Se den unika filmen från drottning Elizabeths bröllop

Se den unika filmen från drottning Elizabeths bröllop
År 2015 släppte British Movietone och AP en unik film från drottning Elizabeths bröllop med prins Philip. Ladda upp inför prins Harrys bröllop nästa helg genom att se denna fantastiska video.
Annons

Inget brittiskt monarkpar hade tidigare lyckats fira diamantbröllop, alltså varit gifta under 60 år. Drottning Elizabeth och prins Philip var först, och nu är nu uppe i 71 år som gifta.

Året var 1947 och den dåvarande prinsessan Elizabeth skulle gifta sig med Philip som hon varit kär i under många år. Redan under de tidiga tonåren föll hon för den grekiska prinsen. En prins som var långt från ett drömval om hennes föräldrar hade fått säga sitt. Men hon var bestämd. Och bröllopet ägde rum, endast två år efter att andra världskriget avslutats. Något som märktes på vigseln. Den dåvarande prinsessan Elizabeth fick samla kuponger för att kunna köpa sin bröllopsklänning.

Annons

Annons

Mängder av folk hade samlats i London den 20 november för att få en skymt av brudparet som gifte sig i Westminster Abbey. Brudklänningen var designad av Norman Hartnell och hyllades, även om den inte blev i närheten lika ikonisk som exempelvis den marängdröm prinsessan Diana bar.

Vigseln filmades. Och glada är vi över det, för därmed kan vi visa er filmklippet. Ett perfekt sätt att ladda upp inför den kungliga vigsel mellan prins Harry och Meghan Markle.

Ni kan vad som hände den dagen i filmen här nedan:

Foto Sjöberg bildbyrå

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

5 kommentarer till “Se den unika filmen från drottning Elizabeths bröllop”

 1. Marguerithe skriver: 31 juli, 2015

  Drottning Elizabeth hade träffat prins Philip när hon var 13 år och bestämt sig för honom. Tragiskt att hon inte lät sin syster också gifta sig med den man hon ville ha.


 2. emma_h skriver: 1 september, 2015
 3. kissemiss skriver: 10 maj, 2018

  Och så var det väl Margaret själv som ville behålla privilegierna, alltså inte avsäga sig titeln. Åtminstone i “The Crown” så porträtteras ju hon som den mest högmodiga och statusmedvetna i familjen. Men någon annan här som undrar vart Claes von Monaco tagit vägen? Nästan så man blir orolig. eller är Bror/Stefan densamma?


  1. Marguerithe skriver: 11 maj, 2018

   Jag uppfattade det som att Margret gav upp när hennes syster inte vågade gå emot kyrkan och stå upp för henne. Att mista pengar, titel, ja allt var väl too much för den intelligenta Margaret.


 4. Royalist javisst skriver: 10 maj, 2018

  Så unga och vackra! Kärlek, plikttrogenhet! Föredömliga!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar