Stackars Leonor och Sofia får vänta två veckor på tomten

Stackars Leonor och Sofia får vänta två veckor på tomten
Annons

Spanska prinsessornas väntan på tomten blir lång...
Spanska prinsessornas väntan på tomten blir lång...
Drottningen och kronprinsessan Letizia har som tradition att gå på julmarknad tillsammans.
Drottningen och kronprinsessan Letizia har som tradition att gå på julmarknad tillsammans.

Dan före dan eller dan före dan före dan–  i de flesta kungahusen – men inte hemma hos spanska kungafamiljen. Kung Juan Carlos och drottning Sofias barnbarn får vänta ytterligare två veckor på sina “jultomtar”, de tre vise männen.

Annons

I Spanien ser man till att få ut det mesta av julmyset! Och det genom att fira hela vägen fram till trettonhelgen. Brasor lyser upp vintermörkret och pampiga parader värmer spanjorernas frusna hjärtan. Kung Juan Carlos håller jultal till folket, och som goda katoliker är de spanska kungligheterna förstås noga med att gå i julmässan.
Tomten är på frammarsch i Spanien, liksom seden att dela ut klapparna på juldagen. Men traditionellt är det på trettondagen som julpresenterna öppnas hos spanjorerna. Och det är de tre vise männen som kommer med klapparna, så istället för tomtegröt ställer man ut likör och godis till de tre vise männen – och vatten till deras kameler!

Prinsessan Cristina och barnen letar julgran.
Prinsessan Cristina och barnen letar julgran.

Sofia och Letizia julshoppar

Drottning Sofía brukar inleda julshoppingen med att ta med sig svärdottern Letizia till den populära loppmarknaden Rastrillo. Drottningen och hennes svärdotter trivs utmärkt i varandras sällskap och alltid hittar de några roliga julpresenter bland stånden, intäkterna går ju dessutom till välgörenhet.

På det spanska julbordet platsar det mesta som är läckert för gom och öga. Kalkon blir allt vanligare i Spanien, precis som i Sofías hemland Grekland. Och den konfektälskande drottningen tackar inte nej till lite turrón, det vill säga härlig julnougat som får göra sällskap med choklad, marsipan och småkakor på julbordet.
Sofía ser säkert till att det finns små grekiska honungskakor på det kungliga gottisbordet också. Framåt mellandagarna och nyårshelgen ska de ju ändå slipa formen i backarna i spanska snöparadiset Baqueira-Beret!

Av Camilla Spjuth Palve
Foto: All Over Press


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Stackars Leonor och Sofia får vänta två veckor på tomten”

 1. Gittan skriver: 25 december, 2009

  Nytagna foton av småsessorna i Spanien… Här på väg till en Disney show…

  http://www.hola.com/realeza/casa_espanola/2009122412090/principes-asturias/infantas/espectaculo/1/


 2. Gittan skriver: 25 december, 2009

  Och så mamma Letizia “på jobbet” några dagar före jul.. Här bland annat med representanter för organisationer för de döva och funktionsnedsatta….
  Men vilken kort kjol…. 😉

  http://www.diezminutos.es/familia_real/felipe_letizia_principes_asturias/letizia_sus_audiencias_antes_de_navidad


 3. Helena skriver: 26 december, 2009

  Den som väntar på nåt gött väntar alltid för länge,

  Lyllosar de får vänta,, medans vi i Norden har kastat oss över paketen och är lite smådästa över julhelgen så kan de två sessorna ha nåt att se fram emot.

  De är så söta och kommer få massor av julisar dockor och leksaker och kanske kläder, jag längtar tills jag ser dem igen på bild.’

  Kram Helena


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar