Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sveriges alla flaggdagar – vi har listan!

21 jul, 2019, 20:00 
AvEmma Sanderberg
Det kan vara ganska svårt att hålla reda på när flaggan ska hissas, så vi reder ut vilka dagar som egentligen gäller.
Annons

När du ska hissa flaggan finns det en del rekommendationer som är bra att följa. Förr var det strikta regler men genom åren har det luckrats upp lite. Rekommendationerna grundar sig på tradition och tanken att flaggen är en nationell symbol. Mellan den 1 mars och den 31 oktober ska flaggan hissas 08.00, men resten av året hissas den först 09.00. Flaggan ska halas vid solnedgång och enligt rekommendationerna får man i norra Sverige utgå från sitt sunda förnuft med tanke på att solen knappt går ner under sommaren. Som ett allmänt rättesnöre brukar man dock säga att flaggan ska halas ner senast kl. 21.00. Men vilka dagar ska man flagga på då?

Nyårsdagen 1 januari

Den första januari ligger många gärna kvar i soffan och tar det lugnt efter firandet dagen innan. Men innan du somnar till under filten, gå ut och hissa flaggan! Årets första dag härrör från romarna och förkristen tid.

Kungens namnsdag 28 januari

Kungen

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Den 28 januari har kung Carl Gustafs namnsdag och sedan 1946, året då kungen föddes, är det allmän flaggdag. Det brukar inte firas på något ytterligare vis av svenska folket, förmodligen för att kungen har ett så pampigt födelsedagsfirande varje år på Borggården i Stockholm.

Kronprinsessans namnsdag 12 mars

Från kronprinsessan Victorias senaste namnsdagsfirande.
Från kronprinsessan Victorias senaste namnsdagsfirande.

Sedan 1982 är även kronprinsessans namnsdag allmän flaggdag. Namnet Victoria har varit kopplat till den 12 mars ända sedan 1882. Sedan flera år tillbaka finns det en tradition av att fira Victorias namnsdag på Borggården. Många beger sig till slottet för att få en skymt av kronprinsessan och hon brukar få mängder av blommor dagen till ära.

Annons

Påskdagen

Vilket datum som påskdagen är varierar ju från år till år så det gäller att hålla koll i kalendern. Men oavsett datum så ska flaggan hissas! Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesus uppståndelse.

Kungens födelsedag 30 april

En bild från kungens senaste födelsedagsfirande, den 30 april 2019.
En bild från kungens senaste födelsedagsfirande, den 30 april 2019.

Den 30 april 1947 föddes Sveriges kung och det är väl värt att fira! Varje år vallfärdar människor till kungliga slottet i Stockholm för att vara med och gratulera kungen. Ifall man inte har möjlighet att ta sig till Stockholm så kan man istället passa på att hissa flaggan för kungen!

Första maj

Sedan 1980 firas den första maj som arbetarrörelsens internationella högtidsdag och är även allmän flaggdag. Dagen förknippades tidigt med kampen för 8 timmars arbetsdag. Sedan 1939 är första maj en helgdag. Dagen innan första maj firas ju varje år även valborgsmässoafton, vilket är perfekt när man är ledig dagen efter från jobb och skola. Det brukar vara demonstrationer av olika slag landet runt under första maj.

Veterandagen 29 maj

2016 deltog kungen och prins Carl Philip vid Veterandagens firande på Gärdet i Stockholm.
2016 deltog kungen och prins Carl Philip vid Veterandagens firande på Gärdet i Stockholm.

Veterandagen finns till för att hedra och uppmärksamma svenskar som omkommit vid, deltagit eller deltar i nationella eller internationella militära eller civila insatser. FN har instiftat den internationella fredssoldatdagen, och veterandagen infaller på samma dag. Sedan 2018 är veterandagen en allmän flaggdag, och därför det nyaste tillskottet till svenska flaggdagar.

Nationaldagen 6 juni

Traditionsenligt firar kungafamiljen alltid nationaldagen med pompa och ståt.
Traditionsenligt firar kungafamiljen alltid nationaldagen med pompa och ståt.

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag, vilket är dagen då de allra flesta kommer ihåg att hissa flaggan! Dagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. I samband med det bröt sig Sverige ur Kalmarunionen med Danmark och Norge och blev återigen ett självständigt land med en egen kung. Men nationaldagen firas också till minne av 1809 års regeringsform. Den 6 juni 1809 fastslog det att Sverige och svenskarna skulle ha grundläggande fri- och rättigheter. Det dröjde fram tills 1983 som den 6 juni officiellt blev Sveriges nationaldag.

Annons

Pingstdagen

Vilket datum som pingstdagen är varierar också, precis som påsken. Pingstdagen anses från den kristna traditionen som kyrkans födelsedag. Eftersom Sverige är ett kristet protestantiskt land är även det allmän flaggdag!

Midsommardagen

Årets längsta dag. Solen tycks aldrig gå ner, vågorna kluckar, man träffar vänner eller åker på utflykter. Midsommar är verkligen en typisk svensk högtid! Med tanke på att Sverige ligger i mörker en lång tid på året så betyder sommaren väldigt mycket för svenskarna. Ännu mer förr än nu, då det var svårare att leva i Sverige med dåliga skördar och liknande. Midsommar firas helt enkelt i norra Europa i anslutning till sommarsolståndet – årets längsta dag. Hissa flaggan för solens strålar!

Kronprinsessans födelsedag 14 juli

Det är alltid många som vill gratta Victoria på födelsedagen! Bilden är tagen under firandet 2015.
Det är alltid många som vill gratta Victoria på födelsedagen! Bilden är tagen under firandet 2015.

Sedan 1982 är den 14 juli allmän flaggdag. Kronprinsessan Victorias födelsedag firar ordentligt på Öland varje år. Både ute på Solliden men också på Borgholms idrottsplats där ett flertal artister alltid uppträder för Victoria. Hissa flaggan för vår framtida drottning!

Annons

Drottningens namnsdag 8 augusti

Sedan drottning Silvia gifte sig med kungen och blev drottning av Sverige så är hennes namnsdag den 8 augusti allmän flaggdag.

FN dagen 24 oktober

Bilden är tagen 2016, när Madeleine deltog vid ett seminarium i FN huset i New York.
Bilden är tagen 2016, när prinsessan Madeleine deltog vid ett seminarium i FN huset i New York.

Till minne av att FN-stadgan trädde i kraft den 24 oktober 1947 så firas FN dagen. Sedan 1982 hissas även flaggan det datumet varje år.

Gustav Adolfsdagen 6 november

Gustav II Adolf dog den 6 november 1632 i slaget vid Lützen. Till minne av honom så är den 6 november allmän flaggdag.

Nobeldagen 10 december

På nobelmiddagen 2018 såg prinsessan Sofia och prins Carl Philip, som alltid, helt fantastiska ut.
På nobelmiddagen 2018 såg prinsessan Sofia och prins Carl Philip, som alltid, helt fantastiska ut.

Nobeldagen, den 10 december, är den dag då nobelpriset delas ut i Sverige och Norge. Datumet är också Alfred Nobels dödsdag. Även denna dag är allmän flaggdag!

Drottningens födelsedag 23 december

Drottning Silvia firas alltid rejält när hon fyller jämnt, men annars firar hon sin födelsedag privat med familjen. Senaste offentliga firandet ägde rum på drottningens 75-årsdag.
Drottning Silvia firas alltid rejält när hon fyller jämnt, annars firar hon sin födelsedag privat med familjen. Senaste offentliga firandet ägde rum på drottningens 75-årsdag.

Förutom namnsdagen så firas självklart även drottningens födelsedag sedan hon gifte sig med kungen och därmed blev drottning. Med andra ord så är det självklart att flaggan även ska hissas!

Annons

Juldagen 25 december

På juldagen pustar många ut efter julaftons firande eller åker iväg på nästa kalas. Men juldagen firas ju till minne av Jesus födelse, även om Sverige numera kanske inte riktigt kopplar ihop högtiden med kristendomen. Även om det kan kännas kämpigt att gå ut i snödrivorna och hissa flaggan så ska den upp!

 

Totalt har Sverige alltså 17 allmänna flaggdagar! Sedan får man självklart flagga när man känner för det, till exempel om någon fyller år eller tar studenten. Flaggan gör helt enkelt att det känns extra högtidligt!

 

Foto TT

Annons