Så ser det ut på prinsessan Sofias kontor

prinsessan sofia svt
Hur ser kungafamiljens arbete ut bortom alla resor och tjusiga tillställningar? SVT:s Årets med kungafamiljen har fått följa med till prinsessan Sofias kontor!
Annons

Våra svenska kungligheter befinner sig ofta på resande fot och ibland kan veckans sju dagar innebära sju olika arbetsplatser. Men de har också sina kontor på Stockholms slott och i 2018 års upplaga av Året med kungafamiljen får tittarna följa med till prinsessan Sofias!

Annons

Sofia tar emot SVT i en svart pennkjol och sylvassa klackar. Just denna dag håller hon på att förbereda sig inför Visa vägen-galan på Vasateatern i Stockholm. Det är det statliga bolaget Samhall som står bakom galan och Sofia ska dela ut pris till “Årets eldsjäl”  Joanna Halvardsson.

prinsessan sofia svt
Prinsessan Sofia förbereder sig inför en gala.

– Jag har ju flera olika saker som jag arbetar med under veckorna. Här på slottet tar jag bland annat emot besök och så arbetar jag väldigt nära min sekreterare Anita. Och sen har jag mitt arbete med vår stiftelse som innebär mycket möten. Sedan arbetar jag ju även med Project Playground så det blir lite ombyte, vilket är väldigt trevligt.

Kontoret är en härlig mix av färska blommor, högar med papper och bilder på familjen. Bakom skrivbordsstolen står ett fotografi på Sofia och pappa Erik. Bilden är tagen under prinsparets bröllop och Sofia, i sin vackra brudklänning, lutar sig ömt mot pappan. Till höger om datorn står en bild på Carl Philip iklädd sina racingkläder.

prinsessan sofia svt
Bakom skrivbordet står en bild på Sofia och pappa Erik.

– Det här året har varit väldigt spännande på många sätt. I min prinsessroll har det varit väldigt brett med uppdrag och personligen har det handlat mycket om livspusslet och att få ihop alla delar. Vi har ju en liten ettåring och en tvåårig därhemma.

prinsessan sofia svt
I skrivbordlampan hänger prinsfamiljen i en julkula.

Arbetsuppgifterna på kontoret varierar. Sofia berättar att en dag kan innehålla alltifrån att skriva tackkort, planera fotograferingar och intervjuer till att skriva tal och lägga strategiska planer inför det kommande året.

– Jag tror kanske att det finns en bild att vi bara jobbar när vi syns men det stora arbetet är ju det som sker bakom. Det är vi högst delaktiga i.

Sofia berättar också att hon hela tiden försöker lära sig mer. Hon studerar just nu samhällskunskap och har även studerat monarkins historia.

prinsessan sofia svt
Sofia tar ofta emot gäster i soffgruppen på kontoret.

– Jag har fantastiska förutsättningar att jobba med sånt jag brinner för och tycker är viktigt. Jag är enormt ödmjuk inför mitt uppdrag och tycker att det är oerhört spännande.

Året med kungafamiljen sänds ikväll, Nyårsdagen, klockan 20.00 i SVT1.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Läs mer:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

63 kommentarer till “Så ser det ut på prinsessan Sofias kontor”

 1. Mimmi skriver: 1 januari, 2019

  Tala om klassresa.


 2. Bettan skriver: 1 januari, 2019

  Tala om att få ett previlegireat liv. Kan de inte dela kontor o sekreterare. Presstjänst ställer säkert upp, verkar inte heller förta sig.


 3. josefin skriver: 1 januari, 2019

  spännande och underbart…..den summeringen har vi hört nagra ganger genom aren. Tänk vilka magiska ord. Sofias magiska ord om sin magiska roll: spännade och underbart
  varsagod SvDam, den rubriken bjuds ni pa sa har pa nyarsdagen


 4. EwaW skriver: 2 januari, 2019

  En pennkjol ser inte ut som Sofias i min modevärld.


  1. josefin skriver: 2 januari, 2019

   inte i min heller. Detta var ju en láng plisserad kjol sa vitt jag kunde se.


 5. Lisbeth Alnervik skriver: 2 januari, 2019

  Överdrivet snack om att få ihop livspusslet när man har hjälp till det mesta av vardagsbestyren!


  1. Mona skriver: 2 januari, 2019

   Alla föräldrar med barn över ett år har rätt till en förskoleplats. Så att de kan jobba.
   Alla kan med rutavdragets hjälp anlita hjälp hemma med städning om man vill
   lägga pengar på det.Dessutom så har varken du eller någon annan en aning
   om hur mycket hjälp de har hemma.
   Men att de jobbas mer än vad folk tror är bra att det visas.Så blir kanske debatten
   och avundsjukan om kungafamiljens uppdrag mer nyanserad.


 6. josefin skriver: 2 januari, 2019

  arbetar hedersordföranden med Proj Playground? Trodde tagandet av roll som “hedersordförande”syftade till att ta ett steg at sidan, som del i kunglig uppkomlighet.


 7. kalle skriver: 2 januari, 2019

  Den svenska avundsjukan florerar som vanligt!


  1. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 2 januari, 2019

   Till Kalle…Visst finns det avundsjuka hos många men för oss handlar det inte alls om det. Problemet är att monarkin är oerhört odemokratiskt som statsskick. Det är möjligt att en kungafamilj drar in mer pengar och kostar mindre än en president men – INGEN ska kunna födas eller gifta sig in i ett ämbete. Det ska man förtjäna. Detta fjäsk och krypande som omger den kungliga familjen gör varje sunt tänkande människa illamående. Och nu har visst drottningen infört hovnigningen igen. Ytterligare ett bevis på hur odemokratiskt detta system är. Beklämmande!


  2. charlotte skriver: 3 januari, 2019

   K och K Nilsson.
   Tycker ni att politikerna har förtjänat sina positioner? Arbetar de solidariskt för landet? Är det rättvist att de uppbär stora löner fast man inte fått till en regering ännu? Ni skriver ner monarkin utan att veta något om den!


  3. josefin skriver: 3 januari, 2019

   men snälla charlotte, politikerna har valts (av medborgarna) till att göra vad de gör. De avsätts när de inte längre blir röstade pa. Rackarns skillnad mot ett ärvt ämbete


 8. Bror skriver: 2 januari, 2019

  Men snälla ni! Vad ska den stackars prinsessan säga? Att det mesta liknar “pyton”? “Ingenting kan jag göra utan att få skit kastad på mig! Hur jag än försöker så vrids allt till det sämsta! Ja, i varje fall nästan allt. Inte ens mina försök att hjälpa Calle verkar man tåla. Och han behöver hjälp, det ska gudarna veta!
  Men det ska jag säga, att bättre svärfar kunde jag inte ha fått. Det är då en sak som är säker! Utan honom vete katten hur det här hade gått. Övriga i familjen är det lite si och så med, men det går med lite jävlar anamma. Och det har jag fått med mig hemifrån – tack och lov!”
  Men det här kommer vi aldrig att få läsa. Synd det!


  1. charlotte skriver: 2 januari, 2019

   Bror, jättebra skrivet! Så uppfattade jag också intervjun.


  2. annica, helsingfors skriver: 2 januari, 2019

   Ha ha Bror – jag kan gott tro att det där hade Sofia gärna sagt om hon fått tala fritt ur hjärtat. Åtminstone låter det trovärdigt.
   Visst hade den unga kvinnan en bakgrund som jag kan förstå att fick svenskarna, rojalisterna och kungafamiljen att hicka, men efter giftermålet har hon verkligen representerat med den äran. Inte gjort något fel, såvitt jag kan förstå.
   Bäst klädd med den stilsäkraste smaken är hon dessutom av de tre prinsessorna.


  3. Gittan P. Jönsson skriver: 3 januari, 2019

   Bror, jättebra skrivet! Så uppfattade jag också intervjun. ( Jag är också tankeläsare)


 9. Helena FIN skriver: 2 januari, 2019

  Jag blev glad när jag såg henne i videon. Hon talar väldigt bra, spontant och har en behaglig röst. Jag respekterar henne. Ingen vanlig flicka som helst kunde klara allt press som följer med princesstiteln och dess plikter. Hand på hjärtan, vem av er, som bara kritiserar henne, skulle orka varje dag bli inspekterad och trots det lita på sig själv så mycket som hon gör? Inte många, man behövs också vänlighet och positivt tänkande. Gott nytt år till alla!


  1. Marie S. skriver: 2 januari, 2019

   Helena FIN
   Håller helt med i vad du skriver.

   Jag undrar ofta när jag läser alla negativa kommentarer här – hur ser personen som skriver själv ut – och ger man samma elaka kommentarer och kritik återkommande till sin egen familj och ingifta svärdöttrar/söner/barnbarn?
   Det är lätt att skriva elakheter och vara anonym men hur skulle det vara att säga samma sak öga mot öga – där blir det säkert genast värre för en hel del personer.
   Någonting att tänka på 2019 .


 10. ATL skriver: 2 januari, 2019

  Self aggrandizing comes to mind. Honorary chairwoman has no obligations. Seems to me her “work” for PP, even earlier, was of the lesser kind.


 11. kosmos skriver: 2 januari, 2019

  Jag förstår inte all denna kritik som riktas mot Sofia. Hon har blivit kär i en man som är prins i Sverige och med det följer uppgifter som jag tycker Sofia sköter på ett oklanderligt sätt.


  1. charlotte skriver: 2 januari, 2019

   kosmos, Åter en rättvis kommentar! Jag blir så trött på den kritik som riktas mot en ung kvinna som bara gör sitt bästa. Höj nivån på kommentarerna.


  2. ananas skriver: 2 januari, 2019

   Instämmer.
   Världen idag är inte som den var för tiotals år sedan. Det finns inga “oskyldiga, orörda möer” längre, tackochlov. Att hacka på nån för det hen gjort i ungdomen visar enbart på instägdhet och gammeldags tänkande. Wake up!


  3. Gittan P Jönsson skriver: 2 januari, 2019

   , så oerhört fint du skrivit. Sign. charlotte/Marguerithe har så rätt i allt hon skriver. charlotte marguerithe har stor insyn i kungafamiljen. Vet exakt hur det ligger till.


  4. josefin skriver: 2 januari, 2019

   Kosmos, ja, pa sätt och vis har du rätt; eftersom svärfar Calle bestämde att sonen skulle vara kvar som prins sa blev ju den ingifta med automatik prinsessa….med en del uppdrag. Endast monarken kan bestämma, helt pa egen hand, hur manga tronarvingar han tycker sig behöva. För en generation sedan sa hade den gode prinsen fatt sluta vara prins och den ingifta hade inte blivit prinsessa utan de hade fatt leva med sin kärlek o hertigtitel eller dylikt….. Det är en sadan balans som vore bra om monarken beaktade i synnerhet när han äskar mer pengar “eftersom vi har blivit fler”. just nu finns det 10 (TIO) arvtagare till den sv tronen (KP V med 2 barn + CP med 2 barn + M med 3 barn). Tror kungen att pesten ska härja pa slottsbacken eftersom det behövs sa manga “spares”?


 12. gilla skriver: 2 januari, 2019

  Varför ska inte Sofia ha ett eget arbetsrum ,om hon vill, slottet har förmodligen tillräckligt med rum.
  Jag blev förundrad över glasögonen som Alexander håvade upp. Vad var meningen med det ? Att vilseleda en liten två åring.


 13. ancibergfeldt skriver: 2 januari, 2019

  Trevlig kammare Sofia har.

  Skulle vilja höra om hon jobbar
  Heltid, halvtid eller 75% ?


 14. Mona skriver: 2 januari, 2019

  Jag tror att de som bara räknar uppdrag i kalendern är sura för att deras tvärsäkra kommentarer om för lite jobb inte stämmer.Vad ska ni nu klaga på?
  Sofia gör så gott hon kan och är en seriös ung dam.Att läsa in sig på monarkins historia låter ganska trist.


  1. Kerstin Bergström skriver: 3 januari, 2019

   Svar t. Mona Precis vad du o jag har skrivit tidigare o bara fått skit på oss.S. har inget apanage . Klänningar ,som betalas av apanaget hängs ej in i hennes garderob utan det finns rum på slottet.Det gäller de andra damerna också.Betald långledighet är väl många som har. Statliga o kommunala anställda är ej fulltaliga. Lön av skattemedel.Om dela sekreterare har jag läst för länge sedanatt S,CP o Madeleine delar.


 15. IngridR skriver: 2 januari, 2019

  Hon älskar sitt arbete. Den kungliga rollen med representation och framträdanden ligger helt i linje med hennes tidigare verksamhet i rampljuset. Och att vara statschefens högra hand. Och så fiint hon talar!


 16. maggan skriver: 3 januari, 2019

  Men vad gör Carl filip då, fick inte veta mycket om vad han gör för Sverige.


 17. Gittan P. Jönsson skriver: 3 januari, 2019

  Prinsessan Sofia av Sverige. Som svensk medborgare har jag endast att uttrycka min tacksamhet över att vår konung snabbt fattade tycke för sonens tillkommande. Prinsessan berättar att hon stödjer och arbetar med Majestätet. Hennes idoga arbetstempo är imponerande. Hennes värderingar så vackra. Hennes skönhet kan aldrig någon i kungahuset mäta sig med. Bilden på hennes Far visar hur mycket de strävat tillsammans. Utdelningen blev bra kan man säga, för båda.


  1. IngridR skriver: 3 januari, 2019

   Härlig kommentar Gittan!


  2. Marie S. skriver: 3 januari, 2019

   ”Jönssonligan”
   Varför skriva under nya signaturer – tröttnat på den gamla?


 18. Mona skriver: 3 januari, 2019

  Programmet handlade om Sofia. Kungafamiljen har oreglerad arbetstid.
  De är ju kungliga hela dygnet. Kontorsarbete varvat med offentliga uppdrag.
  Hon är inte kungens högra hand, Sofia är en del av familjen och utför de
  uppgifter som tilldelas henne.Hon har alltså ingen vanlig lön eller några sociala
  förmåner som sjuklön,föräldrapenning osv. Finns flera filmer på SVT play om kungafamiljen som är helt nya.


  1. josefin skriver: 3 januari, 2019

   nej Mona, och ingen karensdag och inte kommer försäkringskassan o kollar om hon vabbar heller — samma glada inkomst aret om, oavsett allt….


 19. charlotte skriver: 3 januari, 2019

  Detta är Sofias snyggaste outfit i höst. Den fina tröjan och plisserad lite längre kjol. Hon klär precis som Victoria bäst i city chic-kläder.


 20. Ingrid skriver: 3 januari, 2019

  Lite böcker i hyllorna hade väl inte skadat.


  1. Birthe Vejrum skriver: 7 januari, 2019

   De vil helt sikkert komme med tiden – bøgerne altså. Og det bliver ikke romaner, men faglitteratur!


 21. Pia skriver: 3 januari, 2019

  “IngridR”. Sofia är som fisken i vattnet och det är väl inget fel. Hon tycker om att framträda, men inte hörs det mycket till dalmål i hennes tal. Älvdalen är bara en mycket liten del av hennes liv.
  Daniel talar vårdat och hans gästrikiska hörs som en trevlig påminnelse om hans uppväxt. Han är fortfarande så naturlig och vänlig – samma “hyvens” kille, trots det nya livet i slottsmiljöer.


 22. Susanne Blomgren skriver: 3 januari, 2019

  Mona trodde programmet handlade om året med Kungafamiljen inte som du skriver att programmet handlade om Sofia. Sedan vet jag inte om man kan säga att Sofia pratar fint som någon sade, mycket hm och äh det kallar iaf jag att man inte har ett bra språk. Carl Filip skulle man fått se mer av, tyvärr kommer han i sky undan, tråkigt.


  1. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 4 januari, 2019

   Susanne Blomgren
   En utmärkt kommentar och iakttagelse, som delas av många!


  2. IngridR skriver: 7 januari, 2019

   Susanne
   Ironi är svårt, som många redan påpekat.


 23. IngridR skriver: 3 januari, 2019

  Ja Pia, Daniel har behållit sin fina personlighet och uppträder utan choser, trots giftermålet med en kunglig. All heder åt honom.


 24. IngridR skriver: 3 januari, 2019

  Kajsa och Kerstin 2 jan
  Instämmer helt!


 25. ancibergfeldt skriver: 4 januari, 2019

  Snart får vi nog en titta in i Carl Philips arbetsrum . Var?


  1. Birthe Vejrum skriver: 7 januari, 2019

   Det har der faktisk været for ikke så lang tid siden i SvenskDam.


 26. Maggan skriver: 4 januari, 2019

  Varför visar dom inte Carl Filips kontor och sekreterare, eller har han inget.


 27. Rose skriver: 4 januari, 2019

  För Sofia är livet spännande och underbart. Dessutom brinner hon för så mycket! Hon verkar väldigt osäker i sitt språk. Var är prinsen?


  1. Gittan P. Jönsson skriver: 4 januari, 2019

   Rose, inte behöver ni bekymra er om prins Carl-Philip, prinsessan Sofia ser kärleksfullt till att hålla honom sysselsatt. Leker med lille Gabriel i dennes rum, kör med bilar, bygger legoklossar osv. Allt medan prins Alexander är ute i skog ock mark, en önskan denne 2.årige prins uttalat klart o tydligt, allt enl. prinsessan Sofia själv i programmet. Prinsessan Sofia sitter i samtal med älskad Far, diskuterar ock lägger upp planer, hur gå vidare i detta vinnande koncept?


  2. charlotte skriver: 4 januari, 2019

   Rose,
   Jag tycker inte att det verkar som att Sofia har det så “underbart och spännande”. Intervjun visar en ung kvinna som inte är riktigt säker på om hon skulle gjort om denna “resan”. Lite förorättad över all press och det hat som visats mot henne. Kan inte svenskarna bättre än att hata på nätet? Varför har vi inte den inställningen som man har i Norge, att alltid se det bästa hos människan?


 28. Bror skriver: 4 januari, 2019

  Ni ska vara snälla mot prinsessan Sofia! Hon kommer nämligen en dag att bli drottning av Sverige.
  Och en sådan sällspord vacker dag det var. Aldrig hade väl himlen varit så svenskt blå som då. Och solen lyste över land och lyckligt folk som en stor, rund och gul Västgötaost.
  Men lyckligast av alla var ändå de numera till Sofianer omvända damerna Gredeline, Helene, Gittan och Bettan. Kröningsdagen till ära hade de smyckat sina sockendräkter med en kokard i Dalablått. Detta som en hyllning till vår nya och av alla så älskade drottning Sofia. Och som de sjöng och hurrade och vinkade när de trängdes med alla andra lyckliga, där på Norrbro.
  Om allt detta talades det länge om i landet Sverige – det lyckliga.


  1. Gittan P. Jönsson skriver: 4 januari, 2019

   Käre Bror. Du kan ej nog uttrycka min tacksamhet för ditt sätt att ta bladet från munnen, säga detta jag alltid försökt säga mellan raderna, men ej haft modet. En värdigare drottning finns inte ens i sagorna. Bilderna från hennes ungdom, strövande i skog och mark, eller sittande vid spinnrocken, hemma i Kåtilla där hon tillbringat hela sitt liv, till att bli en förebild för alla unga kvinnor, hur man bör leva sitt liv för att sedan hitta exakt rätt make, som gör att målet blir nått. För att citera Bror, om detta talades det länge om i Sverige, samt runt om i världen. Och Carl-Philip, då, han, maken, joo, han sitter där, och luktar på blommorna under korkeken.


  2. josefin skriver: 4 januari, 2019

   Den var riktigt riktigt bra Bror! Strálande.
   Säg nu: levde de lyckliga i alla sina dagar ocksa — berätta, berätta!


  3. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 4 januari, 2019

   Bror
   Milda makter! Det där scenariot kommer du att få titta i Månen efter!
   Och varför skulle folk ha på sig sockendräkter i Dalablått? Hon är född i Stockholm.
   Fortsätt drömma!


 29. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 4 januari, 2019

  “Livspusslet” ja, det verkar det som om de har stora problem med, när till och med Polisen får rycka in som tjänare när hunden rymt.
  Project Playground får hon inte arbeta med numera, så det går bort.


 30. Mona skriver: 4 januari, 2019

  Susanne Blomgren det finns ett program om drottningen ,ett med Sofia och så året med kungafamiljen alltså tre filmer på SVT play. Alla har nog inte visats på vanlig TV.


 31. MarieS. skriver: 4 januari, 2019

  Så mycket näthat mot en och samma familj i ett reportage var längesedan man läste här. Det visar att en del vuxna personer inte har mycket sans och balans.
  Så fegt att sitta anonymt och skriva illa om människor ni endast ser på bild i en tidning. Att sedan skriva under olika signaturer för att sprida mera hat och då tro att man inte blir igenkänd är ju rent löjeväckande. Du som medverkar till och sprider näthat du är verkligen en liten obetydlig intetsägande olycklig person. Förhoppningsvis kommer Svensk Damtidning att dra åt svångremmen år 2019 för kommentarsfältet.


 32. Helena FIN skriver: 7 januari, 2019

  MarieS., en mycket fin och saklig kommentar.


 33. Bror skriver: 7 januari, 2019

  Bästa moderator!
  Inte ska ni väl missunna “josefin” (och kanske också andra) fortsättningen på sagan om Drottning Sofia, den hon bad om så snällt?


 34. Mona skriver: 7 januari, 2019

  Jag tycker att vuxna kvinnor inte bara här i spalten utan även i verkliga livet
  är väldigt missunnsamma och elaka mot varandra. Speciellt på arbetsplatser.
  Har egna negativa erfarenheter.Kritik är en sak att gå till personangrepp
  är mobbning. Ni kan inte uttala er om kungafamiljens personligheter
  när ni inte känner dem personligen.


 35. MarieS. skriver: 7 januari, 2019

  ”Bror”
  Privata utläggningar och sagor till ”josefin” kan utbytas genom att skriva email till personen. Tramshistorier och näthat är inte av intresse för andra personer.


 36. G.u.i.d.v.v.O.Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 8 januari, 2019

  Var kan ni se något näthat eller mobbing mot kungafamiljen här nedan? (Endast tillåtet mot Madeleine med familj i så fall.)
  Det existerar inte här, sånt skulle tidningen aldrig släppa in. Det är enbart grova hat -och personattacker mot medskribenter som tillåts.
  För Sofia är det 100 % censur som gäller, dessutom.
  Själv diskuterar jag endast sanning och fakta.

  Mona 7 januari, 2019
  Tidigare tilläts du publicera oerhört grova glåpord mot oss övriga, ex. “avundsjuka s*tkärringar”, “surkartar”…så visst har du/vi negativa erfarenheter av sånt!
  Nej, om man inte känner dem så kan man självklart inte uttala sig, men om man känner någon av dem, så känner man till personligheten och sanningen.
  Sanning och fakta kan aldrig omvandlas till missunnsamhet eller näthat!!


  1. MarieS. skriver: 9 januari, 2019

   Det var väl en mycket märklig kommentar…🤔


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar