Se mer av prinsessan Dianas brudklänning

Se mer av prinsessan Dianas brudklänning
Annons

I denna film kan ni titta närmare på en av världens mest omtalade bröllopsklänningar, den prinsessan Diana bar i vigseln med prins Charles.

80-talets mest omtalade bröllopsklänning, är den nog, prinsessan Dianas vita skapelse. Och fortfarande är den intressant ur ett modeperspektiv. Marängen och glasstruten har den kallats, men också världens viktigaste klänning.

Annons

Och visst är den makalös än i dag?

Av Åsa Bönnelyche
Foto: IBL

httpv://www.youtube.com/watch?v=K3JlSRw2wgg

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Se mer av prinsessan Dianas brudklänning”

 1. Thomasine skriver: 9 maj, 2013

  Om det är någon brudklänning jag inte vill se mer av så är det Dianas makalöst smaklösa “wedding cake”.

  Minns att min mamma och jag korade den till århundradets flopp redan när hon steg ut ur vagnen och det håller jag fast vid.


 2. Lisa skriver: 9 maj, 2013

  Sorry men inte var det någon närmare titt på klänningen. Den var tom mer tydlig i TV under själva bröllopet. Man vill ju se detaljerna.


 3. Pamela P skriver: 9 maj, 2013

  Jag har för mig att jag har läst någonstans att Diana brukade kalla den för “den där gamla trasan”. Klänningen påstås ha utlöst Dianas bulami då hon upplevde sig som en fet gräddbakelse då hon bar den.


 4. pia skriver: 10 maj, 2013

  Den här klänningen kan vi väl få glömma helt. Den står ju som en symbol för ett av de olyckligaste äktenskapen i modern historia. Det enorma sveket från två familjer mot en ung oskyldig kvinna, som var upp över öronen förälskad i sin blivande man. Alla utom hon visste att det fanns en älskarinna i kulisserna. Det gör mig ont än i dag när jg tänker på Diana. Men två utomordentligt fina pojkar blev det ändå innan allt gick sönder.


 5. Sthlm skriver: 10 maj, 2013

  Så osmakliga bilder att kolla på så här i efterhand när det har framkommit hur olycklig prins Charles var över att tvingas gifta sig med en tjej som han inte älskade.


 6. johanna pohjanen hollsten skriver: 10 maj, 2013

  håller med pia!!


 7. Jeppe skriver: 10 maj, 2013

  Världshistoriens fulaste brudklänning? Måste det faktiskt var. Ja, stackars Charles det säger jag med.


 8. christinavideotron.ca skriver: 10 maj, 2013

  Det var drottningen och drottning modern som var riktigt hemska bakom det här äktenskapet. Det var rena rama förräderiet. Stackars, stackars Diana. Hon lurades totalt.


 9. Orcid skriver: 10 maj, 2013

  Lady Di älskade romantik och slukade cartlandsböckerna som styvmor skrev. Hon levde i ett rosa skimmer.
  När brudklänningen skulle provas lade Diana till mer och mer ryschpysch och designerna vågade inte säga nej.
  Diana tyckte efter skilsmässa att “vad i all världen tänkte jag på! ” dvs att klänningen var rätt hemsk.

  Den var speciell kan man ju säga. Den symboliserar den naiva romantiska sfär hon levde i just då… Ja förutom det med Camilla…


 10. pia skriver: 10 maj, 2013

  5. Sthlm”. “Charles olycklig”?? Han var vuxen och hade ett val. Om han var så kär i sin älskarinna så kunde han ha gjort som Edward VIII och avstått från tronen. Då hade den unga oskyldiga och ovetande Diana sluppit att få sitt liv förstört. Maken till falskspel som Charles, med bistånd från alla håll, förde mot sin unga brud är för alla tider oförlåtligt. Jag kan inte förstå hur “Sthlm” tänker. Det är verkligen “osmakligt”!!


 11. gunilla skriver: 11 maj, 2013

  Har ni glomt hur stralande sot Diana var/ Den skrynkliga klanningen snarare framhavde hennes naturliga vardighet och ocksa sarbarhet.
  Prins Charles var kanske bortskamd (Camilla var inte hans enda gifta alskarinna) och egocentrisk men hade hoga ideal. Diana hade framstallt sig sjalv som en okomplicerad country loving engelsk ros och i stallet fick han en dominerande och hysterisk ung kvinna att forsoka forsta sig pa.
  Det ironiska var att de badaville ha ett stabilt aktenskap och en lycklig familj. Men de modeller de hade for ett sadant liv, gjorde detta omojligt. Ju mera Diana skrek, grat och hotade, desto tryggare kandes den vanliga Camilla. Men om hon inte alltid varit sa fardig att trosta och ta emot, kanske han tvingats visa mera forstaelse for sin MYCKET unga hustru.
  Det ironiska ar att de bada i det langa loppet hade mycket likadana ideal och forsokte arbeta for samma mal.
  Camilla var sakert betydligt gladare som alskarinna med sitt eget liv – barn, barnbarn, hastar, hundar och hela hennes beundrande County set – an hon ar nu nar nar hon klipper band och ger meningslosa tal och forsoker verka engagerad av valgorenhet –


 12. emma_h skriver: 11 maj, 2013

  Fel Pamela – Har EJ ngt m plagget ovan att göra… Ätstörningar Bottnar i dålig självkänsla, sen kan olika faktorer i ens liv trigga & förvärra läget D hade en mkt tuff uppväxttid m intensivt grälande föräldrar m resultatet att modern övergav sina barn. Uppslitande skilsmässa följde där de vuxna inte ägnade barnens reaktioner nån tanke/omtanke, sen kom D i konflikt m pappans nya tjej(golddigger som sen blev Ds styvmor) Dyslexin fick D att felaktigt tro att hon va korkad (långt innan skolor införde xstöd i undervisning), alla i omgivningen valde att blunda för Bulimin så ej konstigt att den kunde eskalera, bli värre. Alliansen D&Ch var ihopkokad av Drottningmodern & Dianas Granny (Senior Lady-In-Waiting åt DrM:n). Efter att ha övertalats in i 1 ej självvald situation som går ut på att “va perfekt” i alla lägen blev ätandet d enda D på riktigt hade/kände kontroll över. Ds svängande humör i kombo md rastlöshet o ilska över otroheten gjorde Maten till tröst & straff-metod för D http://www.mirror-mirror.org/princess-diana-eating-disorder.htm


 13. Marianne skriver: 11 maj, 2013

  Olyckligt äktenskap, stackars Diana! Vilka fina söner de fick, trots allt.
  Kate och William utstrålar, lycka, harmoni och kärlek på de bilder vi ser….vilken skillnad!


 14. Anna skriver: 11 maj, 2013

  Det är inte min favorit…. dels är det för de stora ärmarna men det som jag ogillar mest är den gråaktiga färgen, den känns så sorglig.


 15. Eva skriver: 11 maj, 2013

  Hiskeligt skrynklig blev klänningen som knappt rymdes i vagnen. Dagens prestation av dåvarande earlen att han lyckades leda (bli ledd av?) dottern till altaret efter sin stroke. Synd att han inte sade nej, förresten, när Charles anhöll om dotterns hand, om det hade funkat kunde mycket lidande besparas många…


 16. Beata skriver: 11 maj, 2013

  4. pia
  Så sant! Sorgligt att hon blev så totalt bedragen!


 17. RojalistSv.damtidn. skriver: 12 maj, 2013

  Visst var det synd om Diana- en ung kvinna- som blev kär i prinsen, som i sin tur inte brydde sig om henne- utan det var ett måste…
  Att hon över huvudtaget orkade leva vidare? Givetvis var det barnen som höll henne vid liv, men, men…hon var nog mkt ensam med sin stora sorg och ensam bakom dessa stenväggar… Hur orkade hon?
  Apropå klänningen! Inget att avundas! Undrar vem som valde ut den till henne? Det kan inte ha varit självaste Diana!


 18. miayahoo.se skriver: 12 maj, 2013

  Jag var lika gammal som Diana när jag såg hennes bröllop i TV och jag bara kunde inte fatta hur hon som 19 år kunde gifte sig med en 33 åring.Jag hade inte gift mig för alla guld i världen då.Man var ung och ville leva, utbilda sig, jobba, festa, träffa killar,resa…Charles familj tyckte också att hennes unga ålder var en risk-risk att hon ångrar sig och var inte mogen ännu.Sen det misstaget så tillåter de att medlemmar i familjen har förhållande med folk som har haft tidigare förhållande m.m.tom är skilda.Det var rena medeltids tänket vem charles skulle gifta sig med -en oskuld.


 19. pia skriver: 12 maj, 2013

  9 “Orcid” Det var Barbara Cartland som skrev böckerna. Hon var mor till Dianas styvmor Raine.


 20. pia skriver: 12 maj, 2013

  11 “gunilla”. Varifrån har du fått att Diana skulle vara dominerande? Hon hade ju inte en chans mot Charles och hela hovet, ja t o m hennes egen mormor var ju med i komplotten. Vilken känslig ung kvinna som helst skulle väl kunna bli “hysterisk” vid den utfrysning som Diana fick utstå. När hon väl gjort sin plikt (det enda hon var till för) och fött två fina söner var hon i stort sett värdelös för Mountbattens. Tänk efter en aning.


 21. MP skriver: 12 maj, 2013

  Jag förstår inte varför Svd plockar fram denna tragisk bild på Diana med jämna mellanrum, den är inte vacker och klänningen var hemsk. Prinsen är snygg däremot.


 22. Midnattsol skriver: 12 maj, 2013

  Pia
  Jag börjar hålla med dig!

  När jag tänker på det, undrar jag hur QEII kan vara så omtyckt, med tanke på hur vad hon ställt till med genom åren. Detta gäller Prins Philip också, som för övrigt verkar iskall och brukar fälla kommentarer som upplevts både kränkande och ibland rasistiska. Jag är glad att mänskliga William och Kate tar över en dag! När jag tänker på det, så gillar jag inte QE och Philip. De symboliserar den gamla tidens kungligheter, som tror att de kan bete sig hur de vill och se ner på andra och tycker att de är finare än alla andra. Men, för att citera Diana: -“Min riktiga titel är äldre än din…” (Som hon sa till Prins Philip en gång) Tihi! Hon kunde bita ifrån när det krävdes..


 23. Pamela P skriver: 12 maj, 2013

  Kungahuset ville ha Diana därför att hon härstammade från 3 kungar som inte Charles härstammade ifrån. Det var Charles I och hans söner Charles II och James II. Det var de 2 brödernas erkända illegitima barn som hon härstammade ifrån. Charles härstammade från en dotter till James I. Charles I var son till James I. Kan det vara så att Dianas olycka ledde till att Kate fick gifta sig med William? Camilla fick ju inte gifta sig med Charles fast hon hade finare anor än Kate. Men kungahuset har inte givit upp sin agenda att härstamma från alla engelska kungar som har haft barn. Det finns fortfarande ett par kungar som man inte härstammar från.


 24. Pamela P skriver: 12 maj, 2013

  William IV som premiärminister David Cameron är ättling till är en sådan kung som kungahuset inte härstammar från. En annan kung var Filip II av Spanien som blev medregent tillsammans med sin hustrun Mary I. I England var han utan ordningsnummer. Hans ättlingar är katoliker så tidigare var giftemål uteslutet men den nya tronföljarlagen kommer att undanröja ev. hinder för giftemål. Men det är drottning Victorias farbror William IVs ättlingar som kungahuset i första hand är ute efter.


 25. Charlotte skriver: 12 maj, 2013

  # 22
  Nu hørte Diana ikke til de skarpeste knive i skuffen … og jeg tvivler på, at hendes oprindelige Lady-titel er af ældre dato end prins Philips, for han er født prins af Danmark og vi har, siger vi i hvert fald, verdens ældste kongehus! 😉


 26. Olga skriver: 13 maj, 2013

  Pia , håller med din analys angående prinsessa Diana…
  Tyvärr , det blev alldeles lätt förvandlas fr. en empatisk glad oskuld 19-åring till en neurotisk fru med bulimi i sådant falskt äktenskap… och ingen brydde sig faktiskt om D. för ingen älskade henne på riktigt…man kan ju inte anklaga de närmaste i familjen att de har en smula empatiska förmågor…
  W. kommer bli en mycket mänskligare kung så småningom för att han ärvde mammas empatiska drag…han bryr sig verkligen…


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar