Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sigvard Bernadotte - designprinsen som fick betala ett högt pris för kärleken

06 jan, 2018, 16:21 
Det var kärleken som kostade Sigvard Bernadotte hans prinstitel och som förändrade hans liv totalt. Straffet för att han valde ”fel” kvinna blev hårt.
Annons

Foto: IBL

När man tänker på Sigvards livsöde så slås man av hur mycket kungafamiljen har förändrats. I dag har alla kungabarnen fått gifta sig med den de älskar, men när han gjorde samma sak, 70–80 år tidigare, miste han sin prinstitel direkt.

Hans liv förändrades totalt.

Sigvard var 26 år och hade blivit kär i 22-åriga Erika Patzek. Hon var dotter till en förmögen polsk-tysk köpman och mycket långt från den brud som Sigvards far Gustaf VI Adolf och farfar Gustaf V hade räknat med.

De krävde att han valde en prinsessa, eller åtminstone någon från ett furstehus. Prinsessan Juliana satt redan hemma i Holland och väntade på hans frieri.

Annons

– På den punkten var min far löjligt sträng, sa Sigvard Bernadotte långt senare, i samband med sin 90-årsdag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsarna Gustaf Adolf och Sigvard, ca 1909.

Farfar Gustaf V vädjade till Sigvard in i det sista, att han skulle tänka på sin plikt mot kungen och fosterlandet.

– Jag tror även att han nämnde Gud, sa Sigvard.

Det hjälpte inte.

Den 8 mars 1934 sa han ja till Erika Patzek i London. Ingen från kungafamiljen kom till bröllopet, men kusinen Lennart Bernadotte skickade i alla fall ett telegram. Ceremonin i Caxton Hall tog fem minuter, men förändrade hans liv för alltid. Det tog sex, sju år innan någon i familjen pratade med honom igen.

Annons

Sigvard Bernadotte med hustrun Erica Patzek framför hemmet villan i Lyngby i Danmark 1939.

Sigvard förlorade sin prinstitel och arvsrätten till tronen. Han miste också hertigtiteln. Hans konto spärrades och apanaget drogs in. Han fick order om att lämna tillbaka de ordnar han fått vid sitt dop, och mitt i bröllopslunchen klev det in en person från svenska ambassaden och hämtade hans kabinettspass.

Det var straffet för att han valde ”fel” kvinna.

Prins Sigvard blev privatmannen herr Bernadotte. Sin grevetitel fick han först 17 år senare av storhertiginnan Charlotte av Luxemburg.

Annons
Sigvard Bernadotte i sin ateljé 1944.

Ett stort steg för den som föddes som svensk arvfurste och hertig av Uppland. Då låg prinslivet utstakat framför honom. Nu var han tvungen att börja arbeta och tjäna egna pengar.

Ett tag var han i film- och teaterbranschen, och han gjorde ett inhopp som regiassistent i Hollywood. Men livet rullade på och snart tog designkarriären över. Den gick lysande.

Sigvard Bernadotte designade allt från silver till snöskotrar och var mannen bakom många av de vanliga produkterna som svenska folket hade hemma i köket.

Prins Sigvard, ca 1909-10.

Annons

Men äktenskapet med Erika Patzek höll inte och 1943 gifte han om sig med den danska konstnärinnan Sonja Robbert. De fick sonen Michael, Sigvard Bernadottes enda barn. Familjen bodde i det nazistockupe rade Köpenhamn och Sigvard blev erbjuden att flytta in på Stockholms slott med sin fru och son, efter elva år ute i kylan.

Relationen till kungafamiljen tinade upp, och Sigvard och Sonja bjöds in till olika kungliga tillställningar. De var gifta i 18 år innan även detta äktenskap slutade i skilsmässa.

I slutet av 1950-talet träffade Sigvard sedan sin Marianne, som var firad Dramatenstjärna, hos goda vänner i Båstad. Den 30 juli 1961 gifte de sig i Oscarskyrkan i Stockholm.

Prins Sigvard Bernadotte var formgivare av silver, bland annat.

Som designer var Sigvard Bernadotte aktiv i hela sju decennier, och han var en pionjär med sina enkla strama former. De var ljusår från det kungliga stilidealet när han växte upp.

Annons

– Vårt hem var engelskt, mor bestämde. Så när jag inredde mitt rum på slottet i början av 1930-talet, efter Stockholmsutställningen, var det bara min syster Ingrid som tyckte att det var snyggt. Jag minns att det var mörkblå shantunggardiner, vita mattor och svarta möbler. Och japanska träsnitt på väggarna.

Han kunde se tillbaka på ett fantastiskt yrkesliv, men så småningom började känslan av att han hade utsatts för en oförrätt att växa och 1983, när han var 76, valde han att på eget bevåg åter börja kalla sig för prins.

Sigvard Bernadotte, 1980.

För honom var det en identitetsfråga och de sista åren av sitt liv kämpade Sigvard Bernadotte för sin rätt att få dö som den prins han föddes som.

Annons

Men sin titel fick han aldrig tillbaka trots att många tyckte att hans farbror kungen väl ­ändå kunde ha gått en gammal man till mötes. Så blev det inte och i februari 2002 somnade Sigvard Bernadotte in på Borgarhemmet i Stockholm, 94 år gammal. Och trots alla turerna kring Sigvards prinstitel mindes kungen sin onkel med värme:

”Farbror Sigvard hade förmånen att leva ett långt, rikt och konstnärligt liv. Han lämnar efter sig ett stort tomrum i familjen. Vi kommer att sakna honom, familjens äldste, och minnas honom med värme och respekt.”

Sigvard Oscar Fredrik
Född: 7 juni 1907 på Drottningholms slott.
Titel: Född som prins, Sveriges arvfurste och hertig av Uppland. Blev sedan greve.
Son till: Kung Gustaf VI Adolf och hans första fru, brittiskfödda Margareta.
Gift: Tre gånger.
Död: 4 februari 2002 i Stockholm.

Sigvard Bernadotte och Marianne, 1980-tal.
Greve Sigvard Bernadotte iförd glasögon och pipa av egen design, 1997.
Annons