Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Vi har besökt Chris gamla internatskola i Schweiz

05 jul, 2019, 16:00 
AvAnna von Koch
Chris O'Neill gick i The Institut auf dem Rosenberg, världens dyraste skola i Schweiz. Svensk Damtidning har fått en exklusiv rundvandring och intervju med rektorn.
Annons

På grönklädda kullar, högt över staden St. Gallen i Schweiz tronar The Institut auf dem Rosenberg, en av världens lyxigaste internatskolor.

Chris O´Neills gamla internatskola i Schweiz.

Började som 14-åring

I de vackra, fem våning höga 1800-talshusen har barn från världens rikaste familjer, främst till entreprenörer, kungligheter och kejserliga barn bott och utbildats i över 130 år – och det var här som prinsessan Madeleines make Chris O’Neill gick från pojke till man.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Chris som ung pojke med sin nu framlidne far Paul O´Neill.

Svensk Damtidning har fått en exklusiv inbjudan till den fashionabla skolan, där Chris antogs som 14-åring, 1888 och tog studenten fyra år senare 1992.

Annons
Rosenbergs ägare och rektor Bernhard Gademann, och kommunikationschefen Manuel Bernardo.

Vi möter skolans ägare och rektor Bernhard Gademann, 38, och hans högra hand, kommunikationschefen Manuel Bernardo, 30. De bjuder på kaffe och berättar engagerat om skolan där de själva studerade och växte upp.

Känns hemtrevligt

– Det luktar samma och jag har samma relation till byggnaden nu när jag jobbar här, som när jag bodde här. Det känns inte som ett kontor utan det känns som hemma, säger Manuel Bernardo.

För rektorn Bernhard Gademann är det extra speciellt, eftersom han är fjärde generationen Gardemanns att styra skolan, med start av hans farfarsfar Otto Gademann 1, som tog över som rektor 1930.

Annons
Rektor Bernhard Gademann har själv varit elev på skolan.

– Jag har antagligen ett av de mest givande jobben i världen, att se en elevs utveckling och se vad hon eller han blir senare i livet. Det är roligt när de kommer tillbaka hit och delar med sig av sina minnen från skoltiden.

Chris hemlig elev

Bernhard tog studenten 1999, så Chris gick här före hans tid.

– Och även om jag hade gått i skolan med honom så hade vi inte varit tillåtna att kommentera något. Självklart är vi väldigt stolta över alla våra elever. Några är välkända och andra inte.

Genom åren har vi haft barn från flera olika kungahus och olika kejserliga familjer, men vi avslöjar aldrig vilka och skryter aldrig.

Annons

Nobelprisvinnare som elev

Mario J. Molina och prinsessan Lilian på Nobelfesten 1995.
Mario J. Molina, 1995 års Nobelprisvinnare i kemi satt bredvid prinsessan Lilian under Nobelbanketten.

Den enda elev som skolan någonsin bekräftat är Mario J. Molina, 1995 års Nobelprisvinnare i kemi. Det går i snitt bara åtta elever er klass, undervisningen är till största del individanpassad och eleverna uppmuntras att tänka kreativt och fritt, så det är kanske inte konstigt att de fostrat en Nobelprisvinnare.

Eleverna är entreprenörer

Eleverna skapar egna kläder.
Eleverna skapar egna kläder.

Vi visas in i det kreativa labbet där elever syr kläder, skriver ut kakformar från 3D-skrivaren, tillverkar smarta speglar, som kan se om man är trött, och bygger andra tekniskt avancerade uppfinningar.

Annons
Det kreativa labbet
Svensk Damtidnings Anna von Koch får se det kreativa labbet.

Många av tonåringarna driver redan företag och de uppmuntras till att bli kreativa entreprenörer.

Skolans bibliotek
Skolans bibliotek

Här finns också ett stort bibliotek, som är digitalt sammankopplat med stadens universitet

Annons
En av flera gympasalar på Rosenberg.
En gymnastiksal på Rosenberg.

Det finns, tennisbanor, golfbanor, gymnastiksalar.

Gym
Rosenbergs gym

Det finns även två stora gym med träningsutrustning i toppklass.

En putting green för eleverna att träna golf på.
En putting green för eleverna att träna golf på.

Barnen har mängder med sport- och fritidsaktiviteter att välja på och de kan exempelvis gå kurs i thailändsk matlagning eller skotsk dans.

Annons
Chris och Madeleine i Veriber, 2017.
Chris och Madeleine i Veriber, 2017.

Om vintrarna åker eleverna gärna skidor i närbelägna Flums och det måste ha passat Chris bra, eftersom han älskar att åka slalom och ofta återkommer till Alperna med prinsessan Madeleine och barnen.

Chris och Madeleine i Verbier, 2012.
Chris och Madeleine i Verbier, 2012.
En splitterny skidåkarmaskin på gymmet
En splitterny skidåkarmaskin på gymmet

Om somrarna kan eleverna träna slalom i den nya skidåkarmaskinen på gymmet.

Annons

Bäddar sina sängar själva

Vi kommer in i den äldsta skolbyggnaden, som stod färdig redan 1889. Golven är av marmor och i den pampiga stentrappan sitter stora färgade fönster prydda med blommor, likt i en kyrka.

Eleverna måste själva bädda sina sängar.
Eleverna måste själva bädda sina sängar.
Ett pojkrum på Rosenberg.
Ett pojkrum på Rosenberg.

På de övre våningarna bor tonårspojkar. Lägenheten med två rum är som ett finare hotell. Sängarna är prydligt bäddade av pojkarna och städfirman har städat rent rummen.

Annons
Badrummen är fina som på ett hotell.
Badrummen är fina som på ett hotell.

Vi visas vidare in i den stora matsalen med svartvit-rutigt golv och högt i tak. Rosenberg är den enda internatskolan i Schweiz där eleverna fortfarande blir serverade vid bordet, berättar Manuel.

Skolans matsal.
Skolans matsal.

– Vi ringer i en klocka när de kommer in. Då måste de stå bakom sin stol och vara tysta. Sen säger vi något i stil med ”det är fint väder idag”. Sedan ringer vi i klockan igen och då sätter sig flickorna. Sedan ringer vi igen, då sätter sig pojkarna, sedan ringer iv i gen efter en halvtimme och då är eleverna tillåtna att lämna bordet. Vi äter med eleverna och lär dem gott bordsskick, säger Manuel.

Annons

Köket håller såklart toppklass och erbjuder hälsosam och välbalanserad mat. De har inga färgämnen, artificiella smakförstärkare eller förtjockningsmedel, såsom vetemjöl i maten. Köket tänker också, ekologiskt, närproducerat och säsongsbetonat

Pub utan lärare

Rosenbergs pub.
I Rosenbergs pub är korv och bröd ett populärt mellanmål.

Vi går vidare till skolans typiskt engelska pub. Här umgås eleverna efter skoltid och korv med bröd är det mest populära mellanmålet.

Det klassiska fotbollsspelet.

Här undviker lärarna att vistas, så att ungdomarna ska få vara lite för sig själva. Men att glida omkring i jeans och t-shirt, är bara att glömma. Barnen måste alltid vara propert klädda, enligt Rosenbergs-dresskod; pojkarna i kostym och slips och flickorna i klänning eller blus. Pojkarna måste även vara rakade.

Annons

DNA-test mot droger

Rosenberg är en väldigt strikt skola. Men har man obegränsat med pengar, såsom många av skolans barn har, så är det bra med strikta ramar, menar rektorn.

Att röka eller dricka alkohol är absolut förbjudet, liksom självklart att ta droger. För att säkerhetsställa att ingen elev har knarkat så genomförs kontinuerliga drogtester. Man tar hårstrån från en slumpmässigt utvald elev; och genom ett DNA-test kan man sedan se eventuella spår av narkotika. Skulle någon ha tagit droger åker de ut med huvudet före, och då spelar det ingen roll hur rika eller inflytelserika ens föräldrar är.

Att ha en pojk- eller flickvän är ok, men de får absolut inte sova över hos varandra.

– Vi vet ju vad som kan hända, skrattar Manuel.

Lågstadiet på Rosenberg.
Få elever går lågstadiet på Rosenberg.

Pojkar sover med pojkar och flickor med flickor och barnen är även uppdelade i olika hus efter ålder. Skulle något barn bli mörkrädd finns alltid en personal nära till hands. På 230 elever går det nämligen hela 300 anställda. Det flesta är äldre och bara 45 stycken är mellan 5 och 9 år, varav de flesta yngre endast är dagelever. Jag undrar om inte barnen längtar hem. De åker som mest hem varannan helg.

Annons

– Absolut. Även de äldre barnen saknar sina föräldrar. Det är helt naturligt, säger rektorn.

Men är man väldigt rik och kommer från ett fattigt land i exempelvis- Syd- eller Centralamerika, där man annars ständigt skulle ha behövt livvakter dygnet runt, så får man en mycket friare barndom på Rosenberg, menar han

Det går i snitt 8 elever i en klass.
Det går i snitt 8 elever i en klass.

Det är ett stort steg för eleverna att lämna hemmet, men det är vanligtvis ännu svårare för föräldrarna att skiljas åt; för barnen kommer snabbt in i atmosfären, får nya kompisar och roliga har aktiviteter.

Just vänskapsbanden är det starkaste minnet från Rosenberg, när tidigare elever uttalar sig på hemsidan. Och Manuel håller med.

Annons

– Vänskapsbanden är extremt starka. Man kanske inte har träffat sina vänner på tio år, men i samma sekund som man träffar dem igen vet man att det är en bror eller en syster.

Chris har stort mäktigt nätverk

Prinsessan Madeleine och Chris med vänner.
Chris och prinsessan Madeleine med vänner.

Chris O´Neill har aldrig pratat om sin tid på Rosenberg, eller om de vänner han fick på skolan, men klart är att han har ett stort internationellt nätverk av välutbildade och framgångsrika vänner från den här tiden.

Vart femte år anordnas en återträff och varje år går Rosenberg-balen av stapeln, dit 1500 elever med föräldrar kommer. Det finns tusentals gamla Rosenbergare runt om i världen, där den äldsta är 101 år gammal.

Annons

Världens dyraste skola

Rosenberg är världens dyraste skola.
Rosenberg är världens dyraste skola.

Att ha sina barn på Rosenberg är självklart ingen billig historia. Det kostar 1,3 miljoner kronor per år – och är faktiskt världens dyraste skola. Men då får man ju också utbildning i toppklass, ett nätverk för livet och en omgivning som det finaste lyxhotell.

Håller på traditionerna

Rektorn Bernhard Gardemann träffade sin polska hustru Anita Gardemann på skolan. Nu går deras barn, sex och åtta år gamla på Rosenberg. Paret sköter skolan tillsammans och tar självklart in sina personliga erfarenheter i hur de tycker att skolan ska vara.

– Det är en tunn linje mellan tradition och att det inte ska kännas dammigt.

Foto: Eva Zengg, TT.

Annons