Redaktionens bästa minnen från dunderfirandet: “Hade gåshud”

Redaktionens bästa minnen från dunderfirandet:
I år blir det ett riktigt jubileumsfirande då Victoriadagen fyller 40 år! Svensk Damtidnings redaktion avslöjar sina mest oförglömliga minnen från Victoriadagarna på Öland.
Annons

Vilket är ditt bästa minne från Victoriadagen Johanna Bengtsson?

– Jag var såld från första stund. När Estelle satte ner sina små söta ettårs-fötter på gruset utanför Solliden kunde jag inte sluta le. Det var 2013 och jag stod i pressfållan för första gången. Jag visste inte vad jag kunde vänta mig av dagen, jag hade ju sett firandet på tv så länge jag kunde minnas, men aldrig varit på plats. Jag var nervös och pirrig. Inhägnaden var fylld till bredden av fotografer som alla var där för att fånga den bästa bilden, säger hon och fortsätter:

Annons
Prinsessan Estelle blåste såpbubblor med pappa Daniel.
Prinsessan Estelle blåste såpbubblor med pappa Daniel.

– När kronprinsessfamiljen äntligen klev ut genom entrén i den stekheta solen fick jag en och annan armbåge mot mig när fotograferna rusade fram. Men jag stod bra där, en bit bakom. Jag var förtrollad av lilla Estelle, hon kunde inte bry sig mindre om den uppståndelse som pågick runt omkring henne. Hennes lugn smittade av sig på mig, i hennes blick fanns ju bara såpbubblorna som prins Daniel höll i. När kronprinsessan närmade sig var nervositeten som bortblåst, för visst måste det vara något som Estelle har fått från sin mamma. Det där smittande lugnet som kan få vilken nybakad journalist som helst att känna sig trygg, berättar vår reporter Johanna Bengtsson.

Vilket är ditt bästa minne från Victoriadagen Margareta Gotthardsson?

– 2013 var jag på min första Victoriadag. Och vilken chock. Alla dessa fotografer i horder. Vuxna män som slogs och sprang för att få en bra plats att ta bilder från.

Prinsessan Madeleines hund Zorro hälsade på folkmassan.
Prinsessan Madeleines hund Zorro hälsade på folkmassan.

– Och väl på plats i fållan, många timmar innan Victoria visade sig, hände det jag minns allra bäst. En liten Jack Russell-hund rymde från Sollidens slott och sprang rätt mot oss. Det var Madeleines vovve Zorro! Vi fick alltså ladda upp genom att mysa lite med en kunglig hund, men dock endast en kort stund. Hovets personal skyndade sig snabbt att jaga in honom igen.

Vår digitala redaktörer Margareta Gotthardsson och Liv Sander skakade hand med Victoria.
Vår digitala redaktörer Margareta Gotthardsson och Liv Sander hälsade på Victoria.

– Dessutom kommer jag alltid att minnas Estelle och halsbandet. Lillsessan hade fått en av mamma Victorias gåvor som gjorde fullständig succé! Prinsessan lekte runt med ett långt halsband i en evighet, helt omedveten om att tusentals blickar granskade varje busigt steg hon tog.

Estelle lekte med sitt pärlhalsband medan mamma Victoria tog emot gratulationer.
Estelle lekte med sitt pärlhalsband medan mamma Victoria tog emot gratulationer.

– Jag kommer också ihåg Victoriadagen 2014. Kamerautrustningar brakade samman omkring mig. Jag kände inte längre mina tår och märkte att jag stod i en gigantisk vattenpöl, på sidan om scenen på Borgholms IP. Det blev en blöt historia, men detta år hade de bytt ut de numera kultförklarade svarta sopsäckarna mot genomskinliga. Dock fanns dessa enbart tillgängliga för de kungliga.

Victoriadagen 2014 blev en blöt historia.
Victoriadagen 2014 blev en blöt historia.

– Jag kommer aldrig att glömma hur jag frös. Det blev en sådan kontrast till starten på dagen då solen hade strålat, och kronprinsessan likaså! Jag hade då mött en superglad kronprinsessa, som glatt svarat på födelsedagsfrågor! berättar Margareta Gotthardsson, digital redaktör på Svensk Damtidning.

Margareta Gotthardsson på plats utanför Solliden slott där hon fick en pratstund med Victoria.
Margareta Gotthardsson på plats utanför Solliden slott där hon fick en pratstund med Victoria.

Vilket är ditt bästa minne från Victoriadagen Ellen Myrgård Lindén?

– Prinsessan Estelle tog verkligen i från tårna under kungens födelsedagssång till Victoria år 2015. Hon utstrålade redan värme och verkade förstå att även starka mammor kan behöva en ömsint klapp på kinden efter att ha hälsat på flera hundra gratulanter.

En stor folkmassa hade samlats utanför Solliden slott där Ellen Myrgård Lindén träffade kronprinsessan.
En stor folkmassa hade samlats utanför Solliden slott där Ellen Myrgård Lindén träffade kronprinsessan.

– Det märktes under firandet att Estelle ärvt Victorias omtanke för andra, både när hon tog hand om lillkusinen Leonore och hunden Brandie. Och på födelsedagsmorgonen var det förstås Estelles kramar som gjorde mamma allra lyckligast avslöjade Victoria för mig detta år. “Hon och Daniel kom in och sjöng för mig” berättade kronprinsessan.

Estelle såg efter morfar kungens hund Brandie.
Estelle såg efter morfar kungens hund Brandie.

– Men jag minns även några andra gulliga detaljer. Som att prinsessan Madeleine hade lånat ut sin Moncler-jacka till svägerskan Sofia. Och att vi fick se kungaparet hålla handen, något som sällan sker i officiella sammanhang! berättar vår digitala redaktör Ellen Myrgård Lindén.

Prinsessan Sofia fick låna Madeleines jacka.
Prinsessan Sofia fick låna Madeleines jacka.

Vilket är ditt bästa minne från Victoriadagen Annie Li Eriksson? 

– Förra året fick jag vara med om min första Victoriadag när kronprinsessan fyllde 40 år. Den dagen hade alla i kungafamiljen klätt sig i blått. Och Estelle var så söt i sina flätor!

Kungafamiljen samlade utanför Solliden.
Kungafamiljen samlade utanför Solliden.

– Mitt under firandet drog prins Oscar iväg på upptäcksfärd. Helt ovetande hamnade rakt framför fotograferna. Prinsen lekte i rabatten och jag lyckades fånga det  på film:

– Jag kommer även ihåg att jag fick en kort pratstund med kronprinsessan efter att ha överlämnat en alldeles för stor bukett till henne. Victoria berättade att hon hade fått en teckning av Estelle i födelsedagspresent. “Hon hade målat massa hjärtan till mig” berättade hon.

Svensk Damtidnings reporter Annie Li Eriksson på Victorias 40-årsfirande.
Svensk Damtidnings reporter Annie Li Eriksson på Victorias 40-årsfirande.
Annons

Vilket är ditt bästa minne från Victoriadagen Johan T Lindwall?

– Jag var på plats på Öland när kronprinsessan fyllde 40 år. Den födelsedagen slår alla tidigare. I allt. Vilket kalas det blev i Stockholm! Vilken stämningsfull stund i Slottskyrkan! Vilken kortege! Vilket drama när tiden blev knapp till Öland och polisen tvingades stänga av Ölandsbron för att kronprinsessan skulle hinna fram. Ett litet okänt kvällsdrama!

Vår chefredaktör Johan T Lindwall träffade fanns på plats under Victoriadagen på Öland.
Vår chefredaktör Johan T Lindwall träffade fanns på plats under Victoriadagen på Öland.

– Jag minns hennes tal som hon höll under kvällen på Öland. Det var första gången kronprinsessan Victoria höll ett personligt tal i SVT – riktat till svenska folket. Jag satt på första parkett och fick gåshud när Victoria tackade svenska folket för alla år som de har uppvaktat henne. Vem kommer glömma det talet? Ingen så klart, berättar Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Jag vill passa på att tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig, sa kronprinsessan i sitt tal.
“Jag vill passa på att tacka svenska folket för all den värme och kärlek som ni givit mig” sa kronprinsessan i sitt tal.

Foto: IBL, Stella Pictures och Suvad Mrkonjic

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Redaktionens bästa minnen från dunderfirandet: “Hade gåshud””

 1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 12 juli, 2018

  Idoldyrkan:
  “Renässansfilosofen Francis Bacon talade om idoler i sin Novum organon scientiarum i betydelsen att dessa var inre föreställningar (bilder) eller fixeringar som kunde tillbedjas fastän de saknade egen substans…… Samtliga idoler ansåg han vara naturliga tendenser till felslut hos människan vilka skulle leda till svårigheter att rätt förstå naturen. “


  1. Helene skriver: 12 juli, 2018

   Gredeline,,,

   Vilken höjdarkommentar—Jag skrattar så jag kiknar!!! 1000 Tack!!!


  2. Helene skriver: 13 juli, 2018

   Gredeline.

   Allvarligt talat,,,skrattet fastnade ganska snabbt, —-förbyttes i allvar,,,då jag inser att ditt citat från Francis Bacon tyvärr inte är en överdrift,,,utan är en realitet som dessvärre existerar! Skrämmande!


  3. Midnattsol skriver: 13 juli, 2018

   En av de bästa kommentarer här på sajten någonsin…!!
   Tusen tack!!


 2. Papaveran skriver: 12 juli, 2018

  Gåshud…… ??


 3. Royalist javisst skriver: 12 juli, 2018

  Är det inte dags att avsluta den här “traditionen” nu! Tror kungafamiljen är måttligt roade, (egentligen), håller god min…


 4. vesna skriver: 13 juli, 2018

  Tack så mycket för att ni berättar om era egna känslor och upplevelser av kronprinsessan och prinsessan Estelle. Det är spännande i vilket fall som helst att möta en ny människa och samtala lite gran. Man går därefter lite upprymd, det sätter lite spår i hjärtat och jag vet inte varför, ärligt talat.


 5. konsttanten skriver: 13 juli, 2018

  Victoria är beundransvärd personlighet, så jag skulle nog också få gåshud vid ett möte. Det beror ej på att hon är kunglighet.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Annons

Laddar