Prinsessan Cristina av Spanien anklagas nu formellt för skattebrott

Prinsessan Cristina av Spanien anklagas nu formellt för skattebrott
Annons

Cristina

InakiI Spanien anklagas kungaparets dotter, prinsessan Cristina, nu formellt för skattebrott och penningtvätt.

Vi har skrivit om det tidigare, men nu har domstolen på Mallorca insett allvaret i Cristinas inblandning i muthärvan. Hon anklagas nu formellt för skattebrott och penningtvätt.

Härva

Prinsessan Cristina är den första i kung Juan Carlos närmaste familj som dras in i en härva som Cristinas man Iñaki Urdangarin är inblandad i.

Förskingrat miljoner

Han är åtalad för att ha förskingrat statliga miljoner som betalats ut till en ideell organisation.

Annons

Inaki-45

Hertigen själv hävdar att han är oskyldig, och har intygat att prinsessan Cristina inte har något med fallet att göra. En medhjälpare till Urdangarin har dock överlämnat e-postmeddelanden till domstolen där det påstås att även prinsessan Cristina var införstådd med sin makes affärer.

Sofia-1

I samma veva representerar kungafamiljen som vanligt. I går deltog kung Juan Carlos, drottning Sofia, kronprins Felipe och kronprinsessan Letizia i den traditionella ceremonin “Pascua Militar” på kungliga palatset i Madrid.

Kungen-Juan-Carlos

Det är mycket som tynger kung Juan Carlos av Spanien.

Se fler bilder på Åsas Kungliga Europa>>

Av Åsa Bönnelyche
Foto: Stella Pictures, IBL

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

30 kommentarer till “Prinsessan Cristina av Spanien anklagas nu formellt för skattebrott”

 1. kate skriver: 7 januari, 2014

  Detta var väntat.
  Eftersom det är väl ingen som trodde att det bara vara maken som var skyldig?
  Både förtjänar fängelse.


 2. Marguerithe skriver: 7 januari, 2014

  Det spanska kungahuset har problem, minst sagt.


 3. Humaniora skriver: 7 januari, 2014

  ifall det finns stark bevisning gällande skattebrott och penningtvätt
  och det leder till åtal och fällande dom……….då skulle det kännas som om rättsmaskineriet fungerar någon gång och någonstans i denna värld, vad gäller människor i samhällets toppskikt………i ett rättssamhälle skall alla vara lika inför lagen………..men alltför ofta lyckas "de besuttna" slingra sig ur en rättsprocess, utredningar läggs ner(i brist på bevisning??) och uppgörelser träffas "vid sidan om systemet"…………….Förmodligen leder dessa "misstankar" också enbart till en uppgörelse av ekonomisk? art…….. där offentligheten får en väl genomtänkt och "hopsnickrad" slutrapport……….!!


 4. Anna skriver: 7 januari, 2014

  # 1. kate

  "Både förtjänar fängelse."
  Vad sägs om att låta en domstol döma – inte pöbeln i Norden?


 5. Kerstin Bergström skriver: 7 januari, 2014

  Muchos problemas.Detta blir nog inte lätt att lösa.Dessutom har de boken (Adios Prinsess) också.Tv tekniker strejka när Juan Carlos skulle hålla sitt jultal i julas så det var svart i rutan.


 6. E skriver: 7 januari, 2014

  De ser lite skyldiga ut 🙂


 7. karin skriver: 7 januari, 2014

  Bra att Spanien behandlar alla lika oavsett titel. Något för Sverige att ta efter där en del har immunitet, orättvist.


 8. ATL skriver: 7 januari, 2014

  #1 Kate Vad hande med "innocent until proven guilty"?


 9. Pboo skriver: 7 januari, 2014

  # 3 Humaniora

  Vilket land pratar du om? Inte Sverige i alla fall! Här är det inte "de besuttna", inte utifrån den gamla betydelsen i alla fall, som får låga eller inga straff vid grova våldsbrott som misshandel, våldtäkt, mord! Men du har rätt i att rättvisan verkligen inte är blind. Det är tydligt att vissa grupper har mer värde än andra – men som sagt det handlar idag inte alls som s.k. "besuttna" enligt äldre betydelse – utan uppenbarligen är många grova våldsbrott något som i allt högre grad det ses genom fingrarna vid domar som gruppvåldtäkter, åldringsrån, grov misshandel och mord av pensionärer m.fl. – åtminstone när vissa individer och grupper begår dessa avskyvärda brott som förstör människors liv för alltid!


 10. Sthlm skriver: 7 januari, 2014

  Nog har de problem i det spanska kungahuset också.


 11. rasmus skriver: 7 januari, 2014

  Ja här i Sverige har vi "Stenhammarskandalen" där Carl XVI Gustaf hyr ett slott med mark & allt vad det innebär för, var det 1:- eller 10:- & så går staten, dv.s vi skattebetalare in med 9 miljoner & renoverar….Carl Gustaf är väl nöd & tvungen att driva jordbruk för sitt uppehälle & då går staten in….


 12. Midnattsol skriver: 7 januari, 2014

  Det är bra att man granskat prinsessan grundligt och inte behandlat henne med silkesvantar bara för att hon är kunglig. Är hon skyldig tror jag dock inte att hon kommer att få fängelse eller något sådant, utan någon förmögen person i bekantskapskretsen går säkert i god för henne och betalar borgen. Med det nätverk kungligheter har tror jag nämligen att det finns någon förmögen person som gärna frotterar sig i den kungliga glansen och därför hjälper till. De vill ju behålla sin exklusiva bekantsapskrets och då ser det illa ut om dessa visar sig vara högst mänskliga, som oss andra, och dessutom lite smått kriminella. Därför tror jag att Cristina klarar sig.
  Jag tror att monarkin i Spanien faller efter Juan-Carlos. Inte ens Felipe och Letizia kan rädda monarkin, trots att de jobbar hårdare än många andra kungligheter.


 13. Humaniora skriver: 7 januari, 2014

  9 Pboo! I dagens Sverige känns det ibland som om "den kriminella eliten" också tillhör "de besuttna"……………vi har ett stort antal grova kriminella brott som dessvärre bara ökar och ökar…! jag och många med mig är skrämda över denna,till synes, okontrollerade utveckling!
  Det skälls så mycket och klagas på polisiära insatser……men….. ge dem tillräckliga och intelligenta resurser, lyssna till deras behov av insatser, inför snabbutredningar där det finns otvetydig teknisk bevisning etc.! Rättsmaskineriets insatser kostar samhället stora belopp som, till vissa delar, istället borde satsas på en fungerande välfärd……….Därför bör det satsas på en mer rationell och genomtänkt kriminalvård dvs utan onödig byråkrati……….Jag avser här de fall där det finns en otvetydig bevisföring dvs………… "bortom varje rimligt tvivel"……skyldig!!


 14. Birgitta skriver: 7 januari, 2014

  # 9+3 Humaniora … Pboo. Jag tror att Humaniora ock du talar om två olika problem. …Jag förstår din indignation vad gäller de grupper ock brott du tar upp. Men artikeln handlar om penningtvätt ock skattebrott. Humaniora, ja, det du skriver är ju tyvärr en välkänd företeelse. Även om man går en bit bakåt i tiden har detta "fenomen" funnits. Men har tyvärr en tendens att breda ut sig även till "små" påvar". Så många gånger man blivit besviken av människors omättliga ha-begär


 15. AstridA skriver: 7 januari, 2014

  Vilket elände för den plikttrogna drottning Sophia! Problemer med både gubben och barna…Vad händer näst? Förnekande ända sättet att klara sig genom det?


 16. Mia skriver: 7 januari, 2014

  Märkligt. Har alltid trott gott om dem. Måste vara något missförstånd?


 17. Ultra Nivea skriver: 7 januari, 2014

  Juan Carlos har ju inte ärvt sin titel utan blev utsedd av Franco.
  D är väl jättebra att han inte ärvt sin titel då kan ju inte familjen göra nåt fel. Annat är det när titeln är ärvd sen 200 år då gör man ju alla fel inom familjen.


 18. Pamela P skriver: 7 januari, 2014

  #11 Midnattsol – Var inte så säker på att monarkin faller efter Juan Carlos. De spanska kvinnorna vill nog behålla monarkin eftersom en kvinnlig statschef hägrar i horisonten i framtiden. I väntan på Leonor står de nog ut med den tid som Felipe är kung. De spanska kvinnorna oavsett de är feminister eller ej vet att de spanska männen aldrig kommer att acceptera en kvinnlig statschef eller regeringschef. Norge är ett bra exempel på kvinnornas reaktioner då Ingrid föddes. Kvinnor som oftast var feminister massutströk sig ur republikanska föreningen med motiveringen att de inte kan motarbeta en kvinnlig statschef.


 19. annica, helsingfors skriver: 7 januari, 2014

  Tråkigt förstås, men så skönt att se att även dottern till en kung åtalas och (förhoppningsvis) behandlas lika inför lagen som en vanlig undersåte…. Lite tragikomiskt är det hela i och med att pappa Juan Carlos såg till att Spanien fick demokrati efter Franco-diktaturen. Hoppas spanjorer och övriga Europa förstår vad den gamle, nu skandalomsusade monarken de facto fick till stånd! Juan Carlos är min favoritkung, med st..ke och civilkurage, i den mån som andra nulevande monarker i Europa aldrig behövt ha.


 20. Britt PerssonPrinsessanChristina skriver: 7 januari, 2014

  Stackars drottning Sofia! Först en tydligen mycket otrogen man och sedan detta!
  Det lär ha varit ett giftermål enl mamma drottning Frederikas önskemål!


 21. realist skriver: 8 januari, 2014

  om de flyr till sverige betalar nog cg för dem


 22. Pallesen skriver: 8 januari, 2014

  Hvad der kommer ud af sigtelsen – endnu er der jo ikke blevet rejst tiltale – er svært at spå om…… og det er vel kun Holland, der i nyere tid har haft en HKH på "anklagebænken", nemlig prins Berhard, som havde taget imod bestikkelse, tror det var fra et flyselskab.
  Prinsesse Alexias spanske mand Carlos Morales var også indblandet i en bestikkelsessag, men den løb ud i sandet og man hørte ikke mere til den efter parret flyttede til Lanzarote.
  Nu er Spanien jo ikke sådan et lille eventyr-elskendeland, som vores tre nordiske med en samlet befolkning, der ligger mange millioner under den spanske — og at genindføre monarkiet i 1975 i et europæisk land lignede noget, der kun kunne mislykkes på længere sigt. Grækenland havde få år før på demokratisk vis stemt nej til monarkiet.


 23. liana skriver: 8 januari, 2014

  Nej herr Pallesen, Grekland har inte "stemt på demokratisk vis" = röstat på demokratiskt sätt. Det er løgn og latin som man säger på danska, tyvärr önsketänkande. Landet ljög sig in i EU, m.m. Den skandinaviska demokratin kan inte jämstallas med den grekiska.


 24. Eva skriver: 8 januari, 2014

  Nu kommer alla turer dras i domstol, bra. Om Cristina och Inaki är oskyldigt anklagade kommer detta förhoppningsvis bli klarlagt. Men om de är skyldiga till att föra undan offentliga medel för privat bruk, till utlänska banker o.s.v, då är det väldigt allvarligt, både rättsligt och moraliskt för monarkin. Sedan finns det nog värre ekonomiska brottslingar i Spanien i politik och societet, men just att dessa är kungliga blir allvarligt i Spanien där man har autonomier som historiskt är mot kungahuset.. men väldigt sorglig historia, detta..


 25. Henriette skriver: 8 januari, 2014

  #19 Britt P. Hvad skattesnyd indebærer/går ud på i prinsesse Christinas tilfælde ved jeg ikke, men at dronning Sofia skulle være mere stakkels pga. af kongens utroskab end fx dronning Elizabeth, er jeg ikke enig i.
  Prins Philip havde en navngiven gift adelsdame, som elskerinde i flere årtier. At den slags så mere er regelen end undtagelsen i det britiske kongehus og akcepteret der – gør vel ingen forskel set med vores øjne udefra ? Og kong Alberts utroskab resulterede i en datter med elskerinden. Den gamle kongelige generation bliver ikke skilt pga. af utroskab, men ikke mange i den yngre generation i England og Spanien er blevet sammen af pligt, når kærligheden døde.


 26. Pallesen skriver: 8 januari, 2014

  #22 Liana
  Nu er du vist ude, hvor du ikke kan bunde, som vi også siger på dansk!
  Hvorfor i alverden blander du en afstemning om monarkiet og medlemskab om EU fra 2000-tallet sammen ?
  Grækerne stemte NEJ til monarkiet ved en folkeafstemning …… dens gyldighed/resultat er da vist ikke engang blevet anfægtet af kong Konstantin, men bliver det åbenbart af Liana fra Sverige … LOL.


 27. Irena skriver: 8 januari, 2014

  Vad jag inte förstår är varför rika, välbeställda och privilegierade människor, som dessa kungligheter, måste fuska och bedra för att få ännu mera än de redan har?
  Men, Mycket vill ha Mer(slantar och förmåner) och F**n vill ha Fler(anhängare).
  Allt medan folk och fä lär sig vad som gäller. Hur skall det hela sluta?


 28. liana skriver: 8 januari, 2014

  Jodå herr Pallesen, jag tror inte alls att grekerna hade särskilt mycket att säga till om i fallet Konstantin, även om det ser ut så på papperet.


 29. Linnea skriver: 9 januari, 2014

  Om anklagelserna är sanna, Tragiskt! tragiskt! Att inte kunna hålla fingrarna borta från syltburken! Detta fenomen! Så många det har drabbat!Det finns med i skapelseberättelsen och allt sedan dess…..


 30. Pia skriver: 9 januari, 2014

  19 "Britt Persson". Ja, drottning Fredrika var en viljestark och kompromisslös härskarinna. Sofia hade en kärlek,men fick inte gifta sig med den mannen. Juan Carlos var i samma sits och det resonemangsäktenskap som ingicks på vänskaplig basis, blev trots allt inte olyckligt. Inte i börja i alla fall. Jag minns att det talades om att Fredrika, barnbarn till kejsar Vilhelm II, för att få en hemgift till Sofia bl a lät minska antalet cigaretter i paketen, till samma pris som tidigare.Hon var allmänt illa omtyckt av sitt folk pga sitt lyxliv, trots den fattiga grekiska nationen. Hennes make kung Paul var av ett lågmäldare slag och det var kanske vad man brukar säga: Det var hustrun, om hade byxor i den familjen. Fredrika blandade sig i mycket hon skulle ha avstått ifrån, politiskt.Frågan är om hon stod bakom sonen Konstantins klumpiga försök till statskupp, som tvingade familjen i landsflykt.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar