Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall: “Victoria skulle bli populär som drottning”

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall:
Johan T Lindwall berättar i SVT:s Morgonstudion om ny SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Svensk Damtidning.
Annons

Under onsdagsmorgonen gästade Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall i SVT:s Morgonstudion där han uppmärksammade SIFO:s nya undersökningar som gjorts på uppdrag av Svensk Damtidning.

En av undersökningarna visade att var femte svensk vill se kronprinsessan Victoria som regent inom ett år.

Annons

– Nu ska man inte se det här som en missförtroendeförklaring mot kungen, tvärtom, det här visar bara hur otroligt populär kronprinsessan Victoria är, att svenska folket verkligen vill se henne som drottning av Sverige, berättar Johan T Lindwall.

Annons

I nyaste numret av Svensk Damtidning kan du läsa mer om när Victoria kommer att ta över tronen.

Foto: SVT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

56 kommentarer till “Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall: “Victoria skulle bli populär som drottning””

 1. Marguerithe skriver: 7 mars, 2018

  Sverige är lite för mycket ungdomsfixerat i alla sammanhang. När Kungen blir 75 år kanske han vill abdikera. Jag tycker inte Victoria är mogen att ta över ännu.


  1. CVM skriver: 7 mars, 2018

   Kära Margurithe
   Instämmer till 100% i vad du skriver!
   Vill man att Monarkin ska fortsätt ska nog Kungen stanna kvar på tronen
   ett tag till.
   CVM since 2013


  2. Emma skriver: 8 mars, 2018

   CVM

   huruvida Monarkin som statsskick KAN överleva på sikt hänger väl knappast allena på CGs “nextinline” dvs efterträdare utifrån Victorias aktuella “förutsättningar” idag & längre fram (vilja kompetens personlighet osv)

   Det som primärt avgör är folkets fortsatta STÖD för att bevara/behålla statskicket ifråga..
   Annars hjälper det föga att man dvs KP_V bara råkar va populär & mogen…
   Folket dvs KhusArbetsgivarna i alla monarkier ifrågasätter alltmer Value4Money-frågan Vad de gör o nyttan därav/ökande o höga kostnader finansierade av skatter som sponsrar lyxliv och allehanda löneförmåner livet ut …sånt & ökade krav på demokrati + Insyn ökar risken för att arvsmonarkin kan bytas ut mot Republik, Valmonarki Och bli Regent kanske ej roar Khusbarn idag/sen ju mer svensonfierade de blir i sitt privatliv o yrkesdrömmar


  3. mini skriver: 8 mars, 2018

   Marguerithe

   Jag håller med dig, delvis.
   Mogen borde hon dock vara vid snart 41 år. Om Victoria ska bli en drottning som passar nutiden bör hon (enligt mitt tyck) släppa på många gamla traditioner som hon verkar hålla fast vid och bli mer folklig och passa in i Sverige av idag.

   Hon är idag så enormt formell och “trogen” sitt kommande värv som (ev) drottning och det passar inte i Sverige av idag.

   Kungen är som jag ser det mer “folklig” och naturlig än vad Victoria är och kommer vara.


 2. T skriver: 7 mars, 2018

  Svenska folket må få bestämma om de fortfarande vill ha arvsmonarki efter Carl Gustav.
  Fel födas direkt in i landets högsta ämbete.


 3. Gilla skriver: 7 mars, 2018

  Vårt kungahus bygger på gamla traditioner. Den senaste tiden är det alltför många traditioner som har tagits bort.Varför ska inte kungen sitta kvar så länge han lever, som
  hans förfäder har gjort.


 4. Obs skriver: 7 mars, 2018

  Kungen ÄR bäst! Men – tja det gäller att inte vänta för länge! Victoria ÄR inte längre lika populär. Hon måste visa att hon orkar med uppdraget. Som det ser ut nu prioriterar hon sin familj och ideliga semestrar. Uppdragen är få och oftast hemma i Sthlm några timmar när barnen är i förskolan. Känns som “hitta på” uppdrag. Det borde inte få gå till så här när hon är tronföljare och det håller definitivt inte om hon blir statschef.


 5. EllaBellaBingo skriver: 7 mars, 2018

  Viktoria blir 41 år i år. Om man inte anser att en kvinna i medelåldern är mogen för att ta över efter sin far i den åldern, när är man mogen då?


 6. Elisabeth Aronsson skriver: 7 mars, 2018

  Jag tycker det är bra om hon prioriterar barnen lite extra, de här förskoleåren kommer aldrig tillbaka inte ens om man är kunglig. Det blir lättare när barnen är stora, jag tycker absolut att kungen ska sitta kvar han verkar pigg och vital och varför skulle han avgå bara för att han är över 70 år?


 7. A1Fia skriver: 7 mars, 2018

  Jobbar du inte med Gillaknappen…..


 8. Humaniora skriver: 7 mars, 2018

  OBS,en insiktsfull kommentarer! Tror inte de yngre inom familjen är beredda att “jobba” för mycket.Den laisser faire policy som verkar tillämpas,är vare sig hållbar el gynnsam betr monarkins framtid.CG måste kräva större disciplin betr familjens offentliga åtaganden och regeringsmakten måste se över rimligheten vad gäller familjens förmåner i relation till vad de faktiskt uträttar och/el om det öht gynnar samhället i övrigt.Detta handlar inte om personlig kritik av kungafamiljen,utan på vilka grunder Sverige är i behov av och förväntas försörja denna en redan förmögen familj.Jag vill säga att såsom monarkin är utformad och fungerar idag,vore det på sin plats med en grundlig revision av verksamheten.


 9. Sus skriver: 7 mars, 2018

  Nej då, det har inte med åldern att göra.
  CG har aldrig varit bra som regent.


 10. Hellu skriver: 7 mars, 2018

  Hon är inte mogen så länge man kallar henne kungabarn.


 11. caterine skriver: 7 mars, 2018

  Jag är säker på att kungen begriper att kungadömet inte kan fortgå länge till, han har insett att kronprinsessan inte är och blir mogen och ansvarsfull att bli regent efter honom. Och om det finns något vett bland politikerna så låter dom kungen vara i fred tills han kliver av tronen och därefter blir Sverige republik. Det vore humanare mot de s k kungabarnen som inte har visat kurage och mognad att bli regenter eller vad vi nu benämner dem. Vi klarar oss bra utan dessa sagofigurer.


  1. Leo skriver: 8 mars, 2018

   Så tänker säkerligen många!


 12. m skriver: 7 mars, 2018

  Om hon blir bra eller inte visar sig den dagen hon blir drottning, skillnad på spekulationer och bevisad fakta.


 13. Anna skriver: 7 mars, 2018

  Snillen spekulerar 😉


  1. Bror skriver: 7 mars, 2018

   Ja,
   ibland kan det vara svårt att vara både generös och demokrat.
   Jo, jag vet att det är en tautologi, men här tillåter jag mig att synda på nåden.


 14. Alice skriver: 7 mars, 2018

  avskaffa monarkin redan nu, de “kungliga” lever i sus och dus på skattepengar, vi behöver ingen president som ersättning, talmannen kan sköta utrikesnämnden och riksdagens öppnande, bandklippninar, leenden och vinkningar kan vi alla turas om med


 15. Ewa skriver: 7 mars, 2018

  Alice

  Bra kommentar, helt enig med dig.


 16. Magdalena skriver: 7 mars, 2018

  Om Victoria ikke er moden nok for en dronninggjerning, så er det fordi hun ikke har fått utvikle sin egen personlighet og fremtreden på. Når hun blir intervjuet og uttaler seg er det som å høre en kopi av kongen.


 17. HM skriver: 7 mars, 2018

  I min optik har ingen af næste generation i Skandinavien samme ansvars – og pligtfølelse overfor hverken det kongedømme, de arver eller de opgaver det medfører, som den nuværende.
  Victoria bliver helt sikkert en populær dronning, hun er jo født svensk, men det blev dronning Silvia og kong Carl Gustaf, der sikrede, at Sverige forblev et monarki for hende at arve! Dronning Silvia er en fantastisk dronning og jeg tror ikke, at Victoria vil opnå at blive ligeså beundret overalt, også uden for Norden, som DS altid har været!


  1. Marguerithe skriver: 7 mars, 2018

   HM,
   Bra skrivet. Jag tror inte heller att Victoria har samma förmåga som Drottning Silvia att klara av alla uppdrag. Hon går helt upp i sina barns utveckling och verkar inte ha ork fullt ut till allt annat som man måste göra som drottning. Detta är nog typiskt för den yngre generationen. De äldre har haft ansvarskänslan hela livet och vårt Kungapar var väl rustade för sitt uppdrag när de gifte sig. Drottning Silvia tycker nog att hon har semester nu när hon jämför hur det var då.


 18. AnnaS skriver: 7 mars, 2018

  Vår nuvarande kung var bara 27 år när han besteg tronen så Victorias ålder är knappast ett hinder…men hon vill nog kunna ägna sig mycket åt sina barn under deras uppväxtår, och jag tror också att kungen och drottningen vill unna henne den friheten. Kungen verkar dessutom alert för sin ålder, så jag tvivlar på att vi får se något tronskifte inom den närmaste framtiden. Det är dessutom inte tradition i de nordiska länderna, till skillnad från många andra monarkier.


 19. GIGI skriver: 7 mars, 2018

  Enig med “Humaniora” Kungen är vital & bör stanna sin tid ut s.a.s.


 20. Bror skriver: 7 mars, 2018

  Varför gå som katten kring het gröt?
  Vi vet alla vem kungen helst ser som sin efterträdare: Carl Philip!
  Han har också (i eget tycke) flera goda argument för detta. Carl Philip var från början kronprins men blev genom ett riksdagsbeslut reducerad till prins. Upp lyftes storasyster Victoria. Carl Philip på tronen skulle därför vara liktydigt med att ställa allt till rätta igen.
  Med Carl Philip fortsätter även traditionen med en kung på den svenska tronen. Därtill finns (minst) en (1) i reserv!


 21. Magdalena skriver: 7 mars, 2018

  Korttidsminne er utbredt. Det er vel slik at kongebarna så vel husker at deres foreldre jevnt og trutt var borte hjemmefra i deres oppvekst, og at særlig Madeleine gråt sine modige tårer når foreldrene forlot slottet på kveldene? Slik vil ikke dagens kongebarn at deres barn skal huske sin barndom.


 22. konsttanten skriver: 7 mars, 2018

  Vad är det för kung/drottning eller drottning/prins vi vill ha?
  Är det de som låter barnsköterskorna ha den största kontakten i vakentid med de uppväxande barnen, för att kunna ägna sig åt plikten för Sverige ?


 23. ancibergfeldto skriver: 8 mars, 2018

  Den som lever får se, men jag tycker att
  Victoria trivs bäst som det är.Barnen
  framför allt och även lång tid framåt.

  Det ska bli spännande att se hur det
  blir i framtiden!


 24. Monlec skriver: 8 mars, 2018

  Humaniora, instämmer.


 25. Julia Dahlgren skriver: 8 mars, 2018

  Bror Nu är ju Carl Philip inte något regentämne, så vi är nog tacksamma att Victoria blir den som ska sitta på tronen i en framtid. Om inget oförutsett inträffar lär det dröja minst 15 år till. Hennes barn är då vuxna och behöver inte mamma lika mycket.


  1. Hellu skriver: 8 mars, 2018

   Om 15 år är Daniel 70 år och Victoria 66, kanske är barnbarnen viktigast då.


  2. Julia Dahlgren skriver: 8 mars, 2018

   Hellu Du räknar fel.


 26. Humaniora skriver: 8 mars, 2018

  Carl Philip är som sagt inte något regentämne,han verkar sympatisk,men det räcker självklart inte betr utövandet av ett regentskap.Uppfattar C P lite som en sk glidare som tror det räcker att le, tituleras prins och vara en Bernadotte..


 27. snickarjohn skriver: 8 mars, 2018

  Vem i släkten Bernadotte passar bäst som statschef?
  Ja, den diskussionen är ett kvitto på hur tokigt vårt statsskick är.


 28. Gilla skriver: 8 mars, 2018

  Som kronprinsesspar finns det massor som man kan egna sig åt. Fördjupad kunskap inom
  mängder av områden.Som sedan kanske någon av barnen vill fortsätta med. Se bara på vår ambitiösa Drottning som arbetar hårt med det hon brinner för.


 29. Ingrid skriver: 8 mars, 2018

  Det finns ju ingenting som säger att Victoria skulle ändra sig för att hon blir drottning.
  Personligheten är redan utvecklad.
  Vi får önskavår kung god hälsa i mint 10 år till!


 30. Emma skriver: 8 mars, 2018

  Ja…”Gräset är alltid grönare på andra sidan” – som ordpråket lyder…
  Skillnaden blir nog inte så stor ändå
  Konservativa CG har lärt upp sin efterträdare i hur man ska göra och va

  Bara i monarkier som NL där WillemA från början tänkt ut en egen modern ledarstil och ville ha en närmare kontakt med sitt folk samt uttryckligen sagt till att han inte behövde tituleras


 31. PernillaA skriver: 8 mars, 2018

  Magdalena jag instämmer med att Victoria nog inte fått utveckla sin personligeht.
  Samtidigt är väl precis det som kungen vill, inte modernisera eller ändra på traditioner.
  Samtidigt är också frågan hur mycket hon kan utveckla sig själv.
  Om en kronprinsessa säger år 2017 att hon vill bli tilltalad med ers kungliga höghet är jag personligen mållös.
  Ser Victoria alla fattiga pensionärer , uteliggare osv. tror hon att de inte ha andra problem än att buga och bocka för henne.


  1. Ingrid skriver: 8 mars, 2018

   Genialt skrivit!


  2. Kajsa och Kerstin Nilsson skriver: 13 mars, 2018

   Helt rätt Pernilla. Att förvänta sig att tituleras kunglig höghet etc i dag när du-reformen är genomförd inom alla andra områden sedan decennier tillbaka är, minst sagt, häpnadsväckande. Låt kungen sitta kvar så länge han orkar men sedan ska vi införa republik. Detta bör förberedas redan nu.


 32. PernillaA skriver: 8 mars, 2018

  Om man aldrig förändrade något skulle kvinnor inte haft rösträtt tex.
  Om man vill ha en monarki då får man gå med tiden, modernisera och ta vara på traditioner på ett positivt sätt.
  För Sverige i tiden är inte den rätta slogan


 33. Humaniora skriver: 8 mars, 2018

  Verkar som om hela kungafamiljen ligger lågt/på sparlåga just nu och det beror med stor sannolikhet inte på Madeleines kommande förlossning..


 34. Bror skriver: 8 mars, 2018

  Det finns ett genomgående haltande resonemang hos flera bland monarkins (och Victorias) tillskyndare.
  Som sagts tidigare, är det inte möjligt att anföra demokrati- och/eller moderniseringsskäl för något som i sig formades av och för en tid om vilken vi har ytterst begränsad kunskap. Inte ens skriftliga källor finns.
  Det enda som då tycks återstå blir ett trotsigt: “Men jag tycker i alla fall…”
  Läs Stig Strömholm och bättra på argumenteringen!


 35. Helene skriver: 8 mars, 2018

  Varumärket Sverige. Vi är ett land med många besvikna medborgare,Det gör det extra viktigt att med ett varumärke som symboliserar:rättigheter, skyldigheter som folket/staten har till varandra. Monarkin ökar istället förvirringen genom den inbyggda symboliken att folk skall underordna sig överhögheten. De flesta varumärken sätter kunden/folket i fokus. Successionsordningen ger en signal om nepotism. Statschef kan ej åtalas: intryck:OK. smita från ansvar. Vill Sverige –OBS. Fortsättning,,


 36. Helene skriver: 8 mars, 2018

  OBS. fortsättning.–Vill Sverige stå för demokratiska värderingar: jämställdhet, frihet, rättvisa osv. skall varumärket innehålla dessa värderingar. Därför skall en statschef vara vald av folket!


  1. Emma skriver: 8 mars, 2018

   Klarsynt formulerat som alltid!!
   Tack Helene

   Kanske dags då att arbetsgivaren Sve klargör vårt folks/vårt lands behov i tydliga ordalag för regent och dennes stab av medarbetare vilket syfte de har och vilka specifika målsättningar deras verksamhet förväntas uppnå betr resultat …Istllet för spm nu totalt övetlåta det till regentens slumpartade “egna” vilja omdöme samt “tycke och smak”


 37. Humaniora skriver: 8 mars, 2018

  Bra skrivet,Helene!!


  1. Helene skriver: 8 mars, 2018

   Humaniora, har läst dina inlägg, din “syn” sammanfaller väl med mina, så för mej är det bara att säga Tack.


 38. Daga skriver: 8 mars, 2018

  Pernilla A Det är så bra det du skriver.11.37 och 11.40 Mvh Daga.


 39. Margaretha skriver: 8 mars, 2018

  Önska att Konungen får ha hälsan och nå hög ålder,han och drottningen arbetar hängivet,engagerat för landets och monarkins allra bästa.Sverige behöver just sådana varumärken! Som kronprinsessa finns mängder av områden att fördjupa sin kunskap inom,modernisera följa traditioner för monarkins bästa. Blivande tronföljaren tycks gilla och göra annat.


 40. konsttanten skriver: 8 mars, 2018

  Fina traditioner skapar en viss trygghet, och det gör vår statschef med familj. Förändringarna i samhället går för fort, vilket inte är bara till en fördel!


 41. Leo skriver: 8 mars, 2018

  Hur fort förändringens vindar blåser i denna tid syns inte minst i hur kungafamiljen ser ut idag!


 42. Helene skriver: 8 mars, 2018

  Emma (16.43)

  Emmma, så kul att se din penna igen, du har varit så saknad!! Nå, har Harry ringt eller mailat dej? Harry ringde förra veckan, var lite stressad inför bröllpet men för övrigt på topp som vanligt, spjuveraktig som alltid. Meddelade samtidigt att han tänkte på dej ock skulle ringa dej efter hans visit hos farmor Elisabeth ock hennes after non the./ Helene


 43. PernillaA skriver: 8 mars, 2018

  framförallt hovnigningen skapar trygghet eller att säga ers kungliga höghet


  1. Helene skriver: 9 mars, 2018

   PernillaA, OHH ja! Speciellt hovnigningen.


Annons

Laddar