Vår nya krönikör! Herman Lindqvist om Victoria

Vår nya krönikör! Herman Lindqvist om Victoria
Läs den allra första krönikan från vår nya krönikör Herman Lindqvist här. Läs när han berättar om sina första möten med kronprinsessan Victoria.
Annons

Under tre år hade jag lyckan att vara privatlärare för kronprinsessan Victoria i historia. Det var på den tiden då min TV-serie “Hermans historia” gick i SVT.

Jag var på en tillställning på Stockholms slott, då Victoria kom fram till mig och frågade om jag inte kunde komma och berätta historia för henne. Hon påminde om det  var tungt att läsa böcker för henne, men lyssna gjorde hon gärna.

Annons

Jag bodde i Paris på den tiden, men var ofta i Sverige, så varje gång jag skulle till Stockholm prickade vi in några lektionstimmar.

Jag glömmer aldrig mötet med Victoria.

Vi satt i en liten salong på slottet. En bricka med te bars in. Innan jag hann reagera hade hon hällt upp i våra koppar. Jag berättade vår historia från början, från dösar och gånggrifter och slutade det sista året med alla regenterna, deras barndom, utbildning, äktenskap och svårigheter. Victoria var oerhört intresserad. Hon antecknade mycket och nästa gång kunde hon ställa frågor om något hon ville veta mera om. Lektionerna skulle vara en timme, men blev oftast mycket längre, för vi kunde komma in på nutiden, media, resor hon skulle göra.

Min undervisning avslutades med att hon kom till Paris. Där i Paris guidade jag henne i Napoleons och kejsarinnan Joséphines empireslott Malmaison, utanför Paris. En timme var vikt för besöket. Hon stannade i över två. Hon gick lika noga igenom varje monter och varje rum, som hennes egen farfars far, Gustaf VI Adolf, brukade inspektera utställningar.

Hon antecknade mycket.

Jag glömmer aldrig hur exalterad hon blev vid detta första möte med hennes egen stammoder, kejsarinnan Joséphine. Där bland kejsarinnans alla kläder och tillhörigheter  gick det fysiskt upp för Victoria att hon var släkt med kejsarinnan. Victorias farfars farfars farmor var gift med Oscar I och hette Josefina, av Leuchtenberg.  Hon var barnbarn till Napoleons kejsarinna.

Annons

På kvällen avslutades historiekursen med champagne hemma hos mig och sen ostron och champagne på La Coupole.

En dag jag aldrig ska glömma.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “Vår nya krönikör! Herman Lindqvist om Victoria”

 1. Stefan skriver: 5 april, 2018

  Om Victoria anser det vara tungt att läsa historieböcker så gissar jag att några av Peter Englunds alster icke ligger på nattduksbordet i Haga Slott. Men vågar man hoppas att åtminstone Sven Stolpe finns i bokhyllan?


  1. Gneta skriver: 5 april, 2018

   Dom kanske finns som ljudböcker – ett fantastiskt hjälpmedel för en dyslektiker


  2. Anna Andersson skriver: 5 april, 2018

   Jag tror att kronprinsessan tycker att alla böcker är tunga att läsa pga dyslexin.


  3. Bror skriver: 5 april, 2018

   Bäste Stefan (10:38)
   Det är väl aldrig ett litet konversionsfrö du tänker så med rabulisten och sanningssägaren Sven Stolpe som såningsman?


  4. Stefan skriver: 5 april, 2018

   Käre Bror!
   Gud är Gud oavsett vilken religion eller trosinriktning nu någon har.
   Så nej är svaret på din fråga.


  5. Stefan skriver: 5 april, 2018

   Gneta!
   Det låg nu ett visst mått av självironi i det jag skrev…
   Englunds alster må vara i detalj historiskt korrekta, men är så ändlöst tråkigt ihopsatta.
   Herman skarvar på sanningen men för in liv i berättelsen. Vem som tillför mest i den svenska folkbildningen kan vem som helst räkna ut. Givetvis Herman!


  6. Alfhild skriver: 5 april, 2018

   Finns något av Sven Stolpes barnbarn Alex Schulman i bokhyllan?


 2. ingalisa skriver: 5 april, 2018

  Stefan. Kanske beror det på dyslexi att hon tycker det är tungt att läsa.


 3. Christina Kari Helsinki skriver: 5 april, 2018

  Enligt en tidigare ”artikel” om biblioteket på Haga slott fanns inga nobelpristagare i bokhyllan.
  Eftersom histora om kungligheter numera är bättre än sagor, kanske Victoria och Daniel kunde själva börja berätta för barnen om Sveriges historia. De skulle få gratis allmänbildning. Daniel skulle få uppfräschade kunskaper och lilla Estelle har ingen nytta av att börja diskutera Kiss konserten om 50 år, då hon leder Sverige.


  1. ATL skriver: 5 april, 2018

   Kari, you are so negative. Estelle is a young child, who knows if she will still be interested i KISS a few years from now. Just go on and debase the Swedish Royal Family. What have they done to you? This family is in class that cannot compare to most of the “writers” on this forum. They would never sink so low as to denigrate other citizens of Sweden. There is a difference between posters and the Royal Family and it is not in the posters favor.


 4. Allegra skriver: 5 april, 2018

  Så underbara minnen Victoria fått av Herman! Den glädjen varar för alltid.
  Men Bernadottarnas anmoder är väl ändå Desirée snarare än Josephine. Hon som bestämde sig för att aldrig bestämma sig.


  1. Bror skriver: 5 april, 2018

   Så där är det alltid med uppkomlingar på tronen. För död och pina ska de blanda sitt blod med sådant som en gång flöt hos storheter som Pippin den Lille och Karl den skallige.
   Vad de då tror sig bli delaktiga av har ännu inte avslöjats.


 5. Monarkist skriver: 5 april, 2018

  Victoria har dyslexi. Hennes sätt att lära är en aning annorlunda, men det fungerar ju för henne och det är huvudsaken. I övrigt stör denna bild mig. Andra kronprinspar och yngre kungapar möter folket tillsammans, titta bara på W och K i Storbritannien. Det är bara i Sverige man ständigt och jämt ser prins Daniel stå bakom Victoria och avvakta. Deras arbete borde vara ett samspel.


  1. Karin skriver: 5 april, 2018

   Det samma gäller ju alla andra svenska kungligheter än kungaparet. D, CP och C får nog snällt rätta sig i ledet. V & Sofia älskar att synas och höras, men det verkar som att D och CP är nöjda med att ha en liten biroll så de är nog nöjda ändå med att synas lite i bakgrunden. M & C jobbar sällan ihop och där är det svårare att uttala sig, men de verkar som det par som är mest jämlikt där ingen försöker köra över den andra.


  2. MONA skriver: 5 april, 2018

   Titta på bilden från windsor .Kate kommer efter William.
   Drottning Elisabeth går före sin make.


 6. Obs skriver: 5 april, 2018

  Tack Herman Lindqvist för en underhållande text.


 7. Kristiina från Turku skriver: 5 april, 2018

  Victoria och Daniel var igår på Dramaten och njut av Påklädaren, och träffade Sven-Bertil Taube och övriga efteråt.
  https://www.instagram.com/p/BhKX1C8H1c4/?taken-by=erik_kristensen_


  1. Vera skriver: 5 april, 2018

   och?


 8. Mari skriver: 5 april, 2018

  Tack, vilken härlig berättelse.


 9. Maritta skriver: 5 april, 2018

  Såg paret igår på Dramaten och blev förvånad över att Daniel var som en ointresserad tonåring med den skillnaden att han satt upp på stolen.Stolen var kanske obekväm men 20 sekunders stillasittande kanske inte hade varit så dumt.”Dramaten kanske inte är hans grej” som min stolsgranne sa.


  1. Allegra skriver: 6 april, 2018

   sitter inte så fint folk i kungliga logen? Där är det ju riktiga fåtöljer och bra med plats?


  2. kissemiss skriver: 6 april, 2018

   Maritta, kanske han som gyminstruktör inte är så kulturellt bevandrad. det är jobbigt med folk som inte kan sitta still alls. märkligt i sig. också märkligt att även om man då är demonstrativt ointresserad av pjäsen så är det ändå de som då träffar skådespelare osv i anslutning till uppförandet. Kanske de övriga i publiken hade varit bättre betjänta av det mötet, menar jag. till den del är deras privilegier inte berättigade, tycker jag


 10. AstridA skriver: 5 april, 2018

  Tack, Herman Lindqvist! Malmaison er et sted som står på min ønskeliste til sommeren.


 11. Monarkist skriver: 6 april, 2018

  Mona. Även om bilden du såg var som du beskrev den, finns massvis med bilder där de finns sida vid sida möter människor som finns där för att se och få hälsa. Så gjorde de bland annat i Sverige flera gånger. Det är samma sak med Frederik och Mary. Dessa två har till och med gjort en kransnedläggning tillsammans. Att man inte varje ögonblick är sida vid sida är en annan sak. Till och med kungen och hans hustru släpper ju ibland på protokollet. Jag har sett Silvia gå före kungen vissa gånger.


Annons

Laddar