Silvia om Victorias framtid: “Hon kommer att bli en väldigt fin drottning”

kronprinsessan victoria drottning
Annons

Sådan mor, sådan dotter. Så lyder ordspråket och i Victorias och Silvias fall stämmer det verkligen. Kronprinsessan förbereder sig verkligen på ett liv som drottning och hon blir bara mer och mer lik sin mamma.

Annons

– Jag tror nog att hon kommer att bli en väldigt fin drottning, Hon är nära, jag tror att alla känner det. Att hon är nära, intresserad, att hon bryr sig. De är de viktigaste egenskaperna tror jag, att man bryr sig, att man försöker hjälpa till, sa drottningen i den senaste upplagan av SVT:s Året med kungafamiljen.

Kronprinsessan Victoria drottning Silvia

“Talar mycket om livet”

När kungaparet får förhinder och måste avstå uppdrag är det Victoria som hoppar in i deras ställe – och hon gör det med bravur.

– Vi har talat mycket om livet för att förbereda henne. Men jag tror också att de exempel hon ser i kungen, och i mig, har format henne. Och ibland märker man att hon har snappat upp något som man berättade för 30 år sedan, fortsätter Silvia i intervjun.

Annons

Ett starkt samhällsengagemang och ett genuint intresse för andra människor är egenskaper som både Silvia och Victoria besitter. När drottningen gifte sig med kungen, den 19 juni år 1976, var hon snabb med att be om en skrivmaskin. Hon ville börja arbeta direkt och bidra med sitt strå till den kungliga stacken. Drottningens stora hjärtefrågor är barns utsatthet och äldres demens och Victoria, som ju är minst lika arbetsam, har tagit strid för miljön och extra hjälp till barn med olika funktionsvariationer. Hon följde tidigt med sina föräldrar ut på uppdrag och efter myndighetsdagen, den 14 juli 1995, började hon representera kungafamiljen på egen hand.

Annons

När kronprinsessan är ute och representerar är hon noga med att hälsa på varenda person i rummet och hon är alltid mycket väl förbered – precis som drottning Silvia. Både mor och dotter har dessutom en förmåga att lätta upp strikta tillställningar med humor och värme. När Svensk Damtidning frågade svenska folket vem de helst skulle vilja till bordet under en Nobelmiddag var Victoria den solklara vinnaren. Hon är ett riktigt mingel-proffs! En social skickligheten som har gått i arv från mamma drottningen.

kronprinsessan victoria drottning silvia

Och det är inte bara arbetsmässigt som Victoria inspireras av mamma Silvia. De blir alltmer lika när det kommer till kläder och stil. Kronprinsessan klär sig alltid enligt etiketten och på senare år har hon även börjat botanisera i drottningens garderob. På Nobelfesten dök hon till exempel upp i Silvias gamla Nina Ricci-klänning. På så vis slog hon både ett slag för återanvändning och hållbarhet – samtidigt som hon hyllade sin mamma.

kronprinsessan victoria nobel

Läs mer

Foto: IBL, TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Silvia om Victorias framtid: “Hon kommer att bli en väldigt fin drottning””

 1. Bror skriver: 5 januari, 2019

  Som man frågar får man svar, heter det ju också!
  I SVT:s Året med kungafamiljen fanns åtskilligt av intresse, men också sådant som med fördel hade kunnat lämnas därhän. Till det senare måste föras de “djupsinniga” frågor som en uppenbart välmenande intervjuare ställde till drottningen. Anslaget påminde inte så lite om det genanta tillfälle när nationalikonen Lennart Hyland för mer än ett halvsekel sedan bjudit in den internationella celebriteten och nedrustningsexperten Alva Myrdal till sitt populära tv-program Hörnan och med huvudet inställsamt på sned och med låg röst frågade: hur går det för världen, Alva?
  Till skillnad från Alva Myrdal är drottning Silvia inte skolad inom de områden som “djupsinnigheterna” berörde och blev därför lämnad i sticket. För att svara upp mot det hon kände förväntades av henne, kunde hon inte göra annat än att sänka rösten, tala långsammare, betona varje stavelse – om än med tysk brytning – och inte fladdra med blicken. Men så mycket klokare av det blev vi tittare inte.
  Det här var inte juste gjort av programmets producent. Man skulle istället ha låtit frågorna till drottningen i huvudsak ha rört områden där hon känner sig hemma och bekväm. Dit hör inte frågor om konstitutionell rekvisit och internationell konflikthantering.
  Till nästa jul får vi hoppas att SVT släpper på det prestigefyllda kravet av att vara lite bättre och finare än det folkliga “buskisprogram” om kungafamiljen de uppenbarligen tycker att TV4 bjuder sina tittare på.


 2. Zuzana Rada Radová skriver: 5 januari, 2019

  Tyvärr klär sig Victoria inte alltid enligt etikettsregler: orderband ska ju aldrig nudda bar hud, det påpekade M Ribbing flera gånger. Mvh/Z


  1. konsttanten skriver: 7 januari, 2019

   Denna etikettsregel är gammalmodig, och är nog helt borta idag.


 3. charlotte skriver: 6 januari, 2019

  Victoria har haft goda förebilder och är också en ansvarstagande person i sig själv. Hon kommer att bli en utmärkt drottning. Hoppas dock att Kungaparet sitter kvar länge till.


  1. konsttanten skriver: 7 januari, 2019

   charlotte!
   Instämmer helt. De tyngre uppdragen, såsom långa utlandsresor får nog Victoria&Daniel ta över snart, men på tronen lär de vara länge till.


 4. Hellu skriver: 7 januari, 2019

  Det måste gå gemton/tjugo år innan man kan se Victoria som statchef hon ger fortvarande kännslan att vara ett av kungabarnen.


  1. konsttanten skriver: 8 januari, 2019

   Kan du vidareutveckla ditt påstående. Håller ej med dig. Antar att du är över 75 år.


 5. ancibergfeldt skriver: 8 januari, 2019

  Victoria blir statschef när hon blir
  45 år. Det är nog bra för henne, hon
  blir också äldre. Hittills så har hon energi så det finns i generna.


 6. Ingrid skriver: 8 januari, 2019

  Med fina kläder blir man en fin drottning.


 7. Susanne Blomgren skriver: 8 januari, 2019

  Hoppas då att hon tar bort hovnigning och andra “gamla” saker som Kungen och Drottningen har, det passar sig inte när man har som valspråk För Sverige i tiden. Misstänker att Victoria behöver många år till för att kunna ta över tronen. I sina föräldrars ögon är hon fortfarande ett barn .


 8. Katten (FIN) skriver: 9 januari, 2019

  Konsttanten

  Denna etikettsregel ar inte gammalmodig. Det galler att respektera ordensbanden och vad de REPRESENTERAR (kolla ut om du inte vet).
  Gor man inte detta, da blir det litet av: Miss Universum med sitt band over bara axlar i bikini.

  Detta misstag ser man i det Svenska kungahuset, men inte i manga andra.

  T.ex. Letitia av Spanien, fodd icke kunglig, gor inte detta misstag. Inte manga andra heller.

  Vem bestammer vilka av etikettsreglerna har plotsligt blivit “gammalmodiga”? Och vilka fortfarande skall foljas for att se ut som “valutbildad och stilsaker”?

  Om fint folk (kungliga) vill bli uppskattade for vad de ar, bor de kunna reglerna.

  Om en vanlig borgare kanner till etiketten battre an de kungliga, vill det nog ta emot att kalla Victoria for “Kronprisessan” i tal, istallet for bara Victoria. De tappar en stor del av “Kungaglansen” nar man vet att man sjalv ar battre utbildad i manga omraden an de.

  De maste val ha nagon som kan lara dem om vanlig etikett om de sjalva inte vet. Men om de inte ens vet att de inte vet, da ar det nog lite svagt.


  1. konsttanten skriver: 9 januari, 2019

   Kunskaper är en färskvara. Vi lever nu på 2000-talet; ej 1800.


  2. MarieS. skriver: 9 januari, 2019

   Vet det vet dom säkert men bryr sig ej. Tror att man gör vad som passar bäst på klädesplagget som bärs vid tillfället.


 9. ancibergfeldt skriver: 10 januari, 2019

  Barn är vi alla till våra föräldrar så
  länge dom lever.

  Victoria skulle kunna ta över nu om så var fallet. Hon får så mycket
  hjälp från alla håll, kan säkert jobba hemifrån som så många andra.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar