Prinsessan Märtha Louise – ej lämplig tronföljare

Prinsessan Märtha Louise – ej lämplig tronföljare
Annons

ari behn, märtha louise

Märtha Louise och Elisabet Samnøy.
Märtha Louise och Elisabet Samnøy.

Efter prinsessan Märtha Louises senaste uttalande om att hon kan kontakta de döda tycker nu norrmännen att hon ej är lämplig som tronföljare…

Nu har norska prinsessan Märtha Louise hamnat i blåsväder igen. Detta efter att hon sagt i en intervju med Stavanger Aftenblad att hon kan kontakta de döda.
– Det är inte svårt att komma i kontakt med de döda. Det är precis som med änglar, kontakten kan upprättas närhelst man önskar, sa prinsessan.

Annons

Prinsesstiteln

Och kritiken lät förstås inte vänta på sig. Författaren Tor Bomann-Larsen går till och med så långt att han uppmanar Märtha Louise att avsäga sig rätten till tronen. Norska Verdens Gang lät företaget Infact göra en marknadsundersökning, den visar att en av tre anser att Bomann-Larsen har rätt och tycker att det är olämpligt att Märtha Louise står som nummer fyra i den norska tronföljden. Så många som 34% anser också att Märtha Louises eskapader bland änglarna skadar monarkin.
– Hon är född prinsessa, det är en del av hennes identitet. Jag kräver inte att hon ska avsäga sig titeln, men om hon avstod från sin rätt till tronen skulle det lösa många problem, menar Tor Bomann-Larsen.

Möte med skyddsänglar

Även från kyrkligt håll växer missnöjet med prinsessans utsvävningar inom den andliga sfären. Flera biskopar uttalar sitt ogillande och efter den massiva kritiken har Märtha Louise försökt släta över sitt uttalande om att ta kontakt med de döda. Häromdagen skickades ett pressmeddelande ut från Märtha Louises och kollegan Elisabeth Samnøys änglaskola “Astarte Education“.
– Vi har stor respekt för de normer som gäller i våra trossamfund. Temat för våra kurser ska inte – och har aldrig varit tänkt att – fokusera på att ta kontakt med de döda. Det ska istället handla om livets alla möjligheter och möten med skyddsänglar, heter det från “Astarte Educations” håll.

Av Camilla Spjuth-Palve
Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

23 kommentarer till “Prinsessan Märtha Louise – ej lämplig tronföljare”

 1. Poul skriver: 16 september, 2010

  Heldigt for Norge, at man ikke ændrede tronfølgeloven med tilbagevirkende kraft.
  Måske har regeringen været synsk ? 😉
  Kan hun mon formidle kontakt til Elvis ?
  http://www.youtube.com/watch?v=eZC9LwfcYOg&feature=related


 2. Esther skriver: 16 september, 2010

  Martha og Ari skader det norske kongehuset.


 3. Esther skriver: 16 september, 2010

  Martha og Ari virker helt desperate etter å tjene penger. De må vel ha noe å leve av. Det hadde vært bedre om Martha hadde fått apanasje, slik at hun kunne være prinsesse og representere Norge på en god måte.


 4. Agda skriver: 16 september, 2010

  Självklart blir kyrkan “kissnödig” av vad Märta-Louise säger. De vill ju ha monopol på Gud och änglar. Att en människa skulle kunna få kontakt med den andliga världen utan “ombud” skakar ju om hela den uråldriga ordningen, som ger prästen all makt på jorden. Tänk om fler försöker nå kontakt med sin skapare och “snuvar” kyrkan på dess business. Det är inte länge sedan stackars församlingsbor varje söndag blev utskällda och anklagade för syndigt leverne, trots att de arbetat sig utmattade var eviga vecka på året. Om Märta-Louise skall stå kvar som tronarvinge eller ej lär väl vara helt ointressant för henne. Allt behöver inte vara inriktat på att tjäna pengar här i världen.


 5. nina skriver: 16 september, 2010

  Man tänker ju att nånting inte är helt rätt med henne.
  Hon har sin egen stil och det får man respektera, men i det tysta tänker man sitt…


 6. Hertiginnanveckomagasinet.se skriver: 16 september, 2010

  aldrig hört något värre att man inte kan vara tronföljare om man tror på ett liv efter döden?


 7. Kiana skriver: 16 september, 2010

  Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Samnøy burde kanskje tenke over hvilken medie strategi de benytter seg av i sin virksomhet. Det de to sier i intervjuer blir plukket i små deler og satt sammen igjen og satt helt på spissen av journalister. Media snur opp ned på det som de to sier, og de må ut og drive brannslokking med jevne mellomrom. Dermed kan det jo virke som om de begge to har en skrue løs.

  Det er mange som holder på med akkurat det samme som Prinsesse Märtha Louise og Samnøy, og som også sier rett ut at de kan snakke med døde og som ikke benekter dette slik de togjør i intervjuer, men de andre får ikke problemer fordi de er ikke nummer 4 rekken til å arve tronen.

  Jeg tror likevel ikke det endrer på noe som helst om Prinsessen frasier seg arveretten til tronen, hun vil fortsatt være sin mors og fars datter uansett hvordan en snur og vender på det, og uansett hvilke tilter og privilegier hun sier fra seg. Prinsessen vil alltid få mer oppmerksomhet og kritikk enn hvem som helst andre som holder på innen den spirituelle verden, nettopp fordi hun er prinsesse. Hun blir begrenset uansett hva hun foretar seg på grunn av den familien hun er født inn i.


 8. Midnattsol skriver: 16 september, 2010

  Märtha-Louise och Ari borde portas från kungahuset, och andra kungliga sammankomster. De gör allt för att synas. Tragiskt.


 9. Irene skriver: 16 september, 2010

  Det er et farverigt par Märtha Louise og Ari, må man sige.
  Jeg har netop set billeder af Ari Behn klædt ud som transvestit
  -skønt syn, ha ha – i forbindelse med nogle tv-optagelser i Barcelona om specielle miljøer, og hun kan få kontakt til
  afdøde personer og taler med engle.
  De gør da noget for at få medieomtale til deres “business”! 😀


 10. JJ skriver: 16 september, 2010

  Norge med sitt Kalle-Anka* kungahus…patetiskt.

  * Donald Duck/Anders And


 11. Forestlady skriver: 16 september, 2010

  All heder åt ALLA människor som vågar gå sin egen väg. Givetvis finns det ett liv efter döden. Har väldigt svårt att tro att Gud skulle skapat hela denna fantastiska värld och så ska allt sluta i en sketen trälåda. Glöm det! Ännu ett fantastiskt boktips: Själens boning av Gary Zukav.


 12. Madeléne skriver: 16 september, 2010

  Vad löjligt! Hon är minst lika kapabel som vår egen kung i Sverige. Fast det är klart… Norge kanske har lite högre krav på sina regenter.


 13. A-B skriver: 16 september, 2010

  Jag har fortfarande svårt att förstå hur hon kunde avsäga sig H.K.H. men inte prinsess-titeln och ändå fortfarande vara tronföljare? Prinsesstiteln har hon själv, som jag förstått det, sagt att den är hon född med och kan inte avsäga sig, men om hon avsagt sig H.K.H., hur kan hon som sagt ändå vara tronföljare?

  Tror inte det fungerar så i Sverige eller?

  Annars låter det egentligen oerhört smart och bekvämt. Hon har kvar sin prinsesstitel som givetvis är gynnsam att ha när det gäller det egna företaget (marknadsföring osv.), samtidigt som hon kan vara med vid kungliga tillfällen som hon själv kan välja om hon vill närvara vid. Jag har förstått att hon även kan representera Norge ibland, när hon känner för det. Och uppenbarligen kan hon trots allt också ha kvar sin arvsrätt. Inga formella krav och ansvar, utan bara kunna nyttja de positiva bitarna av vad en prinsesstitel kan inbringa. Det låter som en verkligt bra deal för henne och hennes närmaste familj!

  PS. Missförstå mig rätt, jag har alltid fått ett positivt intryck av prinsessan Märtha-Louise, att hon vågar sticka ut m.m., och inte bara när det gäller kläder (som jag nästan alltid tyckt vara coola)!


 14. Kristin skriver: 16 september, 2010

  Jeg er enig både med Esther og Kiana, og delvis A-B i kommentaren ovenfor.

  Jeg har ingenting i mot hverken Märtha eller Ari, og vil gjerne repsektere dem begge for det de gjør, men spesielt Märtha må skjønne at det hun gjør får oppmerksomhet?!

  Som Esther sier – de skader Kongehuset og Haakon, MM, Kongen og Dronningen. Dette burde de tenke på, og “ligge lavt i terrenget”. Mange skiller ikke mellom sak og person!!

  Som Kiana sier – media snur opp ned på det de gjør for å selge mest mulig og skape sensasjon.

  Kalle Anka kungahus?! Pisspreik. Det finnes en Kalle Anka i det svenske kongehuset også, men hvem det er har jeg IKKE tenkt å si!


 15. Magdalena skriver: 16 september, 2010

  Jeg beundrer Martha Louise for hennes mot, og det faktum at hun lever etter sin egen overbevisning,- tross den hjernevask vi alle som lever i et samfunn blir et offer for.

  Prinsessen er en foregangskvinne for en ny tid og en ny tenkning. Men hun er forut for sin tid i forhold til det store flertall av mennesker.

  Det koster å gå foran og vise vei. Pressen vil rive henne i stykker. Kirken er livredd og ser på henne som en trussel.

  #7 Kiana,- støtter dine refleksjoner.
  #11 Forestlady,- er boken av nyere dato? Har ikke lest den?


 16. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 16 september, 2010

  A-B # 13.
  Hon har samtidigt avsagt sig anspråk på apanage. Vettigt tycker jag.


 17. Kristine, Oslo skriver: 16 september, 2010

  He-he skal vi le eller gråte av dette paret?

  Når det gjelder tronfølgen, så er det Norges Grunnlov og ikke hun selv som bestemmer at hun er tronarving.

  Hun beholdt prinsessetittelen, antagelig fordi hun er født uten etternavn. Den norske kongefamilien har ikke noe borgerlig etternavn, slik som den svenske. Antagelig måtte det bli Glücksburg, ettersom som de er av det hus. Men dette er ikke prøvet ut, hverken i Danmark eller Norge. I Danmark blir de prinser og grever. Det er ikke aktuelt i Norge.

  Hun kunne jo bli fru Behn. Men selv som fru Behn ville det bli like mye rabalder rundt det hun driver med. Selv om hun er fru Behn så er hun kongens datter. Det hun er født som, kan hun aldri fri seg fra, stakkars menneske. Så jeg har litt sympati med henne, selv om jeg synes det er noen merkelige greier hun driver med.

  Men,likevel “det er mer mellom himmel og jord, enn dine øyne kan se, Horatio” (Shakespear)


 18. Kiana skriver: 16 september, 2010

  Ja det du beskriver veldig godt i din post #13 A-B, er typisk for hva mange i Norge tenker når det gjelder prinsessen.
  For prinsessen selv er nok hennes roller veldig klare og tydelige, og for henne er hun veldig bevisst på når hun er til stede som prinsesse, som for eksempel ved paralympics eller andre arrangementer.

  For utenforstående er det vanskelig å skjønne helt når hun er prinsesse, og når hun ikke er det sånn i rolle. Nettopp fordi hun egentlig er prinsesse hele tiden. Og når hun ikke er prinsesse, driver hun for eksempel engleskolen og skriver bøker. Men hun bruker likevel sin prinsesetittel selv om hun ikke gjør typiske “prinsesseting”.

  Jeg er heller ikke imot at hun følger sin veg å gå, og jeg synes godt hun kan gjøre det hun gjør. Det jeg savner, det er en noe mer ydmyk holdning fra prinsessen selv i møte med folket. Når hun har hatt anledning til det har hun basunert ut og gått hardt ut mot det norske folk, og sagt klart ifra, ja hun har rett og slett kommet med krav om at folket skal forstå hennes behov for å gå sin egen veg.

  Det hun ser ut til å ha glemt midt i det hele, er at det som for prinsessen selv sikkert har vært en mangeårig prosess å finne ut av, både finne seg selv, finne ut at hun vil drive med engleskole med mere, ja det kom jo som et sjokk på folket da hun i 2007 lanserte engleskolen. Folk fikk dette tredd nedover ørene uten noe forvarsel. Deretter har hun ekspandert med englebok og nå med diverse kurs.

  Likevel forlangte hun opplevde jeg i ulike intervjuer, at vi, folket, måtte akseptere henne som hun er. Ja joda, det bør vi. Men jeg synes hun selv mangler evnen til innsikt til å forstå at det tar lang tid for folket å innstille seg på at hun er ikke en “prinsesse vil-ikke”, hun er en “prinsesse-gjør-som-jeg-selv-vil”. Hun trengte mange år på sin egen utvikling, det sier hun selv noe om i boken “Undervegs” som ble utgitt for 9 år siden i forbindelse med hennes 30 årsdag.

  Så dette med at forståelsen må gå begge veger, det synes jeg ikke det ser ut som om prinsessen helt har skjønt. Selvfølgelig må hun få gå sin egen veg. Vi lever i 2010, og vi kan ikke kreve av et menneske at det skal sitte i et gyldent bur på våre premisser fordi om personen er født prinsesse. Men hun burde gitt uttrykk for at hun har forståelse for at det kan ta tid for folk å omstille seg til at hun har valgt å bevege seg inn på et spirituelt område, og gjøre noe prinsesser vanligvis ikke gjør. Det tror jeg hun hadde tjent på selv.

  I tilfelle det ikke kommer klart nok frem: jeg synes prinsessen gjør det hun gjør veldig bra, og jeg synes hun må få holde på med sitt. Jeg har engleboken, og finner den interessant. Jeg er altså ikke imot prinsessens aktiviteter, men jeg ville nok valgt en litt annen strategi overfor media enn hun har gjort hittil. Men jeg ønsker både prinsessen og Samnøy lykke til videre. 🙂


 19. hilde skriver: 17 september, 2010

  A-B

  Märtha er vel ikke tronfølger,det er det Haakon som er,men hun er en arving til tronen.Hun står som nr.4 i rekken.
  Også hennes tre døtre har arverett til tronen, de er nr. 5,6 og 7. De har ingen prinsessetitler.
  Det kan nevnes at sønnen til Haakon og Mette-Marit,prins Sverre Magnus, heller ikke er HKH, selv om han er nr. 3 i arverekken.
  Har ingen forklaring på hvorfor det er sånn.
  Kanskje noen andre norske her vet?


 20. Maja Larsson skriver: 17 september, 2010

  Norge är inte moget för den ovanliga nischen på Märthas arffärsidé. Hade hon berättat vad det hela går ut på och konsekvenserna av utbildningarna hade förståelsen blivit större. Samma gäller också vilken kompetens hon har att hantera situationer bland deltagare som hon inte väntar sig.


 21. Nina skriver: 17 september, 2010

  #13 A-B
  Også hos os er der arvinger til tronen, som ikke er HKH – fx er
  HKH prins Joachims 3 sønner arvinger, men kun HH og det
  samme er 75-årige prinsesse Elizabeth ((prins Knuds datter),
  som er den ældste og sidste i arverækken i Danmark.
  Men hvilken tro har Märtha Louise udover, at hun tror på engle?


 22. Forestlady skriver: 17 september, 2010

  15. Magdalena:
  Boken utgavs första gången på svenska 1990.
  Originalets titel: ‘The Seat of the Soul’.
  Hoppas du får tag i den, jag rekommenderar den verkligen.


 23. Lydia skriver: 17 september, 2010

  #18 Kiana. Bra inlägg trots att jag inte håller med dig i det sista stycket. Tror också att detta par vill vara motsträviga och ser det som en del i deras livsföring. De blir ju uppmärksammade och det verkar de gilla.

  #17 Kristine, Oslo. Hon hade gott kunnat ta sin makes efternamn, som i sin tur är ändrat från det han hette som nyfödd. Hon utnyttjar sin prinsesstitel för kommeriella ändamål.

  #16 Demba. Vilka förhandlingar som skedde innan hon gifte sig med “svärsonen från helvetet” vet vi inget om. Men kanhända att det var ett krav från far. Kanske han trodde svärsonen var en lycksökare. Sedan ser det ju snyggare ut från bägge håll om man offentligt kungör att “hon” har valt att avstå apanaget.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar