Svensk Damtidning
mötte drottning Silvia
på Demensdagen

Svensk Damtidning <br>mötte drottning Silvia <br>på Demensdagen
Annons

Drottning-Silvia,Johanna-Lejon

Svensk Damtidnings Johanna Lejon mötte i dag drottning Silvia på Silviahemmets Stora Inspirationsdag, ett viktigt seminarium och ett led i drottningens arbete för att hjälpa alla som drabbats av demens – både sjuka och anhöriga.

Annons
Proffessor Laura Fratiglioni fick mottaga ett stipendiumav drottning Silvia på Silviahemmets Inspirationsdag.
Professor Laura Fratiglioni fick ta emot stipendiet av drottning Silvia.

Drottning Silvias egen mor drabbades av demens och 1997 gick Alice Sommerlath bort, 90 år gammal. Då hade hon kämpat mot sjukdomen i flera år.
Sedan dess har mycket hänt när det gäller forskning och utbildning, det bevisades inte minst på Silviahemmets Stora Inspirationsdag i dag.
Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor fanns på plats för att visa respekt för drottning Silvia och hennes viktiga arbete för demensforskningen.
– Intresset är väldigt stort och det är jag väldigt glad för, säger drottningen med ett varmt leende.
Svensk Damtidning möter henne på Hotell Hilton vid Slussen i centrala Stockholm. Utanför de stora fönstren lyser marssolen starkt. Silvia är klädd i en vacker syrenlila dubbelknäppt kavaj och svart pennkjol. Runt halsen har hon en tunn scarf. Hon har nyss delat ut Silviahemmets Forsknings- och utbildningsstipendium till professor Laura Fratiglioni. Drottningen är glad och avslappnad, leendet leker i mungiporna. Men ett allvar vilar också i botten. På Silviahemmets Stora Inspirationsdag diskuteras viktiga saker som drottningen är djupt engagerad i. Arbetet med demensfrågorna ligger drottningen varmt om hjärtat.

Drottning Silvia och Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor under Silviahemmets Inspirationsdag.
Drottning Silvia och Svensk Damtidnings chefredaktör Karin Lennmor under Silviahemmets Inspirationsdag.

Drottningen: Jag är så glad!

För bara 15 år sedan fanns det inte så mycket kunskap om just demens. Därför bestämde sig en liten grupp, med drottningen i spetsen, att bilda Silviahemmet.
– Jag såg vilken fantastisk hjälp min mamma fick, men jag såg också att det inte fanns så många utbildningsmöjligheter och det har vi försökt att skapa, berättar drottningen.

I dag utbildas undersköterskor och sjuksköterskor löpande på Silviahemmet. Dessutom hålls regelbundet viktiga inspirationsdagar för dem som arbetar med dessa frågor.
– Tidigare har vi ju haft de här seminarierna på Silviahemmet men det är så många som vill vara med så vi har tvingats söka större lokaler, berättar drottningen.
– I dag är vi 260 personer, säger hon stolt. Jag är glad att det händer så  mycket när det gäller forskningen och att frågan lyfts upp och tas på allvar.

Av Johanna Lejon
Foto: Charles Hammarsten

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

37 kommentarer till “Svensk Damtidning
mötte drottning Silvia
på Demensdagen”

 1. Helena M A skriver: 16 mars, 2010

  Jag tycker drottningen är värd mer uppmärksamhet av oss svenskar än vad hon fått, med tanke på det arbete hon åstadkommit med både Childhood och Silviahemmet. Det visar på ett starkt empatiskt engagemang, mod och intelligens hos henne att våga ta tag i dessa obekväma, svåra frågor och försöka göra en skillnad!


 2. Marguerithe skriver: 16 mars, 2010

  Blir glad när jag läser sign Helena M A. Svenskarna är verkligen skyldiga vår drottning mer positiv uppmärksamhet. Hennes civilkurage är osvikligt och i familjen Sommerlath har man ju alltid månat om varandra. Att hon utfört alla kungliga plikter i över 30 år utan att någon enda gång se uttråkad ut visar att hon vet vad etik handlar om.

  I detta forum gör man ofta jämförelser med danska drottning Margrethe och att hon skulle vara något slags föredöme. Skulle vi vilja ha en drottning som inte sköter sina tänder eller sitt hår m m??. Då skulle det bli ramaskri i vårt utseendefixerade land.


 3. Jenny skriver: 16 mars, 2010

  På plats för att visa respekt för drottning Silvia och hennes viktiga arbete?? Vilken smörig artikel…


 4. Hariettdeleted skriver: 16 mars, 2010

  Tycker att Margrethe är folkligare än Silvia, som ständigt är tillgjord och tillrättalagd. Hur kul är det med en drottning som inte accepterar sin ålder, utan ständigt opererar sig för att inte bära upp sina år med respekt. Margrethe har visserligen gula tänder, men hon är inte opererad. Heder åt detta. Danskarna avgudar sin Drottning och bryr sig inte om att hon åldras, hon har tillräckligt mycket självförtroende på egen hand, för att avstå sådan nonsens. Det är därför hon är så älskad, hon är helt enkelt ÄKTA.


 5. I MartinssonSvenskdamtidning skriver: 16 mars, 2010

  Sveriges Drottning är Mycket kompetent på många områden Inteligent vacker
  m.m Att sedan Danmarks drottning har gula tänder det beror på hennes RÖKNING Men ändå så är hon mycket omtyckt av sitt folk.


 6. Gittan skriver: 16 mars, 2010

  Marguerithe… Ja, många kommentarer som skrivs handlar om utseende och skönhet och ofta i jämförelser med andra… Men man måste ju ända vara såpass klartsynt att man vågar påvisa skillnader..
  Drottning Silvia är en vacker kvinna med många fördelaktiga naturliga förutsättningar för att få kommentarer om sin inre, men kanske främst yttre skönhet…Det har ju inte Margrethe i samma utsträckning…Har man tunt hår, benfärgade tänder och dålig hy, så är det inte samma utgångsläge för att nå ett “perfekt” resultat…MEN det man ( och även jag) menar är ju Margrethes stolta hållning, strama elegans och majestätiska uppenbarelse… Och hennes plikttrogenhet är det då inget fel på… I dessa avseenden, är de få som slår henne…


 7. Bella Donna skriver: 16 mars, 2010

  För er som inte vet: Dronning Margrethe lider av svåra allergier och KAN inte färga håret av den anledningen! Och rökningen sätter nog sina spår även om hon sköter tänderna!


 8. Christina. Helsinki skriver: 16 mars, 2010

  Silvias engagemang i demensfrågor i all ära, men faller det sig inte naturligt att en drottning, pga sin ställning, bör delta i sådant?

  Vad beträffar drottning Margrethes gula tänder, så finns det säkert bot för dem men kanske hon som utövande kostnär ger sig blanka katten i sådant.

  Hon är älskad och respekterad av sitt folk, för sin klokhet och för att hon är en Drottning ut i fingerspetsarna.

  Jag föredrar hennes gula tänder, framför Silvias konstgjorda äppelkinder som är rundare än den unga Johannas.


 9. Bjurfors skriver: 17 mars, 2010

  Javisst, dronning Margrethe är en riktig Drottning och dessutom en äkta, naturlig kvinna utan choser och operationer!


 10. Inge L. skriver: 17 mars, 2010

  # 7 Bella Donna,
  Jeg har aldrig, aldrig hørt det rygte før, for andet kan det ikke være, at Dronning Margrethe lider af en svær allergi, som medfører at hun ikke farver håret. For indtil hun var ca. 60 år fik hun farvet sit hår!!
  Faktisk kan man se “overgangen” på flere fotos fra den tid.
  Og det klæder hende fantastisk at være gråhåret.
  Den eneste jeg ved, som lider af allergi i kongefamilien, er prins Joachim, han har polenallergi /høfeber- lidt upraktisk for en landmand.


 11. Marguerithe skriver: 17 mars, 2010

  #5 I Martinsson.
  Tycker inte att man ska försvara RÖKNING vilket väl minst sagt är föråldrande och hälsovådligt. Drottning Margrethe är väl ett lysande exempel på vad detta har medfört för henne, tyvärr.
  Hennes kvaliteter som regent har jag inte på något sätt ifrågasatt.


 12. allegrahttp skriver: 17 mars, 2010

  Efter det förfärliga som varit´blev jag så glad av bilderna på
  drottningen intill chefredaktören Karin Lennmor och Johanna Lejon.
  Hon är strong drottningen.
  Och alla vi läsare vill se vår kära tidning bli ännu bättre. Tummen upp!!


 13. Louise N skriver: 17 mars, 2010

  Håller med Maria MA, vi har en jätteduktig drottning! Inte pga av hennes utseende utan för hennes värme o engagemang gentemot barn, äldre o utsatta i samhället 🙂 Tycker att hon “utnyttjat” sin roll som drottning precis så som hon borde genom både Childhood o Silviahemmet. Heja Silvia!


 14. Daisy skriver: 17 mars, 2010

  Hahaa, SD borde ha sänt Åsa dit :D!


 15. Solveig skriver: 17 mars, 2010

  Drottning Silvia är verkligen värd mer uppmärksamhet av svenska folket.
  Hon gör ett fint arbete och försöker också intressera Madeleine för samma arbete bland barn och åldringar.
  Lyft eller inte lyft spelar ingen roll. Är man alltid i rampljuset är det klart att man vill vara till sin fördel. Det har inte något att göra med vad man åstadkommer i sitt jobb.

  En sak man bör komma ihåg, Margrethe ÄR REGENT! Det är inte Silvia, det spelar en viss roll.

  Så utseendefixerad och modefixerad som världen är i dag, är det ett under att det finns människor som bryr sig om annat också.


 16. Inger Rozén-ChintohChintohsblogg.se skriver: 17 mars, 2010

  Drottning SILVIA är snygg för sin ålder.Men ändå!Måste inte denna bild vara retucherad ? Inga rynkor i ansiktet.Vid hennes ålder.Tycker att är man äldre så ser det bara löjligt ut att försöka se yngre ut än man är .Silvia har skött sin titel bra tycker jag .Maken kan vara glad.


 17. Helena A skriver: 17 mars, 2010

  Jag håller med Helena M A. all heder och respekt för vår drottning och det arbete hon gör.


 18. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 17 mars, 2010

  Inger R-C.
  Alla blir granskade då och då. Och vissa alltid.
  Tex mina kommentarer granskas alltid på kungliga sidan. Och även ibland på bloggarna. Det har hållt på i flera månader.
  Du kan ju vara glad om du har sluppit tills nu.


 19. Kristine, Oslo skriver: 17 mars, 2010

  For noen fantastiske eplekinder. Riktig glinsende og skinnende! 🙂


 20. Anna skriver: 17 mars, 2010

  Jag håller med Helena och Marguerithe. Sedan undrar jag VARFÖR vi måste jämföra vår drottning med drottning Margrethe (eller någon annan för den delen)??? Vi har en drottning som är vacker, stilfull, för sig fantastiskt väl vart hon än kommer, som har en naturlig förmåga att ta människor och få dem att känna sig väl till mods. Dessutom lyfter hon fram svåra och ibland rent av obehagliga frågor och sätter fokus på dem. Hennes namn och titel gör det lättare att få till stånd en debatt och även åstadkomma förändringar. Låt oss vara stolta över drottning Siliva, och sluta med dessa ständiga jämförelser! Jag gillar drottning Margrethe, som är både charmig, intelligent och slagfärdig, men jag förstår inte varför vi måste jämföra henne med vår egen drottning som har en helt annan personlighet – och andra förutsättningar, i och med att det finns skillnader mellan danskarnas och svenskarnas kynnen – utan låt oss i stället glädjas åt att BÅDE Sverige och Danmark har engagerade, kunniga drottningar med stor utstrålning! Jag tycker att Silvia och Margrethe kompletterar varandra, inte konkurrerar med varandra.


 21. helena.A skriver: 17 mars, 2010

  Bra Anna! helt rätt.


 22. Tine K. skriver: 17 mars, 2010

  Både dronning Silvia og kronprinsesse Victoria nyder stor respekt og beundring i Danmark og har altid gjort det.
  Og jeg tør godt skrive, at vi faktisk elsker Victoria i Danmark. Vi har jo “kendt ” hende meget længere end vores egne: kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

  Jeg tror ikke, der er en eneste negativ dansk kommentar om jeres kronprinsesse her på SDs den kungliga webben. Det vil overraske mig !


 23. Olivia skriver: 17 mars, 2010

  Den ena är FÖDD kunglig.
  Den andra gift in sig i ett kungahus.

  Bakgrunden är Natt och Dag.
  Ränderna går aldrig ur.


 24. emma skriver: 17 mars, 2010

  Det finnes ingen så drottninglik i ordets rätta bemärkelse som Drottning Margrethe! Dessutom så intelligent och välutbildad!!!
  Drottning Silvia gör så gott hon kan utan utbidning . Synd att förstöra sitt utseende med lyft runt ögon hals mm Titta bara på denna bild! Ser ut som om hon kommit direkt från peeling!!
  Hoppas att Victoria ej begår samma dumhet. Hon är en förtjusande ung kronprinsessa, som dock val en man av folket . Undrar hur han skall klara sig utan språkkunskaper i framtiden! Undrar hur mycket det blivande brudparet själva betalar av sitt blivande hems inredning ??


 25. Kerstin skriver: 17 mars, 2010

  Säväl Helena som Marguerithe uttrycker sunda åsikter. Också jag är verkligt glad över att vår – då 1976 – unge kung fann en kvinna, som så väl bygger sin familjs och även Sveriges representativitet. Drottning Silvia är någon vi svenskar bör vara lyckliga över.


 26. smulan skriver: 17 mars, 2010

  Med all respekt för Silvias engagemang av dementa och utsatta barn, men detta ger ingen respekt när man ser hennes alltmer stela , fula och opererade ansikte. Jag såg ett brasilianskt program igår kväll där man skunde se hur accepterat det var i Brasilien med plastikoperationer. Silvia är en av dem. Silvia är ingen bra representant för svenska kvinnor. Shame on her!


 27. Bella Donna skriver: 17 mars, 2010

  #10 Inge L: Att Margrethe skulle ha allergier är bara rykten jag har hört, ingenting som jag vet är sant!

  Men söt är hon, den rara Dronningen trots sitt gråa hår, en riktigt majestätiskt dam!


 28. Olivia skriver: 17 mars, 2010

  Drottningen uttalar sig i dagens Expressen.
  Hon är tydligen mycket upprörd.

  Jag trodde att de kungliga ALDRIG uttalar sig om rykten och dementerar dessa.
  Detta var tydligen mycket känsligt för vår drottning.
  Varför????


 29. Helena M skriver: 17 mars, 2010

  Helena M A helt rätt och varför jämföra två olika personer? Drottningen är vacker men har halkat in på skönhetsoperationer kanske ofrivilligt? vem vet när hon skall sova hon kanske gråter av ångest för vad hon gjort. Men jag tycker hon är en bra drottning ändå.

  Mvh Helena M


 30. Margarethasolsken skriver: 17 mars, 2010

  Sveriges drottning Silvia står för så mycket värme och medmänsklighet i allt som hon uträttar.Hon ser till de utsatta ,barn,sjuka
  och arbetar hängivet för demensvårdens ,utbildning och dess vidare-utveckling.En härlig kungafamilj, som är tillgänglig för intervjuer,fotografering osv.
  En drottning i tiden alltid glad och positiv vid kungens sida,ett mycket stiligt par. De många stadsbesöken som kommer hit till landet och representationer de gör tillsammans i andra länder är Sveriges största PR. Drottning Silvia är vacker,välutbildad , rar ,alltid smakfull och så trevlig.


 31. kikki skriver: 18 mars, 2010

  Klumpigt av Svensk damtidninga att antyda att drottningen har en begynnande demenssjukdom. Det kunde slutat värre än vad det nu gjorde och det berodde nog mycket på drottningens goda vilja.


 32. Marie MimosaKarlina. skriver: 18 mars, 2010

  Silvias kinder har en vacker ryndning och överläppen har fått lite mera volym och näsan är lite kortare. Det får vara så, tillsvidare.Mycket vacker Drottning.. he


 33. Molly Persson skriver: 18 mars, 2010

  Åldrandet kan göra en kvinna vacker på ett naturligt sätt.
  Vår kära drottning som säkert är bra på alla sätt och vis, – men varför detta onaturliga ansikte…….?


 34. nea skriver: 18 mars, 2010

  Drottningens skönhetsoperationer är inte bra, borde förstå att hon ger fel signaler!!!!! Har hon så dåligt självförtroende att hon måste ta till dessa?? INTE en bra förebild… All heder åt den naturliga Margarethe

  Alla håller på med representation inom traditionella områden – varför börjar ingen uppmärksamma “vår tids” problem, dvs. mobbning i skolor, unga kvinnors sviktande självförtroende och utseendepress, utslagning etc. etc.????


 35. Bridget skriver: 18 mars, 2010

  Drottning Silvia kan idag tävla med Heather Locklear, Priscilla Presley m.m bland världens mest söndermanipulerade ansikten i världen. På hemsidan famous plastic kan du kolla vilka fler skräckexempel som finns.

  http://famousplastic.com/category/heather-locklear/


 36. Lotta skriver: 19 mars, 2010

  Jag håller med. Drottning Margrethe av Danmark är magnifik.


 37. Ebba skriver: 19 mars, 2010

  #34 Nea
  Håller helt med Dig!

  Patetiskt med alla dessa operationer.
  Som regel blir ju ansiktet bara fulare.

  Är det som med anorexi att man får en helt förvrängd bild av sig själv?

  Men de kvinnor som gjort karriär på sin skönhet i ungdomen
  blir tragiska som äldre och gamla, om inte den inre skönheten finns.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar