Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stödet till Victoria – i det offentliga bråket

29 jul, 2020, 16:00 
Idag fyller Victoria 43!
Kungligheternas beslut är alltid föremål för kritik – även när det kommer till det privata. Många kritiserade bland annat Victorias val av hund, men nu får hon stöd i sitt beslut.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?

Något som har diskuterats flitigt under våren är kronprinsessan Victorias val att köpa en ny hund som är en blandning mellan cavalier king charles spaniel och pudel, en blandning som ibland förkortas till cavapoo. Valet att skaffa en medvetet framavlad blandras har kritiserats av bland annat Svenska kennelklubbens ordförande som i ett öppet brev hade följande att säga:

“Svenska Kennelklubben, SKK, förstår att landets uppfödare reagerar starkt när de kungliga nu har valt att utöka sina familjer med två blandrashundar. Många uppfattar det som ett hån med tanke på det arbete som våra uppfödare, ras- och specialklubbar, länsklubbar samt SKK centralt gör för att främja avel av friska och sunda rashundar. Ett arbete som även bedrivs i samarbete med landets veterinärkår”, skrev Hans i början på juni.

Försvaras av uppfödare

Nu går cavapoouppfödaren Sara Trast ut till Victorias försvar. Sara har fött upp dessa hundar i sju års tid, och totalt har de haft 37 valpar. I en intervju med Aftonbladet berättar hon varför hon inte håller med om kritiken.

Annons

– Jag tycker blandras eller rashund inte spelar så stor roll, Vad är man för djurmänniska om man dömer ut en annan ras? Man får väl köpa vilken hund man vill, säger hon till tidningen.

– Huvudsaken är att man har ett avelsarbete, att man avlar på sunda djur. Det är samma arbete som man gör med en rashund. Vi gör ju exakt samma kontroller som man gör på en pudel och cavalier, vi gör deras kontroller också.

Kronprinsessans val har även försvarats från andra håll, bland annat av andra blandrasägare.

– Det finns många som avlar blandraser på ett bra sätt. Visst, det finns fortfarande så kallad köksavel, där man struntar i vad man säljer, men det finns också seriösa aktörer. Det är samma sak med all uppfödning: de som föder upp ska ha kontroll, säger Vivian Lindblom Loftén, som grundat blandis.se, ett register som välkomnar både en– och flerrasiga hundar.

 

Foto: TT/Sara Friberg/Kungliga hovstaterna

Annons