Prins Johan Friso har flugits hem till Holland

Prins Johan Friso har flugits hem till Holland
Annons

Det holländska hovet har lagt ut ett meddelande om prins Johan Friso – han har nu flyttats från sjukhuset i London.

Prins Friso har nu lämnat Wellington Hospital och befinner sig nu i Nederländerna, det berättar nu hovet på sin hemsida. Friso har ännu inte helt vaknat från sin koma, eller som hovet uttrycker sig: Han är kvar i sitt tillstånd av minimalt medvetande. Men han ska trots allt inte längre behöva medicinsk vård på Wellington Hospital och har därför flugits hem till Palace Huis te Bosch i Haag. Det berättas också att prinsen ska tillbringa sommaren med sin familj i Haag och han kommer tat övervakas av ett medicinskt team bestående av Prof. Jan van Gijn och Dr. Michael Kuiper.

Annons

Prins Friso med sin maka prinsessan Mabel.

Av Agneta Nisbeth
Foto: All Over Press

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Prins Johan Friso har flugits hem till Holland”

 1. Maj skriver: 10 juli, 2013

  Om och när han vaknar till full medvetenhet måste det vara rena chocken. Världen står inte stilla med tanke på allt som hänt under tiden. Mamma Beatrix är prinsessa och storebror kung och svägerskan drottning. Grannlandet Belgien skiftar kung. All denna förändring och mycket mer skall han hinna ikapp.


 2. Humaniora skriver: 10 juli, 2013

  Ett tillstånd av “minimalt medvetande” är det holländska hovets kommentar ang Johan Frisos medicinska situation.
  Nelson Mandela befinner sig också i gränslandet mellan liv och död. – I båda fall står det säkerligen klart att möjligheten till ett återvändande till “livet” är i det närmaste obefintlig.
  – Är det människovärdigt att befinna sig i ett tillstånd av totalt utlämnande till medicinsk apparatur? – Är det moraliskt korrekt att in absurdum tvingas kvar i livet, där det mest naturligt mänskliga vore att acceptera och släppa fri…………………..
  De facto är döden en del av livet – något vi människor har svårt att inse. Ett nitiskt och konstlat livsuppehållande säger mycket om vår syn på livet contra döden. Hög tid att denna fråga lyfts till en nivå där primitiva livs- och dödsföreställningar får ge vika för kunskap, förnuft och insikt!!


 3. Sandra skriver: 10 juli, 2013

  Det är en svår och tung situation prinsessan Mabel med familj befinner sig i.

  #2 Det var intressanta frågor du ställer. Vem avgör vad som är moraliskt korrekt? Hur väger man moraliska ställningstaganden mot medicinsk kunskap?


 4. Måntand skriver: 10 juli, 2013

  Fast här handlar det ändå om en relativt ung människa som skulle ha många år kvar kanske, vem vet. Ingen människa kan svara på hur länge vi lever här. Och kanske är det meningen att John Friso så småningom ska vakna. Det är en hemsk situation familjen befinner sig i. Krafter till dem! Minimalt medvetande låter ju positivt men jag har inte så stor koll på vad det eg betyder.


 5. Ingela skriver: 10 juli, 2013

  Men vad händer om man tar bort alla livsuppehållande maskiner?
  Jo då kommer det naturliga att ske. Kroppen lägger av och de “går vidare”

  Vore inte det mindre egoistiskt att göra så i alla fall när det gäller Mandela? Han har nått en aktningsvärd ålder och förtjänar att få gå nu.


 6. Birgitta skriver: 10 juli, 2013

  #2 Humaniora. Ja, ett stort etiskt dilemma. Men man måste skilja på svår hjärnskada som medför långvarig djup medvetslöshet, där personen kan ligga så många år. Egen andning, njurar ock andra organ fungerar. Med Mandela är det en helt annan sak. Där har man en TOTAL svikt i alla organ. Ock man kan med Respirator,:andningen, Dialys:njurar, Medeciner för att upprätthålla blodtrycket ock annat osv. MEN…Detta går inte hur länge som helst! Pat. avlider efter ett tag. Nu finns en lag i “vårt land” som säger att man har rätt att avbryta sådan behandling sedan man konstaterat att inte Pat. svarar på behandling. MEN::Bekymret är: De anhörigas Religion, Emotsättande av “Avslut” då anhöriga ej är överens,. Så ett Etiskt dilemma är det!!


 7. Camilla skriver: 10 juli, 2013

  På en presskonferens någon vecka efter lavinolyckan sa prinsens läkare att röntgenundersökningen visat “mycket svåra hjärnskador”. Prinsen hade hjärtstillestånd i ca 50 minuter och läkaren sa “50 minuters återupplivningsförsök är mycket långt, t o m för långt”. Frågan är vilka rehabiliteringsmöjligheter det finns vid så pass svåra hjärnskador? Har prinsen öht någon möjlighet att leva ett normalt liv? Hur pass mycket av den människa Mabel känner och älskar finns det kvar om och när han vaknar?


 8. Anna skriver: 10 juli, 2013

  Vad det står på nederländska kungahusets hemsida är att prinsens tillstånd fortfarande ger upphov till oro, samt att ytterligare sjukhusvård inte anses nödvändig mer. Jag tolkar det faktiskt som att sjukhuset i London inte kan göra mer för honom…jag önskar så klart att jag har fel, men med tanke på vilka svåra skador han fick undrar jag om han någonsin skulle kunna få ett normalt liv igen?


 9. esse skriver: 10 juli, 2013

  ingen människa har en garanterad livslängd


 10. Eleni skriver: 10 juli, 2013

  Må ett mirakel ske och han får tillbaka sitt liv och familjen honom!!!
  All kraft till familjen att orka med detta svåra!!!


 11. Åse skriver: 10 juli, 2013

  #2 Humaniora, Svårt att veta vad “minimalt medvetande” innebär. Om han är kopplad till livsuppehållande maskiner kan man väl i bästa fall hoppas att de tar hem honom för att vara samlade när de stänger av dessa.


 12. Lydia skriver: 10 juli, 2013

  Maj 1 Har Beatrix återgått till prinsessa?


 13. emma_h skriver: 11 juli, 2013

  Camilla7 ”. Frågan är vilka rehabiliteringsmöjligheter det finns vid så pass svåra hjärnskador?”

  i NL erhålls tydligen bara komapatient-vård på e t t ställe för unga max25år
  – m motiveringen att reparerande hjärnceller produceras ej efter 25år
  övriga patienter får ta sig utomlands på egen bekostnad
  prins Friso är runt 43år
  http://www.dutchnews.nl/news/archives/2012/02/prince_friso_unlikely_to_be_ca.php


 14. Eva M skriver: 11 juli, 2013

  12 Lydia hon blev prinsessa i samband med abdikeringen likaså hennes mamma när hon abdikerade.


 15. Ellinor skriver: 11 juli, 2013

  Holland har en annan inställning till dödshjälp och detta är ju ett fall som verkar hopplöst.


 16. Eva skriver: 12 juli, 2013

  Men om man talar om (passiv) dödshjälp måste det väl handla om en människa i respirator som då stängs av? Om han andas själv kan han ju fortsätta med det länge, även om han ligger i koma?

  Jag antar att prinsen inte är hjärndöd, för då skulle de väl ha avslutat behandlingen för länge sedan? Men enligt vad läkarna sa direkt efter olyckan var ju hans chanser att bli återställd obefintliga med tanke på de allvarliga hjärnskador han ådrog sig efter syrebrist och hjärtstillestånd, så familjen kan väl ändå inte hoppas på ett fullt tillfrisknande?

  Jag kan inte låta bli att undra om behandlingen avslutats för länge sedan om det inte handlat om någon vars familj har obegränsade tillgångar?


 17. Anna skriver: 13 juli, 2013

  Så otroligt sorgligt det hela och vilka svåra frågor de måste ställas inför……..


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar