Prins Carl Philip: Jag är för gammal för att bli Formel 1-förare

Annons

carl-philip-ao

Prins Carl Philip har svarat på frågor om sitt intresse för motorsport och hela intervjun finns på hovets hemsida. Ni kan också läsa hovets intervju med prinsen här.

Rally Sweden är Sveriges största rallytävling — hur skulle prinsen beskriva tävlingen och stämningen för någon som inte varit där?
– Det är en av de största idrottshändelserna i Sverige med 200 000 åskådare på plats och miljontals tv-tittare över hela världen. Det är en VM-tävling och en riktig folkfest som förenar både unga och gamla.

För att lära mig

Rally Sweden är en del i WRC, World Rally Championship. Hur mycket hinner prinsen tala med förare från andra delar av världen under tävlingen och utbyta erfarenheter?
– Bilsport på den här nivån kräver mycket av både förare och kartläsare, så de kommer att vara fokuserade på sina lopp. Jag kommer däremot att försöka se så många tävlingar som möjligt både på plats och på nätet för att lära mig och inspireras.

carl-philip-reinfeldt-ao

Prins Carl Philip och statsminister Fredrik Reinfeldt invigde Rally Sweden i Karlstad.

Prinsen var själv med förra året och körde som föråkare i historic-tävlingen, hur var det?
– Det var både roligt och krävande. Jag fick verkligen respekt för vilken fysik, mental styrka, mod och uthållighet som krävs för köra.

Hur började prinsens motorintresse?
– Jag berättade igår vid invigningen om att jag tror att svenska rallyt var en bidragande orsak till mitt intresse för motorsport. När jag var liten följde jag med pappa på tävlingen och blev snabbt fascinerad över dramatiken på de hala vägarna.

carl-philip-ste

Marcus Ericsson är den förste svensken på 22 år som kör Formel 1 — är det något prinsen siktar mot också?
– Även om jag tycker att man hela tiden ska utmana sig själv får jag nog erkänna att jag är för gammal för att bli en Formel 1-förare. Däremot kommer det att bli spännande att följa Marcus.

Annons

Till sist, är det något prinsen vill hälsa de som tävlar i Rally Sweden?
– Som hertig av Värmland tycker jag att det är extra roligt med en värmlänning i startfältet – Pontus Tidemand! Jag ser fram mot ett spännande rally och må bästa förare och team vinna.

Av Agneta Nisbeth
Foto: All Over Press och Stella Pictures

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

56 kommentarer till “Prins Carl Philip: Jag är för gammal för att bli Formel 1-förare”

 1. Marguerithe skriver: 7 februari, 2014

  Fin intervju med prinsen. Han är så väluppfostrad och artig och väjer aldrig för media.


 2. snickarjohn skriver: 7 februari, 2014

  Nu var ju detta till innehållet en fullständigt ointressant "intervju".
  Man kan dock konstatera att man forts’tter med anonyma "utfrågare"
  och lika anonyma svar.
  Ett köttben till hunden.
  Liten tröst är att Carl Philip Bernadotte knappast kan göra någon skada.
  En underlig kommunikationsform är det i alla fall.


 3. Midnattsol skriver: 7 februari, 2014

  Och när ska han engagera sig i något annat än motorsporten? Något anat måste det väl finnas för den svenska monarkin att engagera sig inom?…

  Ja, snickarjohn, det är en märklig kommunikationsform man valt…


 4. Ingrid skriver: 7 februari, 2014

  Så åldern är den enda kompetens som krävs inom Formel 1?

  Men jag är ju ändå först och främst prins.


 5. Charlotte skriver: 7 februari, 2014

  …… og er måske heller ikke dygtig nok. Han har jo ikke just vist sig at være i klasse med Vettel og Alonso. 😉


 6. Majvor KarlssonSvenskdamtidning skriver: 7 februari, 2014

  Han väljer sina ord med omsorg. Minsta lilla "felsägning" kan skapa stora rubriker. Vad är det för fel med att engagera sig i motorporten? Alla har nåt personligt intresse o för CP ä det tydligen motorsport.


 7. emma_h skriver: 7 februari, 2014

  För något år sen hävdade CP att han var PRINS i 1:a hand (tackolov)
  Då är CP väl snarare "förhindrad" än "för gammal" att bli dylik förare…


 8. Titti W skriver: 7 februari, 2014

  Prinsen hit och prinsen dit – varför kan man inte säga du till honom?
  Kan inte se att det på något sätt skulle vara respektlös!


 9. Christina Helsinki skriver: 7 februari, 2014

  CP och vår formel-1 förare. Kimi Räikkönen är båda födda 1979. Barnsligt att uttala sig om sin ålder som förhinder, säg som saken är: till formel-1 har jag aldrig varit. är eller kommer att bli kapabel.


 10. Marguerithe skriver: 7 februari, 2014

  "9" Christina Helsinki,
  Den här ganska otrevliga kommentaren kommer vissa svenskar här att uppskatta. Det är sådant som gör att vi andra känner oss manade att gå ut och försvara en ung människa som numera ser mycket sorgsen ut. Det är kanske många drömmar som gått förlorade i hans liv. Han har blivit lurad av slipade affärsmän när det gäller sitt konstnärsskap. Han är för mig en mycket sympatisk människa, plikttrogen och följer sina föräldrar i rollen som prins.. Respektera honom för det!


 11. christinavideotron skriver: 7 februari, 2014

  #9Christina Helsinki . Din kommentar är mitt i prick ! Få är de som är kapabla att köra F1 , men bland de som kan är inte alla helt unga.


 12. Emma1 skriver: 7 februari, 2014

  Jag tycker det är bra att CP har intressen han odlar och kan dela med sig av, bl a motorsport och design.


 13. Sthlm skriver: 7 februari, 2014

  Carl Philip verkar vara en artig och skön person och det är bara att beklaga att pappa kungen helt uppenbart inte har haft tid att hjälpa sonen att hitta en riktig sysselsättning. Det måste väl finnas alla möjligheter för Carl Philip att likt prins Joachim driva något eget. Att hålla på att traggla om den nye motorprinsen, designprinsen,välgörenhetsprinsen etc. känns barnsligt och löjligt.


 14. Bibi skriver: 7 februari, 2014

  Hallo folkens der er noget der hedder ironi og det bruger prinsen tydeligvis her hvor han siger han er for gammel til at køre formel 1!!!! Det er da let at se han siger det for sjov når han får stillet så fjollet et spørgsmål:)


 15. Pia skriver: 7 februari, 2014

  Jag kan tänka mig att ende sonen fått sig itutat från barnsben att han är prins. Kungen har ju erkänt att han var emot ändringen av successionsordningen och att han föredragit att Carl-Philip varit kronprins. Huruvida han skulle säga samma sak idag är väl osäkert. Jag tycker synd om C-P eftersom det är tydligt att han är en snäll och rar ung man men för övrigt har svårt för sig. Det rår han inte för och det är trist att hans roll gör att detta blir så uppmärksammat.


 16. Christina Helsinki skriver: 7 februari, 2014

  Marguerithe.

  Otrevlig kommentar, jag håller mig i allmänhet till FAKTA. "lurad och konstnärskap" har ingenting att göra med hans möjligheter till formel-1 sirkusen. Börjar må illa av kommentarer som " den vackra Estelle", snart blir det väl den vackra Eva från Ockelbo.

  Respekterar folk som försvarar sitt statskick, dvs monarkin i Sverige men lismandet, leder till att ni snart börjar skriva, vår mäktiga statschef, Konung Carl XVI Gustaf. Gör er bara löjliga då du angriper folk som ser objektivt på saker och ting. Tid att börja "face the music" från andra länder.


 17. annica skriver: 7 februari, 2014

  #9 Helsinki

  Nå, Kimi Räikkönen må vara lika gammal som prinsen, men även han och andra Formel 1 -förare på toppnivå har börjat som små knattar i 5-6 åldern…. Ingen kan BÖRJA som 34-åring. Om han sedan har talang eller inte är en annan sak.


 18. Christina Helsinki skriver: 7 februari, 2014

  P.S. Marguerithe,

  Vi finländare måste ha vissa goda egenskaper, dvs vi har båda fotorna på jorden. Vi kritiserar öppet Kimi Räikkönen, trots att han bevisligen är en av de bästa. Inte talar vi om hans bakgrund, hans skilsmässa, tom jag har börjat beundra honom pga hans comeback.
  CP har ingenting att göra i den branschen. Därför borde han inte ens tala om F-1, åtminstone som inget F-1 stall i världen skulle ens idas träffa honom.

  FLÅT nu blev jag som PBoo.


 19. Mona skriver: 7 februari, 2014

  #9 Christina Räikkönen fick chansen i Sauber 2001 och tackade genom att komma sexa i sitt debutlopp
  Räikkönen var 22 år vid debuten inte 35 år.
  Vad Carl Philip menar är att man är förgammaöl att börja med Formel 1 vid 35 års ålder . Man ska även väga otroligt lite.
  Onödigt elak kommentarer.


 20. point skriver: 7 februari, 2014

  Jaha och vad skall den lille ,prinsen nu då hitta på för att fördriva tiden med???


 21. caterineg skriver: 7 februari, 2014

  Jag tycker att man mobbar prinsen lite väl elakt. Såg nyss när han delade ut pris till mästerkocken, CP har verkligen svår dyslexi men det rår han väl inte för. Att han tycker om bilar, vad är det för fel med det. Stackars människa som inte fick välja sitt liv utan det var bestämt från början. Tur att han slapp bli kung iaf. Jag har den största sympati för honom och hoppas att han blir mer självsäker och är sig själv i fortsättningen.


 22. Annica* skriver: 7 februari, 2014

  9. Christina Tror du inte när han tar upp åldern är att han menar att han skulle startat mycket tidigare, det är jag säker på att föraren Kimi räikkönen gjorde! Så tolkar jag det, men för all del, jag kan ha fel.


 23. styleisall skriver: 7 februari, 2014

  Herrejess, som om C-Ps ålder (eller titel) skulle ha något med saken att göra. Vet ni hur otroligt mycket (heldags)jobb det ligger bakom att bli F1-förare? Att ens få bli PROVkörare so typ värmer upp proffsens bilar är mångas största dröm! Bland de 12 F1-stall som är med i F1 racing för tillfället har alla tvåchaufförer. Dvs 24 personer har möjlighet att köra i toppkategorin när det gäller F1. Dessa 24 personer har inget annat gjort under hela sitt liv än satsat på en F1-karriär! Att Carl-Philip skulle ha en plats där är ju mer än skrattretande. Han har inte en chansatt bli provkörare för "35e divisionen", oberoende av vad hans ålder är. Han är säkert en helt ok Porsche-chaufför (mätt i Svenska sammanhang) och det kan han givetvis få cred för. men en F1-förare? Nä, han rymms inte i samma mening…


 24. realist skriver: 7 februari, 2014

  skall han förbli goddagspilt (eng: playboy)?


 25. Majvor KarlssonSvenskdamtidning skriver: 7 februari, 2014

  Bland dom som kör formel-1 är inte alla så unga men de har förmodligen börjat träna o haft det som mål redan som unga. Är nog inte helt lätt att börja träna för någon sport när man inte längre är "helt ung". Sen har vi ju alla talang för olika saker.


 26. Karin Nilsson skriver: 7 februari, 2014

  # 6 Majvor Karlsson. Det är inget fel att ha motorsport som personligt intresse. Men sätter hovet ut hans tre dagars närvaro vid rally VM deltävlingen som representationsuppdrag i den kungliga kalendern kan det inte kallas hans privatintresse!
  # 10. Om han, som du säger, har blivit lurad av slipade affärsmän är det hans eget fel. Han om någon har tillgång till expertis att rådfråga innan han påbörjar samarbete med en affärspartner. Han är ingen tonåring utan en vuxen, snart medelålders, man och borde väl veta vad han ger sig in på!


 27. Lisa Lusth skriver: 7 februari, 2014

  Befinner mig i Tyskland och har ägnat kvällen åt att titta på debutantbalen i Dresdens Operahus. Mycket trevligt, glitter och glamour och med vår kära Drottning Silvia som hedersgäst. Hon verkar vara mycket populär i Tyskland. Hon intervjuades flera gånger under kvällen och dansade vals inför en hänförd åskådarskara. 😀


 28. G 48 skriver: 8 februari, 2014

  Prins CP er så sympatisk og sikkert også en udmærket racerkører… og man kan godt være for gammel til Formel 1, det er Tom Kristensen også, men han har vundet ’24-timers Le Mans’ 9 gange…… måske CP skulle prøve om et team vil have ham med, der er mange forskellige klasser og også et med ældre Porscher, er det ikke det ‘mærke’ han kører privat ?
  De der interviews på kongehusets hjemmeside er slet og ret latterlige her i 2014. Forhåbentlig fortsætter de ikke under Hovets nye informationschef !!!


 29. Hej å hå skriver: 8 februari, 2014

  #10 – tack Marguerithe

  är så trött på alla oförskämda kommentarer på denna sida att man undrar vad ni alls gör just här… !? Det var inget fel på hans svar och oavsett vad han hade sagt så hade ni nog hittat något att anmärka på..

  Håller med om att prinsen är plikttrogen sin familj och har fått betala en del i sitt liv, förlorad kronprinstitel, väntat med relationen till sitt ex för att storasyster skulle gifta sig först, sviken av affärskollegor, betala ett högt pris för sin kärlek till Sofia.. osv..

  Media drevet har nog inte gått obemärkt förbi hos någon i kungafamiljen verkar det som, och nog framstår de som lite tröttare och mer luttrade på senare år..


 30. Kerstin Bergström skriver: 8 februari, 2014

  Det är då hiskligt höga farter i Formel 1 med jätte stora risker.De måste ha sponsorer också.
  #3 midnattsol Nu är det så att dessa tävlingar alltid går i Värmland och C-P är hertig av Värmland.Han är ju en hel del där för andra uppdrag.Han är nog den av de kungliga som är i sitt hertigdöme på uppdrag mest.


 31. Anna skriver: 8 februari, 2014

  Heja Carl Philip! Fortsätt stötta motorsporten! Tyvärr är det många här som inte fattar hur stor denna tävling är.


 32. Monica skriver: 8 februari, 2014

  Vi i Sverige måste vara bäst på att hitta fel hos människor. Vad de kungliga än säger hittas alltid något negativt. Jag skulle vilja vi tog efter Norge i mycket även om det förekommer negativa saker där också. Själv tror jag allt handlar om avenssjuka, alla människor gör sitt bästa utifrån deras erfarenheter. Jag hoppas vår Prins inte tar illa upp, du är bra som du är.


 33. Birgitta skriver: 8 februari, 2014

  De som är kapabla att köra F1 börjar vanligtvis med motorsport på ett seriöst plan som mycket unga (t.ex Vettel var bara 17 år då han vann Formel1) och avancerar sedan inom de olika kategorierana. Räikkönen må vara lika gammal men han har börjat för länge sedan. Man börjar inte i Carl Philps ålder!


 34. marykMaryKristiansen skriver: 9 februari, 2014

  # 2 Snickarjohan:
  Struntprat av deg! Dette var vel ikke ment som en 2-siders-reportasje eller dypsindig intervju, men raske spørsmål i forbifarten. Og det er helt OK!!!!!!!!
  ¤ Hvilke dypsindigheter venter du deg!
  ¤ Og hvilken "akademisk", korrekt kommunikasjonsform forventer
  du deg i en lettbent ukepresse, som aldri har gitt seg ut for å
  ha som mål å berike oss med høyverdige samtaler og
  kommunikasjonsformer!


 35. Maja skriver: 9 februari, 2014

  Han har inte vunnit ett enda lopp i STCC. Förra våren körde han och kom sist, men SVT valde att inte publicera hans namn.
  Det finns andra skäl än åldern för prins Carl Philip att inte köra Formel 1. Han duger helt enkelt inte till denna krävande sport.


 36. snickarjohn skriver: 10 februari, 2014

  34 maryk,
  Du har inte riktigt förstått mitt inlägg.
  Vet inte om det är språkförbistring eller okunskap.
  Läs mitt inlägg igen så ser Du Ditt misstag.


 37. emma_h skriver: 10 februari, 2014

  mary.k-citat "…hvilken "akademisk", korrekt kommunikasjonsform forventerdu deg i en lettbent ukepresse, som aldri har gitt seg ut for å
  ha som mål å berike oss med høyverdige samtaler og
  kommunikasjonsformer!…"

  MARY K… det var ingalunda nån VECKOPRESS (ukepresse) som gjorde intervjun – utan pappa CGs egen PRavdelning
  SVDAM-citat från ovan_Prins Carl Philip har svarat på frågor om sitt intresse för motorsport och hela intervjun finns på hovets hemsida
  (vars utdrag återges i denna veckopress-aktörs artikel ovan)


 38. Mona skriver: 10 februari, 2014

  #35 Maja Var lite mer informerad.om det du skriver.
  STCC har flera förare som enbart kör STCC på heltid.
  Följ länken så kan du se CP:s placeringar han kom ihttp://www.stccdatabas.se/result.phpnte sist,
  STCC har flera deltävlingar.


 39. Mona skriver: 10 februari, 2014
 40. Marylou skriver: 10 februari, 2014

  Till Maryk nummer 34.

  Du har totalt missförstått snickarns bidrag.


 41. Ingrid skriver: 10 februari, 2014

  Många har väl en uppfattning om kungafamiljens kompetens i allmänhet och lillprinsens i synnerhet.
  Problemet med hans uttalande är kanske att han skattar sin egen kompetens högre än vad omvärlden gör.
  Detta kanske är en anledning till att han ger sig in på så många områden.
  Dvs, han tror att det räcker med att vara prins .


 42. Kerstin Bergström skriver: 10 februari, 2014

  #20 point Året är väl för 17 inte slut än.Han hade mer än 20 uppdrag mer än ex.p Joacim av Danmark förra året.! uppdrag mindre än kp V9ctoria.Sluta upp och var så elak mot dem alla för det är inte enbart p C-P .Jag förstår inte varför du ska vara negativ.Gör då ngt annat.


 43. kickr skriver: 10 februari, 2014

  Att det finns så många elaka människor som skriver i detta kommentarsfält! Ingen av er känner prinsen, inte jag heller, men mobbning är alltid mobbning och avskyvärt!


 44. Marguerithe skriver: 10 februari, 2014

  Republikanska klubben kan ju kommentera varandras inlägg. Att provocera oss rojalister är ganska meningslöst enligt mig. Vi har dessutom "mer på fötterna" när det gäller kungahusen, vilket är naturligt.
  Jag skulle aldrig drömma om att gå in på en republikansk sida och försöka göra min röst hörd där.
  Ni anför ju till ert försvar att "ordet är fritt", men det måste ändå kännas meningslöst att skriva för "döva öron".
  Denna tidning har väl aldrig sagt uttryckligt att detta är ett forum att diskutera republik kontra monarki. Att det ändå blir så förlorar tidningen stort på.


 45. snickarjohn skriver: 10 februari, 2014

  44 Marguerithe,
  Tvärtom, denna diskussion gagnar tidningen i allra högsta grad.
  Varför tror Du den fortgår?
  Att tidningen tappar i anseende hos Dig betyder inget i kronor och ören.
  "Döva öron" har Du missförstått.
  Det faktum att Du går i svaromål pekar på motsatsen.
  Vidöppna öron.


 46. Regina Lindholm skriver: 10 februari, 2014

  #41 #45
  Eftersom ledordet för republikanerna är KOMPETENS så är det ju genant att de inte har tillräckligt med kompetens för att arbeta för republik via de politiska kanalerna, utan tillbringar sin tid på ett kungligt forum till ingen nytta!


 47. Mona skriver: 10 februari, 2014

  Fattar hur ni är funtade hur kan sitta skriva inlägg som är kränkande utan att man vet något mer än det som media skriver.
  Ni har inte kompetens nog att avgöra andras kompetens.
  Social kompetens saknas hos er, annars skulle ni inte skriva
  så ruggiga kommentarer. Mobbning och inget annat.


 48. snickarjohn skriver: 10 februari, 2014

  Det faktum, Regina Lundholm, att Du tycks läsa inlägg med annan åsikt än Din egen, gör dem värda att skriva.
  Att Du sedan blir upprörd och indignerad är bonus.


 49. Pboo skriver: 10 februari, 2014

  #18 Christina Helsinki

  Citerar; "FLÅT nu blev jag som PBoo." Lägg ned med dina fula personliga påhopp – väx upp!


 50. Pboo skriver: 10 februari, 2014

  Roligt att se att vi är flera som är intelligenta nog att förstå P Carl Philip självklart syftar på att det är för sent att börja som Formel 1-förare i 35-års åldern! Om han börjat i tid är det ingen, inte ens hans själv, som vet hur bra el. dålig han skulle ha blivit/varit – det är enbart spekulationer, och som vanligt spekuleras det från vissa!

  En intervju med informativa och trevliga svar. Tycker P Carl Philip har utvecklats på ett mycket positivt sätt i sin roll som prins. Han har inte haft en lika självklart koppling till relevant arbete/uppgifter i sin roll som prins som P Madeleine haft och har, varför det säkert varit svårare för honom, men han har alltmer hittat rätt i sin roll.


 51. Kristine, Oslo skriver: 10 februari, 2014

  # 13 Stockholm

  Nå er de fleste av oss kapable til å finne oss en sysselsetting uten at vår pappa eller mamma må hjelpe oss med det. At de som sitter på den grønne gren er ute av stand til å finne noe fornuftig å gjøre , sier vel mye om de som sitter på den grønne gren.

  hilsen Oslo


 52. Eva skriver: 10 februari, 2014

  # 51 Kristine

  Jag håller med dig. Det är ju skandal att denne prins fortfarande inte har hittat något arbete. Och inte SH heller.

  Det ligger verkligen inte i tiden att vara playboy och leva på pappas pengar. Vilket numera även sambon gör.

  Nej se till raka dig och klipp dig så du kan skaffa dig ett vettigt arbete och visa vad du kan. Det skulle vara bra både för dig själv och kungahuset och förklara för din sambo att svenska tjejer idag är egenförsörjare sedan lång tid tillbaka.


 53. Marguerithe skriver: 10 februari, 2014

  Om man tittar på bilderna ovan kan man se F Reinfeldt på ett så glatt humör som han väl inte varit på sedan studenttiden. I intervjun för någon vecka sedan menade han att hans vänner undrade var den glade skojfriske Fredrik blivit av.
  Det syns tydligt att han gillar att vara med Kungafamiljen och tar alla chanser, numera. Även president Obama blev charmerad och skulle komma tillbaka med sin familj.


 54. Maja skriver: 11 februari, 2014

  #38 Mona
  Vad var det för imponerande med den statistiken???
  Carl Philip klarar säker av att köra rally med traktorn på Stenhammar och då stör han ingen.


 55. Maryou skriver: 11 februari, 2014

  53. Marguerithe, klart att det visas glada miner när man får delta i något annat än i långa rundabordssamtal. Även Reinfeldt och Obama behöver avkoppling.


 56. Realisten. skriver: 11 februari, 2014

  Ja helt riktigt CP är för gammal för att försöka sig på att köra Formel1. Jag tycker att han i stället skall försöka att äntligen växa upp oc bete sig som en vuxen man.


Annons

Laddar