt på en räkmacka precis som lillasyrran ! Sofia gör väl inget heller utan lever på oss skattebetalare ! Ut med bägge två i arbetslivet och låt de försörja sig själva. och låt C-P kasta in handduken och avsäga sig sin prinstitel .C-Ps representation har ändå inget värde för Sverige utan han är bara en belastning så länge han är ihop med Sofia för då kommer ALLTID hennes förflutna att dominera medierna med hennes nakenbilder som valsar runt världen. Låt dem dra sig tillbaka och leva ett anonymt liv någonstans så slipper vi ständigt bli påminda om C-P och hans utvik för jag och det verkar som det många som inte heller vill försöja dessa två. Kungen borde sätta ner foten och det är NU !


 13. signe skriver: 5 april, 2011

  Om man tittar på hans ansiktsuttryck på båda bilderna så verkar han så frånvarande. Han ser ut att inte må så bra————-jämför sedan bilderna på Victoria (lite längre ner) så ser hon ut som hälsan själv. Vacker ,glad, och mycket lycklig. samt att hon är närvarande och intresserad av det hon sysslar med.
  heder åt Victoria och Daniel . Bättre PR. för Sverige finns inte !


 14. Christina Helsinki skriver: 5 april, 2011

  Carl Philip studerar den här teminen på distans, alltså bor i Stockholm.

  Hittar nu inte kungahuset någon som kan fylla i hans hemuppgifter för inlämningar, så att han äntligen skulle avlägga examen.

  Då skulle han få mycket mera tid för representation, vara tom regeringschef! om alla andra är upptagna.


 15. lime skriver: 5 april, 2011

  CP har tagit 72 poäng på 5 terminer = 14,4 poäng/termin.
  Utbildningen är på 120 poäng vilket medför att CP blir klar
  då han totalt har studerat 8,3 terminer, dvs 4,1 år.
  Förr läste man 20 poäng/termin men enligt
  Bolognadirektivet motsvarar 20 poäng numera 30 poäng.
  ‘Gamla’ tagna poäng multipliceras alltså 1,5.


 16. Annica skriver: 5 april, 2011

  Är det en doktorsavhandling han håller på med?


 17. Alexandra "Midnattsol" skriver: 5 april, 2011

  Man skäms för Carl-Philips skull.. Det kan inte vara roligt att bli så här dumförklarad inför hela svenska folket.. Hovet har skött detta extremt dåligt. De borde fattat för längesedan att svenska folket förväntar sig att kungabarnen utbildar sig eller representerar Sverige.. Att Carl-Philips officiella plikter tar för mycket av studietiden, som hovet gärna vill framhålla,.. Det går vi naturligtvis inte på, då kalendern knappast är proppfull..
  Jag tänker på de som läser affärsjuristprogrammet på handelshögskolan där jag bor.. hur många av dom som kämpar med sina studier samtidigt som de har extrajobb vid sidan om, för de har knappast samma ekonomiska förutsättningar som prinsen. De kämpar, men de klarar också sina utbildningar galant till slut..
  Därför får man känslan av att det är något annat som sinkar prinsen.. Antingen har han svårigheter som gör att det tar tid.. eller så tar han alldeles för lätt på sina studier, just därför att han vet att han inte behöver CSN, och avslutar kurser när han känner för det (och kör racerbil istället..) Tråkigt om det är så, för han anar inte hur detta skadar monarkin i så fall, då folket tappar förtroendet för en prins som varken representerar Sverige, eller pluggar.. Men det är klart, han skadar redan monarkin när han väljer Sofia.. Förmodligen bryr han sig inte om vad folk tycker. Jag får den känslan i alla fall..
  Annars önskar man att hovet kunde ge en förklaring. En trovärdig förklaring. Annars är mitt tips till Carl-Philip att han stannar vid Stenhammar, avsäger sig sin titel nu när han ändå verkar ha bestämt sig för Sofia. Bruden som lät en äldre man fotografera henne halvnaken när hon var minderårig.. Allt för att få synas och bli en kändis. Hade hennes föräldrar verkligen gett sitt godkännande? För det måste man väl ha om man inte fyllt 18? Och då undrar man, vilka föräldrar som går med på detta? Att låta sin dotter exponeras på detta sätt när hon hon fortfarande gick på gymnasiet? Vad är det för familj egentligen?..

  http://www.lennartmsjoberg.se/htm.php?img=Models/4205.htm


 18. johanna pohjanen hollsten skriver: 5 april, 2011

  snart 32 år! hur i hela friden kan carl philip fortsätta sitt dagdrivarliv vid den åldern? lite pinsamt att en vuxen man inte har ett vuxet liv, vad ska det bli av honom?


 19. Joy Rahman skriver: 5 april, 2011

  All heder åt prins Carl Philip som lyckas kombinera sina studier med alla officiella plikter. Tänk om alla ungdomar i Sverige varit lika ambitiösa.


 20. Marguerithe skriver: 5 april, 2011

  Stackars alla människor som inte passar in i vissas mall för hur man ska vara, kunglig eller inte.
  Har examinatorerna på Alnarp mutats att säga vissa väl valda saker till media? Trodde det var tabu. Det ska inte vara ett evigt spring av journalister på skolor och universitet, dessutom ska sekretessen vara total.
  Alla ni som ondgör er över Carl Philip, hur står det till med era egna högre akademiska examina?
  Kungafamiljen har det jobbigt med eller utan era mobbingåsikter.


 21. pia skriver: 5 april, 2011

  “Emma”. Det är nog inte bara fråga om vanlig dyslexi. Victoria har det också, men har med energi och vilja jobbat hårt för att kompensera detta handikapp. Hon har som kronprinsessa haft ett minst sagt digert studieprogram och lyckats fantastiskt bra. Nog skulle prinsen med normalbegåvning också överbrygga de medfödda läs-/och skrivsvårigheterna. Han har nog andra svårigheter, men borde kunna lägga manken till lite mer. Kanske han skulle låta motorsporten och flamman vila medan han fullbordar sina studier. Han klarar uppenbarligen inte dessa engagemang samtidigt. Nu är det också hög tid att bli en vuxen människa.


 22. MargarethaMargaretha skriver: 5 april, 2011

  Trist att prins Carl-Philips studier och poäng skärskådas i minsta detalj av många utomstående.Måste kännas påpassat och kanske ett stressmoment.Kunskap är aldrig tung att bära,ibland tar det litet längre tid att nå den.Så stundar Din examen prinsen,som Du är värd.


 23. Lililth skriver: 5 april, 2011

  Varför ska han behöva göra något arbetsamt när det finns så många tanter som så gärna, och okritiskt, försörjer honom? CP visar tydligt hur vansinnigt systemet med arvsmonarki är. Den ena odugligen efter den andra paraderar inför hyllande skaror. Inte många vågar viska: De har ju ingenting på sig…”


 24. Anna skriver: 5 april, 2011

  Det är nog som de tidigare kungliga företrädarna med sk. högskoleutbildning- dvs. man deltar men behöver ej avlägga de prov och examinationer som ingår – man får sin sk. examen ändå……..


 25. aa skriver: 6 april, 2011

  alla fattar väl att Prinsen har fått en induvell studieplan, alltså Han tillsammans med skolan har bestämt hur mycket och när han skall studerar … Är inte jätte svårt att förstå…

  Jag själv fick en induvell studieplan när jag gick i skolan


 26. Bakom vattnet skriver: 6 april, 2011

  Det är viktigast, att prins Carl Philip blir färdig från Alnarp så småningom. Och såklart: man skall hålla i minnet hans dyslexi.
  Men för långsamt har han skyndat ändå – och representerat Sverige eller i Sverige för litet.
  Det är egentligen oförlåtligt, att en gång han var inte i Alnarp, inte med kungapaperet och kronprinsessparet vid högtidliga Riksmötets öppnande – UTAN väntade ormflickan SH på Arlanda från Afrika!
  Men kanske Sverige är snart en vanlig Bernadotte-familj rikare – utan adliga titlar. BRA då. Någon sade i Sv. Damtidning, att det är inget att SH har blivit fotograferad som lättklädd några gånger. Lättklädd!? HON HAR MÅNGA MÅNGA GÅNGER POSERAT SPRIT SPRÅNGANDE NAKEN! Har sett uförglömliga bilder via internet. Varför skriver Sv. D. inget om detta?


