Prinsessan Birgitta om sin barndoms Haga Slott

Prinsessan Birgitta om sin barndoms Haga Slott
Annons

Haga Slott rymmer så mycket minnen – och nu blir det full fart. Snabba små fötter över golvtiljorna och glada skratt…
Victoria och Daniel har längtat så! Men hur var det egentligen på Hagasessornas tid?
Prinsessan Birgitta tog med vår reporter på en minnesrunda…

Annons

– Där högst upp bodde vi barn, berättar prinsessan Birgitta entusiastiskt. Jag delade rum med Margaretha och Désirée och som jag minns bodde Carl Gustaf allra längst upp under taknocken.
Prinsessan Birgitta tycker att det är fantastiskt att Haga Slott nu får nytt liv. Även om mycket kommer att bli väldigt annorlunda för Victorias och Daniels lilla dotter. Då rörde sig Hagasessorna fritt i Hagaparken tillsammans bland stockholmarna – och livvakter behövdes inte.Nu måste kronprinsessfamiljen ha ett helt annat skydd.

Kiosken lockade

– Vi hade en krona i månadspeng. Och en gång i veckan fick vi springa till kiosken för att handla godis, minns Birgitta.
Men det var inte alltid  Birgitta och hennes syskon såg så mycket av sin mamma och pappa. Föräldrarna ägnade mesta tiden åt arbete.
– På morgnarna fick vi gå ner en trappa och hälsa god morgon. Och om kvällarna kom mamma och pappa upp och sa god natt. Och kanske läste en av dem också en saga för oss.
Barnsköterskan “Nenne” Björnberg blev barnens trygga punkt och mamma Sibylla fick acceptera att det var till “Nenne” barnen sprang för att få tröst och småsår omplåstrade.

Ett tragiskt slut

Det var en ljuvlig tid minns Birgitta, men den 26 januari 1947 fick allt ett abrupt slut. Pappa Gustaf Adolf som skulle landa på Bromma kom aldrig hem, han omkom i en flygolycka och Sibylla och barnen flyttade strax efter till Stockholms slott.
Kvar på Haga blev alla minnen.
Se bildspelet om Hagasessornas tid på Haga Slott här nedan:

[smooth=id: 670; width:430; height:800; timed:false; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; open:true; text:Alla bilder;]

Av Chris Cederlöf
Foto: Charles Hammarsten, IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

74 kommentarer till “Prinsessan Birgitta om sin barndoms Haga Slott”

 1. Anita Kuusela skriver: 26 februari, 2012

  Vilka härliga bilder att titta på och se hur det var när Hagasessorna växte upp.


 2. Sisse skriver: 26 februari, 2012

  Glade børn og glade minder fra Haga…… tak til prinsesse Birgitta og SD for at fortælle om tiden og lægge de dejlige barndomsbilleder ud på webben.
  Jeg havde håbet, at den lille nye prinsesse havde fået navnet Sibylla, at hun var blevet opkaldt efter Kongens mor, der aldrig nåede at blive Sveriges dronning pga prins Gustaf Adolfs tragiske død i 1947.


 3. Tina skriver: 26 februari, 2012

  Kungen med sitt lockiga blonda hår..världens sötaste lintott..!
  Birgitta med sitt lika lockiga blonda hår var ett otroligt vackert barn..!
  Underbara bilder på världens vackraste kungahus..!


 4. Annakf skriver: 26 februari, 2012

  Såå söta ljuslockiga barn! De ser så glada och lyckliga ut!
  En tanke – varför göra barnen dubbelt olyckliga när de mist sin far och också tvinga dem att lämna det älskade Haga?
  Prinssesan Madeleine är väldigt lik sina fastrar.


 5. Marita Classson skriver: 26 februari, 2012

  Fina bilder som jag även har i mina böcker från hagasessornas och prinsens barndom. De är så söta och hade säkert en mycket
  fin uppväxt på Haga slott.


 6. Marguerithe skriver: 26 februari, 2012

  Dessa bilder är helt underbara. Förstår att prinsessan Birgitta blir nostalgisk när hon tänker på den tiden.
  Barnen ser genuint lyckliga ut, vilket de nog var. Trots det som hände deras far, försökte nog alla, inte minst Ingrid Nenne Björnberg göra allt för att fortsatt göra deras barndom ljus och optimistisk.


 7. allegra skriver: 26 februari, 2012

  Inte nog med att Hagasessorna var bedårande på bild, de var också så oemotståndligt klädda. Deras klänningar blev enorma trendsättare – och bakom deras enkla vackra modeller anar man den säkra smak som deras mamma Sibylla visade i alla väder.
  Tyvärr blev det fina arvet helt nonchalerat när det blev dags att klä
  lilla Victoria.

  Man får heller inte glömma Hagasessornas enorma betydelse under första hälften av 40-talet, en ohygglig tid när kriget härjade Europa. Även om Sverige skonades levde familjerna i Sverige påverkade av kriget, splittrade genom många och långa perioder när fäderna inkallades till militärtjänstgöring. Allt var ransonerat, alla var rädda. Ljuspunkterna var få men de fanns. Som
  den förenade familj som de glada lekande Hagasessorna förkroppsligade på det alltid soliga Haga.


 8. Inkan skriver: 26 februari, 2012

  Nostalgiska bilder fån 40-talet. Efter 60 år flyttar en ny liten familj in på Haga Slott. Kungabarnen måste haft det helt underbart, att helt fritt få leka och busa i denna stora park. Och sedan tvingas flytta till mörka Stockholms Slott utan samma lekmöjligheter utomhus, måste varit en stor omställning. Dessutom har jag alltid upplevt deras mor Sibylla som en mycket känslokall person. Nu är det andra tider, nu besitter Haga Slott av en utpräglad kärleksfull familj. Men å andra sidan så krävs det bevakning 24 timmar om dygnet, säkerhetsvakter mm.


 9. Inkan skriver: 26 februari, 2012

  Nostalgiska bilder fån 40-talet. Efter 60 år flyttar en ny liten familj in på Haga Slott. Kungabarnen måste haft det helt underbart, att helt fritt få leka och busa i denna stora park. Och sedan tvingas flytta till mörka Stockholms Slott utan samma lekmöjligheter utomhus, måste varit en stor omställning. Dessutom har jag alltid upplevt deras mor Sibylla som en mycket känslokall person. Nu är det andra tider, nu besitter Haga Slott av en utpräglad kärleksfull familj. Men å andra sidan så krävs det bevakning 24 timmar om dygnet, säkerhetsvakter mm.


 10. Ann-Christine frisk berglund skriver: 26 februari, 2012

  Å vad Prinsessan Madelene är lik sin faster Prinsessan Birgitta.


 11. Therese skriver: 26 februari, 2012

  Jag tycker att det skrivits förhållandevis lite om kungens mor, prinsessan Sibylla. Trots allt var hon mor till tronföljaren och födde fem barn. Det skulle vara intressant att få veta mer om henne. Finns det några böcker om henne?


 12. pia skriver: 26 februari, 2012

  Det värsta var väl att man inte fick tala om den döde fadern. Kungen har själv vittnat om hur svårt det var att ingen nånsin sa något om honom. Ingen ville berätta för den lille grabben om vem pappan var som person. Han var bara 9 mån. när han blev faderlös. Hårda bud.


 13. Christina Rönnbäck skriver: 26 februari, 2012

  Har som vuxen suttit på trappen till Haga slott och njutit av den vackra naturen, plockat kantareller i den lilla skogen, och druckit medhavt kaffe på den fina lekstugans veranda, strukit med handen över slottsfasader och kikat in genom fönstren, men ingen kamera tyvärr, man var lite för fattig för sån lyx, lyxen var väl att man vandrade där i ensamhet så man kunde njuta till fullo. När gruset på gången knastrade under skorna höll man andan och blundade, vems skor hade trampat där innan mig. Lika vacker som Drottningholm, där jag oxå gått och strukit händerna över fasader, Så underbart det varit att få all denna tillgång till dessa härligt vackra byggnader, och så underbart att de nu skall bli liv i Haga på nytt.


 14. MartinzzonSvenskDamtidning skriver: 26 februari, 2012

  Trevligt inlägg.Roligt att få en tillbakablick på Haga Slott med
  prinsessorna o prinsen.


 15. Måntand skriver: 26 februari, 2012

  Köpte en bok som Birgitta skrivit, igår på loppis. Fanns med massa fina foton. Ska bli intressant att läsa!


 16. Christina Helsinki skriver: 26 februari, 2012

  Världens vackraste kungahus, världens vackraste kung, världens mest välklädda och vackraste folk , norrmmännen har ingen stil beträffande klädsel,, tur att Helsinki inte är i Skandinavien,

  Finns där en verklig rasisist bakom signaturen Tina?
  Tänk om jag skulle ha hamnat i Botkyrka med Tina som granne?

  Som vi säger I Finland “Jumalauta”


 17. Kicki skriver: 26 februari, 2012

  I love these cute old pictures. Thanks for putting them out like this.


 18. Brita Pettersson. skriver: 26 februari, 2012

  Har en bok om de tre sessorna på Haga, den är tryckt -42, den är trevlig, Prinsen GA och Prinsessan Sibylla är med, och Ingrid Björnberg, trevlig o mysig, antagligen fick jag den på en födelsedag:


 19. Hilkka Niskanenlillukka skriver: 26 februari, 2012

  It`s always lovely if children born are welcome to their parents, relatives and even to their countrymen. I believe little princess Estelle will charm the hearts of all the Swedes. She was hoped to be born for a long time and now she is there with her parents! Happy Birthday Dear Estelle!


 20. Kristina skriver: 26 februari, 2012

  Fina bilder o titta på o va kul att lekstugan åter kommer användas.


 21. elsalena skriver: 27 februari, 2012

  trevlig prinsessa.men hennes hud har fått alldeles för mycket sol-det har satt sina spår…


 22. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  # allltså skall stå norrmännen och rasist.

  Tina, lägg av med dina floskler.


 23. Bettina skriver: 27 februari, 2012

  Jeg håber lille prinsesse Estelle får nogle søskende at dele barndommen på Haga Slott med, for på billederne kan man se, hvor herligt de 4 prinsesser har haft det i disse dejlige og frie omgivelser – bare altfor kort tid.
  Og desværre blev det mest Stockholm Slott for lille prins Carl Gustaf.


 24. Paulina skriver: 27 februari, 2012

  #16 som svar till din fråga: Ja, det finns.


 25. Margareta skriver: 27 februari, 2012

  #16#
  Vad har norrmännen och deras klädstil med detta reportage att göra??


 26. Måntand skriver: 27 februari, 2012

  #16 Väldigt onödig kommentar. Det är konstigt att man här ska få kalla varandra både rasist och idiot. Man har rätt att få ha sin åsikt. Jag tycker också blonda barn är söta, är själv varken blond eller blåögd. Är jag rasist?


 27. ZZ skriver: 27 februari, 2012

  Har tidigare tyckt och tycker fortfarande att Prinsessan Madeleine är lik sina fastrar, men framförallt att hon är lik sin farmor – en ren avbild! Detta syns så väl när man tittar på bilden på Prinsessan Sibylla i profil som så varmt tittar på lille Kronprins Carl Gustaf.

  Och på bilden här.

  https://www.svenskdam.se/wp-content/gallery/operagala-2011/madeleine.jpg

  Och första bilden här.

  https://www.svenskdam.se/2011/10/madeleines-kalender-har-fyllts-pa-med-ett-nytt-jobb/

  Hoppas att om/när Prinsessan Madeleine får barn/en flicka hedrar sin farmor med något av alla vackra namn som hon hade – speciellt som hennes storasyster inte gjorde det, och detta trots att Prinsessan Sibylla som andra namn bl.a. hette “Alice” precis som Kronprinsessan själv och Kronprinsessans mormor. Alltså ett namn med anknytning åt flera olika håll. Själv tycker ytterligare ett av andra namnen är fantastiskt vackert – och annorlunda – Feodora.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sibylla_av_Sachsen-Coburg-Gotha

  Jag har inte varit så kunnig om Prinsessan Sibylla – född prinsessa – men bara genom att läsa i länken ovan från Wikipedia, förstår jag hur missförstådd och illa behandlad hon var i Sverige, inte minst för sitt tyska ursprung och svårigheter att tala svenska – något som känns igen idag angående kritiken mot Drottning Silvia – både ursprung och språk. Inte heller var jag tidigare insatt i vilka stora insatser Prinsessan Sibylla gjorde för ett flertal olika organisationer allt från scouter till Drottning Victorias vilohem m.m.

  Kan faktiskt fortfarande inte förstå hur det kunde det komma sig att hennes namn inte levde vidare med någon av Kungens döttrar, eller för den delen nu genom Kronprinsessans förstfödda? Hur kommer det sig att varken Kungen eller Kronprinsessan valt ett av namnen åtminstone som har någon slags anknytning till Haga – med eventuellt undantag av andranamnet “Alice” som kan hänsyfta till Kronprinsessans inte bara mormor utan också farmor? Och i Kronprinsessans fall, hur kan det komma sig att hon inte valt ett enda namn som överhuvudtaget har anknytning familjens kungliga arv (undantag Silvia, men det är vår nuvarande Drottning så det blir inte historiskt utan syftar självklart på “mormor”), och där inget av namnen ens har någon som helst anknytning till den i Sverige 1000-åriga historien, traditionen och arvet av en monarki? Mycket sorgligt och beklämmande – på så många olika sätt.


 28. Tina skriver: 27 februari, 2012

  Helsinki avundas Stockholm så det svider..!
  Välförtjänt ..!


 29. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #25 och #26

  Bara en uppmaning att sluta upp med floskler som har funnits i diverse sammanhang.

  Världens.vackraste. bästa etc.

  Spot on…stillösa, stildöva….om alla andra, tröttsamt.

  Ingendera har tydligen orkat läsa tidigare inlägg.


 30. ZZ skriver: 27 februari, 2012

  #26 Måntand.

  Enligt gängse syn i dagens Sverige så ses väl alla “svenskar” som ras-ter – oavsett – bara genom att vara “svenskar”. Enligt den nya grundlagen finns flera olika etniciteter i Sverige, men “svenskar” är inte en av dem (inte många som vet att grundlagen ändrats). Enligt vår statsminister är allt “svenskt” barbariskt och all utveckling kommer utifrån (hans ord, finns citat i etablerade tidningar). Enligt den tidigare oppositionsledaren för det andra största partiet i Sverige, har Sverige och “svenskar” ingen kultur utan bara tjafs som midsommarfirande och annat töntigt , och att “svenskar” därför är avundsjuka på alla invandrare (hennes ord, finns citat i etablerade tidningar).

  Vi har alltså politiska förespråkare som föraktar Sverige och “svenskar”. Vi har nu också fått ett Kronprinsesspar som inte kunde ge den första någonsin från födseln som står i arvsföljd till Drottning-titeln ett, av samtliga namn hon fick eller lagt till ytterligare ett, med någon som helst anknytning till Sveriges 1000-åriga historia och tradition och arv av monarkin.

  Att vara “svensk” är nuförtiden mycket negativt. Du ser ju att du – och flera som kommenterat här (inte bara Tina) – inte ens får tycka det är sött med ljust hår eller blå ögonen – det säger väl allt?! Kanske därför Prinsessan Madeleine får ta så j-a mycket skit från många här, pga sin naturliga hårfärg och ögonfärg! Hade hon haft brunt hår och bruna ögon och detta yttrats då hade det också kallats för ras-sm, men aldrig när det gäller det omvända!

  PS. Själv när jag växte upp tyckte jag alltid det var snyggt med blont hår och bruna ögon eller svart hår och blå ögon eller rött hår och gröna ögon – på den tiden annorlunda kombinationer, faktum är, så är det det också idag annorlunda kombinationer (med undantag för dem som har fejkad hår- och ögonfärg).


 31. Karla skriver: 27 februari, 2012

  Intressant inlägg om Sibylla, zz! Jag håller med dig. Vad jag vet så har i vilket fall kungens systrar använt sig av namnet Sibylla till sina döttrar. Men Victoria heter ju i alla fall Désirée efter sin gudmor (och ur-Désirée förstås), och det har ju anknytning till Haga.


 32. Paulina skriver: 27 februari, 2012

  Tina är ett troll. Bäst att ingnorera henne bara.


 33. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #30

  Jag har aldrig kritiserat blont hår och blå ögon.

  Jag har bara undrat över kommentarer som talar förnedrande om andra länder och alltid slår sig för bröstet om att Sverige är bäst i världen, oberoende om det gäller kungahus, utseende etc.

  Jag är såpass stolt över mitt fosterland av olika orsaker att jag tycker att man är idiot och rasist om man tex placerar Finland i Östeuropa, med meningen att det är ett andra klass land. Att säga tur att Helsinki inte ligger i Skandinavien, är det tur för någon annan än en svensk rasist.?

  Sådana skribenter har aldrig läst historia eller geografi

  Härefter undanber jag mig att Finland blir förknippat med mina personliga kommentarer, Sverige och Finland har en gemensam historia och det lönar sig att läsa den historien.


 34. Tina skriver: 27 februari, 2012

  Äsch den finska avundsjukan på Stormakten Sverige kommer aldrig att sina..!
  Ha förbarmande med Helsinki..det har jag..!


 35. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #28

  Den kommentaren säger allt om skribenten.


 36. Ansan skriver: 27 februari, 2012

  Det borde inte vara finländarnas sak att kritisera svenskarna för att vara rasister. Hur många invandrare har ni själva tagit emot?


 37. Magdalena skriver: 27 februari, 2012

  #33 Christina Helsinki,
  Her skal jeg komme deg til unnsetning!
  Jeg grøsser også langt inn i benmargen over noen av innleggene til denne Tina. Så full av edder og galle,- så svart / hvitt!

  Alle skal få ha sine åsikter,- ja!
  Men når Tina mangler argumenter, blir hun usaklig. Kommet med hån til “oss utlendinger” for at vi i det hele tatt skriver her på disse sider? Og når vi har en annen mening enn henne,- da mangler vi smak ?

  Hvor usikker må ikke denne person være?


 38. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #36

  Nu urartar diskussionen.

  Om man inte kan godkänna kommentare på ett socialt forum utan att hänvisa till någons fosterland eller politik, vill jag säga snällare; då är man dum i huvudet.

  Vår invandrarpolitik har varit bra för oss. Vi är inte mogna för en integrering av invandrare. Det har redan märkts på vissa orter och det är inte bara invandrarnas fel. Lika mycket vårt .


 39. Ansan skriver: 27 februari, 2012

  #38# Diskussionen har redan urartat med ansändande inlägg från Finland. Detta var en öm tå. Ni har ingen invandring, så det har ju varit bra för er. Men det går bra för dig att dag ut och dag in just ironisera svenskarna.


 40. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #37

  Magdalena, du slog huvudet på spiken.

  En osäker person berömmer alltid sig själv och ser ingenting mellan svart och vitt.

  Eftersom jag suttit här och hängt mycket framför datorn, så fanns det en “besynnerlig” kommentar om Mathildes klädsel.

  “Hemsk giftgrön färg”. Många tycker faktiskt om färgen och om den passar personen så varför inte?

  Inte skall stylisten börja klä sina kunder i sina egna älsklingsfärger och det är det som kommenteras här.


 41. Tina skriver: 27 februari, 2012

  Helsinki
  Hitt ett finskt forum för ditt svenskhat..!


 42. Kristine, Oslo skriver: 27 februari, 2012

  Jeg er veldig glad i Sverige og svensker.

  Men det betyr ikke at jeg ikke kan se litt “skrått” på dem iblant. Mange svensker (ikke alle) lever fortsatt i “fornstora dar”, særlig i forhold til sine tidligere “kolonier” Norge og Finland. Vi får ta det med humor.

  For øvrig er jeg mye enig med ZZ denne gangen, i innlegg # 30. Men jeg tror at veldig mange begynner å bli trette av nedrakkingen fra de politisk korrekte av våre fine land, og vår kultur . Vi har begynt å ta til motmæle og ta tilbake stoltheten over vår kultur. Jeg er ikke enig med kulturrelativistene om at all kultur er like bra. Slik er det ikke! Bare se på kvinneundertrykkingen, undertrykkingen av annerledes tenkende og troende i visse tilbakestående patriarkalste samfunn. Er det slik vi vil ha det? Nei. Vår kultur er bedre.


 43. Magdalena skriver: 27 februari, 2012

  #41 Tina,
  Hvor ubalansert går det ann å bli?
  I ditt innlegg 34 er du forbarmande, i ditt innlegg 41 er du fordømmende, for ikke å si ekskluderende…..

  Hvordan kan du forvente å bli tatt seriøst? Og for å bruke ditt eget skyts; Har ikke en stylist annet å gjøre enn å sitte her å spy ut drit og usakligheter over andres ytringer? Er du arbeidsledig,- eller er din smak ikke etterspurt?


 44. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #41

  Heter det inte hitta ett? Hitt ett säger vi i Pernå besökt av Gustav den III och där Olof Palmes farmor född von Born är begravd.

  Du slutar aldrig om jag inte gör det. ENDE.


 45. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #42

  Kristine O.

  Vi har alla space här och vi diskuterar faktiskt utan att det fordras mycket av oss.

  Blir bara irriterad då någon börjar skymfa pga av nationalitet. Varje gång jag har varit på möten eller skolning av ett internationellt företag, har vi nordiska länder alltid hållit ihop. Svenskar, norrmänn och danskarna har alltid fått mig att skratta.

  Mest en svensk från Täby..Han heter Nilsson och jag kallar honom för apan Nilsson.

  Det här borde vara ett forum som gläder sig åt lilla Estelle och sörjer Frisos öde.

  Däremellan kan vi babbla vad som helst om CP, Madeleine och Sofia. Tycka vad som helst,men den sistnämnda blir nog mer än fräckt omnämnd.

  Kungen och Silvia skall ta ställning och inte låta CPs flickvän vara den som skall ta ansvar.


 46. Kristine, Oslo skriver: 27 februari, 2012

  Helsinki-søster

  Ja det er mange svensker med masse humor. Her i spaltene er det også noen surmagede. Det finnes også mange sure nordmenn.

  Når vi er i internasjonale fora blir vi meget i slekt, og holder sammen, alle de nordiske land. Vi er hverandres beste venner, og støtter hverandres forslag.

  Men jeg leste om en undersøkelse som nylig er gjort om hvem som ligner mest på hverandre. Det overraskende var at nordmenn ikke var mest lik svensker og dansker, våre nærmeste granner. Nordmenn lignet mest på nederlenderne, var resultatet i undersøkelsen.


 47. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #47

  För att inte förvirra varken dig eller mig borde jag inte svara alls-

  Enligt vissa statistiska uppgifter är invandrarnas andel 3.7% av Finlands befolkning. Sverigefinnar i Sverige rör sig om 300 000. ungefär lika många som svensktalande i Finland.

  Har inte konrollerat uppgifterna.

  Ditt PS med definierade “etiska”grupper och svenskar begrep jag inte.
  Menar du etniska trupper och svenskar LOL


 48. Ulla skriver: 27 februari, 2012

  Tack signaturen ZZ!


 49. Magdalena skriver: 27 februari, 2012

  I blandt tar diskusjonene her sin egen vei,- og innleggene blir en lite smakfull saus.

  Her ble det en blanding av politikk, kultur, innvandring, etnisitet og Madeleine. Det manglet bare noe om Sofia og Mette-Marit så hadde det vært fullkomment 🙂

  Og sausen startet med at noen leste Christina Helsinki sitt innlegg nr 16 som et angrep på blå øyne og lyse krøller?

  Jeg leste det som ett litt ironisk svar til innlegg 3,- over Tina`s noe overdrevne hyllning av “verdens vakreste kongehus”, samtidig som hun alltid finner noe å kritisere andre for.

  For dem som er mye her inne på sidene er det lett å se helheten, og bli lei av Tina`s unyanserte statements…………

  Så til denne evige jamringen over prinsesse Madeleine som ZZ er så oppgitt over, noe jeg godt skjønner.
  Men kritikken av Madeleine,- ja den klarer dere svensker best selv. Aldri har jeg drømt om hva jeg skulle få lese av kritikk om denne skjønnheten fra sine egne landsmenn.

  Så noe langt viktigere;
  Svenskene har av landene i Norden den lengste innvandringshistorie og derfor den største erfaring med bakdelene også. Ingen har vært så liberale som svenskene når det gjelder flyktningepolitikk og integrering. At dere nå i visse sammenhenger kan føle trussel mot egen kultur, er til å forstå.

  Jeg har ikke hørt eller lest, og kan derfor ikke kommentere hva Reinfelt har uttalt, men en må huske på at politikere har sin egen agenda og uttalelser må ses i sin sammenheng.

  Kult Christine, Oslo , at vi nordmenn likner på nederlenderne. Håper det har med frigjorthet og toleranse og gjøre?


 50. Måntand skriver: 27 februari, 2012

  Christina Helsinki:

  Min kommentar handlade om Tinas första inlägg. Tänker inte dra in allt hon skrivit, för så stor koll har jag inte. Tycker bara det är underligt att man inte får tycka att Sveriges kungahus ÄR det vackraste. För så kan man ju tycka.

  Själv gillar jag vårt kungahus, men gillar även andra kungahus. Och jag är glad att Sauli vann valet i Finland. Jag är själv halvfinne och älskar Finland. Men Sverige och Finland går inte att jämföra på det sättet, då det inte finns något kungahus i Finland.

  Men, jag tycker fortfarande man ska få tycka om sitt land, sitt kungahus och svenskars klädstil. Det är ju bara en åsikt. Sen måste man ju inte klanka ner på andras kungahus osv. Men som sagt, så var min kommentar riktad till Tinas första inlägg här i tråden.


 51. Måntand skriver: 27 februari, 2012

  #30 Bra skrivet. Tycker det är en mycket sorglig utveckling!


 52. Kristine, Oslo skriver: 27 februari, 2012

  # Malene
  Ja det var om måten å være på, livsinnstilling osv. Jeg surfet etter den på nettet, men fant den ikke igjen. Den undersøkelsen er helt ny.

  Derimot fant jeg mange interessante lenker fra 2008 om hvem som var mest i slekt genetisk. Der er nordmenn og dansker mest i slekt, de de er også og mye i slekt med nederlendere og nordtyskere. Svensker var ikke så mye i slekt med nordmenn og dansker, men mest i slekt med tyskere.

  De som genetisk er mest spesielle i Europa er italienere og finner. Italienerne ble forklart med at de hadde Alpene i nord som stengte. Finner er ikke så mye i slekt med europere ellers, Det er fordi de kommer fra Asia og ikke Afrika, ble det forklart. Jeg trodde at vi alle kom fra Afrika fra begynnelsen av,. Men det har vel vært flere bølger med utvandring fra Afrika.


 53. LinaLina skriver: 27 februari, 2012

  #47 ZZ
  Svenskarna är ju majoritetsbefolkning i Sverige och lär inte behöva “etnisk särställning”. Det är vissa minoritetsgrupper (samer som också är urfolk, romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar) i majoritetssamhället som har fått specialställning som garanterar dem samma rättigheter som landets övriga befolkning.

  Jag anser att Sveriges minoritetspolitik är generös jämförd med flera andra länders.
  Att Finland inte tar emot flera flyktingar har förståeliga historiska orsaker men ej accepterad på 2000-talet. Att Sverige tar emot så mycket flyktingar är inte längre klokt. Bördan skulle behöva delas med flera andra länder.

  #33 Christina
  Det är ingen eller mycket få som placerar Finland i Östeuropa. Det var förr det när Finland var tvungen att lyssna på Sovjetunionen. Ett minne blott!

  Där har du rätt att många svenskar inte känner till vår gemensam historia. Tänk från 1200-talet till 1809 var Finland en del av Sverige.

  Och nu ska ni höra alla glada skribenter. Olle Westling härstammar från skogsfinnarna. Håll i hatten! Prins Daniel har finska rötter och därmed även prinsessan Estelle.
  Det ska väl glädja alla finländare!


 54. Christina Helsinki skriver: 27 februari, 2012

  #50

  Tack, du förstod mig helt rätt. Ingen normal människa talar om världens bästa utom då det gäller mat.

  MAAAU!


 55. ZZ skriver: 27 februari, 2012

  #50 Magdalena.

  Hur kan Tinas sista del i sin #3

  “Underbara bilder på världens vackraste kungahus..!”

  ha något överhuvudtaget med ras-sm att göra, som Christina Helsinki i sin #16 skriver;

  “Finns där en verklig rasisist bakom signaturen Tina?
  Tänk om jag skulle ha hamnat i Botkyrka med Tina som granne?”

  – jag bara undrar?! Ni är uppenbarligen ännu mer PK än man är i Sverige och spelar ut ras-st-kortet i tid och otid ännu mer än man gör i Sverige – trodde inte det var möjligt(!) – och i och med detta oskick av ra-sm-koret och anklagelser till höger och vänster om ras-sm skapas egentlig och faktisk ras-sm! Skrämmande!

  Sen angående att jag anser det som vissa svenskar men också vissa norrmän och vissa finnar och även någon dansk skriver om Prinsessan Madeleine är förtal och ärekränkning – det står jag för! Igen – sen den dagen jag första gången läste på dessa sidor – runt Kronprinsessbröllopet – så fick jag en smärre chock. Jag har aldrig någonsin tidigare och heller inte någon annanstans sett så fruktansvärda angrepp på Kungahuset och specifikt på Prinsessan Madeleine – dessa angrepp får allt på Flashb… att framstå som små helgonförklarade söndagsskolebarn – då är det verkligen illa!


 56. Kristine, Oslo skriver: 28 februari, 2012

  Nei, Tina er ikke rasist. Men hun har et meget begrenset interessefelt; utseende, moter, hårfarge, syltynne kropper, etc som hun doserer ut til oss andre, for hennes oppfatninger er de eneste rette. Dessuten er hun blant dem som svarer på den mest uforskammede og udannede måte.

  At hun kommer med slike uttalelser som at Sveriges kongehus har de vakreste blonde krøllene i hele verden, tror jeg de fleste av oss bare smiler av. Det er en typisk fjollete Tina-uttalelse.

  Min Helsinki Christina søster kommer også med mange merkelige uttalelser, men hun er intelligent og hun har humor. Mange av dere har ikke oppfattet det.


 57. Anita skriver: 28 februari, 2012

  Ha, ha, ha!
  Nu vover jeg det ene øje. 😉
  Er der nogen som er nationalister er det nordmænd!
  Jeg har studeret, boet på kollegium og arbejder nu sammen med nordmænd og alle siger den samme sætning : “Jeg er norsk og det er jeg stolt af”…… som var det første linje i nationalsangen.
  Så sent som sidste weekend stødte jeg på sætningen på en restaurant i Berlin, hvor jeg kom til at tage et norsk ægtepar fra Bergen for at være svenskere!
  Jeg skal på skiferie i Norge i uge 11… mon jeg er velkommen ? — ja, jeg elsker landet.


 58. Neta skriver: 28 februari, 2012

  #30 Precis så är det !! Tack för Ditt inlägg !!!!!!!!!!!!!!!


 59. Kristine, Oslo skriver: 28 februari, 2012

  ## 58, 59

  Dere har rett. Det er vi, i likhet med mange nasjonaliteter, franskmenn for eksempel. Og jeg kan selv synes det blir litt overdrevet i blant.

  Men det er noe merkelig dette, at dansker ikke kan høre forskjell på norsk og svensk. Jeg opplever det til stadighet. Det hender da at jeg sier jeg er norsk, men bare på direkte spørsmål om jeg er svensk.


 60. Irena skriver: 28 februari, 2012

  Det jag aldrig har förstått är, varför stolthet över, eller kärlek till det egna landets natur och kultur automatiskt måste innebära att man markerar mot andras?

  Alla kulturer och länder är fascinerande och intressanta så länge som de tillåts vara unika. Därför är det moderna, liberala överstatsdemokrati-projektet inget som intresserar mig, det är så gruvligt tråkigt med den världsvida utslätningen och likriktningen.

  Alla SKALL hålla med om vissa teser, vilket är mycket dålig teater, minst sagt!

  Däremot respekt för och nyfikenhet på olikhet, det borde vara en världsvid dygd.


 61. snickarjohn skriver: 28 februari, 2012

  Löfberg med rasistiska tendenser förnekar sig inte.
  Finns det ett främlingsfientligt tåg att hoppa på gör hon det.


 62. Bettina skriver: 28 februari, 2012

  Kristine, Oslo
  Det er egnsdialekterne, der gør det svært at høre, om det er norsk eller svensk for mange af os. Skriftsproget har de fleste ikke problemer med at “placere”.
  Vi har også mange dialekter i Danmark og jeg har fx ofte svært ved at høre om en person er fra Fyn eller Lolland-Falster.

  Så lige tilbage til kommentarerne.
  Jeg læser altid Tinas og Christinas (Helsinki)
  kommentarer, når jeg er her, de kan begge fatte sig i korthed og få sagt det de mener på meget få linjer! 🙂


 63. Magdalena skriver: 28 februari, 2012

  #53 Kristine Oslo,
  Takk for interessant lesning,- undersøkelsene har i alle fall underholdningsverdi. Undrer hvilke paramentre som er lagt til grunn?

  #56 ZZ,
  Orker ikke svare deg før du er villig til å lese min kommentar i sin helhet og legge den til grunn for ditt svar. Ellers blir det bare til at vi snakker forbi hverandre.
  Når det gjelder kritikken mot Madeleine har jeg kun sett en norsk som er med i det hylekoret.

  #58 Anita,
  Du vil alltid være velkommen til Norge 🙂
  Nasjonalistiske er vi nok i betydningen å være glad og stolt av sitt land,- det kan ikke være noe galt i det?
  Men det er samtidig mulig å være glad i andre land og se verdien av deres kultur. Det er jo det vi streber etter,både i innvandringspolitikken og i det fredsbevarende arbeidet. Vår nasjonalisme har nok sammenheng med at vi har en lang historie i ufrihet under både Sverige og Danmark. Vi verner om oss selv. Vil ikke inn i EU. Har funnet oljen som hjelpemiddel……….


 64. Gudrun skriver: 28 februari, 2012

  Hehe snickarjohn…..nu .vet vi vem du är och inte en man som jag har trott
  😀 😀 😀


 65. snickarjohn skriver: 28 februari, 2012

  Just det Gudrun.
  Jag har dock vid ett flertal tillfällen upplyst den intresserade
  att jag ej är man.


 66. Kristine, Oslo skriver: 28 februari, 2012

  # 66 ZZ

  “… kanske går det bra att skämta om ra-sm i era länder och kanske är det humor i era länder att anklaga någon för att vara ras-st – i Sverige blir daglien svenskar anklagade för att vara ras-ter, just bara utifrån att de är just etniska svenskar – vi är nog därför inte lika roade och tar mycket mer allvarligt på dessa anklagelser.”

  Det er ikke humor i Norge heller, men vi har de siste årene hatt en motdebatt mot PK-klubben. Begrepet “rasist” i Norge har mistet all injurierende kraft fordi det i årevis har blitt brukt som et alminnelig skjellsord fra innvandrere selv, og dessuten blitt misbrukt av ytterste venstrefløy for å kneble en friere debatt rundt innvandring og integrering. Jeg forstår at r-ordet er meget betent i Sverige, ettersom dere ikke kan skrive det rett ut. Men her i Norge har det gått som det gikk med gutten som ropte ulv, ulv. Det er mest synd for de som trenger beskyttelse mot rasisme, for det er klart at det skjer reell rasediskriminering i Norge, just som det fortsatt skjer kvinnediskriminering og annen diskriminering.


 67. Christina Helsinki skriver: 28 februari, 2012

  #67

  Dina kommentarer har för länge sedan avslöjat att du inte är en man men kan inte referera till dem för du skriver inte så ofta,

  I allmänhet har jag tyckt ganska lika med dig.


 68. Gudrun skriver: 28 februari, 2012

  Nej Marie är det ….


 69. Gudrun skriver: 28 februari, 2012

  Marie är namnet snickarjohn 😉


 70. Magdalena skriver: 28 februari, 2012

  Hvem som er rasist og ikke er rasist vet de bare selv! Uansett er det viktig å ikke sette merkelapper på hverandre som kan oppfattes rasistisk!

  #66 Zz,
  Nå berørte du hele poenget med å spørre om Tina er rasist, nemlig at hun har for vane å komme med ufine utfall mot andre debattørers nasjonalitet, kongehus, smak, skrivemåte etc.

  Følger du med på strengene her og ikke bare henger deg opp i
  ordlyden i innlegg 3, men også leser 28, 34, 41, pluss mange andre tidligere kommentarer fra henne, og ser alt i sammenheng,
  må en i det minste holde med i at damen er uforskammet og snever i sitt verdensbilde 🙂

  Det er stor forskjell på å være uenig med hverandre i sak, enn å angripe hverandres identitet og meninger.


 71. snickarjohn skriver: 28 februari, 2012

  Gudrun,
  Vilket intryck jag måste ha gjort då det begav sig.
  Inte hette du Gudrun då?


 72. Neta skriver: 5 mars, 2012

  Marie Ceder. För information till Dig så har Du helt missuppfattatt alltihop på den tiden det begavs sig. Jag har mina bästa vänner i släkten alltså bästa vänner FATTA !!!…. Fan oxå att jag blev så missförstådd. Jag slängde iväg ett skämt nån gång som många av mina vänner gör också….. men okej så klart att jag blev knäckt. För det var ju inte meningen att såra. Hoppas att Du förstår. Nu säger jag inte mer om detta, men vore tacksam för ett svar. Kram <3


 73. Neta skriver: 5 mars, 2012

  Dessutom skulle jag vilja veta var min allra bästa barndomsvän har tagit vägen ….Hon hette Berit Bernstein….hittar henne inte nu. Saknar….


 74. Anna skriver: 25 juli, 2012

  11#

  http://www.qx.se/5633/prinsessan-som-blev-anka-aldrig-drottning

  Sedan kom Herman Lindqvist med en jubileumsbok till kungens 60-årsdag. Jag kommer inte ihåg vad den heter på rak arm (tror bara att det är Carl XVI Gustaf), och där skriver han ganska mycket om prinsessan Sibylla, hennes liv i Sverige och inte minst de svårigheter som hon stötte på som ung änka med fem barn och tyska i efterkrigstidens Sverige. Rekommenderas.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar