Turbulens i Svenska Akademien – kungen informerad

Turbulens i Svenska Akademien – kungen informerad
Tre ledamöter i anrika Svenska Akademien har lämnat sina stolar. Nu informeras kung Carl Gustaf, i och med sin roll som dess beskyddare.
Annons

Kung Carl Gustaf är Svenska Akademiens beskyddare. I Akademiens stadgar står det att konungen måste underrättas kring viktiga händelser i Akademien. Och under dagen har Svenska Akademien skakats om rejält. Bara under en enda dag har ledamöterna Klas Östergren och Kjell Espmark lämnat Svenska Akademien, och nu bara kort därefter lämnar Peter Englund Akademin, uppger Aftonbladet. 

Annons

När det i samband med #metoo uppdagades att hemlig information om Nobelpristagare valda av Akademien läckt ut till utomstående kallade kungen i form av Akademiens beskyddare till sig Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Och nu behöver kungen ta i frågan ännu en gång.

Kungen har inte kommenterat händelsen. Men enligt hovets informationschef Margareta Thorgren som talat med Expressen är han informerad om händelseutvecklingen i Svenska Akademien.

– Kungen är högsta beskyddare av Akademien och har i det här fallet informerats av hovet, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Akademien grundades av kung Gustaf III år 1786. Sedan det året har Sveriges kung varit dess beskyddare. Det innebär bland annat att kungen ska hållas informerad om viktiga händelser inom Akademien och godkänner olika beslut som tas. Det är alltså därför kungen ens informeras om en händelse som denna.

Foto IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

31 kommentarer till “Turbulens i Svenska Akademien – kungen informerad”

 1. Hanna skriver: 6 april, 2018

  Det känns spontant som om de som lämnar nu är de som vill förändra den tidigare strukturen och är de som istället borde stannat.


 2. T skriver: 6 april, 2018

  Äntligen händer det något i den förlegade akademin.


  1. Royalist javisst skriver: 6 april, 2018

   Akademien är inte förlegad utan behöver stringens, samordning, vetenskapligt synsätt, kontinuitet, stabilitet och arbetsro. Sara Danius är utmärkt.
   Vad menar du med “förlegad”? Bara ett tyckande? Konkretisera, verifiera din åsikt, tack!


 3. Royalist javisst skriver: 6 april, 2018

  Det här är allvarligt! Dessa personer är mycket viktiga för akademien. Att de inte deltar framöver är en stor förlust för akademien och visar på krisläget.


 4. Marguerithe skriver: 6 april, 2018

  Är Sara Danius den optimala ständiga sekreteraren för Svenska Akademien?


 5. Karin skriver: 6 april, 2018

  Det är synd att just de med heder och karaktär lämnar. Det naturliga hade väl varit om den det handlar om hade avgått, visat självinsikt. Skandal att de tre avgår, just de behövs.


 6. josefin skriver: 6 april, 2018

  Det ska nu noteras att metoo rörelsen avslöjade den sk kulturpersonligheten, aka make till en akademiledamot. Läckandet av info var ett bifynd. Metoo handlar INTE om infolackage.


 7. MONA skriver: 7 april, 2018

  Kan man inte ändra på regler från 1700 talet? Borde moderniseras.
  Att man inte sitter på livstid.Kerstin Ekman har inte deltagit sedan 1989.
  Men sitter på sin stol på livstid.Man borde få välja en ny ledamot om någon
  väljer att avgå eller om en ledamot av ålder och hälsa inte kan delta


  1. Cissi skriver: 9 april, 2018

   Håller med! Vårt språk är viktigt och akademins arbete är värdefullt. Gamla regler kan behöva uppdateras så att arbetet fungerar.


 8. Obs skriver: 7 april, 2018

  Allt förändras i vårt fina fosterland och nu var det dags att se över den här organisationen. Ur led är tiden! Männen städas bort på många arbetsplatser och kvar blir kvinnorna, helst de med utlandsbakgrund.


  1. josefin skriver: 9 april, 2018

   Obs – vad menar Du nu? Har sitter en majoritet herrar, och foremalet for stadningen ar en kvinna. Var far du iden att män städas bort och (utlandska) kvinnor blir kvar? Finns det end nagon “utlänning”i akademien, förutom den “adjungerade”Arnault?


  2. Sus skriver: 9 april, 2018

   Män städas bort? De har haft alla tänkbara fördelar fram till möjligen för några decennier sen, gynnade av en total inkvotering. Det är självklart dags att ta tillvara mer av den begåvning och vilja som finns bland befolkningen.
   Vad gäller akademins gynnande av kulturprofilen och hans brottslighet, finns numera uppenbara problem att vrida och vända det på vanligt sätt, dvs att brott mot kvinnor inte ska tas på allvar.


  3. Marguerithe skriver: 9 april, 2018

   Josefin, Sus,
   Ja ni slipper nog männen i framtiden. Metoorörelsen för mycket med sig. Hade jag haft söner hade de inte fått gå ut i i nöjesSverige. De hade fått roa sig i Paris och London.


 9. Allegra skriver: 7 april, 2018

  otroligt sorgligt alltihop. All världens medier följer dramat.


 10. Sarah skriver: 8 april, 2018

  Kungen ordnar säkert det här.


 11. Sonja Johansson skriver: 9 april, 2018

  Jag är inte tillräckligt insatt för att veta om Katarina Frostenson Arnault har avslöjat information om blivande Nobelpristagare, det förefaller dock ganska troligt att så är fallet och i få fall hör hon inte hemma i Svenska Akademien. Med privilegier följer ansvar och Frostensson och hennes man har kunnat dra ekonomisk nytta av hennes plats i Svenska Akademien, det minsta man kan kräva är att de respekterar Svenska Akademien och ytterst Sverige.


 12. Stefan skriver: 9 april, 2018

  Föreslår att Akademin tilldelar sig själva årets Nobelpris.
  En större fars än denna är svårfunnen.


 13. Bror skriver: 9 april, 2018

  Inavel är aldrig bra. Inte ens med fransösiska anor!
  Här säger sig Akademien bryta alla kontakter med den s k kulturprofilen, samtidigt som dennes äkta hälft, till synes oberörbar, sitter kvar bakom det tända ljuset. Detta är inte uttryck för vare sig snille eller smak. Ett tarvligaste sortens kameraderie är vad det är!
  Nu finns bara en sak att göra: Kungen måste nu ge Danius i uppdrag att upplösa Akademien och presentera en ny uppsättning av De aderton. Och det illa kvickt!


  1. Stefan skriver: 9 april, 2018

   Käre Bror!
   Ja vilken soppa, men låt oss nu istället gjädjas över gårdagens valresultat!
   Trevlig dag!


  2. Bror skriver: 9 april, 2018

   “It’s a safe bet that few in Brussels are celebrating Viktor Orban’s resounding win.”
   Så lyder ingressen i Guardians valkommentar idag.
   Jag instämmer och det är med sorg jag konstaterar, att dessa historiens spöken fortfarande vinner anklang i en värld som man trodde var “säker för demokratin”.


  3. Stefan skriver: 9 april, 2018

   Käre Bror!
   Det är dina vänner, den vänsterliberala globala eliten, som bäddat för Orbans framgångar.
   Lyssnar man inte på gräsrötterna, utan endast kör över dem, så kommer förr eller senare en reaktion, d v s en folklig resning.


 14. Marguerithe skriver: 9 april, 2018

  Håller för en gångs skull med Alexander Schulman. Skrota Svenska Akademien och låt Kungen utropa Nobelpristagaren i litteratur. Nytänkande.


  1. Helene skriver: 9 april, 2018

   Marguerithe, ang. Alex Schulmans krönika. Det hela var skrivit med satirisk penna. En krönika där Alex S. beskriver hela scenariot på ett härligt dråpligt sätt, när virrpannan: Kungen–(Alex ord)—-skall “styra upp” akademien.


  2. josefin skriver: 9 april, 2018

   roligast var forslaget att ge Lars Kepler Nobelpriset!
   personligen tycker jag det ska ga till Bo Baldersson (posthumt, manne)


 15. PernillaA skriver: 9 april, 2018

  Bror, instämmer!


 16. Helene skriver: 9 april, 2018

  Bror (09.23)

  Delar din uppfattning, Sara Danius är en skärpt kvinna, tror att detta löser sig även om det tar tid. Danius behöver knappast goda råd av Kungen, som inte ens visste vem Tomas Tranströmer var.


 17. Stefan skriver: 9 april, 2018

  Det vore iofs roligt om kungen fick bestämma vem som blev Nobelpristagare.
  Steven Seagal, som är kungens favorit, låg kanske då nära tillhands.


  1. Helene skriver: 9 april, 2018

   Hur tänkte du nu Stefan,,Steven Seagel är väl musiker ock skådespelare?

   PS. Tror bestämt du måste resa till Nice ock “styra upp” alternativt ruska liv i den glade filuren Claes.


 18. Sarah skriver: 10 april, 2018

  Ja var har Claes tagit vägen? Saknad.


  1. Marguerithe skriver: 10 april, 2018

   Ja jag är oroad över Claes. Han har lagt ut en Glad Påskhälsning på Instagram men har inte svarat oss (vi är några som skriver till honom). Någon skrev att han skulle göra en operation. Hoppas i så fall att denna utfallit väl.


 19. kissemiss skriver: 10 april, 2018

  jag tycker Danius blev en besvikelse som sekreterare. och att hon som låtsas att hon inget visste om denna skandal, det är väl ändå omöjligt. det är klart att Frostenson måste avgå. håller inte med Engdahl i dagens skrift om kritiken mot de som tar avstånd i protest. det är ju både skam och skandal! men hoppas Claes mår väl, jag minns också hans kommentar om en förstående operation. kanske han inte har tillgång till nätet där han är!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar