Sofiero slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park

Sofiero slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park
Annons
Sofiero slott.
Sofiero slott.

Sofiero slottsträdgård utanför Helsingborg har blivit utsedd till Europas vackraste park 2010. Den internationella juryn valde Sofiero med motiveringen “Hela Sofiero är som ett stort konstverk med omfattande historia.”

Annons

Sofiero har blivit utsedd till Europas vackraste park. Tillkännagivandet skedde under en prisceremoni på Sofiero den 31 mars och den internationella expertjuryn motiverar sitt val bland annat med att Sofiero är som ett komplett konstverk. Det är den första parken i Sverige få utmärkelsen Europas vackraste park.
Sofiero-tulpan– Vi är glada och hedrade och oerhört tacksamma gentemot Gustav VI Adolf och kronprinsessan Margareta för deras fantastiska arbete med färg och form som lagt grunden för Sofiero, sade Cecilia Wånge som är trädgårdschef på Sofiero. Sofiero blev Sveriges representant i den europeiska tävlingen efter att förra året ha blivit utsedd till Sveriges vackraste park.
Sofiero slog åter upp grindarna den 2 april för en ny säsong med tiotusentals lökar som sprider vårkänsla i parken. I slottet visas utställningen “Från hytta till slott” av glaskonstnärinnan Anette Kozica.

På sin hemsida skriver de att Sverige rustar för kungligt bröllop och att både bröllop och jubileum kommer att märkas på Sofiero i sommar. Den 5 juni öppnar utställningen “Acts of love” i Slottet. ste_sofiero-sofiaDen tar avstamp i kungliga kärleksyttringar under seklernas gång, och Orangeriet förvandlas till ett kärlekstempel med installationen “Hjärtansfröjd” om kärlekens och blommornas storhet. På andra plats i den europeiska tävlingen kom Les jardins d’Argences i Argences i Frankrike medan Park Skaryszewski i Warszawa hamnade på tredje plats.

Det var år 1905 som kung Oscar II och drottning Sofia gav Sofiero slott och trädgårdar som en bröllopspresent till kronprins Gustav Adolf och prinsessan Margareta.

Av Agneta Nisbeth
Foto: Pressbilder och Stella Pictures.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Sofiero slottsträdgård utsedd till Europas vackraste park”

 1. GrevinnanChintohsblogg.se skriver: 6 april, 2010

  ÅÅ så vackert slott ! Där skulle jag vilja bo.


 2. CarinaFinasoldatmamma.blogspot.com skriver: 6 april, 2010

  Det här är resultatet av skicklig ledning och duktiga medarbetare. Alla arrangemangen i de olika årstiderna är så fantastiskt väl genomförda.
  Att sen Sofiero ligger sagolikt vackert och har närhet till hela trädgårdsroade Skåne och Själland försämrar inte saken, men STORT grattis – välförtjänt!


 3. Irena. skriver: 6 april, 2010

  Ja jag är ju nöjd. Nu fattas bara en permanent utställning om kronprinsessan Margareta ( Daisy-center: Hennes målningar, hennes ritningar, hennes brev och hennes växtlistor, t.ex..).


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar