Så fint! Mette-Marit kärleksbombad efter sjukdomsbeskedet

Mette-Marit delade ut pris.
Nej, Mette-Marit är verkligen inte enbart sin sjukdom - men när hon delade ut Nordiska Rådets litteraturpris i Oslo igår kväll såg man ändå ett stråk av allvar. Klart att den långa applåden värmde lite extra då.
Annons

Detta var kronprinsessan Mette-Marits första officiella uppdrag utanför Det Kongelige Slott, efter beskedet om lungsjukdomen, och man kan nästan säga att hon blev kärleksbombad. När hon gjorde entré på Den Norske Opera & Ballett i Oslo möttes hon av en varm och extra lång applåd. En kort stund senare stod hon på scenen för att dela ut Nordiska Rådets litteraturpris, svalt glamourös med perfekta lockar och en riktig Mette-Marit-klänning i silvergrå, blommig chiffong.

Annons

Mette-Marit delade ut litteraturpris.

– Hon såg ut som hon gladde sig stort till kvällen, säger norska Se & Hørs hovreporter Anders Johan Stavseng.

Samtidigt fanns det också ögonblick där man anade ett stråk av allvar.

Första uppdraget i offentligheten efter beskedet om lungsjukdomen. Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon på väg till Nordiska Rådets prisgala i Oslo.

”Litteraturen kan bota smärtan i vår själ”

Nordiska Rådets litteraturpris är på drygt 480.000 svenska kronor och ett av de mest prestigefyllda litteraturpriserna vid sidan av Nobelpriset. Två svenska författare var nominerade, dels Agneta Pleijel för romanen Doften av en man och dels Gunnar D Hansson för diktsamlingen Tapeshavet, men priset gick till Island, och författaren Audur Ava Olafsdottir för romanen ”Ör”.

Kronprinsessan Mette-Marit lyckönskar den isländska författaren Audur Ava Olafsdottir som får Nordiska Rådets litteraturpris.
– Grattis Audur! Mette-Marit hyllar pristagaren på scen.

– Den här boken är full av underfundig humor, och den har ett språk som gnistrar av liv, samtidigt som den ställer djupa frågor om liv och död, sa Mette-Marit.

Och själv sa Audur Ava Olafsdottir:

– I en värld där man måste ropa högt för att få uppmärksamhet, kan litteraturen fortfarande bota vår smärta och ärren i vår själ.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon med alla pristagarna vid Nordiska Rådets prisgala i Oslo.
Mette-Marit och Haakon med alla kvällens pristagare.

Själv har kronprinsessan Mette-Marit alltid en bok på gång och på sitt instagramkonto crownprincessmm tipsar hon ofta sina många följare om riktigt bra och givande läsning. På den här bilden från i våras sitter hon hemma på vardagsrumsgolvet på Skaugum och försöker välja vilka böcker hon skulle ta med sig på den årliga turnén med Boktåget.

“Vilken bok skulle du skicka med på en tågresa ut i landet som andra kunde få glädje av? Och varför just den boken?” frågade hon sina följare.

Foto: IBL, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Så fint! Mette-Marit kärleksbombad efter sjukdomsbeskedet”

 1. Magdalena skriver: 31 oktober, 2018

  Ja Mette Marit ble møtt med stor og varmende applaus,- og det gjorde sikkert godt. Hun holdt en meget god tale om betydningen av litteratur.


 2. vesna skriver: 31 oktober, 2018

  Med en bok är du aldrig ensam. Läsningen ger nya insikter.
  Jag rekommenderar boken: ” Dälden, där de blommar” av Jonas Gren.
  Grattis till Agneta Pleijel och Gunnar D Hansson! Såklart stort grattis till vinnaren Audur!
  Det är alltid trevligt att se kronprinsparet.


 3. Helena FIN skriver: 31 oktober, 2018

  Jag besökte bokmässan i Helsingfors på lördagen och jag var förvånad hur mycket folk var på plats. Det var glädjande att så många unga hade kommit dit, många var där på första gång. Jag respekterar MM för hennes insats att locka folk att läsa.


  1. Mona skriver: 3 november, 2018

   Böcker är något av det bästa och viktigaste för mig.
   Känslan att börja på en ny bok är alltid lika spännande
   och förväntansfull.


 4. Eva skriver: 31 oktober, 2018

  Hon ser friskare ut än någonsin!
  Bra hon blivit kärleksbombad- enda form av bombdåd som borde vara tillåtet!:)


 5. annica, helsingfors skriver: 1 november, 2018

  Mette-Marit är en av få kungligheter som lyfter fram litteraturen och dess betydelse för såväl ung som gammal. Bra där! Hon var självklar utdelare av litteraturpriset. Och grattis Island till både NR:s litteratur-som filmpris.

  F.ö inte konstigt om man skriver om M-M:s hälsa nu så nära efter offentliggörandet – såpass allvarlig är ju hennes sjukdom.


 6. Ell skriver: 1 november, 2018

  Hvordan man ser ut på utsiden bør ikke alltid stemme med hvordan man er på innsiden! I forhold til MMs sykdom må hun sannsynligvis ta på seg oppdrag etter dagsform
  . Jeg håper for hennes del hun legger fra seg røyken for godt denne gangen…. uttalelser fra flere leger sier noe om at akkurat røyking kan blant annet bistå til denne sykdommen!


 7. ancibetgefeldt skriver: 3 december, 2018

  Mette Marit tänk om du kunde skriva en biografi!

  Livet efter det fina bröllopet,minns det som igår. Jag hade varit på någon tråkig föreläsnin,Ville bara hinna hem och se era bröllop.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar