Svenska hovet om Mette-Marit: “Kungafamiljen är informerad”

Svenska hovet om Mette-Marit:
Den svenska och norska kungafamiljen står varandra otroligt nära. Nu meddelar hovet att familjen fått information om Mette-Marits tuffa sjukdom.
Annons

Kronprinsessan Mette-Marit har genom åren varit sjukskriven vid olika tillfällen. Men nyligen gick det norska hovet ut med att tillståndet är värre än vad vi kunnat ana. Hon har drabbats av en ovanlig variant av lungfibros, skriver man i ett pressmeddelande. Läs mer om det här.

Annons

Samtidigt får vi veta i pressmeddelandet att kronprinsessan Mette-Marit och läkarna känt till hennes lungförändringar under flera år, men att sjukdomsutvecklingen hittills har varit långsam.

Kronprinsessorna Victoria och Mette-Marit.
Kronprinsessorna Victoria och Mette-Marit.

Den norska och svenska kungafamiljen står varandra otroligt nära. Inte bara genom släktband, utan även genom starka vänskapsband. Kronprinsessan Victoria och kronprinsessan Mette-Marit är nära vänner. Självklart har Victoria varit ett stöd för Mette-Marit, och vetat om detta under en tid. Kanske har även prins Daniel kunnat stötta, han som själv fått tuffa sjukdomsbesked tidigare i livet.

– Den svenska kungafamiljen är informerad om detta. I övrigt lämnar vi ingen kommentar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prins Daniel och kronprinsessorna Victoria och Mette-Marit står varandra nära.
Prins Daniel och kronprinsessorna Victoria och Mette-Marit står varandra nära.

Att sjukdomen har upptäckts i ett tidigt stadium är positivt med tanke på prognosen.

– Även om en sådan här diagnos i perioder kommer att begränsa mitt liv, är jag glad för att sjukdomen har upptäckts så tidigt, säger Mette-Marit. Mitt mål är att fortsätta att arbeta och medverka vid officiella programpunkter så mycket som möjligt.

Samtidigt berättar hennes läkare att de kommer att ta in hjälp utifrån.

– Kronprinsessan kommer att behöva gå igenom ytterligare utredningar framöver och också gå igenom försök till behandling. Vid tillstånd som det kronprinsessan har, är det vanligt att vi samarbetar med utländska kompetenser, säger Mette-Marits läkare vid Rikshospitalet, Professor Kristian Bjørø.

FAKTA: Detta är lungfibros

• Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna (alveolerna) och på sikt sviktande andningsfunktion.

• Torrhosta, andfåddhet, trötthet och viktnedgång är vanliga symtom.

• Idag finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att bromsa sjukdomsförloppet och förbättra livskvaliteten. Lungtransplantation kan ge patienterna ett längre liv.

Källa: HjärtLung.se

Foto TT, IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Svenska hovet om Mette-Marit: “Kungafamiljen är informerad””

 1. vesna skriver: 24 oktober, 2018

  Det är säkert tungt att höra för våra kungahusets medlemmar. Vi tänker på norska fina kronprinsessan och behandlingar som hon ska få och hoppas att de bromsar sjukdomen. Krya på dig Mette-Marit.


 2. Monarkist skriver: 25 oktober, 2018

  Styrka till dig, Mette-Marit.


 3. Jana skriver: 25 oktober, 2018

  Jag vill allt bara på svenska !!!


 4. Magdalena skriver: 25 oktober, 2018

  Den svenske kongefamilien har nok visst om kronprinsessens helseplager i flere år. Kronprins Haakon var nettopp på NRK TV og takket for all støtte de har mottatt det siste døgnet, samtidig som han sa at familien har levd med kronprinsessens sykdom i mange år. Men først nå vet de mer om sykdommens art, behandlingsmuligheter og mulige prognoser.


 5. caterine skriver: 26 oktober, 2018

  Vem skulle vilja ha sin sjukjournal uthängd på veckotidningar? Stackars MetteMarit kan man inte visa lite empati och vett. Vad tror ni som skriver kommentarer att hon bryr sig om att alla okända människor diskuterar hennes sjukdom?


 6. Maija skriver: 26 oktober, 2018

  För fyra år sedan fick min manveta, stt han har lugnfibros. Hans hälsa gick fort ner.Lungstransplantation gordes den 18.9.2014 i Helsingfors,Mejlans sjukhus. Han fick ett nytt liv och mår nu väl. Vi är så tacksamma.
  Vi tror på Gud och vill be för Mette-Marits hälsa. Sturka till henne!


 7. Magdalena skriver: 29 oktober, 2018

  Catherine,
  Nå er ikke Mette Marit hvem som helst,men Norges kronprinsesse. Hun valgte selv å gå ut på norsk TV å fortelle om sin sykdom, vel vitende om at at dette ville bli diskutert verden over. Dette vitner om klokskap.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar