Prins Daniel gör succé med sitt Fellowship – 5 år efter starten

Prins Daniel gör succé med sitt Fellowship – 5 år efter starten
Nu har det gått fem år sedan Prins Daniels Fellowship lanserades. Entreprenörsprogrammet, i samarbete med IVA, har rullat på och prinsen har åkt kungariket runt för att träffa unga personer som är sugna på att starta eget. Vi har tagit reda på att hur det gått.
Annons

Många unga avstår idag från att starta företag på grund av rädslan för att misslyckas. Det är mot denna bakgrund som Prins Daniels Fellowship startades. Prins Daniel är själv entreprenör och var delägare i gymkredjan Master Training när han mötte sin Victoria. I dag brinner han för att träffa unga människor som har en idé och gärna vill fullfölja sina drömmar.
– Att driva företag är krävande, men få saker är så belönande som att se drömmar ta form, har prins Daniel berättat.

Annons

prins Daniel

I en intervju med IVA berättar Prins Daniel mer om bakgrunden till programmet.

Vad vill Prinsen uppnå?
– Jag hoppas att vårt initiativ ska ge kunskap om hur det är att vara entreprenör och att projektet ska inspirera så att fler vill och vågar ta steget att starta eget. Det är viktigt att vi skapar en kultur som uppmuntrar människor att våga satsa. En duktig entreprenör hjälper inte bara sig själv, utan påverkar många människors liv genom att också skapa möjligheter för andra att utvecklas. Att misslyckas är ett vanligt och inte helt oviktigt inslag i entreprenörens liv, mycket lärande kommer därifrån. Entreprenörskap handlar om att våga ta risk. Den som inte är beredd att misslyckas kommer aldrig heller att lyckas.

Prins Daniel

På vilket sätt kan Prinsens bakgrund som entreprenör bidra till projektet?

– Min viktigaste roll i projektet är att vara katalysator och att samla drivande och erfarna personer i en gemensam satsning för entreprenörskapet. Det är inspirerande att träffa och lyssna till duktiga människor. Genom det här projektet ger vi fler den möjligheten. Jag hoppas att många unga människor, som har potentialen att skapa något bra och viktigt, vågar ta steget tack vare projektet.

Prins Daniel spelar golf
Prins Daniel vill slå ett slag för unga entreprenörer genom sin verksamhet

Vad har Prinsen själv lärt sig på sin företagsresa?
– Jag hade själv inte särskilt mycket kunskap om hur det var att driva företag när jag började. Jag är inte heller helt säker på att det hade hänt om jag inte hade varit omgiven av flera duktiga företagare som uppmuntrade mig. En lärdom jag har tagit med mig är att småföretagare måste vara beredda på att göra allt, från stort till smått och särskilt i uppstarten.

Prins Daniel åkte land och rike runt

– Med Prins Daniels Fellowship vill IVA ge unga entreprenörer möjlighet att lära av mer erfarna aktörer och att skapa nätverk inför framtiden. Målsättningen är att skapa förutsättningar för att fler unga ska våga ta steget att starta eget och att främja utveckling och tillväxt hos unga entreprenörer. Sedan starten 2013 har Prins Daniels Fellowship besökt över 40 orter i Sverige och föreläst för över 20 000 elever och studenter, säger IVA:s kommunikatör Jenny Nordlöw.

Prins Daniel

Tisdagen den 15 januari 2013 lanserade Prins Daniel tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) Prins Daniels Fellowship och entreprenörsprogram.

Lanseringen skedde på Carlsforsskas Ekonomi- och Handelsskola i Västerås genom ett samtal på scenen där Prins Daniel och experterna berättade om sina erfarenheter som entreprenörer. Därefter träffade Prinsen och experterna ett antal elever vid rundabordssamtal.

Christina-Stenbeck

I expertrådet ingår bland andra Daniel Ek, vd och grundare Spotify, Christina Stenbeck, ordförande Investment AB Kinnevik, Niklas Zennström, vd Atomico och grundare av bland annat Skype, Filippa Knutsson, grundare av Filippa K och Hans Vestberg, vd och koncernchef för Ericsson AB.  

Läs mer 

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Prins Daniel gör succé med sitt Fellowship – 5 år efter starten”

 1. Kristiina från Turku skriver: 14 april, 2019

  Det har gått sex år: Tisdagen den 15 januari 2013 lanserade Prins Daniel tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) Prins Daniels Fellowship och entreprenörsprogram.
  https://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/2013/aktuellt2013januarimars/prinsdaniellanseradeprinsdanielsfellowship.5.4ea495e313c19c119aa28d.html?sv.url=12.4ea495e313c19c119aa293&skip=3&state=showFolder&folderId=19.4ea495e313c19c119aa29b


 2. ludde skriver: 14 april, 2019

  Räcker 2-årigt gymnasium som utbildning till entreprenör?


  1. konsttanten skriver: 15 april, 2019

   Ja !… och som Daniel har egen erfarenhet, plus egna studier inom entreprenörskap, och kontakt med andra entreprenörer.
   Som sagt den långa, ibland lite krokiga vägen, är enl många studievägledare en mkt bra väg.


 3. josefin skriver: 15 april, 2019

  Tycker Daniels kommentar är bra; hans roll är att vara katalysator. Utmärkt sätt att använda sin kunglighet. D försöker, helt adekvat, inte framhäva sig själv som expert.
  Om initiativet fár nagon effekt – fler entreprenörer, färre misslyckade dito är en annan frága o det lär vi aldrig veta.


  1. IngridR skriver: 16 april, 2019

   Ja, denna egenskap hos Daniel, att inte framhäva sig själv, har resulterat i att han mottagits med värme av svenska folket.
   Tillika att han gifte sig av äkta kärlek, TROTS att det medförde en kunglig titel, inte FÖR ATT.


 4. Ingrid skriver: 15 april, 2019

  Han är ju pt också!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar