Svensk Damtidning avslöjar – hemligheten bakom Madeleines namnval

Prinsessan Madeleine och Adroenne dop
I dag fick vi veta att prinsessan Madeleines och Chris lilla flicka ska heta Adrienne – ett namn som drottning Silvia alltid har tyckt väldigt mycket om.
Annons

Nu kan Svensk Damtidning avslöja hemligheten bakom namnet Adrienne. Det är nämligen ett namn som drottning Silvia har älskat i alla år – och som hon skulle ha velat ge till sin egen dotter prinsessan Madeleine. Den som berättar den här charmiga historien är en annan Adrienne, Adrienne Riddez. På sin Facebook-sida minns hon mötet med drottningen på en kräftskiva i Medevi Brunn i slutet på 1990-talet.

– Åh heter du Adrienne, det är ett sånt vackert namn, sa drottning Silvia när de träffades.

– Det skulle jag ha gett till Madeleine!

Annons

Och nu, en generation senare, har vi alltså en prinsessa med just det namnet. Vi gissar att drottning Silvia är nöjd!

Hovets informationschef Margareta Thorgren betonar dock att prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har valt namnet Adrienne av den enkla anledningen att de tycker om det själva.

– De valde Alice efter prinsessan Madeleines mormor och Josephine efter Chris farmor. Men namnet Adrienne står helt själv.

Samtidigt finns det faktiskt en liknande bakgrund till att Madeleine och Chris har givit sin son namnet Nicolas. Chris O’Neill har nämligen berättat att det var meningen att han själv skulle ha fått det namnet.

– Jag hette faktiskt Nicolas, i mindre än ett dygn. Men då sa min pappa: “Glöm det, han är en Christopher”. Och så blev det Christopher, berättade Chris för Johan T Lindwall 2015.

Foto: IBL och Chris O’Neill

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Svensk Damtidning avslöjar – hemligheten bakom Madeleines namnval”

 1. Jacquetta skriver: 12 mars, 2018

  Den närmaste släktanknytning jag hittat som Adrienne har till kungafamiljen är mamman till prinsessan Theresia som var gift med prins August. Ett av den delvis franskättade mammans andranamn var Adrienne. Madeleine härstammar inte från Theresia och August då de var barnlösa. August var den förste svenske prins som bar Nicolaus som andra namn. Han följdes sedan av prinsarna Eugen och Lennart (sedanmera greve Lennart Bernadotte).


 2. Lydia skriver: 12 mars, 2018

  Jaa, å så finns det ju i familjen Bernadotte också. Två systrar: JANA Adrienne och ADRIENNE Ebba Sophie De Geer af Finspång som är dötterdöttrar till Dagmar von Arbin den nu äldst levande i släkten (om hon nu lever). Modern heter just Madeleine. Dagmar är barnbarn till prins Oscar. Denna släktgrens namn verkar vara poulör för våra kungliga då ju också namnet Estelle finnes där första gången. Dessa Adrienner är med andra ord femmänningar till den nya Adriennes moder Madeleine.


 3. Lydia skriver: 12 mars, 2018

  En annan tanke; Drottning Beatrix har barnbarn med Madeleines barns namn, Leonore, Nicolas och Ariane.

  Men fiiiint är det! Hon har fina namn på sina telingar Madeleine och också ju kopplingar till svenska kungahus och släkten (även om inte de varit medvetna om det). Men varför inte i ordningen Alice Adrienne Josephine, tycker det faller lättare och snyggare och när jag ändå är på gång, Maria Lilian Leonore & Paul Gustaf Nicolas


 4. m skriver: 12 mars, 2018

  Ett vackers namn och vi vet ju alla hur nära Silvia står sin dotter…


 5. Louise skriver: 13 mars, 2018

  Navnet klinger lidt tungt og fremmedartet ‘udenlansk’ i mine skandinaviske øren, men er måske et godt valg til en prinsesse i et mere og mere multietnisk land?
  Adrienne kan jo selv vælge at kalde sig Josephine eller Alice, når hun bliver voksen, to navne med rødder i familien!


 6. Beata skriver: 13 mars, 2018

  Alice hade varit ett fint och lätt tilltalsnamn. Förstår heller inte ordningen på kungligheternas namn, det är liksom bara upprabblande av namn.

  Tycker att lillflickan är mest lik sin farmor.


 7. ellinor blomquist skriver: 13 mars, 2018

  Tilltalsnamnet står numera alltid först-pg datoriserat samhälle.

  Vackra namn föräldrarna valt.


  1. Lydia skriver: 13 mars, 2018

   Nejdå inte alls, man kan säkert få försändelser i fel namn men det kunde man förr med. Man brukar ha det kortaste namnet först och inte samma ljud efter varandra då det blir tungt.


 8. ann-britt nyholm skriver: 13 mars, 2018

  Dagmar von Arbin levde då det var 200-års dagen av Karl Johans trontillträde, i februari.
  Ann-Britt


  1. Lydia skriver: 13 mars, 2018

   Tack för info., Ann-Britt.

   Denna Dagmar hade fem döttrar med vackra namn de alla. Den äldsta den kända Marianne Flach. Den tredje gift med Olle Ljungberg tidigare gift med skådespelerskan Eva-Britt Strandberg och yngst är alltså den redan nämnda Madeleine De Geer mamma till dessa Adrienner…. Lite skvaller så här på kvällskvisten :-). Vad ett namn kan


 9. Daga skriver: 13 mars, 2018

  Hon är inte ensam om namnet i Sverige.Knappt trehundra kvinnor bär namnet Adrienne.Som vanligt måste jag känna på namnet för att vänja mig.I går låg det inte på tungan men i dag så,duger Namnet.Mvh Daga


 10. Jacquetta skriver: 13 mars, 2018

  Jag har försökt spåra Adrienne och Adriana i Silvias och Chris släktled och även Adrien/Adrian/Adriano men det är svårt då de europeiska arkiven är stängda för allmänheten. De kungliga leden är så omfattande så det är också svårt. Jag tycker mig minnas att det knorrades också då Madeleine fick sitt namn med tanke på namnformen Madeleine aldrig används i kungahuset till skillnad från namnformen Magdalena. Kungaparet gjorde då ett uttalande om att alla barn är unika och unika barn har unika namn.


  1. Lydia skriver: 13 mars, 2018

   Nog sant men i släkten fanns det bl.a prins Carls dotter.


  2. Jacquetta skriver: 14 mars, 2018

   Men hon är inte prinsessa.


 11. Nin skriver: 14 mars, 2018

  Det lyder lidt langt ude med SVD’s forklaring på årsagen til det fine navn til prinsessen…..


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar