Prinsessan Ingrid Alexandra ute på sitt första uppdrag

Prinsessan Ingrid Alexandra ute på sitt första uppdrag
Annons

Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra
Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra

Den norska prinsessan Ingrid Alexandra har varit ute på sitt första officiella uppdrag med mamma, kronprinsessan Mette-Marit. Det var i helgen som de bägge visade upp sig i Miljöagentparaden tillsammans med 3000 andra barn och föräldrar.

Annons

Kronprinsessan Mette-Marit, 35 och hennes dotter, den femåriga prinsessan Ingrid Alexandra har varit ute på sitt första officiella uppdrag tillsammans. Det var under Världens Miljödag som de bägge prinsessorna gick med i Miljöagentpromenaden på Oslos gator tillsammans med 3000 andra barn och föräldrar.

Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra på uppdrag
Kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Ingrid Alexandra på uppdrag

I paraden som gick från Slottet till Stortinget gick både dagisbarn, skolklasser och barn utbildade till så kallade miljöagenter som alla har till uppgift att göra vår miljö bättre.

– Se vad bra det gick! Ni är alla så duktiga som hjälper till att hjälpa till att återvinna sopor och hålla rent omkring oss, sa kronprinsessan Mette-Marit under paraden.

Den femåriga prinsessan Ingrid Alexandra hade själv fått med sig en kasse med bland annat gamla mobiltelefoner och annat tekniskt avfall som hon samlat in på slottet. Den lilla prinsessan lät kassen sedan gå vidare till Elretur som tar hand om just dylikt avfall.

Men efter paraden blev ändå lillsessan lite trött, som framgår av bilden. Inte så konstigt kanske, men tanke på att hon nu fullgjort sitt första officiella uppdrag som prinsessa.

Av: Agneta Nisbeth

Foto: All Over Press

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

31 kommentarer till “Prinsessan Ingrid Alexandra ute på sitt första uppdrag”

 1. Anne Nordbergsvenskdamtidning skriver: 9 juni, 2009

  Ja, hon ser lite sur ut, lilla prinsessan av Norge.


 2. Gun skriver: 9 juni, 2009

  Tveksamt om Victoria kan välja henne som brudnäbb men hon kanske växer till sig.


 3. signesigne skriver: 9 juni, 2009

  Ja jag håller med dig GUN. Barn är lite svåra i den åldern.Jag kommer ihåg Carl-Philip en gå¨ng på Solliden när han gömde sig under Silvias klänning och han var i samma ålder som noska sessan. Men året därpå hade han vuxit till sig och vinkade så glatt.Men det är ju inte lätt för dessa barn som ständigt utsätts för uppmärksamhet från en massa okända människor.


 4. observer skriver: 9 juni, 2009

  Gun
  Första bilden på Mette-Marit och Ingrid Alexandra i reportaget vad är det för fel på henne där?


 5. Gun skriver: 9 juni, 2009

  Observer
  Det är inget fel på henne där.


 6. observer skriver: 9 juni, 2009

  Gun
  Varför kan hon då inte vara brudnäbb? Av 2 bilder är en Ok och en fel varför avgör den där hon är sur?


 7. Irena. skriver: 9 juni, 2009

  Norges störiga, kungliga småbarn beter sig naturligt, och är mina favoritkungaungar: Lägg märke till hur urbota busiga Märtha Louises barn ser ut att vara: Man får ryggont och utmattningssyndrom bara av att titta på bilder av dem; Så skall barn vara, så var jag själv en gång i forntiden.
  Självskriven brudnäbb, tycker jag, hela gänget.


 8. Gun skriver: 9 juni, 2009

  Observer! Du vill tydligen bråka så okej. Jag kan säga så här att hade det varit grannungen som gjorde den minen med tungan hade hon fått höra att hon var ouppfostrad och inte kunde bete sig av många. Hade själv aldrig fått bete mig så för mina föräldrar och har heller aldrigt gjort. Nu är det synd att det är barnen som får klä skott för föräldrarnas dåliga ansvarstagande, vet man inte att det är fel och är stressad kommer ju gärna en sådan försvarsmekanism fram. Vill däremot inte se den minen i kyrkan i Stockholm men som sagt det är ett helt år kvar.


 9. Gun skriver: 9 juni, 2009

  Observer! Läste inte ditt inlägg ordentligt.


 10. observer skriver: 10 juni, 2009

  Gun
  Vad synd det är att det inte är du som ska vara brudnäbb!!!


 11. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 10 juni, 2009

  Suck.


 12. Gun skriver: 10 juni, 2009

  Observer!

  Tycker du? Själv anser jag mig för gammal men jag var brudnäbb när min moster gifte sig, då var jag sex år. Det var några år sedan.


 13. observer skriver: 10 juni, 2009

  Gun
  Jag kom just att tänka på att jag nyligen sett bilder av småprinsessorna i Spanien som busade på sina kusiners konfirmation. Jag har också sett reportage som påstår att småprinsessorna i Holland är busiga och att Willem-Alexander och Maxima bara ler. Så det kanske blir svårt att få ihop ett gäng brudnäbbar?
  Det skulle vara Belgiens lilla sessa och lillgubben i Danmark då.


 14. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 10 juni, 2009

  Observer.
  Du är här bara för att provocera Gun.
  Synd för dig att hon är en så pass kaxig och säker kvinna att hon inte bryr sig. Du tror att du ska kunna sätta henne på plats. Men det kommer du inte att kunna göra.
  Du får nog hitta något annat offer att trakassera om du ska nå ditt mål. För ditt mål är ju att knäcka någon. Det förstår man. Men Gun är fel person.
  Hon skulle lätt kunna knäcka dig om hon ville. Men hon är inte intresserad. Du är luft för henne.


 15. observer skriver: 10 juni, 2009

  Demba
  Vem har bett om din kommentar????
  Det som är mellan Gun och mig har du ingenting att göra med!!!
  Tvätta din egen byk


 16. marianne skriver: 11 juni, 2009

  Jag tror hon blir en skönhet när hon växer till sig


 17. Hanne skriver: 11 juni, 2009

  Skjønner at dere er opptatt av det store bryllupet neste sommer. Men ser dere ikke at Prinsessen gjør grimaser ??!! Hvilken liten femåring er det som ikke gjør seg til for kamera ?? Skjønner henne godt jeg 🙂


 18. Målfrid BorgeMolly skriver: 11 juni, 2009

  Tenker dere ikke at fotografer tar flere ti-talls bilder av hver situasjon. Skjønner ikke hvorfor Damtidningen velger ut så dårlige bilder? Norsk presse har også vist bilder fra samme arrangement, og det var nydelige bilder av to nydelige mennesker! Er det med hensikt dere viser de “semste” bildene av Ingrid Alexandra? For vi i Norge som ser henne ofte på TV vet at hun er både søt og pen, med et ansikt som viser klokskap og intelligens på tross av ung alder! Tviler på at hennes selvfølelse er avhengig av at hun blir valgt til brudepike!!!


 19. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 11 juni, 2009

  Målfrid Borge.
  Jag tänkte också att det måste finnas massor med bilder från detta tillfälle. Och att SD valt en dålig bild. Frågan är varför.


 20. Gun skriver: 11 juni, 2009

  Tack Målfrid Borge för din syn på saken och då är det ju som du säger varför väljer de just denna bild på prinsessan. Jag tror iaf. att hon blir en i brudnäbbet.

  En fråga till dig Målfrid eller någon annan norsk. På senare tid har jag sett att prinsessan kallas enbart Alexandra , stämmer detta är det så hon ska/kommer att tilltalas härdanefter? Hur kommer det sig att Haakon Magnus numer kallas enbart Haakon, Märta Louise kallas ju fortfarande så och hela namnet bar ju kronprinsen när han var yngre.


 21. observer skriver: 12 juni, 2009

  Tack Målfrid Borge för din kloka kommentar. Jag hoppas att det går in bättre hos belackarna när det kommer från någon på hemmaplan.
  Tack även till Hanne!


 22. Nordkvinne skriver: 12 juni, 2009

  Ettersom Målfrid ikke har svart, prøver jeg etter beste evne å besvare spørsmålet fra Gun. Ingrid Aleksandra kalles i dagligtale bare Ingrid. Aleksandra har hun etter sin farfars (Harald) farmors (dronning Maud) mor Aleksandra, danskfødt prinsesse, engelsk dronning, gift med Edvard, dronning Viktorias sønn. Navnevalget ble begrunnet med at det er mye brukt i Mette-Marits familie, og at det dessuten har vært 2-3 norske dronninger i middelalderen med dette navn. Den mest fargerike av disse er Ingrid Ragnvaldsdatter (Ragnvald – svensk småkonge i vestgötland-området) på begynnelsen av 1100-tallet. Historieinteresserte kan lese om henne i Ragnhild Magerøys bøker (flere bind der Ingrid Ragnvaldsdatter er hovedpersonen).

  Da Haakon Magnus og Märta Louise var yngre ble begge navn brukt på begge. I senere tid er bare Haakon brukt om kronprinsen, visstnok også etter kongehusets ønske. Han skal med tiden bli kong Håkon VIII (legg merke til at den norske, ikke den gamle danske skriveformen for bokstaven å vil komme i bruk når han blir konge) om kongehusene i Europa vil klare å holde seg ved tronene en generasjon eller to til. Som oftes bruker vi nå bare første navnet om Märta også – “Märta og Ari” er et begrep.


 23. NetaGu.bloggspace.se skriver: 12 juni, 2009

  Mycket intressant, Nordkvinne, särskilt det där med Håkon.
  En annan fråga: Är Mette Marit accepterad nu av norrmännen?


 24. Gun skriver: 12 juni, 2009

  Nordkvinne! Väldigt informativt det du skrev sådant är jag intresserad av. I Svenska tidningar har jag tyvärr sett Ingrid Aleksanda kallas Aleksandra. Åtminstonde jag blev lite sur på Haakon och Mette Marit när de döpte henne till Ingrid eftersom jag trodde det var efter drottning Ingrid i Danmark och att Frederik nog velat döpa sin dotter till det.


 25. Nordkvinne skriver: 12 juni, 2009

  Til Neta:
  I fine familier feies det meste under teppet. Jeg tror at de fleste nordmenn tenker som så: Hun skal (kanskje) med tiden bli vår dronning. Det er i nasjonens interesse at det er verdighet rundt henne. Hun jobber på og gjør sitt beste. Hun har mye omsorg for de svakeste i samfunnet. Hun elsker nok også sin mann oppriktig og er (antagelig) ikke en lykkejeger, slik mange fryktet etter de historiene som gikk om henne rundt forlovelsen. Den mye omtalte filmen vet vi ikke noe sikkert om. Ingen snakker om den lengre. Men også her i Norge, som i Sverige er det mye uthengning av kongefamiliens medlemmer, i pressen, blant stand up comediants osv.


 26. Gun skriver: 12 juni, 2009

  Nordkvinne!

  Vill tillägga att jag nu har förlåtit kronprinsparet eftersom de döpt flickan efter Mette Marits släkt. Tror inte heller att er kronprinsessa är en lycksökare, de har ett väldigt äktenskapstycke. Men hennes bakgrund är väl inte den bästa.


 27. Nordkvinne skriver: 12 juni, 2009

  Til Gun
  Nei, det kan du trygt si. Det hjalp at hennes far døde, som opptrådte som en klovn, og lot seg kjøpe av sladderpressen. Synd, for han var i virkeligheten en meget intelligent mann. Han hadde vært journalist i dagspressen, men lå under for alkoholen på sine eldre dager. De fleste forstod ikke hvordan han kunne være så illojal mot sin datter. Det var også mye mistro mot Mette-Marit fordi hun ikke hadde drevet det til noe med utdannelse. Hun hadde startet på flere studier, uten å gjennomføre. Men så er det jo også i Europas kongefamilier. De som er minst utdannet i de europeiske landene er for tiden kongefamiliene i respektive land. Litt av et paradoks! Resten av Mette-Marits familie er normal norsk familie, bra utdannelse, bra yrker.


 28. Lollo skriver: 15 juni, 2009

  Hittade en video om Norges smycken
  En dag ska Ingrid Alexandra bära dem
  http://www.youtube.com/watch?v=eIIvJLh403g


 29. Helena M skriver: 15 juni, 2009

  Herregud, much ado about nothing, otrevlig stämmning det var här???

  Hon är söt lillsessan.


 30. Helena M skriver: 27 juni, 2009

  Oj, jag har missat grimagebilden, jösses vilken unge, hon var riktigt ful på den bilden.


 31. Lin skriver: 8 juli, 2009

  Hur var det? Hamnade inte Mette Marits bror i fängelse för hustrumisshandel?
  Någon som kommer ihåg?
  Och i så fall hur har det gått för honom?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar