Så blir minneskonserten för prins Henrik

prins henrik drottning margrethe
Snart har det gått ett år sedan drottning Margrethe begravde sin älskade Henrik och morgondagens stora minneskonsert planeras för fullt. Vi har alla detaljer!
Annons

Den 20 februari är ett datum som drottning Margrethe både ser fram emot och bävar förr. Då har det nämligen gått ett år sedan hon begravde sin älskade prins Henrik. Drottningen har valt att uppmärksamma dagen genom att bjuda in till en stor minneskonsert i Fredensborg kyrka. Gästar gör förstås den närmaste familjen, hovrepresentanter och nära vänner. Det blir en tung dag full av saknad men minneskonserten, med alla nära och kära, kommer också att bjuda glädje.

Hela familjen kommer

Konserten kommer att avspegla prinsens livslånga kärlek till musik och Margrethe har därför bett Kungliga Danska Musikkonservatorium att ta ton. Och trots att konserten kommer att äga rum i en kyrka så blir det inte en kristen ceremoni, förklarar danska Billed Bladet. Henrik kommer att hyllas genom musiken istället för med Guds ord. Kronprins Frederik och prins Joachim, med sina respektive familjen, kommer förstås att närvara för att stötta sin mamma och de får sällskap av 100 andra gäster. Alla med en speciell relation till prins Henrik.

Annons

Gästerna kommer sedan att fortsätta till Kuppelsalen på Fredensborg slott. Där kommer drottningen ha många famnar att gråta ut i men också många människor att dela roliga minnen tillsammans med.

Minneskonserten blir ett fint avslut på Margrethes tuffa år. Hennes sorg är förstås minst lika påtaglig men idag har hon lärt sig leva med den. Kronprins Frederik och hans Mary har dessutom lagt i ytterligare en växel när det kommer till den kungliga representationen, så dem kan Margrethe luta sig emot när hälsan sviktar eller uppdraget som ensam regent känns för tungt. För visst är det en stor omställning att gå från två till en. I över femtio år var det de två mot världen. Och trots att Henriks färgsprakande personlighet och ljudliga skratt chockade vissa danska rojalister så fanns Margrethe alltid vid hans sida.

Läs mer

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Så blir minneskonserten för prins Henrik”

 1. charlotte skriver: 19 februari, 2019

  Vilka andra kungahus ska representera förutom det egna?


 2. ellinor blomquist skriver: 19 februari, 2019

  Varför skriver ni ej vilka kungligheter som kommer-förutom kronprins Fredrik med familj och prins Joakim med familj? Antagligen har tindingen ej någon som helst aning om vilka som kommer. Tidningen borde rekrytera en bättre rubriksättare.


  1. Birthe Vejrum skriver: 20 februari, 2019

   Det findes der ingen information om.
   Det er Dronningen hendes sønner og svigerdøtre, søstrene Benedikte + Anne Marie, hoffets ansatte, især de der arbejde for Prins Henrik. Måske nogle fra hans familie? Prinsens venner og samarbejdspartnere.


 3. Allegra skriver: 20 februari, 2019

  en verkligt fin hyllning till prinsens minne


 4. Birthe Vejrum skriver: 20 februari, 2019

  Billed – Bladet sender live fra gæsternes ankomst kl. 18:15! Ikke fra koncerten.

  Prins Henriks aske blev delt. En halvdel er sat ned i den private have på Fredensborg, den anden halvdel er spredt i danske farvande. Det skete efter Dronningens sommertogt til Svendborg. Her gik Frederik og Mary + Prins Joachim og Prinsesse Marie ombord på Dannebrog på en meget smuk sensommer aften og nat. De 5 alene spredte asken i det Sydfynske øhav videre op gennem Lillebælt og ud i Kattegat op til Samsø og ned mod kanten af Storebælt og sidst i Øresund.


  1. Bror skriver: 20 februari, 2019

   Svendborg – ser man på! Dr Louis Hansens egen födelsestad. Han som efter några turer i provinsen kom att bli det högre borgerskapets egen livmedikus i Korsbæk. Eller som oberst Hachel på sedvanligt rättframt sätt formulerade saken: den lokale kvaksalver!
   Dr Hansen, som var lika snabb i repliken som i tanken, fann sig snabbt: Korsbæks svar på Djingis Khan!
   Detta är en del av den underbara scenen i det allra första avsnittet av Matador, där seriens samtliga karaktärer presenteras i helfigur.


 5. konsttanten skriver: 20 februari, 2019

  Fint med musik och inga Guds ord, vilket inte behövs i denna stund.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar