Prins William berättar i tv om hur det känns att rädda liv

Prins William berättar i tv om hur det känns att rädda liv
Annons

Prins William är nu huvudperson i en ny BBC-dokumentär, där han berättar om sitt arbete som räddningspilot inom RAF search.

– Det finns inget större kall i livet än att försöka rädda liv, säger prins William i nya tv-filmen. På jobbet kallas prinsen “Löjtnant Wales”.

 Största känslan

– Det finns ingen större känsla än när man verkligen har gjort något bra och räddat någons liv. Att få se ett barns glädje när man återvänder med mamman eller pappan, som har svävat mellan liv och död – det är helt fantastiskt, säger prins William.

Kunde inte rädda mamma

Själv kunde han inte rädda sin egen mamma, Lady Diana, som omkom i en bilkrasch, när William bara var 15 år.

Bli polis

William ville tidigt bli polis, så att han “kunde skydda mamma”, som han sade. I stället räddar han andra människors liv.

Annons

Dokumentären “Helicoper Rescue” sänds första gången den 8 april i BBC One Wales.

Slutar

I sommar avslutar dock prinsen sin tjänst som räddningspilot.

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Stella Pictures, All over press, IBL

Läs mer:

Se en film om detta här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=HzqrNM_53j8

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

41 kommentarer till “Prins William berättar i tv om hur det känns att rädda liv”

 1. magggan skriver: 28 mars, 2013

  Vilken Prins dom har i Storbritanien, vad stolta dom måste vara .


 2. Humaniora skriver: 28 mars, 2013

  William är ett föredöme för andra unga män i den kungliga sfären.
  Detta hans filantropiska engagemang är konkret och därför av större vikt än många av de välgörenhetsgalor där vi egentligen inte vet vad som i realiteten gagnar de behövande!


 3. lw skriver: 28 mars, 2013

  Ett föredöme är han till skillnad om våran prins som leker runt och klipper band eller delar ut något pris då och då ..


 4. mona skriver: 28 mars, 2013

  #3 IW Du läste nog inte hela texten I sommar avslutar dock prinsen sin tjänst som räddningspilot. Så from i sommar kommer prins William precis som vår prins att klippa band ,gå på välgörenhetsgalor, leka med sina hobbys
  Lika lite som vår prins så får William lön. Klipp från hovets hemsida.
  Reservofficer i marinen Carl Philip Prinsen har fullgjort sin värnplikt vid Amf 1 i Vaxholm. Han har genomgått en utbildning till båtchef (stridsbåt 90). Under åren 2001 och 2002 genomförde Prinsen officersutbildning inom Marinen. Han deltog under utbildningstiden bland annat i en långresa med minfartyget HMS Carlskrona. Prins Carl Philip tog examen som fänrik i december 2002. I december 2007 erhöll Prinsen kaptens grad i Stockholm. Varför nedvärderar du IW vår prins.


 5. Anna skriver: 28 mars, 2013

  Den engelska prinsarna riskerar livet när de är ute och räddar liv/ är i strid. Våran kära CP riskerar livet när han kör rally….


 6. PBoo skriver: 28 mars, 2013

  Beundransvärt. P William använder sin utbildning till något positivt (till skillnad mot brodern). Så fint och känslosamt om pojken William som ville skydda sin mamma. Så tragiskt slut. Så onödigt. Vad P/Lady Diana skulle varit stolt och glad över honom idag! Så sorligt att hon aldrig fick se sina söner växa upp, skaffa utbildning, skaffa familj och barn osv., så sorgligt att de int fått dela detta med sin mamma.


 7. ingela skriver: 28 mars, 2013

  #3 Iw glöm inte bilsporten han håller på med!


 8. Annichen skriver: 28 mars, 2013

  Håller helt med Iw! Men kanske det sorliga är att det är allt han förmår. Förvisso har han designet någon matta och några bestick som dessvärr är helt omöjliga att använda.


 9. Zilva skriver: 28 mars, 2013

  Diana, prinsessan av Wales, skulle ha varit så stolt över sin son. Hon visade William och Harry, att det finns ett annat liv utanför de kungliga palatsen och hur mindre lyckligt lottade människor har det. Tror att det, i kombination med hennes olyckliga öde och för tidiga död, bidragit till att göra hennes söner fria, starka och modiga. Underbara prinsar “i tiden” som utför nyttiga saker för sitt land och mänskligheten.


 10. Tjohanna skriver: 28 mars, 2013

  WoW! Vilken människa! Han hade kunnat luta sig tillbaka och leva priviligierat prinsliv´utan egentliga uppgifter. Men han väljer att arbeta för att rädda liv. I´m impressed. Och lite mindre impressed av vad andra prinsar viger sitt liv åt!


 11. Annica* skriver: 28 mars, 2013

  Varför ska vissa alltid prata illa om vårt svenska kungahus!? Englands prinsar har väl inte alltid varit duvungar, eller hur? Nazikläder, fyllefester med mera? Inte Danmarks prinsar heller med fortkörningsböter, fyllefester med mera? Varför måste vissa alltid prata illa om prins Carl-Philip, det är inget annat än regelrätt mobbing faktiskt! Prinsen är ju engagerad i stiftelsen för tidigt födda barn, hjärt- och lungfonden samt scouterna som arbetar med barn och ungdomar. Om ni inte kan vara stolta över vår prins så gå in någon annan stans och sprid er galla. En sport- och naturälskare precis som sin far! Tack!


 12. IMP skriver: 28 mars, 2013

  Ja ett verkligt föredöme, vilket är ytterst ovanligt i kungliga kretsar inte minst vårt eget.


 13. HelenaKungligawebben skriver: 28 mars, 2013

  Daniel och Victoria gör samma som Carl-Philip klipper band och delar pris inte nåt mera. Skillnaden är att när kronprisparet gör det är det märkvärdigt, men när Car-Philip gör det samma då är det inte någonting.


 14. BEM skriver: 28 mars, 2013

  Vilka prins-AR skulle jag säga. Båda bröderna gör på var sitt håll värdefulla insatser för andra människors väl. BBC visade nyligen Harrys vardag. Diana skulle vara otroligt stolt.


 15. Kristine skriver: 28 mars, 2013

  Håller fullständigt med föregående talare! Britterna kan vara stolta och nöjda över denna 12-poängare!


 16. Mary Kristiansen skriver: 28 mars, 2013

  Men i arbeidsløsheten England burde han gi en slik ansettelse til en som trenger det mer! Han kan delta i andre hjelpeprosjekter uten lønn som andre kongelige! Hvorfor skal det offentlige la han ha to stililinger prins og helekopterflyger?


 17. Birgitta skriver: 28 mars, 2013

  Denne unge Prins William är värd all respekt ock beundran. Något för våra äldre prinsar att se upp till ock kanske lära något av.


 18. Eva skriver: 29 mars, 2013

  Grattis Storbritannien till ett fantastiskt kungahus, eller heter det drottningshus. De är alla stora föredömen och arbetar enormt flitigt allihop.

  De är så normala och vanliga, samtidigt så otroligt “royal”. Underbart!


 19. Tjohanna skriver: 29 mars, 2013

  Helikopterpilot. Det blir man inte liksom bara så där. Krävs ett oerhört fokus och varje flygning innebär ett enormt risktgande. Djupt imponerad av denne man. Alla finner väl sin plats i livet förhoppningsvis. Vissa räddar liv, andra designar bestick , eldstadsskydd, går på galor i NY, klipper lite band. . . Det finns nåt för alla. Men vissa kanske gör en större insats för mänskligheten än andra?


 20. Eva M skriver: 29 mars, 2013

  Prins William räddar folk hans bror var i krig och dödade. Klagar på prins Harry gör inte många han får nästan gloria av somliga. Sluta klaga på allt prins Carl-Philip gör . Han har sina fel och brister men också en bra sida precis som ni och jag.


 21. christinavideotron.ca skriver: 29 mars, 2013

  #5 Anna. Du har så rätt i det du skriver. Kunde inte ha sagt det bättre själv.
  Det är sorgligt att andra bara leker sig genom livet och tror sig vara förnäma och fina. De kastar helt bort sitt liv och känner säkert ingen tillfredsställelse i det de gör.


 22. mona skriver: 30 mars, 2013

  #19 helikopter piloten slutar med att vara pilot i sommar,
  då blir samma jobb för piloten som för vår officers prins.


 23. Karin Nilsson skriver: 30 mars, 2013

  Mona, Carl Philip fick sin kaptensgrad efter en anpassad utbildning för honom och inte på samma grunder som alla andra. Varför i hela friden väljer han att glida runt som “prins i första hand” och låter sig försörjas av folket? Varför har han utbildat sig om han inte vill arbeta? Han försöker bara härma sin fars farbröders karriärer och inbillar sig att han på det sättet kan bli betydelsefull.


 24. Skotten skriver: 30 mars, 2013

  William afslutter sin 2-årige uddannelse til sommer og yes , det er faktisk en uddannelse.… og så er det sikkert slut med at bruge denne vanvittige dyre uddannelse. Måske der vil komme lidt øvelser til ære for pressen. Han har gennemgået den på lige vilkår med alle andre (fantastisk ikke Emma_h!) og også deltaget i redningsøvelser af samme karakter som andre, det ER obligatorisk!
  Hvis CP havde fået tilsvarende megadyre uddannelse og mediedækning – og ikke siden skulle gøre brug af den, havde beundrerne af de 2 engelske prinser gået helt grassat. Hvorfor det altid lige er CP, der skal sammenlignes med William, er ret uforståeligt…… HVAD laver Europas andre HKH’er, som er så anderledes ?


 25. mona skriver: 30 mars, 2013

  #23 Karin Nilsson Du har fel Carl Philips utbildning är samma som för alla andra officerare annars skulle han inte få bära sin basker och uniform. Marinen delar inte ut kaptensgrad om man inte fyller kraven. Vet inte varför du inte kan ta till dig information ett sätt att
  vilja vara gemen, Carl Philip får inte ta ett vanligt avlönat jobb.
  Han har bekostat sina utbildningar själv. Han använder sig av
  sina utbildningar, silversmide, jordbruk, fotograf osv.
  Mår du bra av att mobba vår prins!


 26. caterine skriver: 31 mars, 2013

  Det är stor skillnad på engelska kungahuset och vårt eget, de verkar mera jordnära och ställer upp på ett annat sätt. Jag såg dokumentären Prinsen hedrar sin mor, där prins Charles berättade och visade privata filmer om familjen. När ska vi få se något sånt av vårt kungahus. Charles var helt naturlig och berättade öppet om sina minnen och visade privata bilder från deras fotoalbum. Hos oss får vi se några fjuttiga tillrättalagda bilder och stelt hummande från kungen. Släpp loss lite annars kan vi vara utan er!!


 27. SA skriver: 31 mars, 2013

  #25 Mona
  Hvorfor må ingen i det svenske kongehus tage et rigtigt job ? Står det skrevet nogen steder … eller er det ikke blot noget, der stammer fra en tid, hvor man ikke fik nogen uddannelse ? Williams er heller ikke et lønnet-arbejde, derimod en del af hans uddannelse, men de fleste andre i kongefamilien har jo et almindeligt arbejde!
  Mig forekommer den tolkning lidt, som når nogen skriver og kalder alle arvinger i Sverige tronfølgere. Sådan skal teksten jo ikke fortolkes.


 28. Christina Helsinki skriver: 31 mars, 2013

  #27

  SA,

  Enligt vad jag har läst så har William fått lön, ca 50000£ per år. Alltså han har inte arbetat gratis. Detsamma gäller väl också Harry.


 29. eva skriver: 31 mars, 2013

  Det finns ingen som har den kompetensen i vår nuvarande kungafamilj.


 30. eva skriver: 31 mars, 2013

  #25 mona
  Prinsen har inte gjort några prov, han bär sin uniform ändå.


 31. Marguerithe skriver: 31 mars, 2013

  “23” Karin Nilsson,
  Är det inte svårt att hitta så mycket elakheter som du lyckas skriva i detta forum?
  Storbritannien är en av de största krigsmakterna i världen, därav har de engelska prinsarna stor möjlighet att hitta något som passar dem. I Sverige har vi inget försvar som du vet. Carl Ph är utbildad sjöofficer, och vi har inga sjöstridskrafter utanför svenska vatten.
  Tycker du att vi ska skicka en marinsoldat till bergen i Afghanistan?


 32. Eva M skriver: 31 mars, 2013

  26 caterine såg den också. Det var ju repris den har visats tidigare i samband med drottningens jubileum i somras. Man fick en annan bild av kronrins Charles många tycker han är tråkig men han var rolig visade känslor. Man kan inte jämföra brittiska monarkin med vår svenska. Flera länder större kungahus. Dessutom bevakar svensk press med TV vårt kungahus så dåligt så många tror att dom inte gör något. Helt annat i länder med kungahus.


 33. snickarjohn skriver: 31 mars, 2013

  mona,
  Han följde all undervisning, men examinerades inte i någon
  kurs.
  Karin Nilsson har alldeles rätt.
  Hovet tillät inga tentamina för honom.
  Detta talades det mycket om bland hans kurskamrater.
  Min kusins son fanns bland dem.


 34. Karin Nilsson skriver: 31 mars, 2013

  # 25 mona. Carl Philip har tagit examen som löjtnant 2002. Sin kaptensgrad fick han efter en treveckors kurs hösten 2007 och ytterligare en treveckors kurs våren 2008. Alltså en anpassad kurs för honom. Tom. på hovets sidor står det att han ERHÖLL sin kaptensgrad och att han tagit EXAMEN som löjtnant. Jag har aldrig sagt att han skall ta ett vanligt avlönat jobb, inte heller ifrågasatt vem som betalat hans utbildningar. Jag varken mobbar eller är gemen jag konstaterar bara fakta. Ta själv reda på fakta information innan du beskyller andra.


 35. emma_h skriver: 1 april, 2013

  oavsett till åren kommen drottning och första barnet på väg…
  Den Search & Rescue Verksamhet inom RAF Will varit knuten till först som CoPilot o sedermera Captain sen ankomsten till Wales Sept-2009 har blivit Outsourcad till Privat USAaktör inom snar framtid, så även hans kollegor kommer flyttas till andra RAF S&R Units inom Storbrittanien på sikt. Enligt BrHovet Försvaret o Engelsk Media har Will ej än tagit beslut om att Sluta utan överväger olika nedtrappnings-alternativ som tillåter W stanna inom RAF dock närmare London/Hovet men möjliggör flexiblare arbetstider/arbetsuppgifter som passar familjeliv och tätare inhopp åt QE2 – vissa flyguppdrag varvat med undervisning av nya piloter har diskuterats tidigare exvis.


 36. mona skriver: 1 april, 2013

  #34 Karin Nilsson var har du fått dina uppgifter ifrån?


 37. Maryou skriver: 1 april, 2013

  Snickarjohn, om prinsen inte fick examineras, så borde han anmäla det som diskriminering. Vi lever i en demokrati som ska gälla alla.

  Prinsessan Birgitta fick inte jobba såsom hon önskade. Vad är det för fasoner? Det är ju bra att folk vill göra rätt för sig. Därför är det också fint, att William vill utföra något jobb, trots att han rent ekonomiskt inte behöver det. Hur skulle det kännas för en normalbegåvad, aktiv gosse som William att bara representera i olika sammanhang och få betalt tör det? Han nöjer sig nog inte med sådant.


 38. Linnea skriver: 1 april, 2013

  Använd spegeln, inte kikaren när Du letar efter fel!


 39. caterine skriver: 1 april, 2013

  Apropå programmet med prins Charles, så verkar han ha humor och är glad och charmig och inte en sån surgubbe man har trott. Både han och Camilla verkar ha kul tillsammans när de är ute och s k arbetar, åtminstone på bilder, gapskrattar och provar allt möjligt. Kungen och Silvia verkar mera tillgjorda inför kameror, jag skulle vilja se mer naturlighet.


 40. Karin Nilsson skriver: 2 april, 2013

  # 31. Har Sverige inget försvar? Förklara dig gärna närmare. Jag skriver inte elakheter utan fakta. William har jobbat som pilot i RAF:s Searach and Rescue = flygräddningstjänsten i Sverige. Han har inte jobbat i krig, han har räddat civilpersoner i nöd. Vad hindrar Carl Philip som sjöofficer att delta i sjöräddningstjänstens arbete för att rädda liv i svenska vatten?


 41. eva skriver: 2 april, 2013

  Det krävs kompetens för en uppgift inte bara uniform – så enkelt är det.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar