Sanningen om Margrethes beslut för Mary - nu avslöjas det!

Kronprinsessan Mary drottning Margrethe

Drottningen Margrethe syns alltmer sällan på kungliga uppdrag, istället är det kronprinsparet Mary och Fredrik som styr agendan. Och de har en helt annan agenda!

Sakta men säkert sker en generationsväxling i det danska kungahuset. Under de senaste månaderna har Mary synts alltmer när det vankas stora uppdrag. Och kronprinsessan är inte rädd för att ge sig in i frågor som tenderar att bli politiska. Det danska kungahuset har stått helt utanför den politiska debatten men nu verkar det ske en viss förändring. Kronprinsessan får mer och mer uppdrag på sitt bord och nu verkar det vara hon som bestämmer hur kungafamiljen ska förhålla sig i viktiga frågor.

Nu är det Marys frågor som är viktiga

Förra hösten blev kronprinsessan Mary ny riksföreståndare. En roll som drottningen aldrig gav till prins Henrik, när han var i livet. Därefter har vi sett Mary tala under den danska Pride-veckan och så har hon varit på en välgörenhetskonsert med fokus på psykisk ohälsa.

Kronprinsessan Mary

Kronprinsessan Mary talar vid Köpenhamn Pride

Den kungliga agendan verkar nu ligga i Marys händer och visst har det skett en förändring. Psykisk ohälsa är ju inte direkt ett ämne som drottning Margrethe har talat särskilt mycket om. Drottningen verkar dock inte ha några bekymmer med sin svärdotters initiativ.

– Mary är mer kunglig än de kungliga själva. Och mer kunglig än vad kronprins Fredrik någonsin kommer att vara, har den danska kungaexperten Sören Jakobsen sagt.

drottning Margrethe och Mary med barn

Mary och Margrethe

Men det är såklart anmärkningsvärt att Margrethe aldrig utsåg sin man Henrik till riksföreståndare. Han gavs aldrig ansvaret att ta över drottningens förpliktelser. Henrik och Margrethes äktenskap var inte en dans på rosor, då Henrik tyckte att han ständig stod i skuggan av sin fru.

Att drottningen Margrethe har stort förtroende för kronprinsessan Mary kommer inte som en överraskning. Kronprinsessan har beskrivits som väldigt professionell och karismatiskt.

Mary har gjort sig känd som en hårt arbetande prinsessa och tillsammans med sin make kronprinsen Frederik framstår de som ett riktigt starkt team. Vi ser fram emot vad den framtida drottningen kommer att åstadkomma, och besvikna lär vi inte bli.

Läs mer: Marys stora utseendeförändring – se bilderna!

Läs mer: Mary tvingas be om ursäkt

Foto: TT