SVT:s misstag i sändning – bilderna som Madeleine ville stoppa

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.
Prinsessan Madeleine vill helst inte bli påmind om uppbrottet från Jonas Bergström. Men så kom en dokumentär i SVT och rev upp de gamla såren.
Annons

Prinsessan Madeleine är numera lyckligt gift med Chris O’Neill. Men vi minns alla en tid då hennes allt annat än lyckliga kärleksliv visade upp för allmän beskådan på löpsedel efter löpsedel.

Hennes förlovning med dåvarande pojkvännen Jonas Bergström bröts efter ett otrohetsdrama. Madeleine flydde till New York för att få lugn och ro – men så kom Olle Hägers dokumentär.

Annons

Annons

Prinsessan Madeleine – orden om Jonas Bergström

Prinsessan Madeleine har det inte lätt just nu.
Prinsessan Madeleine har inte alltid haft det lätt.

Johan T Lindwall skriver om dokumentären i sin bok “Victoria – prinsessa och mamma”.

“SVT sände två veckor i rad en oerhört välgjord dokumentär om Victoria och Daniel, av Olle Häger. Den gick tillbaka i tiden till Victorias och Daniels barndomsår och fram till nutid. Olle Häger hade rest runt i Sverige och träffat allt från tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin till Daniels barndomsvän Andreas Nylin. Olle Häger hade också klippt in gamla intervjuer med kungafamiljen. Ett klipp i dokumentären blev dock inte så lyckat: en fyra år gammal intervju med drottning Silvia där hon hyllade Jonas Bergström. Madeleine hade ingen aning om intervjun borta i USA, och resten av kungafamiljen kunde andas ut. Jonas Bergström var i det här skedet ett mycket känsligt ämne för Madeleine”, skriver Johan T.

Annons

“Madeleine kommer att bli ledsen”

Citatet finns återgivet i en Expressen-artikel. Så här sa drottning Silvia i dokumentären:

– Jo, men vi är väldigt glada. Vi är särskilt glada naturligtvis att kronprinsessans fästman mår så bra och att allt har gått väldigt fint. Det är så positivt det bara kan vara. Och också att prinsessan Madeleine är förlovad med Jonas Bergström som också är en väldigt sympatisk, en väldigt bra person. Det är Daniel också.

Johan T skrev en krönika där han vädjade SVT om att redigera om dokumentären – och klippa bort sekvensen där Jonas nämndes.

“Madeleine kommer bli ledsen. För henne är Jonas Bergström och den brutna förlovningen fortfarande oerhört jobbig”, skrev Johan.

Annons

Men dokumentären sändes i oändrat skick. Madeleine har aldrig talat offentligt om hur hon kände inför att behöva se sekvensen.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “SVT:s misstag i sändning – bilderna som Madeleine ville stoppa”

 1. PernillaA skriver: 6 augusti, 2020

  Ska man ändra en dokumentär för lillsessan kanske blir ledsen; Silvia hyllade Bergström jämt och kungen och han är väl rätt lika ; säkert trist för Daniel att Jonas favoriserades så; förstod aldrig varför Madeleine tvunget skulle gifta sig samma år som sin syster ; de kunde lika bra eklaterat förlovningen ett år senare


  1. Desirée skriver: 6 augusti, 2020

   Nej, inte “lika väl”. För i den kungliga världen så kan en förlovad visa sig offentligt med sin tillkommande och den “införlovade” kan var med på officiella evenemang såsom Nobel, middagar mm. Innan förlovning så ska det vara hemligt. Vilket egentligen är larvigt.


  2. annica skriver: 6 augusti, 2020

   Desireè
   förutom att den införlovade Daniel Westling inte fick vara med på Nobel 2009 men nog den införlovade Jonas B. Tala om att behandla svärsönerna olika!


 2. Gilla skriver: 6 augusti, 2020

  Det är som om Sv.D. inte kommer vidare med att p. Madeleine gjorde slut med Jonas och gick ut i livet. När ska vi slippa höra om det som en tråkig händelse. Allt slutade så mycket bättre.De flesta Svenskar tycker myckeet om p. Madelene och hennes fina familj. Söta välvårdade barn
  som vi får uppleva som barn är och en man som vill försörja sin familj


  1. Helene skriver: 6 augusti, 2020

   Gilla.

   En bra sammanfattning Gilla. Madeleine är den av syskonen som skulle klara sig utmärkt bra som enbart Madeleine Bernadotte O’Neill. Om bara hennes far kunde tillåta detta.


  2. Catrin skriver: 6 augusti, 2020

   “välvårdare”…?! Ja, fattas bara med miljoner att tillgå, städhjälp och barnflicka.
   Jag har ingenting till övers för vare sig M eller någon annan i kungafamiljen så tala för dig själv. Jonas B har dessutom fått det betydligt bättre än om han gift in sig i denna förlegade struktur. Nu har han en karriär, en söt fru med egen framgångsrik karriär och tre barn, fin villa och kan gå långt som jurist. Som ingift i kungafamiljen skulle han ha tvingats delta i meningslös representation, följa med på Nobelmiddagar och tänka på vilka uppdrag han åtog sig som jurist. Ingen vettig människa med någon form av ambitioner kan i längden stå ut med detta, vilket bevisas av att Chris tackade nej till titlar och hertigdömen.


  3. Chris skriver: 6 augusti, 2020

   Gjorde slut med Jonas B pga hans otroget avslöjats i media…ja. Men framställ det inte som om M gjorde slut med JB utan anledning. Hon hade inget val då norska tidningar publicerat historien, och en prinsessa kan inte bli förnedrad offentligt.


 3. Lotta skriver: 6 augusti, 2020

  Gilla och Helene

  Ni har helt rätt.


 4. Birthe Vejrum skriver: 6 augusti, 2020

  Hvem siger at Madeleine så/eller har set den dokumentar? At diverse journalister finder det i orden at trække den historie frem i tide og utide, kan bare beskrives som skadefryd.


 5. Camilla skriver: 6 augusti, 2020

  Jag tycker att det är intressant hur vissa vinklar historien här…Madeleine kanske var den som gjorde slut, men bara efter det att fästmannens otrohet hamnat på löpsedlarna. Så då handlar det om “damage control” mer än något annat…säkerligen utövade hovet påtryckningar på henne att bryta förlovningen utan dröjsmål så att JB kunde hamna ute i kylan.
  Att hon sedan fick en miljonär på kroken var väl väntat, men jag har aldrig förstått vad de har gemensamt, eller vad Chris i längden får ut av förhållandet…M är inte i närheten av hans utbildningsnivå eller intellekt. Och han ger inte intryck av att vara den sortens man som vill ha en “trophy wife”.
  Än mindre förstår jag hur JB, omvittnat intelligent, kunde bete sig så korkat…? En revolt i ett mer eller mindre omedvetet försök att slippa den roll han alltför sent insett att han var på väg att gifta sig till…? Någon annan förklaring hittar jag inte.


 6. Eva M skriver: 6 augusti, 2020

  annica anledningen till att prins Daniel inte var med är att han hade genomgått njurtransplantation och var mycket infektionskänslig. Bröllopet blev senarelagt till juni året därpå.


 7. Daga skriver: 6 augusti, 2020

  Helene hum hum det vet vi så lite om.Hon har haft ett bekvämt liv från vaggan aldrig behövt klara sig själv och sitt uppehälle en endaste dag.Tänk om hon prövat på försörja sig tex som undersköterska några år då kunde vi talat om att göra något åt sig själv och andra.Jonas kanske tröttnade på att ha en tjej som levde på pappas pengar och utan förkovran.Nu är han gift med en kvinna som klarar både jobb och familj.


  1. Desirée skriver: 7 augusti, 2020

   Nu är ju Madeleine hyfsat välutbildad med en fil kand och början på en magisterexamen. Hon hade säkert inte haft några problem med att slutföra examen.
   Det du skriver om M gäller även hennes syskon!


 8. Daga skriver: 6 augusti, 2020

  Klart som korvspad är väl att man klarar sig bäst en bit från getingboet.Att det blev så har hon herr O’Neill att tacka för.En kortvarig förlovning i Sverige och flykten till USA,en lika kortvarig romans med O’Neill blev språngbräda till äktenskap tre ungar och bosättning i Miami.


 9. Catrin skriver: 8 augusti, 2020

  Désirée,
  M är väl ungefär lika “välutbildad” som sina syskon…dvs de har beretts plats på utbildningar utan krav på examen eller inträdesprov, deras tentamensresultat har hemligstämplats och de har beviljats examina på grunder ingen har insyn i. Så jag ger inte mycket för deras utbildningar. Det handlar mest om att frisera deras CV:n så att de ska framstå som mer bildade än de är. Och sedan väljer två av tre syskon en partner utan högre utbildning…ganska talande.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar