Unika nya bilder! Kungen, Victoria och Estelle på Nationalmuseum

Kronprinsessan Victoria, Kungen och Estelle
I dag har blickarna riktats mot det underbara prinsessbröllopet i Windsor med drottningens barnbarn Eugenie av York som vacker brud. Men i kungariket Sverige har vi också haft kunglig glans. Se de unika bilderna på kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle på besök i Nationalmuseum i Stockholm.
Annons

Först skola, sedan arbete. Estelle hade fullt schema i dag. Hand i hand gick hon nedför stentrappan i pampiga Nationalmuseum. Det är inte ofta vi ser en sådan gullig bild på kungen, hans äldsta dotter och barnbarn. Det syns tydligt att det är en länk som inte får brytas. Monarkin är ju uppbyggd på just det. Att det finns en kontinuitet som består, vilket kan vara en trygghet för en nationalstat som Sverige.

Annons

I morgon, lördagen den 13 oktober, återinviger kungen Nationalmuseum i Stockholm som varit stängt och renoverats sedan 2013. Tidigare i veckan fick kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle möjlighet att besöka museet.

Victoria och Estelle på nationalmuseum

Första besökare på plats var denna kungliga trio. Äntligen är det nyrenoverade Nationalmuseum färdigt och har större utställningsytor, vilket gör att museet har plats för dubbelt så många besökare som förut. De tidigare täckta fönstren har öppnats upp och släpper nu in ljus och vyer över staden. Här ser vi att prinsessan Estelle går i prinsesskola och får lära sig ett och annat när hon följer med morfar och mamma till arbetet.

Kungen, Estelle och Victoria på Nationalmuseum

Tittade på kyrkan de själva döptes i

Kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle studerar Elias Martins oljemålning där Gustav III:s andre son Karl Gustav, hertig av Småland, döps år 1782 i Slottskyrkan.
– Kungen, kronprinsessan och prinsessan Estelle är alla döpta i samma kyrka, skriver hovet på sin hemsida.

Victoria och Estelle på nationalmuseum

Lite konstigt tyckte nog prinsessan Estelle att det var när hon fick se gamla släktingar på väggarna. Roligare var det allt att se folklivet och utsikten från ett av de stora fönstren.

Victoria och Estelle på nationalmuseum

På Nationalmuseum finns flera tusen föremål och många av dem kommer från tidigare kungars samlingar. De äldsta verken kan spåras till Gustav Vasas tid på 1500-talet. Vid 1700-talets mitt nådde de kungliga konstsamlingarna världsklass, mycket tack vare drottning Lovisa Ulrika och Carl Gustaf Tessin. Ambitionerna växte ytterligare med konung Gustav III.

Nationalmuseum i Stockholm

När Gustav III dog beslutade förmyndarregeringen att den kungliga samlingen skulle överföras i offentlig ägo och bilda Kongl. Museum. 1794 öppnade museet som då låg i norra logårdsflygeln på Kungliga slottet i Stockholm. 1866 stod byggnaden för nuvarande Nationalmuseum klart och samlingarna flyttades dit.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

13 kommentarer till “Unika nya bilder! Kungen, Victoria och Estelle på Nationalmuseum”

 1. m skriver: 12 oktober, 2018

  Svenskarna behöver nog bra mycket mer trygghet än detta….


 2. Gneta skriver: 12 oktober, 2018

  Fast nu får ni nog lära er att räkna, jag kan endast se en tronföljarduo. Kungen är ingen tronföljare, han är kung och förresten är det inte så, det är Kronprinsessan som är tronföljare och P. Estelle arvsprinsessa.


 3. Surkärring skriver: 12 oktober, 2018

  Ser fram emot ett besök på Nationalmuseet. Underbart att man nu kan visa mycket mer av samlingarna.


 4. vesna skriver: 12 oktober, 2018

  Prinsessan Estelle är mycket nyfiken och det blir inte svårt att engagera henne i vilket ämne som helst. Hennes mor gör det smidigt och visar henne olika miljöer. Smart. De flesta föräldrar gör samma.
  Det är trevligt att se dem tillsammans- olika generationer.


 5. Inget skriver: 12 oktober, 2018

  Så fina bilder, tre genationer.


 6. EwaW skriver: 12 oktober, 2018

  En länk som inte får brytas. Hur många barn måste tvingas in i ett ämbete utan chans att själv välja vad de vill göra med sina liv. Inget vi behöver i Sverige framöver.


 7. Surkärring skriver: 13 oktober, 2018

  Fina bilder, särskilt den när de tre går i trappan.


 8. konstanten skriver: 15 oktober, 2018

  Fint att alla tre generationer besökte Nationalmuseum samtidigt. Känner mig trygg att Victoria och Daniel skyddar Estelle att delta med lagom vid officiella besök, och ger henne tid för att vara barn.


 9. bettan skriver: 15 oktober, 2018

  Tala om att ha press på sig,Estelle föds in detta.När får hon vara barn klädd som barn?


 10. Barbro Johansson skriver: 15 oktober, 2018

  Det är faktiskt inte människovärdigt att redan vid födseln är hela livet planerat för dessa kungabarn, och de har inget eget val. Att bli ersatt med pengar, lyx och eleganta kläder, boende, tjänare och dylikt kan inte ersätta ett vanligt liv där man själv får tjäna sitt levebröd. Gammaldags och förnedrande i dag. Monarkin måste upphöra i och med kungens frånfälle.


 11. CVM skriver: 15 oktober, 2018

  Bettan
  Klädd som ett barn???????
  CVM


  1. ananas skriver: 15 oktober, 2018

   Bra fråga.
   Bettan kan kanske förklara hur barn ska vara klädda.


 12. PernillaA skriver: 15 oktober, 2018

  Hon är klädd som ett barn


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar