Skräll i Spanien – kungaparet lever totalt skilda liv

Skräll i Spanien - kungaparet lever totalt skilda liv
Annons

Vilken skräll! Kung Juan Carlos, 74, och drottning Sofia,73, lever totalt skilda liv. Och ses bara när de ska representera tillsammans och agendan kräver att de ställer upp som par.

Juan Carlos och Sofia inte ens bor ihop, utan huserar i var sin del av Zarzuela, det kungliga palatset i Madrid. Så här illa har de tydligen haft det i tio år, om inte längre. Spanska tidningen El Confidencial nämner 1993, året då Juan Carlos pappa, don Juan de Borbón avled. Redan då lär äktenskapet ha varit skakigt. Som en spansk presskille säger:
– Nu har det kommit upp till ytan, det vi andra anat så länge.

Skandalen med Cristinas man har påverkat

Slitningarna har blivit extra stora nu när dottern Cristians man, Inaki Urdangarin, misstänks för korruption och penningfiffel, vilket förstås påverkat den kungliga familjen negativt och inte precis gjort saken lättare. Den 14 maj i år firar Juan Carlos och Sofia 50-årig bröllopsdag, och lär, proffsiga som de är, visa en leende fasad. På helgerna far Sofia till London för att umgås med sin bror och käraste vän, exkung Konstantin av Grekland. Hon reser också runt i Europa med sin syster, prinsessan Irene, som också står henne nära. Juan Carlos sköter sitt.

Firade i Madrid

Kronprinsessan Letizia och kronprins Félipe samt kung Juan Carlos och drottning Sofia ses här ta emot gästerna på det kungliga slottet i Madrid under helgen, då familjen firade Pascua Militar, en tradition man startade redan 1782. Det hela avslutades med fest på slottet.

Annons

Av Marianne Rofstadius
Foto: Stella Pictures

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

68 kommentarer till “Skräll i Spanien – kungaparet lever totalt skilda liv”

 1. elsalena skriver: 9 januari, 2012

  usch va tragiskt!!!tänk att leva så totalt skilda liv innanför slottets murar åh väggar…åh sen så fort de ska representeras ihop måste de visa upp en fasad…tråkiga nyheter tycker jag.drottning sofia ser så snäll o rar ut,han ser lite mera stram o bister ut…


 2. Ina skriver: 9 januari, 2012

  Det är de definitivt inte ensamma om i kungliga familjer! Om man ser med andra människor som lever under jämförbara socioekonomiska förhållanden som kungliga i den översta överklassen så är det en minoritet som lever med samma partner ett helt liv. När de kommer upp i 60-70års åldern är faktiskt väldigt många redan inne på sitt tredje äktenskap eller mer.
  Det är väl tur om de kan enas om ett sätt att leva som fungerar för dem i deras privata och offentliga liv! Stora och rymliga palats är ju i alla fall en fördel om man skall leva mer eller mindre skilda liv privat!
  Övertygade monarkister borde väl verkligen högakta dessa människor för att de är beredda att offra sin privata personliga lycka för monarkins fortbestånd!


 3. Nordlys skriver: 9 januari, 2012

  Har man inte vetat detta länge?..
  Bara undrar.


 4. Maja Larsson skriver: 9 januari, 2012

  Det kanske fler kungapar borde göra.


 5. Jessica skriver: 9 januari, 2012

  Kung Juan Carlos har haft flera utomäktenskapliga affärer.

  Den längsta och mest allvarliga var med den katalanska inredningsarkitekten Marta Gayá som varade i nästan tjugo år;
  från sena 70-talet till någon gång i mitten av 90-talet.

  Dessutom hade han (oklart exakt när) kortare amorösa förbindelser med bl a den universitetsstuderande Julia Steinbusch och Barbara Rey,
  en programledare av underhållningsprogram i TV som tidigare varit fröken Spanien.

  Drottning Sofia åtnjuter största respekt och varmaste sympati av spanjorerna då hon under alla år visat obrottslig lojalitet till monarkin och absolut plikttrohet till den spanska nationen trots makens motbjudande snedsteg.
  Inte med ett ord eller en min har hon utåt visat hur djupt sårad och besviken hon måste ha känt sig;
  en mycket typisk kunglig reaktion som både historien och vår samtid visar otaliga exempel på (se bara på vår drottning Silvia).

  Alla håller tummarna hårt för att sonen och tronföljaren prins Félipe inte följer sin fars dåliga exempel!


 6. Ulla-Bella skriver: 9 januari, 2012

  Eftersom dom inte kan ta ut skilsmässa får det bli så här. Dom får hålla masken livet ut. Det vet vi som varit med om några svängar i livet.


 7. Ann-Christine frisk berglund skriver: 9 januari, 2012

  Ja inte är det så muntra miner precis. Sån händer även den bäste.


 8. MargarethaMargaretha skriver: 9 januari, 2012

  Så trist tillvaro de har.Har faktiskt tänkt ibland att de sällan sett glada,lyckliga ut när man sett dem.


 9. Observant skriver: 9 januari, 2012

  Det är väl inte så märkligt med tanke på hur svårt det verkar vara för kungaparen att skilja sig. Det är nog fler kungliga par som lever skilda liv och det är väl enkelt för dem att göra det också med tanke på alla bostäder och hovpersonal, som de har tillgång till. Det enda par som jag skulle bli chockerad över om det hade skrivits något liknande om skulle var det norska kungaparet.


 10. Snorkfröken skriver: 9 januari, 2012

  Från första början var det ett arrangerat äktenskap. Enligt dåvarande spansk lag måste tronföljaren gifta sig med en prinsessa av regerande kunga- eller furstehus. Juan Carlos var kär i en italiensk prinsessa av icke-regerande hus och Sofia var kär i kronprins Harald (som redan hade funnit sin Sonja). Mamma Frederika var mycket god äktenskapsmäklare.
  Mycket traditionellt kungligt äktenskap såsom de var under tidigare århundraden.


 11. Anitha skriver: 9 januari, 2012

  Det var tråkigt att de inte lever ihop och att de är gifta bara på papperet. En del par har skilda sovrum (av olika anledningar) men har ändå ett gemensamt liv. Det är synd att deras äktenskap inte fungerar, även om livet kan gå upp och ner. Däremot går kärleken som en röd tråd genom kronprinsparet. Det syns att de är kära och ofta går de hand i hand.


 12. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 9 januari, 2012

  Ja det var väl deras sätt att lösa problemet för att kunna överleva. Hellre det än att bo tillsammans om det är ett dåligt äktenskap. För skilja sig kan de nog inte tänka sig att göra.
  Kungapar skiljer sig ju inte. Tyvärr om allt bara är nattsvart.


 13. Emma1 skriver: 9 januari, 2012

  De kanske är lyckliga isär, alltså ingen tragik för dem.


 14. Christina Helsinki skriver: 9 januari, 2012

  Gusså löjlig rubrik!

  Vad då för en skräll, borde Sofia och Juan Carlos ligga bredvid varandra och sola i bikini och badbyxor på någon lyxkryssare, för att Tidningen skulle skriva om “nytändning” mellan drottning Sofia och kung Juan Carlos?

  I Spanien och i andra sydliga nejder existerar en stum otrohet, men who cares?

  Tack Tidningen för alla skratt som jag fått under åren, ett gott skratt lär, enligt de visa, förlänga mitt liv.


 15. Anitra skriver: 9 januari, 2012

  Spekulationer …
  Någon tidning behöver sälja lösnummer och refererar till en “presskille” …


 16. Sus skriver: 9 januari, 2012

  Jag har träffat spanske kungen, mycket trevlig, inresserad och sympatisk man (åtminstone i stunden). Tråkigt att höra att de inte är lyckliga!


 17. moi skriver: 9 januari, 2012

  Kanske håller riktigt långa äktenskap på att bli lite minre vanliga. Helt säkert passar skilsmässa inte alla – särskilt inte kungapar. Om inte nya parter är varaktigt inblandade kan då en livsform vara att makarna tillbringar en stor del av tiden var för sig. Det kan också vara ett sätt att hitta tillbaka till sig själv, hitta hem, i stället för att till stor del förlora sig själv i en ständig, dålig tvåsamhet. Och det är ju inte alls omöjligt att makarna när de väl träffas kan ha en trivsam gemenskap med varandra och med sina barn och barnbarn.
  Jag tycker man ska ha stor respekt för hur var och en inrättar sitt liv.
  Moi


 18. Cecilia skriver: 9 januari, 2012

  Ja, visst låter det sorgligt. Det kan inte vara lätt att leva i dessa kungliga kretsar, där ytan är så viktig. Jag är så tacksam för mitt vanliga liv tillsammans med en vanlig man och våra helt underbara barn.

  Jag kommer att tänka på Siliva också. Hon kan ju inte heller skiljas, och skulle ju bli helt utan ekomiska medel om hon skulle bryta upp enligt det äktenskapsförord hon skrev på innan bröllopet. Jag känner så för våran Silvia.


 19. Victoria Mannberg skriver: 9 januari, 2012

  En vardag som inte skuggas av den andra parten låter vist när de dessutom lever i ett katolskt sammanhang. Släpper man dessutom fasaden så bröllopsjubileet inte står dem upp i halsen som äckligt hyckleri är det väl OK. De har rimligen haft chanser till experthjälp mm men är nu läget sådant så bör det inte sopas under mattan.
  Egentligen har vi en värre variant i den svenska vardagen och det vid skilsmässor där barn ingår..Allt som ska vara så gulligt och vänskapligt livet ut eller åtminstone så länge barnen lever..Och vi har inga ekonomiska resurser avsatta för det ändamålet.


 20. Luna skriver: 9 januari, 2012

  De har ikke levet sammen i mange mange år.
  Dronningen bor for det meste i London hvor hun har en lejlighed.
  Det spanske kongehus er ren facade, man siger også at Felipe og Letizia lever adkilt, og nu skriver nogle journalister at de ikke bare sover hver for sig men at de bor i hver sit palads.
  Hver gang der skrives og dette i pressen kommer der reportager og photos ud der viser dem som en lykkelig familie.


 21. pia skriver: 9 januari, 2012

  Från början var det ju ett resonemangsparti arrangerat av bl a Sofias mor, den viljestarka drottning Fredrika. Både Sofia och Juan Carlos hade en olycklig kärlekshistoria bakom sig och man hoppades och trodde också att de fann en samhörighet och förståelse i varandra.Det är sorgligt om har det så eländigt nu. Eller är det vi som tror att det är tragiskt. De kanske är riktigt goda vänner, som ett äktenskap kan utvecklas till “i de bästa familjer”. Att kunna umgås med släktingar utan att den andra är med är kanske en bra lösning för fler än de kungliga. Men om det bara är den ena som vill leva åtskilt är det ju ledsamt förstås. Vad vet vi? Vet någon om vårt eget kungapar har det så muntert efter alla eskapader som kungen haft för sig? De kanske också undviker varandra när inte kamerorna är i närheten.


 22. Helena M A skriver: 9 januari, 2012

  Jag bodde i Spanien i slutet av 90-talet och då var det en allmänt officiell hemlighet att Juan Carlos och Sofia hade sina respektive nära ‘vänner’ de sågs och umgicks med på olika tu man hand… Ett katolskt – och kungligt – äktenskap är ju inget man bryter i första taget…


 23. Tina skriver: 10 januari, 2012

  Självklart val..!
  Det räcker säkert för Carlos o Sofia att behöva pressas ihop inför alla officiella åtaganden..!
  Naturligt att leva särbor på äldre dar..!


 24. Dorthe skriver: 10 januari, 2012

  Det har jo været kendt i årevis, at kong Juan Carlos havde en elskerinde, det samme var tilfældet med kong Albert, med prins Philip og dronningerne Beatrix og Paola, så hvorfor man i Sverige har gjort så meget ud af kong CG’s nu kendte affære i 80/90-erne, det tror jeg man skal være svensk for at forstå. Jeg gør det i hvert fald IKKE.
  Jeg synes det tilhører både fortiden og privatlivet … og Kongen og Dronningen syntes at være kommet videre, men det vil “en lille hård kerne” svenskere ikke. Det må være typisk svensk mentalitet…….eller hur ?

  # Luna. Du har “et horn i siden” på det spanske kongehus, specielt Letizia, det kunne være interessant med en forklaring på hvorfor efter så mange kommentarer og links lagt på SD?


 25. Pernilla skriver: 10 januari, 2012

  Jag har hört samma rykte om vårt kungapar i åratal…som många här säger, ett regerande kungapar kan knappast skilja sig och då får det bli sådana här lösningar. Kanske har de vuxit ifrån varandra sedan många år och har inte längre någonting gemensamt förutom barn och barnbarn? Vi får bara hoppas att de är nöjda med arrangemanget.


 26. ZZ skriver: 10 januari, 2012

  #24Dorthe. Bra inlägg, MEN jag vill protestera mot att denna inskränkta syn gäller majoriteten svenskar eller att det på något vis skulle vara typiskt svenskt – tvärtemot faktiskt!

  Läser man på olika sidor på nätet och också vid de få ställen bland MSM (mainstream media) som har något kommentatorsfält överhuvudtaget vid dessa artiklar – inte vidare vanligt av någon anledning! – och skulle de ha ett kommentatorsfält så stänger de dessa ganska omgående – varför? – jo för att majoriteten – även republikaner – är mycket kritiska till hur MSM har behandlat Kungafamiljen – och det gäller inte bara hur man behandlat Kungen utan också Drottningen angående skriverierna om hennes far.

  Denna sida är definitivt inte vidare representativ när det kommer till detta – så bedömningen om svenskars – både monarkisters och republikaners – åsikter om pressen och deras behandling och till och med förföljelse av Kungafamiljen ska kunna göras rättvist, då måste man läsa bra mycket mer än dessa sidor!


 27. Bella skriver: 10 januari, 2012

  Jag tycker att drottning Sofia är underbar, det syns att hon gillar barn och djur och hon är stor supporter av spanska fotbollslaget. En mer uppmärksam man hade hon nog förtjänat!


 28. Lisa Lusth skriver: 10 januari, 2012

  För några år sen skrevs det mycket om att Drottning Sonja och Kung Harald levde separata liv. Har för mig att det antyddes att hon hade någon kär vän i Schweiz. Och hur mycket har vi inte hört antydningar om hur separat det danska regentparet lever?


 29. Beata skriver: 10 januari, 2012

  Så det är liksom teater…? Undrar bara hur vanligt det är i dessa kretsar!


 30. Mia skriver: 10 januari, 2012

  Att Sofia skulle bo i London är befängt skvaller.Så mycket som de representerar skulle hon i så falll pendla flera ggr i veckan.Skvaller!!!


 31. Mia skriver: 10 januari, 2012

  Att de har allvarliga miner på bilderna övan beror på att de tittar på en militärparad.Kanske inte läge för att skratta:)


 32. Luna skriver: 10 januari, 2012

  Dorthe
  Det er yderst sjældent jeg ytrer mig her så din kommentar er helt , helt ude af proportioner.
  Links? selvfølgelig da! enhver kan skrive hvad somhelst uden belæg, når jeg sætter links på er det netop for at bevise at det ikke er taget ud i luften.
  Og , jeg er ligeglad med det spanske kongehus, men det jeg ikke er ligeglad med er den spanske befolknig, de har haft nok at slås for, lad dem nu få fred og komme videre, det fortjener de.
  De har været ,og er stadig manipuleret med informationer og det skaber had. Heri ligger det farlige, noget vi har set andre steder. Og det bekymrer mig da jeg bor i europa og ønsker spanierne det bedste fremover.
  Letizia? hun er bare så kikset, gør åbenbart alt galt, hun har ingen protektioner efter så mange år og bekymrer sig tilsyneladende kun om sit ydre, hver gang hun kommer frem er der “lavet noget nyt” om i hendes ansigt og det er ikke en rollemodel for unge kvinder i et moderne samfund.
  Desuden er jeg træt af at høre hvor meget bedre hun er end alle andre adelige, dronning Sophia siger at hun er nærmest perfekt og at mange adelige kunne lære noget af hende, det er til at dø af grin af!
  Desuden siger hun at hendes søn felipe er den bedst egnede af alle tronfølger, at det er umuligt at nogen skulle være bedre.
  Og så tænker jeg bare på sidst han var i vælten: en ung kvinde nærmede sig og spurgte Felipe om monarkiet, til sidst sagde han:
  “nu har du så fået dine 5 minuters fame”- utænkeligt at en anden tronfølger vil være så uforskammet mod en borger og det er ting som disse der siger meget om at parret ikke er egnet som værdige representanter for et moderne kongehus.


 33. Luna skriver: 10 januari, 2012

  eller:
  Letizia på Mallorca til photo session. Her er der nøje udvalgt journalister; det er ikke som her hvor alle kan komme, nej der er det kun dem som skriver positivt om kongehuset der har den ære.
  Well, så spørger en journalist om hendes ferie på øen og letizia slår ud med armene der viser fotograferne og siger “kalder du dette her for ferie? har du en løsning? det har jeg heller ikke! ”
  Jeg lader hendes kommentar stå for sig selv, så kan du jo selv dømme om hun er såååå perfekt som dronningen siger.


 34. allegra skriver: 10 januari, 2012

  Min favorit är fd flickvännen till prins Harry. Chelsey som valde att lämna den kungliga buren för ett meningsfullt liv utifrån en
  gedigen utbildnng.


 35. Observant skriver: 10 januari, 2012

  #28
  Hoppsan!


 36. Alexandra skriver: 10 januari, 2012

  Får jag fråga: Hur “vet” man detta….Kilder,,tja…de säger vad som hälst bae de får bra betalad. Juan Carlos och Sofias ekteskap var absolut inte arragerad. Sofia var heller inte en givet val, hon var inte katolik, vilket ställt till en del for de två. Så är det väl så att ingen är fullkomit och mycket vann har gått under den bro, men detta oppslag är så dum som det får bli. Kansje det är så att Spanias kungepar inte lever tett på varandra, men de lever i aller st¨prsta grad samman och med det menar jag att de är där for varandra på godt och ondt. Cristinas man har lite med detta att göra, precis com Elanas skilsmissa och Felipes ektesskap. Drottningen Sofia är engasjerad i en del hjärte saker som gör att hon resar mycket, medan Kung Juan Carlos har varit plågad av dålig hälsa och genomgått en del operasjoner och liknande, bare det skulle gi nog praktiska skål for att det inte “levde samman” som det kommer fram i artiklen. Och kilden var antagligen en mycket “uintereserad” person…kan inte ni skriva om verkliga interesant sakor och inte slader??


 37. Lina skriver: 10 januari, 2012

  PRESSKILLE…?! Vilket snack..


 38. Lotta skriver: 10 januari, 2012

  Tja.. det gör väl även det svenska?!?


 39. Christina skriver: 10 januari, 2012

  Snicksnack! Det är väl klart att man “lagligen” kan skiljas även om man är regerande kungapar! Det är väl snarast det katolska i sammanhanget som sätter käppar i hjulet + skandalen….och att det antagligen blir dyrt och opraktiskt.
  Som de har ordnat det för sig är det väl alldeles perfekt!
  Och inte behöver det vara så synd om Sofia, hon har säkert skaffat sig ett liv hon trivs med!


 40. Marguerithe skriver: 10 januari, 2012

  “23” Tina,
  Håller med dig. Det är naturligt att vara särbor när man är äldre för att kunna utveckla sina egna intressen mer,

  Kung Juan Carlos har aldrig glömt italienska prinsessan Maria Gabriella. Han fick inte gifta sig med henne då hon varit gift tidigare, så lite arrangerat var nog äktenskapet med Sophia. Drottning Fredrika i Grekland jobbade frenetiskt med att gifta bort sina döttrar.


 41. elsalena skriver: 10 januari, 2012

  tack nr 14!ditt inlägg gav mig ett gott skratt…vem mer än du-ville se o ha bikinibilder på en i 80 års åldrande kung…o hans drottning…nu lever jag nog i 100 år…


 42. Dorte skriver: 10 januari, 2012

  Tjah … jeg tror ikke på at der er mange kongepar, som er lykkelige med hinanden. Norges konge og dronning måske … Og også Danmarks, forstået på den måde at Dronningen accepterer Henriks utroskab og at Henrik samtidig stadig holder af sin kone.
  Hos de kommende regenter ser det indtil videre bedre ud:

  Hollands kronprinsepar er glade sammen. Det samme kan man sige om parret i Norge – og i England (Will og Kate). Og i Sverige er Victoria og Daniel tydeligvis meget glade for hinanden. Det er danske Frederik og Mary også – til dels, for Frederik render også rundt med andre damer … og det har Mary svært ved at acceptere.


 43. Dorthe skriver: 10 januari, 2012

  Luna
  Nej, det er heller ikke så ofte, jeg har set dine kommentarer her, men dem du skriver, som Luna, er til gengæld så hadske mod Letizia, at de kun kan sammenlignes med dem, der skrives om Sofia Hellqvist.

  Også dronning Margrethe synes, at Frederik og Mary er noget nær perfekte, er det så, så meget værre, at dronning Sofia af Spanien synes det samme om sin søn og svigerdatter ?

  Men jeg tror ikke, jeg ønsker at debattere yderligere med dig, for jeg kan se, at der må ligge et eller andet bag dit raseri….du skriver så at sige “ud i en køre”…… det hele virker lidt sygt på mig og som noget jeg har set under et andet navn andet sted……


 44. Anne Sofie skriver: 11 januari, 2012

  #32#33 Luna
  Jøsses dog!
  Af en, der ikke interesserer sig for det spanske kongehus, må man sige, at du følger godt med i sladderen om dem og det er svært at se, at det dronning Sofia og kong Juan Carlos lever hver for sig på slottet og Letizias udseende og evt. svar, har noget med de lidelser ( under Franco ?), som Spanien har haft . Jeg kan ikke se en sammenhæng.
  Jeg forstår ikke din laaange kommentar, men det gør Dorthe, som du skriver den til måske (og andre mere spanskkyndige end jeg er) ?


 45. Observant skriver: 11 januari, 2012

  Ingen svensk borde väl tycka att detta är en skräll. Det är väl bara att lyssna på Camilla Henemark. Men är det inte just detta att fasaden allt oftare numera rasar som också gör att de kungliga familjemedlemmarna rasar över det så kallade mediadrevet.


 46. En fasad, två liv | Bakom Kulissernabakomkulisserna.svenskdam.se skriver: 11 januari, 2012

  […] Ja, det här var ju inga roliga nyheter precis. Vad tror ni? Är det så illa att kung Juan Carlos och drottning Sofía lever skilda liv? […]


 47. rasmus skriver: 11 januari, 2012

  44# Instämmer helt med dig!


 48. Karina skriver: 11 januari, 2012

  # 32
  Jeg synes ikke Letizia er kikset, men nok lidt for mager — Og om det kaldes protektioner eller ej, er da fuldstændig ligegyldigt, hun er en af de flittigste kronprinsesse og måske endda den, der oftest ses ude.
  Og det er da sympatisk, at Letizia klæder sig og børnene i tøj fra kæderne Zara og Mango, som den almindelige spanier også har råd til at købe.
  Jeg oplever hende som intelligent med en egen karriere som dygtig nyhedsjournalist, inden hun blev medlem af kongehuset.


 49. Christina K skriver: 11 januari, 2012

  Nu måste man ju faktiskt inte vara kunglig för att leva så som – om ryktet stämmer – kung Juan Carlos och drottning Sophia gör. Mina svärföräldrar gjorde det också. Huvudsaken var att fassaden stämde…. och jag känner flera som har den inställningen. Skilsmässa – nej hu då – det är skamligt…Helt “vanliga” människor alltså


 50. Yvonne skriver: 12 januari, 2012

  Ang Luna:
  Jag tycket inte att “Luna låter hatisk eller att hon skulle besitta ngt “raseri.
  För mig verkar det som om hon läser tidningarna och rapporterar hit om skvallret och det är ju det vi alla gör och det är ju det vi vill läsa.
  Sedan lever ju alla kungligheter på skattepengar, så det är ju inte konstigt att alla intresserar sig för deras görande och låtande, både sådana som är för och sådana som är emot.
  Jag kan inte heller förstå fascinationen av Letitzia, hon är inte speciellt vacker. Jag tycker hon ser sjuk och tärd ut och mager som en skrika.
  Och tänk så tråkiga dessa spalter skulle vara om det bara var gull, gull. Rena kräkmedlet.


 51. Luna skriver: 12 januari, 2012

  40#Marguerithe
  Det du skriver er sandt, det er noget der er skrevet meget om af mennesker der var nære til JC
  42. Dorte
  Her kan jeg så spørge, hvorfor har du ingen links? eller lader du dig bare inpirere af et dårligt photo som Se og Hør bragte? hmmm og så forstår du ikke at jeg bringer links?
  Læg lige mærke til at de links jeg bringer ikke er fra en hadsk blog modsat andre her, men fra pressen
  Jeg skriver som Luna fordi det er det eneste navn jeg har, har du problemmer med det??
  Og jeg skriver ikke hadsk, jeg kommenterer på lige fod med de andre her, men måske du går i deffensiv fordi du ved at det jeg skriver er rigtigt?? Det er nok der hunden ligger begravet, ikke?
  Jeg lader også andre kommentere de de vil uden at lave et stort show ud af det. .
  QTE
  “Også dronning Margrethe synes, at Frederik og Mary er noget nær perfekte, er det så, så meget værre, at dronning Sofia af Spanien synes det samme om sin søn og svigerdatter ?”
  Ja, det kan du kan rigtigt tro der er forskel, Margrethe er ikke så ubegavet at hun
  sætter sine egne børn som de bedste af alle, hun taler om hvad hun har herhjemme og ikke hvad andre har eller ikke har.
  Du vil aldrig høre Margrethe sige at frederik er den bedste af alle tronfølgere, ej heller at andre adelige kan lære meget af Mary, nej du, så dum er hun ikke.Hun begynder ikke at fornærme andre kongehuse
  ved f.eks. at sige at spaniens Borboner er meget finere en det svenske kongehus der “kun” stammer fra en militærmand.
  Og hvis du ikke kan lide at høre sandheden er det dit problem men det bliver det ikke mindre rigtigt af.
  Jeg følger den spanske presse daglig (også) og når jeg bringer links, er det netop fordi jeg har belæg for mine kommentarer..
  P.S kommentarerne bliver lange når man skal svare på et indlæg, men det er måske alt for svært at forstå?
  Og så må du ellers have en god dag, jeg vil blive ved med at skrive indlæg selv om du kan lide dem eller ej.
  .


 52. Luna skriver: 12 januari, 2012

  Tak Yvonne


 53. Dorthe skriver: 12 januari, 2012

  “Luna”
  Hvorfor du ikke skulle fortsætte med at fortælle dine historier og dine tolkninger, kan jeg da heller ikke se nogen grund til. 😉
  Det er jo vigtigt for dig at få det fortalt. Jeg køber dem bare ikke, så enkelt er det.
  Jeg tager afstand fra sandhedsværdien i det du skriver, så den med, at jeg ved, at det du skriver er rigtigt, kan du godt glemme alt om!!

  Det ene øjeblik skriver du, at kun journalister, der skriver positivt om kongehuset, bliver “indbudt” – for det næste øjeblik at fortælle om en masse offentliggjorte udtalelser fra Letizia og ikke mindst dronning Sofia om andre kongehuse fx det svenske. Hvordan stemmer det overens, det er måske bare ond sladder som fx den rettet mod kong Carl Gustaf ? Ingen er vel så dum at tro på alt, hvad pressen skriver ?
  Hvor har du det fra? En blog eller hjemmeside…… næppe en avis ? Flere af dine fotolinks slutter med ” privadas”.


 54. Luna skriver: 13 januari, 2012

  Dorthe
  Du kan tro mig eller lade være, it´s a free country you know.
  Men du modsiger dig selv hele tiden, når jeg bringer links bliver du forarget, når jeg ikke gør det spørger du hvor jeg har det fra, milde jøses!!!
  Dronning Sophias udtalelser er fra hendes bog “La reina muy de cerca” af Pilar Urbano, du kan selv købe den hvis du vil ISBN 978-84-08-08513-3. Den bog sætter dronningen i et meget dårligt lys, men den er der og alle der vil kan læse den. (der står der om Felipe som den bedst forberedte tronarving- som Letizia som rollemodel for andre adelige og at Borbon dynastiet er vigtigere en det svenske Bernadotte som “kun” stammer fra en militærmand, bl. andet. Hun holder sig ikke tilbage for at kritisere andre ogsá.
  Med hensyn til at nogle journalister specielt bliver indbudt, ja, det siger sig selv ikke? det behøver man jo ikke være et geni for at kunne se; dem som er inde i varmen skriver utroligt pænt, ja, mange gange virker det ligefrem som bestillt arbejde, mens de andre skriver uden filter.
  Jeg bringer ikke artikler fra blogs,(modsat andre, og her kan man så sige at de ikke er troværdige)) hvor mange gange skal jeg sige det? det er artikler fra medierne.
  Du vil for eks. aldrig læse noget negativt i ABC som er pro monarki, det vil sige det spanske fortås, fordi de holder sig ikke tilbage for at skrive negativt om andre kongehuse.
  Man kan læse en hel anden version i f.ex. Vanguardia; dette bare som eksempel.
  Det er utroligt hvordan ALTID letizia fans bliver agressive hver gang der skrives noget negativt om hende, utroligt.
  Hvorfor kan du ikke bare lade være med at læse mig? der er mange komentarer jeg for eks. ikke komenterer, folk kan da skrive hvad de vil, eller hur? OG jeg komenterer trods alt kun hvad de spanske medier skriver, jeg kommer ikke med gossip uden fundament eller links, jeg bringer jo netop disse for at folk selv kan læse dem og danne sig en ide.
  Og et andet eksempel: Under en opgave står Felipe og trykker hånd med folk, så kommer Letizia og siger: “hvis du skal skal trykke så mange i hånden bliver vi aldrig færdige” (?!!) ja, så kommenteres det af journalister der er tilstede.
  Jeg har bare ikke skrevet om dette eller mange, mange andre ting fordi jeg ikke er så fanatisk som visse andre.


 55. Marguerithe skriver: 15 januari, 2012

  “54” Luna,
  Jag har läst boken du nämner i din kommentar och jag håller med dig. Spanska kungafamiljen är verkligen en fasadfamilj. Drottning Sophia är mycket medveten om att hennes son inte fick gifta sig med den han egentligen ville, (liksom hennes egen man) och därför vill hon framhålla Letitizia i en mycket bättre dager än vad vi alla kan se, d v s att hon inte mår särskilt bra. Ska detta par ha det så resten av livet? Letizia verkar apatisk på de flesta bilder.

  Är det inte bättre att man får gifta sig med den man vill, trots allt, alla människor kan förändras och uträtta storverk, detta med tanke på den förföljelse prins Carl Ph:s flickvän utsätts för i Sverige.


 56. Vivi skriver: 16 januari, 2012

  Luna
  Hvis du er ligeglad med det spanske kongehus, hvorfor i alverden gå så meget op i hvad de siger og hvad der skrives om dem, det er da hamrende ligegyldigt i forhold til spaniernes almindelige hverdag, det er da ikke noget de slås med !!!
  Det virker fuldstændig overgearet, faktisk.
  Ja, jeg er altså bare en der undrer mig såre over en så stor “interesse” for Sofia og Letizia fra din side!


 57. Martina skriver: 16 januari, 2012

  Detta har vi ju vetat länge, har ju sagts att Carlos är så flygrädd, han är ALDRIG med Sophia i något annat land – varken bröllop dop, begravning eller andra festligheter – på senare år!
  Men är man över 70 år och levt ett ‘kungligt’ liv (inte lätt alla gånger)
  har man väl rätt att ha “varsitt rum” , som läkare ordinerar “oss vanliga” idag, då man har olika dygnsrytm, och särskilt där en yrkesarbetar fortfarande, kanske den ena snarkar *fniss*fniss*
  Man må tänka på dom som MÄNNISKOR också, och det kan vara en annan sorts kärlek vid den åldern .ej så passionerad längre, men att man har så mycket gemensamt!


 58. Ewa skriver: 17 januari, 2012

  Säg mig den KUNG i historien som inte har förlustat sig med andra kvinnor än sin drottning vid sidan om? En KUNG (eller likvärdig) får göra vad han vill och drottningen får finna sig i det eller sticka. Och varför ska hon sticka och ge upp sin status, pengar och bekvämt leverne? Hon kan ju skaffa sig en älskare, som Grace Kelly och Diana gjorde.


 59. Birgitte skriver: 17 januari, 2012

  De arbejder stadigvæk meget – og ofte er de ude på fælles opgaver. Så forståeligt, hvis de har brug for lidt “frirum”, når de er hjemme.
  Og begge må være omkring de 75 år, for Dronning Sofia er ex-kong Konstantins ældste søster – og han er 71 år.
  http://kungligheter.blogspot.com/2012/01/letizia-och-felipe-traffar-president.html
  Som med alle andre kongelige skrives der også en masse bullshit om de spanske, alle lande har tidninger som danske Ekstra Bladet og Se&Hør.


 60. Mary Kristiansen skriver: 18 januari, 2012

  # 28 Lisa Lusth:
  Hvordan i alle dager kan du antyde at Sonjas vertsfamilie i Sveits fra hennes studiadager i ungdommen – som hun i alle år har besøkt en gang i året – er en “kjær” venn – i betydningen elsker??
  Det er jo en kjent sak at Sonja også brukte oppholdet for å praktisere og vedlikeholde sine franskkunnskaper, som har medført at hun i dag snakker et nærmest perfekt fransk – og såpass bra at hun under åpningen av Munch-utstillingen i Pompidour-museeti fjor – en periode overtok omviserrollen – på fransk! Nei, du må finne noen andre elskere til Sonja, hvis du skal dikte opp en utroskapshistorie….


 61. MaryK skriver: 19 januari, 2012

  # 58 Ewa:
  Det er da ikke verre for konger enn andre å være trofast mot sin dronning enn for andre – det er viktig fordi:
  ¤ det har så store konsekvenser for det personlige
  omdømmet å være utro i vår medieovervåkede verden
  ¤ hvis en ønsker å ha en annen attityde enn middelalderens
  eneveldige herskere, men
  ¤ om herskeren/statssjefen ønsker å leve i tiden
  ¤ også familien rammes, slik Victoria/Silvia har fortalt
  ¤ det tar tid å reparere skaden både til sin fru, familie og land

  Hvordan kan du så kategorisk si at alle konger har vært utro mot sin dronning – det er å ta munnen for full – for du kan jo ikke dokumentere det……
  Hvis man skal tenke på utro konger som mennesker, så vil jeg si det samme om slike som Sofia.
  Moralsk sett er det jo mye verre at kongen er utro enn at Sofia har ekvipert seg lite på noen bilder i ungdommen…….


 62. Gerlinde skriver: 20 januari, 2012

  Ich finde es schlimm in einer Ehe zu leben ohne eine Beziehung zu haben.Es ist einfach traurig.


 63. Ch. P. skriver: 21 januari, 2012

  #55 Marguerithe
  Er det meget bedre, at sige i et tvinterview, at man ikke gifter sig dansk ? Og dermed nægte sin ældste søn, at gifte sig med den, han havde valgt at ville dele livet med, som Dr. Margrethe vitterligt gjorde overfor Frederik og hans Katja Storkholm! Frederik kom ud ad krisen ved at kaste sig over sporten, bl.a. marathon.

  Og, ja – indflydelsesrige Dr. Ingrid levede jo også dengang! Og det er fra hende “traditionen” stammer. Der var magt bag hendes ydmyge fascade. Og det er der også bag Dr. Margrethes.
  Kong Frederiks broder prins Knud giftede sig. forøvrigt dansk!
  Men det var også før Dr. Ingrid skabte den nye tradition.

  Den spanske kongefamilie er ligesom alle andre kongefamilier, inkl. den danske: fasadefamilier. Men nogle er bare mere heldige end andre, at pressen IKKE sætter det på tryk. Og vi har også en lovgivning, der forbyder majestætsfornærmelse!


 64. Marguerithe skriver: 22 januari, 2012

  “62” Ch P,
  Jag har aldrig jämfört den spanska och den danska kungafamiljen! Mitt svar var till sign Luna, ang att man sjävklart vet mer om ett land inkl dess Kungafamilj om man vistas i landet då och då. än att bara analysera människor utifrån bilder man ser utan att veta något mer.

  Jag förstår att drottning Margrethe har enorm makt i danska kungafamiljen och det gäller nog bara att lyda för de flickor som gifter in sig där.
  Mary får anstränga sig att prestera hela tiden. Marie får jobba hårt bara för att bli accepterad. Margrethe och Henrik är ett par som drar åt olika håll. Tror att det var bara tack vare prins Henrik som Joachim fick gifta sig med Alexandra, eftersom han levt i Vietnam själv.

  Tycker för övrigt att målningen som gjorts av drottning Margrethe var skrämmande. Den visar en mycket kall person.
  Enligt mig var Margrethe en mjuk och söt person när hon gifte sig.

  Att prins Henrik har upplevt det svårt att vara prinsgemål har han ju själv uttryckt många gånger, men vad har egentligen hänt med Margrethe under årens gång? Ingen av hennes föräldrar visade den typen av hårdhet som hon gör. Kung Fredrik och drottning Ingrid med sina 3 flickor var ju sinnebilden av en harmonisk familj.
  Du antyder ju något i din kommentar om att drottning Ingrid skulle varit en maktmänniska av hög dignitet. Det kanske var så?


 65. Luna skriver: 23 januari, 2012

  #57 martina
  Jeje, det var en god undskyldning men den holder ikke.
  Få dage efter at Juan Carlos “ikke kunne komme på grund af helbredet” til Alberts bryllup rejste han til mellemøsten.
  Han er aldrig syg når han meget ofte rejser til mellemøsten, men det lader til at han heller ikke har flyskæk når han rejser til mellemøsten? jeje
  Nu er det mest Felipe der rejser til sudamerika hver gang der indsættes ny president, men før var det altid kongen, og dengang rejste han heller ikke til begivenheder i europa.

  Men som Margerith skriver, kan man ikke få et indblik i deres liv ved at se billeder. Det kan man kun hvis man jævnligt opholder sig i landet og er i stand til at læse alle de artikler der er fremme hele tiden. Og absolut ikke ved at læse fan blogs eller hade blogs.
  Jeg er bange for at det sidste ikke er sagt i denne sag, at de har levet hver for sig i mange år er noget alle i spanien ved, det er de ligeglade med, nej du nu der langt mere alvorlige problemmer, og der er to “bander” der åbenbart bekriger hinanden. Dronningen+ Felipe (han anses som en forkælet dreng, altså mors “dengse” der altid har fået det som han vile) mod kongen som tilsyneladende støttes af Elena .
  Det er ikke uden grund at kongen ikke ser (med mindre han er tvungen til det) til letizias side som ikke kan komme til magten hurtigt nok.


 66. HM skriver: 23 januari, 2012

  Undrer mig over, at den ældre del af svenskernes kendskab til dronning Ingrid, som er en af deres egne, er så forbavsende lille og uvidende!
  Hun var om nogen et magt menneske. Gik så vidt som til at kræve at blive dansk rigsforstander, noget som ellers kræver arveret til tronen, da prinserne endnu var små, for at holde prinsesse Elisabeth ude( arveprins Knuds datter).
  Og upopulær blev hun også efter dronning Alexandrines død i 1953, da hun begyndte benhårdt at arbejde på, at få ændret Tronfølgeloven, så hendes ældste datter kunne arve tronen, det fik hun så held med i 1953.
  Hvilket medførte et livslangt uvenskab mellem Ingrid og Frederik på den ene side og prins Knud (hvis ældste søn indtil da var arvingen) på den anden. De blev aldrig forsonet.
  Er man ung, kender man heller ikke til det, for medierne i Danmark skriver generelt ikke noget, der kan støde kongehuset, og skrev ikke meget ved hendes død i 2000.
  Og er der overhovedet senere udkommet bøger om dronning Ingrid end dem, døtrene er medforfattere af (fortæller om hende)?
  Måske vil sandheden blive skrevet en dag, når Margrethe også er gået bort, men ikke før.


 67. HM skriver: 23 januari, 2012

  Korrektion:
  1952 var året, da dronning Alexandrine døde.


 68. Sthlm skriver: 24 januari, 2012

  Det är väl så det danska drottningparet, Margrethe och Henrik, har levt under många, många år. Varför skrivs det inget om detta?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar