“Sofia-effekten” tömmer butikerna

Alla vill se ut som prinsessan Sofia! Nu talar butikerna om "Sofia-effekten".
Annons

CarlPhilipSofia2

På Carl Philips födelsedag den 13 maj släpptes nya bilder av prinsen tillsammans med prinsessan Sofia och lille Alexander. Bilderna, underbart vackra, var tagna på Drottningholm av fotograf Erika Gerdemark. Efter att bilderna nått pressen fick prinsessan Sofia en hel del beröm, för sina klädval. Sofia satsade nämligen på budgetplagg. Blusen hon bar kom från H&M och den vita klänningen med kort ärm var från Lindex. Priset på klänningen? 299 kronor. Och nu visar det sig att alla vill klä sig som prinsessan Sofia! Den vita klänningen har nämligen sålt slut i flera Lindex-butiker. En läsare som Svensk Damtidning har varit i kontakt med säger att butiksägarna talar om den ökade försäljningen av klänningen som “Sofia-effekten”.

Av Johanna Lejon

Foto: Kungahuset

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

36 kommentarer till ““Sofia-effekten” tömmer butikerna”

 1. Marguerithe skriver: 25 maj, 2016

  Kul att den svenska allmänheten har en helt annan uppfattning om Sofia än vad vissa har här som öser sitt förakt över henne. På det stora hela är Sofia mycket populär i landet och man tycker att det är en jättegullig familj.


  1. Midnattsol skriver: 25 maj, 2016

   Helt ärligt nu Marguerithe: Hur vet du att Sofia är mycket populär ute i landet? Vad har du fått dessa uppgifter ifrån? Har det gjorts undersökningar?


  2. Tove skriver: 26 maj, 2016

   Kan du ikke få hjælp fra andre medlemmer i den royaliske forening til at deltage i dette “hyldnings-kor”, nu “Stilissima” helt er forsvundet fra spalten?
   De må dog tilsvarende undrer sig over dine kommentarer om Madeleine, det ville jeg gøre som medlem!!
   Her skriver jo flere fra fx den republikanske forening!


 2. Annakf skriver: 25 maj, 2016

  Tror mer på Student-effekten, vita korta klänningar brukar vara storsäljare så här års.


 3. My skriver: 25 maj, 2016

  Billig vit klänning + student + konfirmation = utförsäljning


  1. demokrati skriver: 26 maj, 2016

   Ja, det blir löjligt, SvDam det blir överdrivet, är det en önskan fr. hovet PR vad ni ska skriva, det är så det ser ut med många rubriker och reportage. Kläder har sålts i alla tider, utan någon kunglig reklam.


 4. Maggan skriver: 25 maj, 2016

  Löjligt tala om Sofia-effekt. En billig vit klänning i försommartid är det väl många som kan tänka sig?


 5. Erika skriver: 25 maj, 2016

  Löjligt.


 6. Marguerithe skriver: 25 maj, 2016

  Midnattsol,
  Jag grundar detta på flera saker. Jag reser mycket i landet. Om man pratar med folk om Kungahuset tycker alla att Carl Ph och Sofia är ett så fint prinspar. Jag har aldrig hört något annat.
  Jag är också medlem i Roj. föreningen och rojalisterna har ökat på senaste tiden, medlemmarna strömmar till, beroende på Sofia och småprinsarnas födsel. Hänvisar till Rojalisten och Kungliga Magasinet.


  1. demokrati skriver: 25 maj, 2016

   Man kan ju fråga om alla dessa kungliga tidningar ska vara nödvändigt, det räcker inte med t.ex. PR i SvDam tidning, Kungliga Magasinet mm. Förutom rojalistiska föreningen finns också en republikansk förening, och antalet medlemmar där av någon anledning ökar.
   För att få ett riktigt svar i frågan skulle eg. en folkomröstning i landet vara intressant ang. statsskicket, monarki.


  2. Hellahell skriver: 25 maj, 2016

   Blir alltid så nyfiken på varför ni tycker det är ett fint prinspar. Vad får er att tycka det? Bilderna i tidningen? Gamla meriter? Att de ser bra ut?


  3. Ingrid skriver: 25 maj, 2016

   Marguerite. Jag tror att den rojalistiska ökningen beror på att det varit många spektakulära bröllop och dop de senaste åren Tror inte att ökningen kan tillskrivas Sofia.


  4. Karin skriver: 26 maj, 2016

   M:
   Der står end ikke, at de er udsolgte i alle butikker og det ER sommer, sol og studentertid. Du og SD forsøger med en ihærdighed uden lige at gøre Sofia populær og folkelig, dog ikke helt samme indtryk man får, når man taler med svenskere udenfor landets grænser.
   Og at stille op i en billig klänning og så vælge at blive fotograferet i det mest eksklusive kongelige miljø på Drottningholm… oser langt væk af opkomlingsnobberi – eller inspiration fra en amerikansk soapopera!


  5. Lola skriver: 26 maj, 2016

   Det är bekymmersamt att det inte finns ett diskussionsforum där frågan om statsskicket kan diskuteras på ett adekvat sätt.

   Min känsla efter en månad här är att de som har ett kritiskt tänkande kan argumentera för detta, medan allt för många som är positivt inställda fokuserar på det ytliga, vackra, sagolika och då är argumenten inte sällan att förminska de som inte tycker lika.

   Folkomröstning är en självklarhet, ett diskussionsforum där de olika argumenten talar för sig själv välkomnar jag.


  6. Marguerithe skriver: 26 maj, 2016

   Karin,
   Var skulle man tagit bilderna? Paret bor ju på Drottningholm! Prins Carl Ph är född där. Vad är det som är så märkligt med detta?
   Jag får hårt motstånd av hårdföra republikaner, verkligen.


  7. demokrati skriver: 26 maj, 2016

   Lola
   Det är en bra kommentar som du skriver i ämnet och om diskussionsforum, på SvDam tidning.


 7. Stefan skriver: 25 maj, 2016

  Marguerithe!
  Nu är väl både RojF och RepF två i sammanhanget obetydliga föreningar och det är väl egentligen ingen av dessa grupperingar som gör något stort väsen av sig. Den enda debatten som förs om statsskicket i någon mån är väl den som förs på detta forum.


  1. Marguerithe skriver: 25 maj, 2016

   Stefan,
   Jag tycker nog att tonårsgrälet aldrig tar slut här. Så länge det finns folk på forumet som bara är här för att trigga de som är seriösa blir det inget samtal. Sarkasmerna flödar. Detta ser ju du också naturligtvis.


 8. Sanna Nilsson skriver: 25 maj, 2016

  Jag tycker så synd om Sofias näthatare, prnsessan gör hela tiden succé, vilket dem rasande!
  De avreagera sig med att skriva elaka kommentarer som tur är ingen vettig person läser!


 9. Papaveran skriver: 25 maj, 2016

  Minns väl hur vi jagade vita klänningar i maj till student och konfirmation – det är inte “Sofia effekt”


 10. Anna skriver: 25 maj, 2016

  Snart myntas väl begreppet “Leonore”-effekten…


 11. konsttanten skriver: 25 maj, 2016

  Visst finns det en Sofia-effekt! Den grå-vita överdelen, som hon hade i Dalarna, och som var från Indiska, tog slut snabbt. Jag hann ej köpa fyndet!


 12. AG skriver: 25 maj, 2016

  Nej de där båda föreningarna skulle jag aldrig vilja vara medlem i.Det verkar lite ängsligt.Vill man ha en förändring är det bättre att engagera sig politiskt och påverka frågans för eller emot.Själv känner jag mig överleva både med och utan.För mig är det en liten,liten fråga som aldrig stört mig nämnvärt.
  Att vara eller icke vara det är frågan som danske prinsen sa i Hamlet.Hela Kungahuset är lite som ett klassiskt drama som man följer och har lite glädje av eller kritiskt avstår från.


 13. Vicki skriver: 25 maj, 2016

  Nej det tror inte jag heller när det skrivs så här så förlöjligas dom bara ! Media bör mera trycka på det dom ägnar sig åt ! En gullig familj javisst ! Men jag tror inte Sofia själv vill vara modedocka åt HM, det vill hon inte bli ihågkommen för. Det är in 40 – 50 talet nu. utan 2016, även gamla tanter är mer upplysta nu för tiden.


 14. Madame Verseau skriver: 26 maj, 2016

  Artikeln bör läsa hur Sofia vill se ut som Victoria och Madeleine eftersom Sofia ofta kopierar deras mode stilar.


 15. bofinken skriver: 26 maj, 2016

  Idioti.


 16. Anna skriver: 26 maj, 2016

  Ni använder en läsare som har hört några(ett par?) butiksägare, tala om Sofiaeffekten, som källa. Mycket trovärdigt.


  1. My skriver: 26 maj, 2016

   Men detta är väl den nivå på “säker källa” som brukar användas här…..


 17. helene skriver: 26 maj, 2016

  Lola kl.7.43

  Lola. Gå till tråden: Daniel gör reklam,,kommentar till dig. PS. Detta ditt inlägg,Bra! Nu jobb.-återkommer,,,


 18. Marguerithe skriver: 26 maj, 2016

  Att dra in politiken i monarkin vore väl förödande. Löfven är rojalist men han har mycket okunniga människor kring sig både i regering och opposition. Det är klart att de unga politikerkvinnorna vill bli landets prinsessor utan att ha kunskaper eller kunna koderna.

  Hur skulle det se ut om talmannen delar ut Nobelpriset?? Nobelfesten kommer att försvinna. F Reinfeldt har verkligen förändrat Sverige i sina grundvalar och folket är naivt och inte medvetet om det som händer.


 19. mini skriver: 26 maj, 2016

  Kate-effekt och nu Sofia-effekt.

  Prinsessor – Spelar roll, nej!

  Detta var en fin/okej och billig klänning … jag tror nog Svensk Dam tog i med att skriva … Sofia-effekt.

  Perfekt klänning till studenter, till midsommarfester, en skön sommardag (även för oss som inte är tonåringar) etc då det var bra-pris på en snygg och enkel klänning.

  Ps – jag kollade en Lindexbutik i min stad och klänningen var slutsåld, även i de andra butikerna 🙂


 20. Drottning Madeleine skriver: 26 maj, 2016

  Marguerite jag tycker tvärt emot att det är bra att ha unga och samhällsengagerade kvinnor med i samhällsbyggandet.Unga kvinnor har egenheten som snart försvinner,de blir äldre.Jag tror på unga friska ögon som kanske har andra upplevelser och värderingar om samhället som pulserar förbi i allt mer ökande takt.Att vara politiker är många gånger ett tufft och påpassat jobb.Hälsn.AG.


 21. Familjen Blad, Kalmar skriver: 26 maj, 2016

  Våra hjärtan blöder för Sofias näthatare, hon går från klarhet till klarhet och gör hela tiden jättesuccé. Det är väldigt synd om hennes näthatare, stackars dem, vad dem lider!


 22. ♥ Moder Svea ♥ skriver: 26 maj, 2016

  Här kan vi tala om en riktig “Sofia-effekt”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/annikacreutzer/article16602922.ab
  http://www.expressen.se/gt/farre-sokte-till-larare-an-till-paradise-hotel/
  http://www.metro.se/nyheter/fler-sokte-till-paradise-hotel-an-lararhogskolan/EVHnip!3TaAdiu1S56A/
  Fler sökte till att gå med i “coola Paradise Hotel” än att söka till lärarutbidlningen. Sofia representerar Sverige på ett modernt sätt tycker jag 😉

  Mvh Moder Svea


  1. demokrati skriver: 26 maj, 2016

   Moder Svea

   Tack för bifogad länk. Det är en skrämmande utveckling, man kan snart börja bli orolig över nästa generation och framtiden faktiskt. En berättigad fråga, vart har viktiga värderingar tagit vägen. Sofia är inte någon förebild för barn och ungdomar. Det var väl Kungen enl.info. som uttalade sig sa tidigare att det inte var bra för ungdomar att delta i dessa TV såpa, reality pr. Nu har en av dem en HKH titel, dubbelmoral inte trovärdigt.


  2. demokrati skriver: 26 maj, 2016

   forts. Hur kan det vara så att fler sökte till TV Paradis Hotel än lärarutbildningen/lärarhögskolan. Frågan kan ju ställas till Kungafam./khuset. om de tycker att det är ett lämpligt program. Undrar om det skulle bli något svar. Vad har Childhood (enl.info. med FN:s barnkonvention som grund) för åsikter om detta och ev. påverkan på barn och ungdomars liv.


Annons

Laddar