Svensk Damtidning avslöjar: därför besöker inte kungen brandområdena

Svensk Damtidning avslöjar: därför besöker inte kungen brandområdena
Under torsdagen var statsminister Stefan Löfven på plats vid Ljusdals kommun där en skogsbrand härjar. Men kung Carl Gustaf väntar med att besöka de drabbande brandområdena.
Annons

Det pågår flera skogsbränder runt om i landet, bland annat i Trängslet utanför Älvdalen där prinsessan Sofias föräldrar bor. Under gårdagen besökte statsminister Stefan Löfven Ljusdals kommun där en stor brand härjar. Löfven passade på att hylla alla som deltar vid släckningsarbetet.

Annons

– Det är inget annat än hjälteinsatser, sa han under en presskonferens.

Flera skogsbränder härjar i Sverige.
Flera skogsbränder härjar i Sverige.

Men kungen dröjer med att besöka de drabbade platserna. Svensk Damtidning har varit i kontakt med hovet som berättar varför.

– Kungen har gjort ett uttalande och just nu så ligger fokuset på att försöka släcka de här bränderna. Det innebär att den största hjälpen kungen kan göra just nu är att inte störa i släckningsarbetet med ett besök, säger hovets informationschef Margareta Thorgren och fortsätter:

– Vi får se om kungen planerar ett besök senare, men just nu när det är så mycket bränder så det är viktigt att räddningstjänsten får arbeta i fred.

I början av veckan gick kungen ut med ett uttalande där han hyllade personalen som bekämpar bränderna:

“Till alla de människor – räddningspersonal, försvarsmaktsanställda, hemvärnspersonal och frivilliga – som i detta ansträngda läge gör stora uppoffringar för att hjälpa andra, vill jag och min familj säga: tack. Ert engagemang och era insatser är ovärderliga.”

Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

40 kommentarer till “Svensk Damtidning avslöjar: därför besöker inte kungen brandområdena”

 1. Allegra skriver: 20 juli, 2018

  kungen gör helt rätt. Politikernas flåsiga uppdykande på brandområdena stör istället för att stötta.


 2. konsttanten skriver: 20 juli, 2018

  Ett rätt beslut! Han kommer säkert att besöka fler ställen när bränderna har upphört. Det är redan flera som stör brandmännen.
  Insamlingar till mat och dryck, borde vara helt nyttigare än läsk och chips!!


  1. Lola skriver: 20 juli, 2018

   konsttanten,
   Vad föreslår du – som utbildad nutrilist – istället som är lätt att servera, ger snabb energi och salt till de utmattade på deras nuvarande krävande arbetsplats?
   Doctors order:
   Se till att få extra salttillskott (till exempel chips och/eller salttabletter).
   https://www.netdoktor.se/cancer/hudcancer/sjukdomar/varmeslag-och-solsting/


  2. josefin skriver: 20 juli, 2018

   Hovet skulle kunna leverera mat, tex.


  3. Lola skriver: 23 juli, 2018

   josefin,
   Då hovet o staten är vi skattebetalare är det för min del bättre att inte apanaget används till att skicka mat Annars blir det äskande om mer medel pga ökade kostn i samband med branden. Vi vet nu att de trots semester har att ta del av detta hemska. Vi vet också att en prinsutbildning till officer inte föjer en vanlig officersutbildning vars mannar måste vara beredda att tjänstgöra både inom/utom lamdet som de ledare de är utb till. Undrar ändå om CP skulle vilja delta om han fick?


 3. Skånedamen skriver: 20 juli, 2018

  Exakt, kungen gick tidigt ut med tackhälsning.

  Vår statsminister däremot hade väl fullt upp som vanligt med sina veckobesök hos Angela Merkel kan man tänka sig….

  Vår kung regerar och reagerar. Och stör inte släckningsarbetet, klokt agerat som vanligt.
  Heja kungen!


  1. Monarkist skriver: 20 juli, 2018

   Att besöka och ha kontakt med Angela M på annat sätt i går i Stefan L:s arbete, inte i kungens. En statsminister, oavsett parti, och en kung har olika roller.


 4. Anna-Karin skriver: 20 juli, 2018

  Att visa sitt stöd skulle inte skada. Man kan säkert hjälpa till med något. Någon eller några i familjen borde i allafall hjälpa till.


  1. ananas skriver: 20 juli, 2018

   Jaha och hur är det med alla andra som är lediga i juli; borde även de resa dit och hjälpa och stötta? Rena turistinvasionen, skada eller nytta?


  2. konsttanten skriver: 20 juli, 2018

   Men!…snälla nån! Familjemedlemmarnaa skulle skapa större kaos med fotografer och journalister springande där!! HUR tänker du?


  3. Lola skriver: 20 juli, 2018

   konsttanten,
   men snälla nån, gör denna familj ingenting utan att pressen är informerad?
   Då blir det inte mycket gjort, då det företrädesvis är Svdam/kvällspressen som ger oss inblick i verksamheten.
   Jag är övertygad om att de gör massor under radarn, det vi får ta del av är nogsamt selekterat, tillrättalagt.
   Medialt intresse ska inte användas som skäl. I så fall måste vi få till stånd en pressetisk debatt om att deras arbetsmetoder hindrar en viss grupp att delta i insatser trots ev kompeten


 5. ellinor blomquist skriver: 20 juli, 2018

  Bravo! Kungen vet och föra sig!


 6. AstridA skriver: 20 juli, 2018

  Kungen gör helt rätt. Ofta måste hovet tänka till innan dom planerar ett kungligt besök.


 7. Gunilla Bengtsson skriver: 20 juli, 2018

  Kanske han kunde bidra till något ändå, sänd ett lass dricka, mat, frukt eller dylikt så att brandmännen får lite till livs. Det skulle vara tacknämligt. Varför kommer han inte på något sånt? Prat och deltagande i telegram har aldrig släckt en eld.


 8. CVMCVONMC skriver: 20 juli, 2018

  Klokt beslut av Kungen och hans rådgivare.
  CVM


 9. Gunilla Bengtsson skriver: 20 juli, 2018

  Nej vad ska kungen dit och göra. Skänk pengar i stället.


 10. vesna skriver: 20 juli, 2018

  Ingen är oberörd nu. Alla har några tankar om hur man kan bidra och hjälpa fast man vet att det inte är realistiskt att göra det ändå. Så det skulle bli bra att vi alla får mer upplysningar ock råd om konkreta insatser. Det låter att bränder är faktum i framtiden eftersom klimatet är ändrat.


 11. MONA skriver: 20 juli, 2018

  Varför skicka mat och annat från Stockholm det finns affärer i Norrland.


  1. CVM skriver: 20 juli, 2018

   Mona
   Helt rätt med tanke på miljön dessutom gick man ut och sa att mat & dryck finns
   för flera dagar tack vare privatpersoner
   men även Staten bidrar med mycket!
   Trevlig Sommar
   CVM


 12. vesna skriver: 20 juli, 2018

  Man gör sitt bästa. Inte bara under katastrofen utan varje dag. Man tänker på miljö, skräp, regler och normer och därmed orsakar inte några skador.
  Kungen är i samråd med sina medarbetare och gör smarta val.


 13. Gunilla Bengtsson skriver: 20 juli, 2018

  Ja du CVM du säger sant, du, PRIVATPERSONER har skänkt, vanligt folk som inte har överflöd, medan kungen skickar ett telegram. Ska inte kungen vara ett stöd när katastrofen är nära. Kunde han inte skicka dricka, mat och sådant som behövs för sina egna pengar???Och jag tror att de arma brandsläckarna vill inte se nån kung med adjutanter komma spatserande när bränderna är släckta och “deltaga”. Nä skicka förnödenheter och annan hjälp, kungen och visa ditt engagemang.


 14. ancibetgfeldt i skriver: 20 juli, 2018

  Kungen och Carl Philip kunder “stötta dom som i djup förtvivlan måste lämna sina hem!!

  Det finns ALLTID något att göra!


 15. Lola skriver: 20 juli, 2018

  Efter alla våra inlägg har nu hovet återkopplat. Tycker särskilt några uttalanden knyter an till det vi diskuterat men inte varit överens om.
  “Han känner mycket med de drabbade och uppmuntrar alla ideella krafter och all hjälp som kommer i såna här krissituationer, säger Thorgren.
  Thorgren uppger att mycket av kungafamiljens tid, semestern till trots, upptas av diskussioner kring torkan och bränderna.”
  https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/kungafamiljen-planerar-att-besoka-de-drabbade/


 16. Gunilla Bengtsson skriver: 20 juli, 2018

  Varför skicka mat från Stockholm till Norrland frågar Mona. Menar du att det bara brinner i Stockholm, hur korkad får man vara. Kungen kunde kontakta landshövdingarna i de olika länen oh fråga hur han bäst kan förmedla varor, som kan köpas häruppe. Och CVM som menar att privatpersoner har skickat tillräckligt med förnödenheter. Känner ni inte en liten skamkänsla när ni uttrycker er så, ni båda?


 17. Gunilla Bengtsson skriver: 20 juli, 2018

  Jodå kungen har ju skickat telegram och han tar för givet att man har tid att läsa dem. Hur vore det om man tänkte lite längre, snälla kungahuset, men när det händer något i Stockholm, attentat eller dylikt, då ställer man upp, men en rikskatastrof som nu håller på att ske, då skickar man ett telegram.


 18. caterine skriver: 21 juli, 2018

  Kungen skickar ett beklagande telegram till de som kämpar dag och natt mot skogsbränderna. Och kommer möjligen att besöka någon brandhärd tillsammans med nån landshövding och folk när bränderna är släckta. Det visar tydligt för mig och säkert många andra att vi kan vara utan både kungahuset och landshövdingarna utan saknad.


  1. Rasmus skriver: 27 juli, 2018

   Telegrammen får med all säkerhet Svante formulera & skicka efter Carl Gustafs ja, att någon eller några i familjen dyker upp eller ännu bättre hjälper till släktingsarbetet vore “I tiden”, ju mer åren går blir “Kungahuset” alltmer fjärr verkligheten!


 19. Tomas Sohlgren skriver: 21 juli, 2018

  Skicka upp Prins Carl Philip och sätt en brandslang eller björkruska i händerna på honom. Han gör ju ingenting vettigt och uppträder dessutom ofta i militäruniform. Dags att göra en reell insats för fosterlandet.Detta gäller även övrig militär!


  1. ingrid skriver: 24 juli, 2018

   Håller helt med om detta.


 20. Obs skriver: 22 juli, 2018

  Vad händer i det här lilla landet? Det står i lågor i norr och vem startar egentligen bränderna. I söder skjuter invandrade gäng ner varandra, helt öppet på gator och torg. Ren krigszon, men ingen tar tag i eländet. Löfvén diskuterar EU med Melker. Sätt in militärer som kan skydda vårt land. Inte bör kungen ge sig ut i detta elände frivilligt.


  1. Regina Lindholm skriver: 23 juli, 2018

   Det som händer i landet utspelas här på forumet, bara i mindre format.


 21. Katten (FIN) skriver: 23 juli, 2018

  Drottning Elisabeth av England vistade Windsor Castle under branden. Skillnaden var att hon inte behovde foljas av stort “hov”.
  Kommer alltid ihag bilderna av henne, staende dar med bara prins Andrew i regnet. Storde nog ingen som slackte branden.
  Men hon vet sin egen varde och behover inte foljas av ett stort “folje” som skulle ha stort brandmannen.
  I Sverige skulle val all brandslackning ha stoppats for att kunna bemota “De Viktiga Kungligheterna”. Sa battre att de stannar hemma.


  1. Anna skriver: 23 juli, 2018

   Windsor Castle brann 1992. Det är 26 år sedan.
   Medie- och säkerhetsläget ser lite annorlunda ut idag.


 22. caterine skriver: 23 juli, 2018

  Jo jag tror säkert att kungen och hans hov diskuterar bränderna och känner med alla friviliga vid sin kvällsgrogg, jag förvånas över att man kan skriva så töntigt. Tänk på alla stackars brandmän som ha slitit dag och natt och nu alla polska och andra utländska brandmän som har samlats, alla frivilliga som offrar sina semestrar. Och så kungligheterna som mitt i semestern samlas och samtalar om katastrofen.


 23. Karin Björkman skriver: 23 juli, 2018

  Bäst för de kungliga att hålla sig till sina pooler och kvällsgroggar och inte bege sig till någon brandplats. Det fixar nog vi vanliga frivilliga och brandmän och utländska brandmän bätte än att kungahusets medlemmar diskuterar situationen “fast de har semester”.


 24. Undring skriver: 23 juli, 2018

  Och så har poliskåren kallats in för att bevaka så att tjuvar inte tömmer husen! Herre jösse vilken röra, tur att Löfven har EU att luta sig mot.


 25. Christina skriver: 23 juli, 2018

  Statsöverhuvuden runt om i världen besöker krig och katastrofområden ofta helt oanonnserat.
  Kungen borde visa delaktighet i denna vår stora katastrof där många länder
  Visar solidaritet med att skicka hjälp med flyg och marksläckning.


 26. Ingrid skriver: 25 juli, 2018

  Kanske talskrivare har semester.


  1. Rasmus skriver: 27 juli, 2018

   Ja hovets ovärdeliga räddare i nöden & talskrivare Svante L har nog semester, synd nog för monarkin men honom väl unt! Man tycker Carl Gustaf efter mer än 70 år borde kunna ta eget beslut & besöka dom katastrofdrabbade områdena! Kännas som 1700 taletsdsdagar med Gustaf III, Marie Antoinette…


 27. Eva Nilsson skriver: 26 juli, 2018

  Kungen vill naturligtvis inte, med allt nödvändigt säkerhetsfolk, vara ivägen för brandpersonalen så länge bränderna pågår!
  Han har ju, via sitt meddelande, visat sitt deltagande med alla som drabbas av branden och sin stora tacksamhet till alla som på något sätt deltar i släckningsarbetet!
  Heder åt hela vår fina kungliga familj !


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar