Stor intervju! Så ska prinsparet tala med Alexander om mobbning

Stor intervju! Så ska prinsparet tala med Alexander om mobbning
Prinsparet berättade öppet om deras kamp för barn som utsätts för mobbning.
Annons

Det märks tydligt att prins Carl Philip och prinsessan Sofia är genuint engagerade i frågan om mobbning och näthat, ett ämne som paret belyste under dagen. Carl Philip och Sofia närvarade under organisationen Friends stora konferens mot mobbning.

Annons

Duon fick träffa och diskutera mobbning med några av världens ledande forskare i ämnet, och lämnade dagen än mer motiverade att fortsätta sin kamp.

– Mobbning drabbar väldigt många och vi vill vara en del av att belysa det här problemet, för det är inte bara de som blir drabbade rent konkret utan även alla vi som står omkring som kan göra skillnad. Vi vill vara goda förebilder, säger prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip understryker att hela 60 000 barn i Sverige är utsatta för mobbning och att det därför är en viktig fråga att ständigt hålla levande.

– Tillsammans kan vi göra något i varje fall, säger han.

Ni har själva blivit utsatta för näthat och berättat om det tidigare. Hur hjälper den erfarenheten er i detta arbete?

– Det hjälper mest genom empati och det emotionella. Att veta hur det känns att bli utsatt och hur det känns att världen är emot en, som det kan göra vid sådana tillfällen, även om det bara är ett fåtal människor som attackerar en. Och hur viktigt det är med stödet man har omkring sig. Har man ett starkt system omkring sig som trygghet hjälper det väldigt mycket. Och det har vi fått erfara, förklarar prinsessan.

Annons

Dagen startade med att prinsparet höll ett öppningstal där de nämnde att de flesta föräldrar känner en rädsla över att ens barn ska utsättas för mobbning eller utsätta andra för mobbning. Senare under dagen medgav Sofia och Carl Philip att även de känner av denna oro inför framtiden, även om prins Alexander ännu inte är speciellt gammal.

– Man vill ju skydda sitt barn mot allt ont i världen. Mobbning är så utbrett, det är så många som drabbas, så definitivt så finns dt en oro kring det. Men någonstans måste man också veta att världen inte alltid är rosenskimrande, utan alla kommer att ha sina problem och alla kommer stöta på problematik i och utanför skolan. Då är det oerhört viktigt att vi finns som starka föräldrar vid sidan om och uppfostrar våra barn till individer som känner att de har ett skyddsnät och att de alltid kan vara sig själva, berättar Sofia.

Kommer ni tala med era två barn om detta i framtiden?

– Absolut. Det är ett måste, svarar Sofia med bestämdhet i rösten.

Prins Carl Philip håller med sin fru.
– Jag tror att som förälder måste man försöka prata med sina barn på ett bra sätt. Vi försöker visa en bra moral och etik och det gäller även i den digitala världen. I ungdomarnas värld finns det ingen skillnad mellan online och offline. Allt är livet. Och då gäller det att diskutera och hantera den världen också, påpekar prinsen.

När dagen avslutades på Quality Hotel Friends var prinsparet taggade och redo att kämpa ytterligare för att minska det höga antalet barn och unga som mobbas i Sverige.

– Efter detta ska vi prata samman och se vad vi kan göra mer. Det som är så intressant med en dag som denna är att möta personer från olika organisationer och diskutera hur de hanterar dessa frågor och hur problemen ser ut i deras länder. Och att påminnas om hur fantastiskt smarta och kloka barn och ungdomarna är, säger prins Carl Philip innan han och prinsessan lämnar lokalen.

Foto IBL, Stella pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

36 kommentarer till “Stor intervju! Så ska prinsparet tala med Alexander om mobbning”

 1. eva skriver: 8 maj, 2017

  Det är även mycket viktigt att föräldrar till de som mobbar förstår att deras barn inte alltid är små änglar och frågar sig vad det beror på och vad de kan göra åt det!

  Det borde vara kriminellt att inte agera starkast mot de skyldiga!


 2. Li skriver: 8 maj, 2017

  bra och tyvärr väldigt nödvändiga ämnen att belysa!! jag tycker att vi borde vara fler som tog initiativ att prata om detta. t ex på jobb och föräldrasamtal på skolor. man kan kanske uppmana rektorer och lärare att ha en studiedag med barn och föräldrar. sedan ev undersöka vad lärarhögskolor tar upp med blivande lärare, pedagoger osv om dessa två horribla ämnen!bara ett förslag från mig..var snälla mot varandra är inget svårt att vara. när gav du en person känd av dig eller inte en komplimang???


 3. Stefan skriver: 8 maj, 2017

  Prinsparet påstår sig veta mycket om näthat då de själva anser sig varit utsatta och Silvia säger sig kunna migrationsfrågor då hon själv är invandrare.
  Snälla nån, ser de verkligen inte skillnaden mellan livet bakom slottsmurarna och livet i verklighetens Sverige?


  1. Marguerithe skriver: 8 maj, 2017

   Stefan,
   Du kan väl inte tro att det näthat som Sofia och Carl Philip har blivit utsatta för på denna tidning känns bättre för att de bor i en speciell bostad?


  2. LopNor skriver: 9 maj, 2017

   Stefan, håller med dig. tycker engelska Kate visar mer ödmjukhet när hon pratar om hur vilka svårigheter en nybliven mamma kan uppleva. Kate påpekar att hon själv är privilegierad, har all tänkbar service och “back up” men att hon ändå upplevde svårigheter. Där finns en medvetenhet om att det kungliga livets vedermödor inte ser ut som undersåtarnas. Våra svenska kungligheter verbaliserar sällan denna insikt. Det kan vara en anledning till demoskopundersökningens resultat.


  3. Grötchen skriver: 9 maj, 2017

   Utländska kungligheter/statschefer är ALLTID mycket bättre än de svenska!
   På ALLT! 😀

   Precis som utländsk välfärd i alla avseenden alltid är mycket bättre än den svenska.
   (Trots att alla undersökningar visar motsatsen…). 😀

   Tänker man efter så är nog allt bättre i andra länder… iaf om läser kommentarerna på Svensk Dam… 😀


 4. PernillaA skriver: 8 maj, 2017

  nej de gör de inte


 5. Veronica skriver: 8 maj, 2017

  Ojdå.

  Som vanligt otroligt många (8 st) artiklar när Sofia och Prins Carl Philip deltar i en invigning.


  1. Sus skriver: 8 maj, 2017

   Ja, om man vill arbeta för monarkin kanske inte denna överdrivna rapportering är så konstruktiv.


 6. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 8 maj, 2017

  Li! Du är tillbaka!


 7. Nina S skriver: 8 maj, 2017

  Något som vore mer lämpligt fokusera på: ett par ord och några bilder om Gösta Ekman som begrovs idag. En person som gjorde Sverige och svenskarna stolta.


 8. Gunilla skriver: 8 maj, 2017

  Stefan
  Håller med!


 9. b skriver: 8 maj, 2017

  Så stor var väl inte denna intervju, ett par meningar och det blåses upp som det vore en stor intervju. Att de ska hyllas för varje liten kommentar de har, nog har de väl talförmåga som vanligt folk, eller?


 10. Obs skriver: 9 maj, 2017

  Någon borde försöka förklara för det här paret att de borde ligga lågt när det gäller dessa känsliga frågor. De har själva barn, som ska växa upp i vårt kalla Sverige och ingen ska inbilla sig att mobbarna i skolan gör skillnad på vilken socialgrupp föräldrarna tillhör.


  1. Pensionär skriver: 9 maj, 2017

   Varför ska de ligga lågt. Dessa frågor är väl något som alla föräldrar borde ta upp med sina barn. Sedan spelar det väl ingen roll om de är kungliga eller inte. Det är viktiga frågor.


 11. CVM skriver: 9 maj, 2017

  Li
  Detta är några problem som leg läkare på vårdcentraler i Sverige
  ser dagligen har inte du sätt dessa problem??
  Trevlig Dag
  CVM


 12. snickarjohn skriver: 9 maj, 2017

  Nu vill jag uppmana den som kanske är intresserad att googla
  “Hur räknar hovet egentligen”
  Jag kan dessvärre inte länka.


 13. mini skriver: 9 maj, 2017

  Prinsparet gör & tänker rätt:att ha barn i dagens Sverige kräver stort föräldraansvar och det är inte fel att förbereda sig redan när barnen är små.

  Prinsparet har varit utsatta, ÄR utsatta för “näthat” och mobbing (särskilt här bland kommentarerna på Svensk Dam) så de gör helt rätt när de redan nu tänker till hur de ska förbereda sina barn inför framtiden.

  Mobbing har alltid funnits och kommer fortsätta drabba både vuxna & barn/ungdomar, att ha en framförhållning i detta är inte fel.


 14. mini skriver: 9 maj, 2017

  CVM

  Jag antar att du åter inbillar dig att jag byter nick och här kallar mig Li.
  Du måste nog försöka få bort din “fascination” av mig, glöm mig, kanske bör du gå till en av de där skickliga läkarna ni har i Monaco och få hjälp!

  Till Li: Jag ber om ursäkt till dig som kallar dig Li, jag är INTE du, jag är mini, mini som CVM har massa inbillningar om.

  Ha det bra Li och fortsätt skriva och åter: jag ber om ursäkt för att några här lider av inbillningssjuka och fantiserar och fabulerar.


 15. mini skriver: 9 maj, 2017

  Jag har svarat … CVM 9 maj 10:54

  Tyvärr hamnade min svarskommentar i papperskorgen (jag kan delvis förstå varför)

  Jag skriver denna kommentar enbart så ingen tror jag fegar en liten “debatt” med CVM 🙂


 16. mini skriver: 9 maj, 2017

  Tack Svensk Dam


 17. emma skriver: 9 maj, 2017

  mindre snack- mer handling behövs
  https://friends.se/vad-vi-gor/sa-gor-friends-skillnad/
  Mobbning går att stoppa. Det vet vi via vår verksamhet på skolor i c:a 20 år. Våra undersökningar talar sitt tydliga språk. via vårt Friendsprogram minskar mobbning med 24 % efter 1 år.
  För att stoppa mobbning måste förändring ske på många olika nivåer i samhället
  Vi utbildar hur man förebygger mobbning och diskriminering…ger dem verktyg att skapa trygghet utifrån bra metoder & aktuella forskningsrön


 18. Stefan skriver: 9 maj, 2017

  Grötchen!
  Du nämner i ditt inlägg den svenska välfärden!
  “Svensk sjukvård håller på att kollapsa” skriver idag t.o.m socialdemokratiska Aftonbladet.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/a/Wpd2d/patienterna-dor-i-vantan-pa-sangar
  – Nej detta är inte kungens fel, men däremot den rödgröna majoritetens fel som helt svikit sina medborgare!


  1. Grötchen skriver: 9 maj, 2017

   För oss som har ett minne som sträcker sig längre bak i tiden än de 3 år som vi haft sittande regering, är påståendet från Stefan helt galet givetvis.

   Den svenska välfärden nedmonterades för flera flera år sedan under en helt annan regering!
   Om Stefan letar lite så kan säkert Stefan hitta artiklar i samtliga media om den saken. 😀


 19. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 9 maj, 2017

  snickarjohn
  9 maj, 2017 kl. 09:17

  Tack, jag har läst artikeln! Skrämmande med allt kungligt hemlighetsmakeri.


 20. A1Fia skriver: 9 maj, 2017

  Stefan….
  Gillar…


 21. CVM skriver: 9 maj, 2017

  Gredeline
  Skönt att fler ser igen det hela spelet………
  Trevlig Eftermiddag
  CVM


 22. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 9 maj, 2017

  CVM

  Ja verkligen!
  De flesta kan genomskåda både ett & annat.

  Trevlig eftermiddag!


 23. emma skriver: 9 maj, 2017

  barn gör inte som vuxna säger utan beter sig efterhur de vuxna själva gör
  detta oändliga prat om M visavi ältande om vilken grupp vuxna som “borde” ta itu med barnen
  leder mest till än mer PRAT – emedan utsatta förblir ohjälpta, mobbarna kan härja ostörda då de vuxna som kunnat göra ngt har fullt upp m att blunda vad sker/skjuta över ansvaret på andra
  det behövs handlingskraftighet som hos Friends
  + vuxna som öppnar ögonen för vad som sker bland barn AGERA BRA FÖREBILDER


 24. Lena Theobaldt. Sign. Helena Margita skriver: 9 maj, 2017

  Det maste man i alla fall första; vare sig man är rik eller fattig sa gördet ont att bli pahoppad


 25. Anna Agebrink skriver: 9 maj, 2017

  Har CP och S blivit utsatta för näthat på den här tidningen så har jag missat det.


 26. CVM skriver: 10 maj, 2017

  Anna Agebrink
  Instämmer i din kommentar till 100% även om vissa tanter påstår något annat!
  Trevlig Dag
  CVM


 27. Anna Agebrink skriver: 10 maj, 2017

  Tack CVM. Jag vill också tillägga att vi inte får missbruka ord som t ex NÄTHAT och AVUNDSJUKA. Det tar udden av det allvarliga vad gäller betydelsen av dessa ord.


 28. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 10 maj, 2017

  Anna Agebrink
  9 maj, 2017 kl. 21:13

  Nej, du har inte missat någonting!
  Sådant är en total omöjlighet härinne.
  Inte ens sanning och fakta hör hemma här.
  Det är enbart skandaler om övriga kungligheter samt kändisar som serveras fritt.


 29. EllaBellaBingo skriver: 11 maj, 2017

  Konstigt, jag har aldrig sett något näthat mot Carl Philip. Vare sig på denna sida eller på någon annan webbsida. Om SvD också kommer med detta påstående att så har skett, varför kan inte SvD skriva om vad det är för näthat som har hänt mot Carl Philip? Jag kommer ihåg att S förra året talade i “Vi-anda” d v s även drog in CP i det här vilket jag tyckte var fel eftersom hon är den enda av dessa 2 som har fått utstå kritik. När blev kritik “näthat”?


 30. G u i d v v O Skaffa dig ett liv, Gredeline! skriver: 11 maj, 2017

  EllaBellaBingo

  Nej, jag har aldrig sett något sådant mot någon av dem.

  ” När blev kritik ”näthat”? ”

  Kortet “näthat” spelas alltid ut när man inte får medhåll, försöker mörka sanningen och inte kan pressa fram fler argument.

  Klockren projicering.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar