Snart bär det av till Botswana – ny spännande resa väntar vårt kungapar

Snart bär det av till Botswana - ny spännande resa väntar vårt kungapar
Annons

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia åker snart på statsbesök till Botswana tillsammans biståndsminister Gunilla Carlsson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Resan till Botswana pågår mellan den 22 -25 mars 2011 och kom till på inbjudan av presidenten Ian Khama. Den svenska regeringen ska också med på resan och representeras av biståndsminister Gunilla Carlsson och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. På hovets hemsida kan vi läsa att kungaparet bland annat kommer att inviga en fotoutställning av Mattias Klum, besöka SOS barnbyar och nationalparken Chobe.

Av Agneta Nisbeth
foto: Charles Hammarsten

Annons

Läs även:

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Snart bär det av till Botswana – ny spännande resa väntar vårt kungapar”

 1. Marie skriver: 3 mars, 2011

  Jag har i vinter varit både i Afrika och i Sydostasien och jag vet inte om kungen och Silvia har den blekaste aning om hur folket har det. De blir forslade hit och dit och bor på flotta hotell och blir VIP-behandlade. Fy fasen! Jag skulle ha respekt om de beblandade sig lite med folket i de land de besöker.
  Det är hela tiden ett spel för gallerierna och gör absolut inget för de stackars människorna i de länder de besöker.
  De är leksakskungar och princessor.
  Annat är det med de engelska kungamedlemmarna som riskerar livet för sitt uppdrag!!!


 2. Marie skriver: 3 mars, 2011

  Det är ju inte vårt kungapar som ska ha en spännade resa! Ska vi betala för att de ska ha det spännande?
  Jag tycker att de ska se till att alla jordens befolkning har det bra och inte bara se till sig själva!!!


 3. Birgitha skriver: 3 mars, 2011

  Jag önkar “mitt” Kungapar en trevlig resa och De är alldeles säkert både pålästa och väl förberedda för denna resa.
  De kommer dessutom bort från det nu kyliga Sverige med Dito Svenskar.
  Ser framemot “trevliga Klipp” från resan av SD både i ord och bild.Ni kan om Ni vill.


 4. snickarjohn skriver: 3 mars, 2011

  Kan man sätta en peng på att detta kombineras med privat safari och kanske även en badsemester?


 5. Sthlm skriver: 3 mars, 2011

  Skönt för den åldrade Silvia att få koppla av ett tag tillsammans med sin älskade make. Kungaparet behöver ju inte, i motsats till oss andra, bry sig om kostnaderna. Fotoutställning? Ska de inte dra med Carl Philip och hans utvik också?


 6. Gneta skriver: 3 mars, 2011

  Nu verkar det nog så att ni har missat en liten detalj.. Det är Kungen o Drottningen som fått en ibjudan, utan svenska regeringen.. och såsom varande vår statschef är det bara för kungen att finna sig och packa väskan och åka.. Så, summa summarum.. Det är UD som sammanställer, och styr stasbesöken.


 7. Julia skriver: 3 mars, 2011

  Gneta #6

  Det är nog riktigt men de har alltid gjort så att de kombinerat sina statsbesök med privat semester. Passat på när de fått resan betald. Inte när de varit på statsbesök i Finland förstås.

  Det verkar lite gnidigt med tanke på hur många resor de unnar sig ändå varje år.


 8. Sollan skriver: 3 mars, 2011

  Gnäll inte på Sveriges kungapar, dom vräker sig minsann inte i lyx och överflöd.
  Se på norra Afrika och de oljeproducerande länderna där det nu är uppror. Deras statsöverhuvuden har verkligen levat i sus och dus och vräk sig i lyx och överflöd medan folket far illa, de har dessutom placerat pengar i skatteparadis och i fastigheter i Europa och USA. Inte ett endaste dugg har de gjort för sina medborgare,de får inte ens det nödvändigaste för sina skattepengar. I Sverige lever människorna verkligen i överflöd jämfört med folket i dessa länder i uppror.
  Vi har det oförskämt bra i Norden!!


 9. Marianne skriver: 3 mars, 2011

  När ska denna fula hatt som drottningen har på bilden till detta reportage gå i graven????? Tantvarning på högsta nivå, min svärmor hade en sådan och hon var 94 när hon dog 1998.


 10. elsa_67 skriver: 3 mars, 2011

  Childhood som Silvia “startade” skall hjälpa utsatta barn i världen, så kan hon och kungen med gått samvete åka runt och stila i Botswana och andra utsatta länder och varva med en och annan galamiddag i Childhoods regi i Brasilien.
  Stämmer mycket dåligt överens. Falsk välgörenhet.


 11. LinaLina skriver: 3 mars, 2011

  Nu är det inne att prata illa om kungafamiljen, och då tar vi inte hänsyn till fakta.
  Kungen är Sveriges statsöverhuvud och statsöverhuvudena gör statsbesök om dem är kungar, presidenter eller annat. Som 6 här ovan skriver, är det UD som planerar resorna, och kungen och drottningen kan komma med önskemål. Presidentens resor kostar lika mycket som kungens.
  Om Sverige var en republik, skulle utlandsresor göras och resorna skulle kosta och vi skulle få betala snällt via skattesedel….. Rätt ska vara rätt fastän man inte gillar kungahuset.


 12. mb skriver: 3 mars, 2011

  Sollan, det är inte vårt kungahus som infört demokrati i Sverige, snarare har vi låtit kungahuset vara kvar så länge de inte på minsta vis lägger sig i styrelsen av landet.


 13. Margaretha skriver: 3 mars, 2011

  Önskar Kungaparet en upplevelserik och trevlig resa till det intressanta Botswana.Hoppas att de även kan ha några sköna privata dagar i det vackra landet. I SD vill jag senare gärna se litet foto från resan,tack.


 14. Panoptes skriver: 3 mars, 2011

  Statsbesök, är som ni kanske kan gissa av namnet, en Statshandling. Det är en Folkrättslig sedvana i mellanstatligt umgänge, och det är Utrikesdepartementet som beslutar vilka INBJUDNINGAR från andra stater som skall accepteras. Statschef får överhuvudaget inte resa utomlands, utan att först samråda med Regering, enligt Sveriges grundlagar.

  Det framgår inte av de inlägg som hittils gjorts här, om skribenterna som skriver dessa inlägg vet vad ett stasbesök är.


 15. ebbalin skriver: 3 mars, 2011

  När man läser inläggen verkar det inte vara många som funderar över hur det skulle se ut om vi hade republik. Fast då heter det inte hov utan stab, men den skall fortfarande bekostas av staten (oss), vi vill att våra (Statens) historiska slott skall bevaras etc etc.


 16. mb skriver: 4 mars, 2011

  “och kungen och drottningen kan komma med önskemål”. Vore kul att se lite statistik över vilka resemålen blivit. Något säger mig att industridistrikt i Tyskland, Östeeuropa och USA är föremål får något lägre antal statsbesök än tex exotiska platser i Afrika, Asien (hur många gånger har de varit i Thailand på officiella resor, både statsbesök och andra?) för att inte tala om brutala diktaturer som Bruenei, Saudi-arabien och andra oljeländer. Varför åker man tex på statsbesök till Brunei?


 17. hilde skriver: 4 mars, 2011

  Det er vel ikke kongeparet selv som bestemmer hvor man skal reise på statsbesøk. Det er det UD som gjør.
  Om de velger å ha noen private dager i landet må de finansiere det oppholdet selv.


 18. Emma_H skriver: 4 mars, 2011

  till mb_#16 du efterfrågade lista över genomförda statsbesök… prova gärna denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_statsbes%C3%B6k_gjorda_av_kung_Carl_XVI_Gustaf_av_Sverige


 19. lime skriver: 4 mars, 2011

  Förefaller som om kungaparets ‘JURISTKOMPISAR’
  frivilligt åtar sig att gratis propagera och skvallra
  i Damtidningen.

  FACKTERMERNA rinner och sörplar som snöslask
  i vårsolen. Kungamedalj på gång?


 20. Panoptes skriver: 4 mars, 2011

  #19

  Jag beklagar om inlägg baserade på kunskap bereder dig besvär. Sannolikheten är stor att jag komma att vilja basera framtida inlägg på kunskap även.

  Sist SIFO kollade (2010-12-25), hade kungahuset 74% av Sveriges befolkning som “kompisar”. (De som svarade “behålla” på frågan: “Vill du behålla eller avskaffa monarkin?”) Jag är en av alla dessa. Ej jurist. Helt vanlig skattebetalande medborgar, men med respekt för kvaliteten i det offentliga samtalet om hur vårt samhälle skall ordnas. Jag gör min hemläxa innan jag uttalar mig, och delar med mig av vad jag vet. Det kan aldrig vara fel att vara korrekt.


 21. mb skriver: 4 mars, 2011

  Tack Emma. Listan tar upp statsbesöken men de är så få, två per år räknar jag till. Alla övriga resor som ändå klassas som i “tjänsten”, någon som vet var man kan hitta dem?


 22. Anita skriver: 4 mars, 2011

  Vad ska de till Botswana och göra? Suck.. Stanna hemma!


 23. allegra skriver: 4 mars, 2011

  Hovet kör också sitt eget race under statsbesöken. Tänk bara att Victoria och Daniel på sitt första gemensamma officiella besök i Frankrike reste runt med förbud att uttala sig och ge intervjuer för att hovet bestämt att så skulle de sälja Sverige.
  Vi var många som tyckte stuket var oerhört pinsamt att sälja Sverige till talförbud.


 24. Emma_H skriver: 4 mars, 2011

  PANOPTES_inlägg #20 Apropå ditt citat “det kan aldrig vara fel att vara korrekt” – de av SIFO tillfrågade ”kompisarna” stödde just själva Monarkin… Apropå det där med Fakta och dess tolkning därav… Det är skillnad på folks uppfattning respektive åsikter mellan Monarkin som statsskick OCH dito om de på tronen idag sittande kungafamilj som enhet resp. enstaka individer dvs Bernadottarna

  En stor orsak till ProMonarki-resultatet är till viss del att svenskar aldrig varit särskilt förändringsbenägna överlag varför steget till republik blir därmed inte särskilt troligt efter minst 1000 år av monarki…
  ”En monarkist = förespråkar ett monarkiskt statsskick, men INTE nödvändigtvis en viss monark.”

  SIFO-undersökningen i julas som du hänvisar till handlade om Attitydförändring efter bl.a alla avslöjanden under året bl.a om CGs privatliv. Rubriken i AB liksom huvudtext handlade om att sv folket önskade CGs avgång inom de närmsta åren o att V&D skulle ta över – bifogar länk så kan du se mer av resultats-analysen.
  En annan slutledning var att Bernadottarnas popularitet har stadigt dalat sedan mätningar inleddes 1995, vilket åxå har bekräftats i andra undersökningar. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8329070.ab

  Många av oss försöker ser framtiden an m tanke på V&D. Det hindrar dock inte många svenskar från att vara besvikna på Carl Philips val av framtida brud (?) samt Kungens & Gubb12ans fleråriga Svensexeaktiga beteende nu vida känt världen över – Excellent PR indeed! – med folkets sympatier övervägande hos övriga Kungafamiljen…i varierande grad!

  Att i likhet m förra året återigen begära ännu 1 höjning av Apanaget – trots att ett överskott på 16miljoner år 2010 uppstod men behölls i tysthet – väcker givetvis reaktioner bland svenskarna – detta istället för att se över barnens lyxvanor samt ägna sig åt ”cost-cutting” som övriga kungahus fokuserar på just nu…

  Nu var din exemplifierade Sifo-undersökning en enstaka o mindre 1fråge-undersökning (1000pers). Vill man ta del av seriös statistik finns SFIs ÅRLIGA mätning. De har fler deltagare & åldersgrupper, fler Frågor m 7gradigt svars-alternativ & egna opinionsanalytiker för efteranalys
  Dagen INNAN bröllopet 18/6 var stödet för kungahuset 40% för och för monarkin 46% – jämfört med 1996 då bägges siffror låg runt drygt 70%… Mätningen visade då också att kungafamiljen förlorar stöd snabbare än monarkin… gissa vad som sker med dom siffrorna vid ev prinsens förlovning med Sofia.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/stodet-for-monarkin-har-sjunkit-kraftigt-1.1124340


 25. Emma skriver: 4 mars, 2011

  #24 Bra och trovärdig information! Jag skulle tro att de flesta av dagens unga människor inte bryr sig ett dugg om kungafamiljen eller monarkin. Finns någon statistisk undersökning som visar åldersprofilen på de som är för och emot monarkin och/eller kungafamiljen? Kungar, drottningar, prinsar och prinsessor hör till dagisåldern.


 26. Julia skriver: 5 mars, 2011

  Emma

  Får Daniel hållas ett tag till kommer ingen majoritet av svenska folket att vilja se V&D ta över heller.

  Running out of options kan man säga om familjen Bernadotte.


Annons

Laddar