Så styr kungen prinsessornas klädval på Riksmötet

Så styr kungen prinsessornas klädval på Riksmötet
Det är fortfarande några timmar kvar till Riksmötets öppnande - men vi vet redan vad kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia ska ha på sig idag. Och det har faktiskt med en viss kung att göra...
Annons

Minns ni den här underbara ”klädkrocken”? När Riksmötet öppnades häromåret dök prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia upp i nästan likadana dräkter och det blev ju extra effektfullt när de gick bredvid varandra.

Annons
Prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine i nästan likadana dräkter vid Riksmötets öppnande 2016.

Prinsessan Madeleine missar Riksmötet idag eftersom hon är i Florida. Men hon ler säkert när hon tänker tillbaka på det här!

Men det var faktiskt inte så konstigt att de hade tolkat klädkoden så lika. För de kungliga damerna handlar Riksmötets öppnande alltid om att det ska vara strikt, det ska vara dräkt och det ska vara svart-vitt.

Drottning Silvia vid riksmötets öppnande 2017.

Vår rutinerade drottning har varit med vid Riksmötets öppnande ända sedan 1976. Och förra året såg hon ut så här.

Det svart-vita är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden. Ja, och så hermelinmantel och briljantdiadem förstås… Det får vi ju inte riktigt se längre, men den gamla hovdräktens svart-vita färgkod lever kvar än idag.

Hagasessorna, prinsessan Sibylla och drottning Louise. Samt kungen (som kronprins) längst till vänster. Så här såg det ut ända fram till 1974, då Riksdagens högtidliga öppnande för sista gången hölls i Rikssalen på Stockholms slott.

Hagasessorna, prinsessan Sibylla och drottning Louise. Samt kungen (som kronprins) längst till vänster. Så här ståtligt var det i Rikssalen på Stockholms slott ända fram till 1974, då Riksdagens högtidliga öppnande ägde rum för sista gången.

Statsrådens fruar i hovdräkt vid Riksdagens högtidliga öppnande 1958.

Statsrådens fruar bar också hovdräkt. Här på en bild från 1958.

1974 ägde Riksdagens högtidliga öppnande rum för sista gången, och traditionen med en svart-vit klädkod hade kunnat gå i graven även den, om inte drottning Silvia hade fångat upp den. Hon har i alla år burit just svart och vitt när Riksmötet öppnas och hennes döttrar och hennes svärdotter går sedan länge i hennes fotspår och gör likadant.

Annons

Kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines mormor prinsessan Sibylla i hovdräkten med gallerärmar. Det var Gustaf III som införde den, år 1778. Fast då var den svart och röd till vardags, och vit och blå när det var fest.

Victorias och Madeleines farmor prinsessan Sibylla 1957, klädd i sin hovdräkt med gallerärmar.

Den första hovdräkten togs fram redan år 1778, av kung Gustaf III. Genom åren har den sedan sett ganska olika ut, den uppdaterade hovdräkt  som drottning Silvia införde för hovets damer 1988 är till exempel i midnattsblå sammet. Men hovdräkten påverkar ändå klädkoden för prinsessorna på Riksmötet än idag.

Så elegant! Drottningen håller fast vid det svart-vita även vid riksdagens festföreställning som äger rum på kvällen efter riksmötet, antingen på Operan eller Stockholms konserthu

Så elegant! Drottningen håller fast vid det svart-vita även vid riksdagens festföreställning som äger rum på kvällen efter riksmötet, antingen på Operan eller Stockholms konserthus.

Läs mer: Bildspel! Riksmötet i backspegeln

Foto: Stella Pictures, Ibl

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Så styr kungen prinsessornas klädval på Riksmötet”

 1. josefin skriver: 25 september, 2018

  Vore ju praktiskt om Dr o prinsessorna bar hovdräkten, reinstituerad av drottningen själv, sa var ju garderoben klar för denna dag. Slapp de köpa dessa stándigt nya kreationer, vilket kostar bade tid o pengar, för at inte tala om den miljöpaverkan KP sa varmt säger sig omhuldar. Win-win-win


  1. Leo skriver: 25 september, 2018

   Ja, absolut borde de ha samma kläder vid varje sådant tillfälle!


  2. konsttanten skriver: 25 september, 2018

   Bra förslag med hovdräkten, eller annan tidigare vald dräkt!


 2. landstormenslillalotta skriver: 25 september, 2018

  1976 eller -77 bar Silvia faktiskt en röd klänning vid riksdagens öppnande, så artikeln stämmer inte riktigt. Men stilig var hon!


 3. Desirée skriver: 25 september, 2018

  Silvia hade röd klänning första gången hon var med, alltså 1976. Onödigt med nya dräkter varje år!


 4. Helene skriver: 25 september, 2018

  Bästa redaktionen.
  Varför visa “gamla” bilder på Sofia, där man så tydligt kan se: ” före/efter” -bilder.


 5. ann-britt nyholm skriver: 25 september, 2018

  Visst är väl prinsessan Sibylla farmor till Victoria och Madeleine?

  En moderniserad hovdräkt kom väl för 20 ja 30 år sedan. I blått?
  Som används vid vissa tillfällen av typ drottningens hovdamer, statsfrun m.m.
  Ann-Britt


 6. Suss skriver: 25 september, 2018

  Tyvärr stämmer inte detta. 1976, till exempel, bar Silvia knallrött. Även Lilian och prinsessorna har haft alla möjliga färger. Det är först under senare år som kungafamiljens damer har hållt sig till högtidliga ”begravningskläder”. Jag tror att kopplingen till hovdräkt är en modern myt som har fått ett eget liv på engelskspråkiga kungliga fora (där många tycker att hovdräkten borde införas igen).


  1. josefin skriver: 25 september, 2018

   Dr S har aterinfört hovdräkten.


 7. Helena Wiklund skriver: 25 september, 2018

  Stort tack för alla era kommentarer, vad roligt att ni är så engagerade i detta ämne! Och ni har helt rätt i att drottningen inte bar svart-vitt de första åren. 1976 hade hon rött, 1977 grönt och 1978 rött igen. Men från tidiga 1980-talet har hon konsekvent burit svart-vitt, något som kronprinsessan Victoria också övergick till att göra från 2005, alltså för 13 år sedan.
  Bästa hälsningar
  Helena
  Svensk Dam


 8. caterine skriver: 25 september, 2018

  Hovdräkten är väldigt klädsam och de kungliga damerna borde ha på sig den vid sådana tillfällen. Men i synnerhet Victoria tar sällan på sig kläder två gånger. Så sparsam om miljön är hon definitivt inte.


  1. A skriver: 26 september, 2018

   caterine
   “Victoria tar sällan på sig kläder två gånger”
   Du skämta aprillo?


 9. Vesna skriver: 25 september, 2018

  De är eleganta i sina kläder och svart och vitt är ingen dålig kombination. Jag tycker att damer i hovdräkt såg förtjusande ut.


 10. ancibetgfeldt i skriver: 25 september, 2018

  Saknar Madelene! Hon sken upp mest
  och best av alla! Likaså Chris och
  barnen!!


 11. Susanne skriver: 26 september, 2018

  Jeg synes langt bedre om den svenske stil med svart og/eller vitt …end det virvar af stil og farver vi ser i Danmark til Folketingrts åbning, ligesom med blomsterbuketter, der sjældent matcher i farver til klæderne.


Annons

Laddar