 27. Tanja skriver: 6 april, 2011

  Hvorfor oplyser man overhoved taget noget, før CP har alle
  sine poing ? Jeg kender intet til det svenske poing-system,
  men vil det sige, at alle, der i Sverige får en universitetsgrad, kommer ud med ens eksamener, altså har samme poing ???
  I Danmark kan den variere fra lige bestået til at man har fået
  topkarakterer efter en karakterskala.
  Hverken kronprins Frederiks karakter fra studentereksamen
  eller kandidateksamen er nogensinde blevet oplyst.


 28. Anna skriver: 6 april, 2011

  Jag börjar mest bli trött på Carl Philip, han borde bli avsatt sin prinstitel han tillför inget till kungahuset. Han skämmer mest ut det, för mig känns det inte bra att våra skattepengar går till honom. Om det nu är så att han inte klarar av universitet ska han ju inte gå där…


 29. Marguerithe skriver: 6 april, 2011

  “28”,
  Kära Tanja,
  Ni i Danmark har ju en mänsklig hänsyn som helt försvunnit i Sverige. Både norrmän och danskar måste ju vara helt chockerade över bristen på sådan, vilket ni tydligt kan se på dessa sidor.
  Ni kan ju också se hur alltför många här helt okritiskt beundrar andra länders kungahus, medan vårt eget får försvaras av er i Norge och Danmark. Detta tackar vi rojalister för.


 30. Jenny skriver: 6 april, 2011

  # 28 Tanja: poäng är inte lika med betyg, poäng betyder bara hur lång utbildningen är. En hel termins kurs kan exempelvis vara 30 högskolepoäng. Sedan kan man få olika sorters betyg på kursen man läser, exempelvis G eller VG (Godkänt/ Väl godkänt). Men det skiljer sig från olika utbildningar, vet inte vilka betygsskalor som används i Alnarp.


 31. Beatrice skriver: 6 april, 2011

  En sak som jag är hjärtligt trött på är att Svensk Damtidning gång på gång ägnar omfattande tidningsutrymme åt Sofia Hellqvist.
  Varför?
  Är det inte rundtur i Älvdalen så är det bekanta till Sofia som sida upp och sida ner kommer med idel lovsjungande och
  (in)smickrande uttalanden om den ‘kungliga’ utvikningsmodellen.
  Allt för att övertyga undersåtarna.
  Hela Europa är fullt av respektabla prinsessor som borde få ta plats på Damtidningssidorna; det är dem jag vill läsa om – låt Slitz ta hand om de sina.

  Är det bara jag tycker så här?


 32. Ansan skriver: 6 april, 2011

  #32# Beatrice, Nä du är inte ensam om att tycka det. De som anser att CP skall gifta sig med henne är de som vill avsätta monarkin. De skulle aldrig acceptera henne som en prinsessa, tror at det är mycket få som skulle kunna vara så moderna när de tänker igenom konsekvenserna. Har alltid tyckt att Gustav VI Adolf var hård mot sina söner, men man förstår verkligen att han var tvungen att hålla uppe standarden för gör man inte det har inte längre kungahuset något berättigande. Att inte S är en lämplig prinsessa ( de flesta är ju inte det)betyder ju inte att hon är en dålig människa men för att bliva prins eller prinsessa krävs särskilda personliga kvalifikationer, dock inte främst akademiska. Prins daniel klarar sig bra.


 33. Emma skriver: 6 april, 2011

  Om man ska säga något positivt om Sofia, så är det väl att hon har på sig byxorna på nästan alla bilder. Det var väl ändå tur att CP inte blev kronprins.


 34. fridolina skriver: 6 april, 2011

  det är skrämmande att läsa alla elaka och missunnsamma kommentarer här. om ni nu tycker så illa om vår prins så varför bryr ni er så mycket… det finns säkert något annat ni kan ägna er smutskastning åt istället!


 35. Bakom vattnet skriver: 6 april, 2011

  # 32 + 33 # Tycker alldeles likadant! Sv. Dams attityd är mycket konstigt – resa nu till Älvdalen osv. Och märkligare blir det, när man förstår, att sådana skriverier gör “vanliga” journalister inte utan chefredaktörs tilllåtelse! Vem är i högre kurs i hennes rum: drottning Silvia eller BBB-mentorn!? Har Sv. Dam någon kampanj för SH!? Och om – VARFÖR?
  # 34 # Du har då inte sett alla de helnakna, pornogfafiska bilder om henne via internet? Du hittar länkar, om du skriver SH:s namn på Googles “spaningsrad”.
  # 35 # Jag tycker, att prinsen har fått precis vad har han gjort sig förtjänt. Om man tänker, att han nästan inte alls representerar Sverige eller i Sverige. Om man tänker ormflickan, Alnarp, några rallykompisar…
  Men det vore bra, att minnas också prinsens fina bilder, fin silverkonst osv.


 36. Mona skriver: 7 april, 2011

  Hur orkar ni bry om det ni inte har att göra med.
  Högskolestudier ska man inte uttala sig om när man inte vet
  hur det fungerar : Man får absolut inga poäng enbart för narvaro
  du måste klara dina tentor och praktiska prov.
  I en högskoleutbildningen ingår även grupp arbete, att skriva rapporter m.m förutom vanliga tentor.

  Trodde inte att så många mobbare fanns, är ni lika elaka’
  privat? Har själv mobbats på en arbetsplats och aldrig
  kunnat må bra efter det.


 37. hilde skriver: 7 april, 2011

  Kanskje det går tregt fordi han mangler interesse for studiet. ikke lett å finne motivasjon hvis man har valgt feil fag. det er ingen skam å snu. Har selv hoppet av et studium og startet på et annet.
  Det er helt ok å studere på deltid,men Carl-Philip har vel egentlig ingenting annet å gjøre så for han bør vel studiene kunne foregå på heltid.Det er mange som studerer på heltid som jobber i helger og noen kvelder i uken.

  #30
  Ja det føles mange ganger merkelig å forsvare Sveriges kongehus mot elake innlegg fra deres eget folk. Synes det er viktig med kritikk, men mange av innleggene er usaklige,unyanserte og mer mobbing enn det er kritikk.
  og ja mange beundrer både det danske og norske kongehuset uten å være like kritiske som de er til eget kongehus. Merkelig


 38. Ansan skriver: 7 april, 2011

  #38# Hilde, Förstår att ni våra grannar som är läsare på detta forum blir chockade. Många av inläggen handlar inte om kritik utan det är mobbning. De som skriver dessa är de som aktivt arbetar för republik. De skriver här sina elaka inlägg under flera anonyma signaturer. Det döljer sig bakom signatur och spyr ut sitt förakt. Avsaknad av all respekt. Det visar vilken klass dessa människor har. Man kan alltid diskutera republik utifrån principiella ståndpunkter men det gör det inte utan istället driver denna snaskiga kampanj.. De visar mycket vad det är för människor som kallar vår kung för gubben. De tror att de har kunskap om kungens leverne för att de har fått vittnesutsaga från en grovt dömd kriminell och som har varit åttalad för utpressning av bla Björn Borg. Han duger inte som vittne någon stans men i detta sammanhang är han tydligen förträfflig.


 39. Sthlm skriver: 7 april, 2011

  Enligt senaste SD numret har Carl Philip tillbringat några dar med blivande prinsessan Sofia Bernadotte på lyxhotell i Åre.
  Är det mobbing om man undrar: "Har Carl Philip det så jobbigt med sina studier egentligen"?


 40. Christina Helsinki skriver: 11 april, 2011

  #38,

  Både danskar och norrmän kommenterar flitigt det svenska kungahuset.

  Skulle vara intressant att läsa inlägg som behandlar Danmarks och Norges kungahus.

  Det har funnits flere artiklar om dem men inläggen har varit få, enligt vad jag kommer ihåg.


 41. Kattunge skriver: 11 april, 2011

  Sofia Hellqvist, could accompany these events to Prins Carl Philip,
  as official girlfriend and perhaps engagement


 42. Kattunge skriver: 11 april, 2011

  Sofia Hellqvist, could accompany these events to Prins Carl Philip,
  as official girlfriend and perhaps engagement
  Swedish will work to keep Miss Hellqvist????


 43. Yvonne skriver: 11 april, 2011

  #33 Ansan:
  Jag skriver dessa ord utan att vara medlem i republikanska föreningen. Kan du förklara din åsikt att vi inte skulle klara oss utan ett kungahus.
  Hur många länder har kungahus? Och på vilket sätt klarar sig länder som inte har det, sämre än Sverige?


 44. Ansan skriver: 11 april, 2011

  #44# Yvonne, Vi skulle klara oss alldeles utmärkt utan kungahuset, på samma sätt som de gör som inget har. Inte heller jag tycker att ett kungahus skall ha någon reell makt i en modern demokrati. Men så fungerar inte längre monarkin. Att jag tycker att vi skall behålla monakrin beror på att om vi inte har den kvar måste vi ha något i dess ställe, dvs president. Skulle det vara bättre? Jag tycker inte det. Jag tycker inga länder som har president verka ha ett bättre styrelseskick än vi, ser inte någon fördel med det. OK argumentet blir att han /hon är vald, men det är kanske inte ditt val ialla fall. Kungahuset står för en kontinuitet oavsett regeringskriser och problem. Jag tycker att kungahuset gör ett bra arbete. Skulle tex Juholt vara bättre? Jag tycker inte det. Tycker att det är roligt att också monarkin utvecklas med tiden, som till att Daniel har haft möjlighet att bli prins. Ser inte kungahuset som särskilt upphöjda eller blåblodiga på det sättet. Det som krävs är att man är en mycket god ambassadör och att man besitter en slags upphöljdhet som person, personliga kvaliteter. Men det finns fler som har det, de beror på vilka principer de har låtit styra sin liv. Tyvärr så har inte Sofia H detta.Jag tycker att kungahuset ger en slags stadga i vårt land, kan bjuda på pompa och ståt när så krävs och så är den en rest av vårt kulturarv som jag tycker att vi ska värna om på många sätt inte enebart monarkin.


 45. Marguerithe skriver: 11 april, 2011

  “44” Håller med Ansan här om monarkin.Vi har ett fungerande kungahus som är värdegrundande och som också ger den stadga som vårt lilla oroliga land just nu är i stort behov av. .
  Till alla som starkt ogillar kungafamiljen skulle jag vilja få ett alternativ. Jag kan faktiskt inte komma på en enda person i detta land som skulle kunna uppträda som president och dessutom kanske ha en representativ hustru för det krävs ju. Säg en enda, (Reinfeldt räknas bort direkt enligt mitt tycke). Han saknar helt statsmannaegenskaper.


 46. Marguerithe skriver: 11 april, 2011

  Förstår faktiskt inte varför Carl Ph studerar på Alnarp. Han måste ha oerhört dåliga rådgivare. Önskar honom bättre hjälp och stöd i sina val. Han kan ju gå någon enstaka kurs. Han har ju vuxit upp nära djur och natur och borde med hjälp av bra ekonomer och andra jord- och skogskunniga kunna klara av att sköta sin ägandes gård ändå.


 47. allegra skriver: 11 april, 2011

  #46# : med de ingredienser du drar fram kommer vi aldrig att tröttna på såpan Familjen Bernadotte.
  Dallas och Dynasti kan slänga sig i väggen.


 48. kismet skriver: 11 april, 2011

  Det här med dyslexi har jag faktiskt lite svårt för. Min man var lärare i 40 år och hade några elever som fick dyxlexi-stämpeln på sig. Det tog honom högst 2 månader att lära dessa “hopplösa” fall läsa flytande.


 49. Marguerithe skriver: 11 april, 2011

  “46” rasmus,

  Ska försöka svara dig på något av det du skriver även om det inte är lätt.
  Det är klart att jag önskar att Carl Gustav (om vi ska vara du med honom) inte hade gjort det han sägs ha gjort på sin fritid, för ganska länge sedan. Detta har ju ältats sedan i höstas och den som det berör är ju egentligen bara drottningen.
  Tycker att Expressens artikel igår söndag var bra framförd där statsvetare och debattör Ljunggren också menade att “vi vill inte veta allt, lika lite som vi vill veta vad våra föräldrar gjorde när vi var i söndagsskolan”. Fyndigt sagt och sant. Ibland måste man ju bara släppa och gå vidare. Jag har alltid tyckt att kungen varit en riktig arbetsmyra och skött sina officiella plikter oklanderligt.


 50. 65+-are skriver: 11 april, 2011

  Det är ganska roligt att läsa alla kommentarer. Så fort det handlöar om kungafamiljen så spyrs det galla över Sofia. Är det ingen som ser en skönhet i henne, någon som faktiskt prinsen är kär i. Är ni som elaka och har ett så tomt liv att ni måste reta upp er på deras förhållande. Kungen har legat runt med sina kompisar, Madeleine skämmer ut sig i USA, Drottning Silvia ser ut att vara ca 85 år. Den enda som är värt namnet kunglighet för tillfället är Victoria. Ändå så är Sofia den som det skrivs mest kommentarer om. Skaffa ett eget liv.


 51. Yvonne skriver: 11 april, 2011

  #45 Ansan:
  Jag måste nog säga emot dig i det mesta.
  Ja, jag tycker att vi hellre skall ha president pga det ger vanliga människor en chans att hamna i den ställningen. Människor som växt upp som vi, haft normala förhållanden och rört sig på ett vettigt sätt i samhället. Det jag vänder mig emot är att födas in i detta och ha en sådan uppburen och förgylld tillvaro antingen du har gjort dig förtjänt av det eller inte. Upphöjdeheten och de personliga kvaliteerna som du talar om, tycker du att de stämmer in på CP och Madeleine och Kungen? Det är nog ngt som man lär sig med jobbet. Titta på Silvia, hon är av folket. En OS-värdinna som har lärt sig att föra sig och representera. Visserligen har det tydligen stigit henne åt huvudet men det gör det nog på de flesta (Reinfeldt och Borg) och därför är det bra att kunna byta ut dem när det går för långt. Och jag kan få chans att få ditt ngn som jag gillar. Det går inte nu.
  En president sitter en till flera perioder, men sedan tar det slut och de får återgå till normalt liv. Dessa kungliga skall leva ett liv i lyx och överflöd från vaggan till graven.
  Jag vet också att det är en större ära att få komma till Vita Huset och hälsa på Obama än Knugen.


 52. Emma_H skriver: 12 april, 2011

  apropå Marguerithes citat i inlägg_#48

  om att han “..via nån enstaka kurs…” borde kunna “…klara av att sköta sin ÄGANDES gård…” – Carl Philip är INTE ägare till Stenhammar, den egendomen är testamenterad till Staten, dock kan han enligt donatorerna i föreskrivet testamente såsom Prins av Sve o Hertig av Sörmland åtnjuta företrädesrätt att arrendera sagda egendom på livstid om han så önskar

  Apropå ditt påstående om prinsens “…oerhört dåliga rådgivare” jämte din önskan om att C.P. erhåller “…Bättre Hjälp & Stöd..”. så är ju hans synnerligen olämpliga val av prinsesskandidat SH ett lysande exempel på att han ej lyssnar på eller tar intryck av vare sig Hovets eller omgivningens rådgivning/synpunkter

  prins eller ej… som 32åring borde han kunna fatta mogna o välavvägda beslut på egen hand, oavsett om det gäller studier eller annat i livet – annars är han kanske inte mogen ännu att hantera ett gods (plus personal) som årligen omsätter 8Milj/år


 53. Ansan skriver: 12 april, 2011

  #54#, Yvonne, Om man vill ha det ordnat som i Finland eller som i Danmark är en smaksak och upp till svenska folket att avgöra. Nu finns det beslut om hur det ska vara i Sverige och det är ett starkt skydd, för det regleras i en grundlag, succesions-ordningen. Detta kan du se som ett uttryck för den svenska folkviljan. Detta är ett majoritetsbeslut på samma sätt som ett val av en president skulle vara. Jag tycker att hela kungafamiljen gör ett fantastiskt arbete. Har själv barn och de gör inte alltid vad jag skulle önska. Är dock säker på att alla tre kungabarnen har fått lära sig vad som är rätt och orätt, och då sitter det där. Även om någon av dem skulle krisa för ett tag. Jag tror inte att kungafamiljen lever ett liv i sus och dus, utan arbetar hårt. Med uppdraget följer att vara representativa och åka i fina bilar , mottagningar osv, men det gäller också för en president. Vem som helst kan inte heller bli president för det krävs särskilda kvaliteter också för dem. Yvonne, det verkar som du gärna läser om dem här, men inte vill ha dem?


 54. Ansan skriver: 12 april, 2011

  #56#, Rasmus, Du efterfrågar egenskaper som du själv helt saknar. Kungahuset är en fin förebild för Sverige, även om du med dina kommentarer försöker att svärta ner dem. Varför dessa hätska utfall?


 55. Observant skriver: 12 april, 2011

  Efter dagens besked ser vi fram emot prins Carl Philips giftermål med prinsessan Sofia Hellqvist Bernadotte. Childhood väntar. Sedan vet svenska folket vad vi har för representanter i kungahuset. Kungen får till synes en önskesvärdotter och Silvia kanske snart sina efterlängtade barnbarn.


 56. MedeaChintohsblogg skriver: 12 april, 2011

  Ha,ha!Det sista,Observant,var riktigt roligt!
  Det blir inga studier för Carl Philip!
  Han är inte intilegent nog för det.Borde nog ägnat sig åt biologi med “blommor och bin.”Så trött jag blir på pojkens leverne i sus o dus!


 57. Marguerithe skriver: 12 april, 2011

  “54”Emma_H,

  Jag menar förstås inte Stenhammar!!! Carl Ph ärvde ju en i jämförelse mindre fastighet av en okänd man med lite mark till om jag förstått rätt. Det är denna jag menar att han borde kunna sköta utan lantmästarutbildningen.


 58. Bo skriver: 12 april, 2011

  #Ansan# 57 Kungahuset är en fin förebild men inte dessa skandalfigurer Carl-Gustaf;SIlvia,Carl-Philip med naken Sofia,Lilian,Jill. En sann och riktigt rojalist fodrar lite mera än dessa som lever och levt i sus och dus. Se på Kronprinsessan Victoria – hon gör sina plikter som hon är avlönad för att sköta – Helt perfekt, där ser vi en riktig “kunglighet”. Ovanämnda människor kommer göra slut på monarkin i Sverige om dom får fortsätta. Låt Kronprinsessan sköta dom viktiga sakerna – sen är det bättre att låta bli dom mindre viktiga så man slipper se pinsamma framträdanden som Lilian,Jill,Silvia,Carl-Gustaf,Carl-Pilip levererar gång på gång – Helt utan stil. Man kan t.ex fråga Prinsessan Desiree – hon kunde vara samma tillgång för Sverige som hennes kusin Prinsessan Benedikte är för Danmark.


 59. Magdalena skriver: 4 juli, 2014

  "18" johanna pohjanen hollsten

  Någon skrev i en annan av spalterna att : "Varför ska en vuxen karl på 35 behöva fråga pappa och mamma vem han ska gifta sig med?" Det gör han väl som han vill."

  När man läser din kommentar och en hel del andra här, så får man ju automatiskt ett svar. Kan man inte ens klara sin skolgång med mentors hjälp inom någorlunda rimlig tid, hur ska man då kunna klara resten av livet?

  Ligger intresset bara på att leka och ha roligt. Göra det han måste ibland, när andan faller på? Sätt lillgrabben på lite riktigt jobb!


 60. Magdalena skriver: 4 juli, 2014

  "31" Beatrice
  "32" Ansan

  Instämmer helt. SvD har blivit en propagandatidning för S och inte längre en tidning som rapporterar om vad som händer i vårt och övriga Europas Kungahus.

  De som växer upp som kungliga går den skolan sedan födelsen. Den blir en del av dem. Andra som inte har levt det livet måste "skolas in" i den världen. För somliga går det, för andra inte. Förutsättningarna beror mycket på vilken bakgrund och uppväxt de har. Och naturligtvis även personlighet.


 61. Simone M skriver: 19 mars, 2015

  #11 Emma, Stenhammar skots av Kungen och hans anstallda. Det ar ett privat arrende helt utanfor de Kungliga plikterna. Varje intjanad krona gar rakt ner i den privata kassakistan.
  Samma galler den dag da CP tar over arrendet. Det ar och forblir en fritidssysselsattning dar han tjanar privata pengar.
  Underligt egentligen att bade Sveriges Kung och infodd Prins far ha egna affarsrorelser med egna, privata inkomster, nagot som varken Daniel eller Chris har fatt tillatelse till. Det kanns som dubbla budskap.


 62. Simone M skriver: 19 mars, 2015

  #58 Bo, Forlat mig Bo, men pa vilket satt har Silvia orsakat skandal?


Annons

Laddar