Victoria får vänta på tronen
– om folket får välja

Victoria får vänta på tronen <br>– om folket får välja
Annons

Kungen-och-Victoria

Kronprinsessan Victoria får allt vänta med att bli regent, om det svenska folket får som de vill. I en enkät genomförd av DN/Synovate säger svenskarna att de vill att kungen ska sitta kvar även efter bröllopet.

Annons

I sommar gifter sig kronprinsessan Victoria och Daniel Westling och året efter blir vår kung folkpensionär. Trots detta vill två av tre svenskar enligt undersökningen att kungen ska sitta kvar på tronen, även efter pensionering.
Endast 17 procent svarade att de ville att  kung Carl Gustaf skulle lämna över tronen till Victoria. Och det är bara en procent som tycker att kungen ska abdikera genast, till förmån för kronprinsessan. Så de stora majoriteten vill att kungen ska sitta kvar så länge han vill, orkar och har hälsan.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

17 kommentarer till “Victoria får vänta på tronen
– om folket får välja”

 1. Gittan skriver: 1 mars, 2010

  Ja, självklart får hon vänta på tronen ! Varför skulle kungen som är frisk och kry avstå den i förtid ? Victoria kommer att ha fullt upp de kommande åren med att hitta rutinerna för hemliv och representation, i sitt nya liv som gift och kanske mor…Småbarnsskrikn nattvak och blöjbyten tror jag att hon kommer att ta aktiv del i och inte överlåta på barnflickor… Där är nog hennes längtan efter egna barn, som hon själv nämde runt nyår, en garanti för att hon kommer att vilja ägna mycket tid åt sina barn…


 2. Solveig skriver: 1 mars, 2010

  Tycker lika som Gittan. Det är fint att kungen sitter kvar på tronen och låter Victoria och Daniel leva tillsammans och skapa ett hem och kanske familj.


 3. Maggie skriver: 1 mars, 2010

  Om kungen ska sitta kvar efter sin pensionering? Konstig fråga DN/Synovate ställt. Vilken pensionering? Finns det någon pensionsålder för en kung?
  Har aldrig hört talas om någon kung som abdikerat p g a att han fyllt 65 år.
  Möjligen har någon kung eller drottning dragit sig tillbaka p g a sjukdom (tror att drottning Juliana gjorde det) men annars sitter man kvar på sin tron till slutet.
  Så är det och så lär det förbli.


 4. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 1 mars, 2010

  Ja, så bra det skulle vara för Victoria om hon kunde få vara mamma på heltid under sina barns småbarnsår. Det önskar jag att alla mammor kunde få tills barnen börjar skolan.

  Victoria måste säkert jobba en del, men så länge hon är kronprinsessa kan hon säkert styra lite själv över tiderna.


 5. Anna skriver: 1 mars, 2010

  Jag tror nog att Victoria är gladast av alla över beskedet! Hon lär vilja ägna mycket tid och energi de närmaste åren åt sin familj (som jag hoppas att hon och Daniel får). Drottning hinner hon bli tids nog ändå, men barn är bara små och behöver sin mamma i några år…!


 6. Anna skriver: 1 mars, 2010

  Kungen kan väl inte vara regent när han blir 80 år??!
  Han har RÄTT att pensionera sig!


 7. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 1 mars, 2010

  Det kan han väl Anna.
  Kolla upp du hur gammal gustav VI Adolf var när han dog. Du kommer att bli förvånad.


 8. Dembarubin.bloggspace.se skriver: 1 mars, 2010

  Anna.
  Om du inte orkar eller har lust att kolla så var Gustav VI Adolf 91 år gammal när han dog. Och han var vår kung då.


 9. brittaolofssonnyhetsbrevfilippamöttepåvenomichelleobama skriver: 1 mars, 2010

  Hoppas innerligt att v åran duktiga Viktoria och hennes likaså duktiga blivande make Daniel får tid att ägna sig åt sina barn i större utsträckning än Kungen och Drottningen hade. Och de har båda säkert många “övertimmar” att ta ut. Gläder mig verkligen åt att de äntligen får skaffa sig familj. Britta


 10. Sophia skriver: 1 mars, 2010

  “Folket” FÅR INTE välja!


 11. Maggie skriver: 1 mars, 2010

  Visst kan han vara regent när han är 80 år, Gustav den V var regent till han var över 90 år. Kungen kommer aldrig att abdikera. Victoria kan väl successivt ta över mer och mer av hans uppgifter och kungen kan väl trappa ner om han börjar känna sig trött.
  Kanske t o m prins Carl Philip kunde ställa upp lite han har väl inte allt för mycket att göra.


 12. Bella Donna skriver: 1 mars, 2010

  Med tanke på hur gamla Bernadotterna faktiskt brukar bli, så får vi väl hoppas att kungen behåller hälsan och förblir kung livet ut!


 13. Jenny skriver: 2 mars, 2010

  Hoppas det dröjer! Victoria och Daniel är värda att få inleda sitt liv tillsammans med barn och allt annat som följer med utan att Victoria ska vara regent också. Vi svenskar har precis fått uppleva en ung regentfamilj så vi klarar oss 🙂


 14. ChintohChintohsblogg.se skriver: 2 mars, 2010

  Men Victoria och Daniel har väl nog av sitt bröllop och att bilda familj.
  Låt kungen vara kung .


 15. Maria Dahl.johanssontronskifte? skriver: 3 mars, 2010

  Bernadotterna blir som tur är mycket gamla och eftersom kungens pappa ju dog i en flygplanskrash fattades det ju en generation i regentlängden så nuvarande kungen tillträdde mycket ung och så småning om småbarnspappa och regerande monark samtidigt. Tror jag inte att han vill att Viktoria ska vara regerande drottning oc småbarns mamma samtidigt. Dt känns som en omöjlig kombintion om man vill följa sina barns uppväxt.I dag krävs det ju att föräldrarna ska följa deras utveckling och vara med dom både i skolan och på fritidsaktiviteter.
  Se på drottning Elisabet och hennes barn som överlämnades till barnskötersor i mycket unga år.


 16. Kristin skriver: 3 mars, 2010

  Nei, jeg trodde heller ikke det var noen pensjonsalder for regenter her i Norden. I Norge sitter monarken til han (hun) dør, slik har det alltid vært og det har Kong Harald tenkt å fortsette med. Kong Olav var jo i full aktivitet nesten helt frem til han døde, og da var han godt over 80 år, nesten 90! I Nederland derimot har det vært tradisjon at monarken abdiserer til fordel for den yngre generasjon.
  Ja, jeg håper også Victoria og Daniel får sin egen familie snart, og små (og store) barn trenger sin mor, men også sin FAR! Hvorfor snakker alle om mor? En far er da vel ikke mindre viktig? Tror nok Daniel også ønsker å ta en stor del av oppgavene der.


 17. hilde skriver: 4 mars, 2010

  Enig med deg Kristin. En pappa er like viktig som en mamma og barn trenger også sin pappa like mye som mamma.
  Håper at Victoria slipper å bli dronning mens hun har små barn,men å v’ære mamma på heltid blir det nok ingen mulighet for. Norges kronprinspar har mye representasjon og mange reiser. Mette-Marit er i tillegg student på BI.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar