Så levde kungligheterna innan de sa ja till sina prinsar

Så levde kungligheterna innan de sa ja till sina prinsar
Skådespelerskan Grace Kelly spred stjärnglans på 50-talet i Monaco när hon blev furstinna. Meghan Markle var också ett känt ansikte när hon fick sin prins. Även andra moderna kungligheter har haft en tillvaro innan de blev kungliga. Här sneglar vi i backspegeln och ser vad de har på meritlistan.
Annons

Kronprinsessan Mary av Danmark

Kronprinsessan Mary.
Kronprinsessan Mary.

Kronprins Frederik och Mary Donaldson träffades en kväll på den lokala puben Slip in i Sydney. Det dröjde inte länge förrän hon slank in i den danska kungafamiljen och utökade familjen med fyra barn. Hon växte upp på ön Tasmanien utanför Australien i ett akademiskt hem. Pappa John Dalgleish Donaldson är professor i tillämpad matematik. Mary valde en annan väg. Hon studerade juridik och handel vid University of Tasmania och har en examen, Bachelor of Commerce and Law (BCom.LLB) i bagaget. Innan hon gifte sig med Danmarks blivande kung arbetade hon med marknadsföring och reklam för bland annat DDB Needham, Young & Rubicam och Microsoft Business Solutions.

Drottning Rania av Jordanien

Drottning Rania.
Drottning Rania.
Annons

Rania är läkardottern som blev världens yngsta drottning. Hon brinner för kvinnors rätt, har kastat slöjan och insåg tidigt vikten av sociala medier. Med en egen hemsida och en ständigt uppdaterad instagramsida är hon proffs på att sprida sin information och att bygga sitt personliga varumärke. Men vad gjorde denna superkvinna innan hon tog andan ur kronprins Abdullah som blev blixtkär? Hans farmor, drottning Zain Al Sharaf, sägs ha kallat den bländande skönheten för en diamant när hon introducerades för familjen. Det visade sig att hon hade ett och annat bakom den vackra ytan också. När paret träffades hade den 29-åriga läkardottern från Kuwait studerat vid amerikanska universitetet i Kairo, universitetet i Washington och jobbat på dataföretaget Apple samt på en stor bank i huvudstaden Amman.

Prinsessan Marie av Danmark

Prinsessan Marie.
Prinsessan Marie.

För fjorton år sedan var Marie Cavallier en vanlig fransyska som arbetade med marknadsföring och reklam på styvpappans företag. Dessutom var hon upptagen på annat håll när hon träffade sin prins på den där lyckade jaktmiddagen som gemensamma vänner ordnade. Hon bytte ut sin dåvarande pojkvän mot prins Joachim av Danmark och blev prinsessa på heltid.
– Jag hade en annan pojkvän när jag träffade Joachim första gången, men vi började hålla kontakten via mejl, har den danska prinsessan berättat.

Furstinnan Charlene

Furstinnan Charlene.
Furstinnan Charlene.

Furst Albert var den levnadsglade ungkarlen som länge och väl letade efter rätt kvinna. Han antydde att det skulle bli svårt att hitta en kvinna som kunde mäta sig med hans mamma, furstinnan Grace av Monaco, Hollywoods skönhet som gifte sig med furst Rainier III i april 1956. Men så steg blonda Charlene upp ur havets skum som Venus i Botticcellis kända målning. Elitsimmerskan, uppväxt i Rhodesia, hade sitt intresse som arbete. Hon tävlade på internationell nivå som simmare.
– Min pappa jobbar med marknadsföring och försäljning och min mamma är en simtränare. Det var så jag fick intresset och började simma väldigt tidigt, har Charlene berättat.

Vid femton års ålder hade hon redan vunnit den nationella juniortiteln, därefter fortsatte framgångarna att komma. Höjdpunkten i hennes karriär var i samband med sommar-OS 2000. Charlene var kom med i damernas 4×100 medley-sydafrikanska lag, som slutade på femte plats.

En axelskada tvingade bort henne från toppen. Det var under den perioden hon började tillbringa allt mer tid i Monaco med nya romansen Albert och mejsla ut framtiden som blivande furstinna.

 

Drottning Mathilde

Drottning Mathilde.
Drottning Mathilde.

Mathilde Marie Christine Ghislaine d’Udekem d’Acoz växte upp i de fina salongerna, i ett palats med sina blåblodiga föräldrar och syskon.

Inte nog med att Mathilde var en adelsflicka hon var också duktig i skolan och väluppfostrad. Hon tog pianolektioner och gick på ett anrikt gymnasium i Bryssel. Mathilde utbildade sig till logoped, uppmuntrad av mamma Anne som jobbade som sjuksköterska. Men så träffar hon Philippe under en tennismatch, som hon vann, och snart fick hon en ring på fingret och blev blivande drottning av Belgien.

Drottning Máxima av Nederländerna

Drottning Máxima.
Drottning Máxima.

Máxima är dotter till Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini, som var statssekreterare under den argentinska militärdiktaturen och president Videla. Mamman heter Maria del Carmen Cerruti Carricart och familjen växte upp i stadsdelen Barrio Norte i Buenos Aires.

Familjen var förmögen och den vackra argentinskan Máxima gick i den tvåspråkiga skolan Northlands och tog studentexamen 1988. Hon studerade sedan ekonomi på det katolska universitetet i Buenos Aires – Pontificia Universidad Católica Argentina. Examen tog hon 1995. Medan hon fortfarande läste vid universitetet arbetade hon på Mercado Abierto SA (från 1989 till 1990) där hon gjorde research i mjukvaror för finansmarknaden. Mellan 1992 och 1995 arbetade hon på Boston Securities SAs säljavdelning i Buenos Aires. Hon var också engelsklärare under en tid för barn och vuxna samt lärde ut matte till gymnasieelever.

Från juli 1996 till februari 1998 arbetade drottning Máxima  för HSBC James Capel Inc. i New York, där hon var viceordförande för Latin American Institutional Sales. Därefter började hon på Dresdner Kleinwort Benson, som viceordförande vid ”the Emerging Markets Division” till och med 1999. Då fortsatte kometkarriären och hon kom till Deutsche Bank i New York. Samma år mötte hon en prins under en fest i Sevilla. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, men Willem Alexander kom snart och hälsade på i New York. Men samma år blev hon känd som den blivande kungens flickvän. Nu, nästan 20 år senare, har hon charmat ett helt land.

 

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Så levde kungligheterna innan de sa ja till sina prinsar”

 1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 16 juni, 2018

  Varför inte också beskriva Daniels och Sofias utbildningsbakgrund när ni ändå håller på..? Kanske inte så mycket att framhålla? Med all fritid som de (och övriga medlemmar ur kungafamiljen) har så borde det finnas tid till att komplettera bristerna.


 2. Ingrid skriver: 16 juni, 2018

  Det var verkligen vågat av Damtidningen att
  Skriva om deras kompetenser , mer sådant – det är dessa våra kungligheter ska mäta sig med.


 3. Bettan skriver: 17 juni, 2018

  Vad är inte Sofia med?


  1. Sara skriver: 18 juni, 2018

   Därför att hon saknar både utbildning som en riktig försörjning till den ärbara åldern 27.
   Finns inget att tillägga.


  2. Leo skriver: 18 juni, 2018

   Bettan o Sara…, instämmer!


 4. Margaretha skriver: 17 juni, 2018

  Intressant hade det varit att läsa vad Prins Carl Philips hustru Sofia gjorde innan hon träffade Prinsen.


 5. Bettan skriver: 18 juni, 2018

  Det är många som undrar vad Sofia gjorde före, men har man inget att komma med var tyst. Det är säkert privat.


 6. bettan skriver: 18 juni, 2018

  Svar till Ingrid, det är starka självständiga kvinnor med bra utbildning övriga kungahus fått. Tror att få i vårt kungahus kan mäta sig med dem.


  1. undrende skriver: 18 juni, 2018

   Livets skole er nok vel så viktig som å ha en utdannelse hun ikke får lov å praktisere ! Utdanning er bra , men livet skole former deg som menneske !


  2. P. Beck skriver: 18 juni, 2018

   Ja, hvorfor kun tage Prinsesse Marie med , som den eneste, der ikke har giftet sig med en konge/ regent eller en kommende konge, når man alligevel ikke fortæller om hendes baggrund og uddannelser som med de andre ???
   Hun er ligeså højtuddannet og mere sprogkyndig end de fleste andre!
   Som dansk er jeg mindst ligeså stolt af Marie, som af Mary !!


  3. Leo skriver: 19 juni, 2018

   I de flesta länder ser människor det som ett stort värde att få lov att gå i skolan o skapa sig en framtid. Detta har många kvinnor genom tiderna kämpat för, att kvinnor skall få rätt till att utbilda sig, att ha rätten till arbete, samma som män, att inte enbart ses som ett sexobjekt! Svårt att ta någon på allvar som inte tagit andra kvinnors kamp på allvar! Passar inte till att representera ett land, så är det många som tycker!


 7. Dorthe skriver: 18 juni, 2018

  Nu varede det vel 3-4 år fra Mary og Frederik mødtes ved OL i Sydney til hun blev dansk kronprinsesse ? !!!
  Og Marie har læst økonomi i Geneve og Boston og taget en bachelor i kunsthistorie i New York. Hvis SD vil fortælle om prinsessernes baggrund før de blev indgifte, hvorfor så gøre det så mangelfuldt ?


 8. undrende skriver: 18 juni, 2018

  Maximas familie er vel heller ikke så mye å være stolt av – så Daniel og Sofias familie er ikke noe å skamme seg over !


 9. Ingrid skriver: 18 juni, 2018

  Allt är relativt!


 10. IngridR skriver: 19 juni, 2018

  Leo 15:57
  Precis så!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar