Svenska kungahuset tredje billigast i Europa

Svenska kungahuset tredje billigast i Europa
Annons

kungafamiljen

Det brittiska kungahuset är det dyraste av kungahusen i Europa, medan det svenska hamnar på tredje plats bland de billigaste.

Så ser resultatet ut i en studie som den belgiske professorn Herman Matthjis i Bryssel har gjort över kostnaderna för Europas kungahus. Det brittiska kungahuset med drottning Elizabeth i spetsen kostar skattebetalarna över 450 miljoner kronor per år och är dyrast i Europa. Näst dyrast är det nederländska hovet med kostnader på motsvarande nästan 400 miljoner kronor.

Annons
Dyrast i Europa.
Dyrast i Europa.

Norge och Danmark dyrare

Vårt svenska kungahus visade sig vara det tredje billigaste – med kostnader på “bara” runt 115 miljoner kronor. Våra grannländer visade sig båda vara dyrare med kostnader på 270 miljoner för det norska hovet respektive 125 miljoner kronor för det danska.

Spanien billigast

Men om man slår ut kostnaderna ut per antalet invånare ser det helt annorlunda ut enligt studien – då blir det engelska kungahuset ett av de minst kostsamma på motsvarande 7,38 kronor per år och invånare medan Luxembourg, som är billigast totalt, toppar listan på motsvarande 171 kronor per invånare och år. Det svenska kungahuset förblir dock fortfarande tredje billigast. Billigast med båda mått är det spanska kungahuset.  85 miljoner kronor, eller 1,87 kronor per medborgare och år är priset där. I undersökningen har kostnaderna för monarkierna i lilleputtländerna Liechtenstein och Monaco inte ingått.

Läs även:

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Svenska kungahuset tredje billigast i Europa”

 1. Lotta skriver: 2 juni, 2010

  Brittiska kungahuset kostar 1 ( ett ) engelskt pund per år och innevånare. Ca 12 kr per år. .Dela det med årets dagar.


 2. Netaadika.bloggspace.se skriver: 2 juni, 2010

  MEN vad dessa “Sverigedräkter” är fula ! Finns ju vackrare hembygdsdräkter… Undrar vem som hittade på dom här?


 3. flickan skriver: 2 juni, 2010
 4. Netaadika.bloggspace.se skriver: 2 juni, 2010

  #3. flickan,
  Tack för linken om tillkomsten av Sverigedräkten. Intressant. Det skulle alltså vara svenskt och utan influenser utifrån. Så långt kan jag köpa det. Men jag tycker den är anskrämligt ful. Någon?


 5. Evelyn skriver: 2 juni, 2010

  Jag tycker det är väldigt fina färger, gul & blå är ju dom svenka färgerna 🙂


 6. Anna skriver: 2 juni, 2010

  Monegaskerna betalar ingen skatt…

  Man kan lugnt säga att Monacos furstehus ger enorm publicitet till
  lilla Monaco..
  Monaco är nog likt Andorra om det inte vore för furstehuset..
  Monaco har euro trots att det inte är medlem i EU.
  Fransmän och italienare känner säkert inte till vårt kungapar..


 7. Evelyn skriver: 2 juni, 2010

  Glömde säga..tycker dräkten är fin 🙂


 8. Anna skriver: 2 juni, 2010

  Kostar norska kungafamiljen verkligen 270 mnkr om året?!


 9. Lina skriver: 2 juni, 2010

  Haha vad underbart roligt att hora efter allt det har konstanta malande tuggande gnallet man hela tiden hor har om hur man tvingas forsorja hovet – INGET annat land gnaller som vi smasinta avundsjuka svenskar – gagg gagg gagg 😀


 10. Anna skriver: 2 juni, 2010

  Nästan ingen ifrågasätter en republik..
  Grekerna, fransmännen och italienarna vill visst inte ha monarkin tillbaka…


 11. bibi skriver: 2 juni, 2010

  Det spanska kungahuset är billigast och dom arbetar definitivt mest. Tittar man på deras “hemsida” har alla ett stort antal aktiviteter varje dag och då räknas inte att man går på gym! För att inte tala om alla statsbesök dom gör och tar emot. Deras arbete drar definitivt in pengar till landet. Dessutom har dom en otroligt klok, charmig, humoristisk, social och kunnig KUNG som ständigt vet att säga dom rätta sakerna i rätt ögonblick


 12. Lilith skriver: 2 juni, 2010

  Ja, visst är de “billiga”.


 13. bibi skriver: 2 juni, 2010

  #12, och vad sägs om tredje billigaste: sverige. Ganska billiga dom också för att fortsätta i dina fotspår och definitivt utan stil


 14. mb skriver: 3 juni, 2010

  Men varför upprepa felaktiga bloggartiklar om att det engelska kungahuset är dyrast? Det är det ju inte, Storbrittanien har 61 miljoner invånare som delar på de 450 miljonerna, Sverige har 9 miljoner som delar på, enl. uppgift då, 115 miljoner. Visst, ni korrigerar längre ner i artikeln men det är så dags då. Möjligen är Sverige billigast i Norden, men jag undrar. Har man i de 115 miljonerna räknat in kostnaderna för Statens fastighetsverk som verkar hålla de kungliga, deras släktingar, gunstlingar etc. med billigt boende, plus kostnaderna för Stenhammar med mera, jag tror inte det?


 15. bibi skriver: 4 juni, 2010

  #14. vad som helst för att få svenska kungahuset att framstå som så viktigt och nödvändigt och billigt som möjligt. egentligen betyder dina siffror att vi betalar nästan dubbelt så mycket per svensk jämfört med engelsmännen. rätta mej om jag har fel
  PS. alla lysningsspresenter är väl inte inräknade? dom betalar vi också utan att bli tillfrågade. DS


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar