Prinsessan Estelles “drottningskola” har börjat – se bilderna!

Estelle och Victoria
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle besökte under tisdagen Skattkammaren på Kungliga slottet. Under besöket fick Estelle bekanta sig med riksregalierna – monarkins främsta symboler. För nu har "drottningskolan" börjat så smått för den 6-åriga prinsessan.
Annons

I tisdags tog kronprinsessan Victoria med sin dotter prinsessan Estelle till en rundvandring i Skattkammaren. Victoria och Estelle gjorde ett stopp vid silverdopfunten som användes vid Estelles dop. Pedagogiskt nog höll museilärare Per Sjödahl en bild från Estelles dop på Ipaden samtidigt så att Estelle kunde se hur dopfunten användes i verkligheten.

Annons

Dopfunten i silver är tillverkad av den franske silversmeden François Cousinet mellan 1696 och 1707 och det lär vara slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. som utfört ritningen i samarbete med den franske skulptören Bernard Fouquet.

I det Kungliga slottets källare förvaras även det man kan säga är ”rikets regalier och andra dyrbarheter”. Riksregalierna är kanske monarkins främsta symboler och har ställts ut för allmänhetens beskådande i Skattkammaren sedan 1970-talet. Dessa passade även mor och dotter på att se under besöket som kan räknas som en del en del av prinsessan Estelles “drottningskola”.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria tittar på riksregalierna.
Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria tittar på riksregalierna.

Prinsessan Estelle och mamma kronprinsessan Victoria tog sig en titt på Karl X Gustavs arvfurstekrona, den kallas också tronföljarkronan och är kronprinsessans rangkrona. I montern hittar man även Gunilla Bielkes spira och riksäpplet från 1584 samt ett smörjelsehorn från 1606.

I dessa dagar används inte längre riksregalierna av kungafamiljen men tas ändå fram ur skattkammaren för att placeras på kuddar vid allt från trontillträden och dop, bröllop och begravningar. Detta för att markera aktens betydelse.

Estelle fick se sin krona

Alla medlemmar i kungafamiljen har dessutom tilldelats en egen krona. Och självklart fick prinsessan Estelle titta på den krona som hon själv blivit tilldelad, Prins Oscars II furstekrona från 1844.

prinsessan Estelle
Estelle ser på prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778, till vänster i bild, och prins Fredrik Adolfs krona från 1771, till höger.

Under besöket valde prinsessan Estelle även att titta på prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778, till vänster i bilden ovan, och prins Fredrik Adolfs krona från 1771, till höger. Prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona är en rangkrona för prinsessan Madeleine, prins Nicolas och prinsessan Adrienne medan prins Fredriks Adolfs krona är en rangkrona för prins Alexander.

Prinsessan Estelle går under dagarna i förskoleklass på Campus Manillas grundskola på Kungliga Djurgården i Stockholm. Men hon får också annan relevant undervisning för den roll hon en dag kommer att få, först som kronprinsessa och sedan som landets drottning.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Läs även:

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

20 kommentarer till “Prinsessan Estelles “drottningskola” har börjat – se bilderna!”

 1. Bettan skriver: 9 januari, 2019

  Tycker hon skall få vara en obekymrad liten tjej. 😊 Vi kan även hoppas monarkin är över då.


 2. caterine skriver: 9 januari, 2019

  Detta räknas väl inte som ett uppdrag antar jag. Dessutom är det onödigt att inbilla Estelle att hon ska bli d rottning en dag, då är monarkin avskaffad. Se hellre till att hon får en yrkesutbildning som hon kan leva på, så hon slipper samma öde som sin morbror.


  1. Anna Andersson skriver: 9 januari, 2019

   Jag tror inte vi behöver bekymra oss om Estelles framtida levebröd oavsett om monarkin är kvar eller ej i framtiden.


  2. Mona skriver: 9 januari, 2019

   Carl Philip har två yrkesutbildningar. Men som kunglig höghet får han inte jobba
   med vanliga jobb. Han får äga företag men inte jobba heltid med företaget eller vara VD eller sitta i styrelsen.Tycker Cathrin att du ska vara mer påläst innan du skriver en kommentar.


  3. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 10 januari, 2019

   Instämmer med Caterine. Se till att flickan får en gedigen utbildning – UTAN några genvägar med ihopplockade poäng. Då kommer hon att kunna försörja sig själv. Drottning – det blir hon förmodligen och förhoppningsvis aldrig!


  4. josefin skriver: 10 januari, 2019

   Exakt!


  5. josefin skriver: 12 januari, 2019

   snälla rara Mona – CP ma ha 2 yrkesutbildningar men verkar inte i nagon…..han hanterar inte ens sonens Stenhammar. Andra k-familjer arbetar o donerar lönen, medan CP inte klarar av att ha ett jobb för da hinner han inte “först och främst vara prins”—vilket innebär att skaffa sig massa andra sma prinsbarn och vara “en närvarande förälder” medan maten liksom flyger in i munnen.


 3. ancibergfeldt skriver: 9 januari, 2019

  Låt Estelle få vara barn, så länge
  det går. Först är det Victoria som
  ska ta över,sen är det END!!


 4. Ina skriver: 9 januari, 2019

  Lad hende være barn. Alt det med alvor kan tids nok komme. Jeg forstår ikke hvorfor hun skal vises så meget frem. I Danmark ser vi ikke Prins Christian ret meget – det kan tids nok komme når han bliver myndig.


 5. Susanne Blomgren skriver: 10 januari, 2019

  Stackars Estelle hon är faktiskt bara 6 år, snart 7. Hon verkar inte jätte intresserad, låt tjejen få vara barn tids nog hinner dom skola in henne. Kommer inte ihåg att Kungen och Drottningen släpade runt på Victoria när hon var så liten.


 6. PernillaA skriver: 10 januari, 2019

  Estelle fyller sju i februari, jag ser inget problem i att hon och andra barn i hennes ålder besöker skattkammaren , museer, kosntutställningar och konserter, det gäller för alla barn, när ska barn börja lära sig saker ? Viktigt att stimulera barn och väcka interesse.Man ska inte underskatta barns förmåga att ta in saker; dessutom ser Estelle alltid pigg och glad ut och jag tror att allt görs med måtta
  Hon sitter ju inte och pluggar latin och klassisk grekiska


  1. Kristin skriver: 10 januari, 2019

   Så sant Pernilla A! Helt enig. Som om jeg skulle sagt det selv. Andre barn, inkl. meg selv, blir jo også tatt med på museer, utstillinger osv. Jeg hafde stor glede av det og har det enda. Det har da vel ikke noe med “dronningskole” å gjøre.


  2. Helena FIN skriver: 10 januari, 2019

   Fint skrivit Pernilla! Våra barn har besökt med oss museer, konstutställningar etc. från den dagen dom fötts. Att få vara barn utesluter inte att få lite bildning också. Bra gjort.


  3. Bror skriver: 15 januari, 2019

   Så rätt du har PernillaA!
   Som avskräckande exempel inom avdelningen blivande monarkers utbildning och fostran, passar drottning Kristina och hennes dagliga pensum alldeles utmärkt.
   I Estelles ålder hade hon redan plöjt det som fanns att plöja inom antikens språk, historia och filosofi. Lika hemmastadd var hon i hovets olika naturaliesamlingar.
   Brev till pappa Gustav, någonstans där nere i Tyskland, finns fortfarande kvar och vittnar om en ovanligt brådmogen liten flicka som redan drömmer om ett kommande äktenskap med kusinen Karl Gustav.
   Victoria och Daniel är alldeles för kloka för att spänna bågen så hårt. Och historien om drottning Kristinas barndom har de säkert hört berättas många gånger. Den slutade som bekant allt annat än lyckligt.


 7. caterine skriver: 10 januari, 2019

  Ja du Mona jag antar att du menar mig. Märkligt att t ex de engelska prinsarna har fått jobba med diverse saker, och gett sina ersättningar/lön till välgörande ändamål. Varför inte Carl Philip gör detsamma? Varför inte bli lantbrukare, fotograf, militär, designer på allvar? På mig verkar det som man har försökt få honom att försöka med allt möjligt men ingenting verkar funka. Designen har han hjälp med och dessutom plagierat, och vad blev det av lantmästarutbildningen? Undra på att jag tycker att man ska sluta försörja en hel släkt???


  1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 14 januari, 2019

   Instämmer!! Kristallklar och klockren kommentar!


 8. Pia skriver: 10 januari, 2019

  “PernillaA”.Jag håller helt med Dig. Varför skulle Estelle undanhållas från det som varje vanlig människa kan gå och titta på? (Låt vara att det numera är en ekonomisk fråga, då inträdena är alldeles för dyra för en vanlig familj. Jag har fullt förtroende för Victoria och Daniel, som föräldrar. Skattkammaren är ju både intressant och imponerande med vår gamla historia i guld och ädla stenar.


 9. Surkärring skriver: 10 januari, 2019

  Monarkin är över när Estelle är vuxen. Hon kan leva ett vanligt liv som vilken som helst. Det hoppas jag för hennes egen skull så hon och hennes bror kan utveckla sina egna begåvningar.


 10. Birthe Vejrum skriver: 11 januari, 2019

  Traditionerne er forskellige fra land til land.
  I Danmark får Frederik, Joachim og Marie IKKE udbetalt løn for deres arbejde i forsvaret og Beredskabsstyrelsen – de får deres apanage, og det er det!


 11. Gunda skriver: 11 januari, 2019

  Jeg tar da med mitt barnebarn på museer og utstillinger. Hun elsker det og vi begynte vel da hun var fem, seks. Enig med dere som håper hun aldri blir dronning. Til alle som er for monarki sier jeg: de unge vil det jo ikke selv, vil være anonyme osv, mest ferier og fritid.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar