Victoria och Mary värda flera miljarder…

Victoria och Mary värda flera miljarder…
Annons

mary_victoria

Mary och Victoria stärker sina länders varumärken.
Mary och Victoria stärker sina länders varumärken.

Kungligheterna är värda miljarder!
Kronprinsessorna Victoria och Mary är inte bara vackra, de är mäktiga också.
Varje år öppnar sessorna och deras familjer mängder av dörrar för sina hemländers näringsliv.

Annons

Kronprins Frederik gjorde ett riktigt klipp när han lyckades erövra den vackra Mary Donaldsons hjärta. Kort sagt: han kammade hem storkovan. Och det av flera anledningar… Inte bara är Mary en riktig drömhustru och en god mor till parets två söta barn, nej, hon är också en riktig guldklimp för den danska ekonomin. Anledningen? Det amerikanska analysinstitutet, Nation Branding, fastslår nu att kronprinsessan är värd miljarder för Danmark.

Annons

Hjälper stärka varumärken

Vi är vana att se dem tillfixade, uppklädda och vackra på röda mattor och galor, vinkandes till publiken och framglidandes på höga klackar. Men faktum är att kungligheterna, så också kronprinsessan Victoria är värda miljarder och åter miljarder för sina hemländer. Varje år öppnar de nämligen ett hav av dörrar för sina länders näringsliv. Dörrar som utan kungligheternas representation i utlandet skulle vara helt stängda. Genom sina resor utomlands hjälper de till att stärka sina hemländers varumärken och skapar oändliga ingångar och möjligheter för framtida samarbeten.

Av Johanna Lejon
Foto: Stella Pictures


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

40 kommentarer till “Victoria och Mary värda flera miljarder…”

 1. Ulla47 skriver: 27 januari, 2010

  Kan någon begripa VARFÖR det är på detta viset? Det är tydligen inte bara i konservativa Europa, utan även i lite mer ” kvinnonegativa ” länder, typ muslimska, där kvinnor helst verkar ska hålla sig hemma. Också lite märkligt i västländerna där kvinnnor uppskattas efter kompetens och inte bara som “kuttersmycken”


 2. Anna skriver: 27 januari, 2010

  Jag tror att Schweiz är mer känt utomlands än Sverige och de har inga
  kungligheter..

  Och att Björn Borg är mycket mer känd än kungafamiljen..
  Många känner ju till IKEA, men hur många vet att det är svenskt?

  Men det är ingen tvekan om att furstefamiljen är mycket starkt varumärke
  för Monaco..
  Det är säkert fler amerikaner som känner till Monaco än till tex Luxemburg..
  Hur många skulle besöka Monaco om det är okänt?


 3. Anna skriver: 27 januari, 2010

  Fråga utlänningar om vilken/vilka svenskar de kännner till.
  Inte många skulle svara kungafamiljen tror jag!


 4. Solveig skriver: 27 januari, 2010

  Jag har bott i Sverige, Finland, Danmark, Schweiz och Frankrike och har täta kontakter med både Kanada och olika delar av USA och med Spanien och Italien. Sverige och de andra nordiska länderna är mycket välkända i Europa, IKEAs varuhus är väl besökta och man vet mycket väl att man där kan äta SVENSKA köttbullar. IKEA har dessutom bidragit till att göra gravlax och dill bekant framförallt i Frankrike och Schweitz. Det är klart att de vackra svenska prinsessorna bidrar till att göra Sverige känt på ett positivt sätt men hur är det med Monaco och deras furstehus? Så får man väl inte säga då blir man diskad?
  Vad menar du Anna, med utomlands? Menar du Europa så är många länder grannar med Schweitz och då är det landet inte så spännande medan Sverige är mycket mera exotiskt. Många Amerikaner kan inte heller skilja på Sverige och Schweitz.


 5. Gittan skriver: 27 januari, 2010

  Vad som är det besynnerliga är just vad ett “ja” kan förändra inställningen till och synen på en person… Och att de helt plötsligt blir maktbrickor i internationella spel…
  Om vi bortser från Victoria och Caroline av Monaco, så är de nuvarande prinsessorna helt födda utan stjärnglans och status..
  För bara några år sedan hade inte en enda dörr öppnats för dessa kvinnor…Vare sig på modevisningar, symposier,konvent eller andra stora tillställningar…De hade snällt fått “åskåda” andra upphöjda personer som agerade dörröppnare från sina cafébord eller McDonaldsbarer….
  Men vi vet ju att de fungerar som utmärkta magneter för att rikta intresset till sina respektive länder, så visst, så länge världen häpnar över “sagoväsen” kommer de att dra omvärldens blickar och uppmärksamhet till sig….


 6. Emma F. skriver: 27 januari, 2010

  Anna:
  Helt enig…… ingen kender generelt vores kongehuses medlemmer i udlandet, højst at vi er et monarki – og at der går isbjørne rundt i Stockholms og Københavns gader, haha.

  Både Bjørn Borg og Michael Laudrup er stadigvæk mere kendte end f.eks.
  Mary og Victoria. Det finder man ud af, når man rejser rundt i verden.

  Og H. C. Andersen og Tivoli er nok Danmarks største “brand”. Sveriges ved jeg ikke, men alle kender VOLVO og IKEA, som du også skriver……

  Vores kongehuse er verdensberømte……. i Skandinavien !


 7. Olga61 skriver: 27 januari, 2010

  Icke bortglömma att ” värde flera miljarder ” finns så länge finns den ” existerande kungliga statusen…

  Hur mycket värderas nuförtiden ex – kungligheterna för ” sina länders näringsliv ” – Rumänien, Grekland , Frankrike, Italien osv …? Alltså de miljarder är ömsesidiga , för att först måste finnas landet /folket / näringslivet att presentera och öppna dörrarna för…

  ” Dörrar som utan kungligheternas representation i utlandet skulle vara helt stängda ” – hur detta går ihop med nagorlunda bra fungerande ekonomi i Tyskland , Frankrike osv ? Alltså är grejerna relativa och ömsesidiga …

  Lite speciell kvinnosyn i artikeln bla annat…


 8. Ulla47 skriver: 27 januari, 2010

  ” De öppnar ett hav av dörrar” för sina länders näringsliv och bara deras uppenbarelse är värd miljader och åter MILJADER, för deras länders näringsliv.Oh, my God! Och Fredrik har gjort världens jäkla KLIPP när han lyckades gifta sig med Mary. Men Vickatoria då: är Daniel också ett “världens KLIPP”? Man blir matt när man läser sånt här dravel!


 9. Ines skriver: 27 januari, 2010

  Intressant tema. Och intressanta kommentarer!
  Skulle gärna vilja veta hur exakt man har räknat fram “värdet” av prinsessorna eller (för att jag håller med om Olgas kommentar om kvinnosyn) värdet på deras arbete.
  Jag tror att prinsessorna faktiskt öppnar dörrar, skapar relationer och stärker sina hemländers varumärken. Men faktumet att andra länder utan kungahus lyckas med sådant också relativerar allt. Jag ser kungligheternas främsta uppgift i att vara en moralsk röst i samhället, att motverka orättvisor, brott, utanförskap och samtidigt engagera sig för miljön, mänskliga värderingar och samhörighetskänslan. Det är just sådant som inte går att uttrycka i siffror/pengobelopp.
  Skönt i alla fall att man sparkat igång en diskussion om vad kungahuset ger istället för den uttjatade debatten om vad det kostar. Jag är övertygad att det blir en positiv bilans trots allt.


 10. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 27 januari, 2010

  Men i U.S.A.; vet de knappt om Luxemburg eller Monaco ! IKEA är nog känt. Inte många kommer ihåg Björn Borg.


 11. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 27 januari, 2010

  När jag varit i Ghana,, trodde folk att Sweden var detsamma som Schweiz !


 12. Inger RozénChintohsblogg.se skriver: 27 januari, 2010

  Apropå,U.S.A.. De vet ju knappast inte om Danmark heller.För de flesta är U.S.A. bara hela världen . De har inte geografikunskaper.


 13. Christina. Helsinki skriver: 27 januari, 2010

  Kära Tidningen,

  Igen sådant som är vilseledande.

  Billed Bladet skriver att Mary är värd 12 miljarder kronor för Danmarks ekonomi.

  Mitt personliga tillägg, är att hon har gjort mycket för danska klädindustrin. Hon använder danska kläder själv.

  Sedan fortsätter Billed Bladet med att säga att det danska kungahuset är en unik produkt, eftersom de andra medlemmarna av kungahuset, också bidrar för landets industri.

  Marie kommer säkert att öka fransmännens intresse för danska produkter, Frankrike är på 7nde plats, då det gäller exporten från Danmark

  Varifrån tog Tidningen upp Victoria, som inte alls var nämnd, men lämnade bort Maries namn.

  Igen det där Herman Lindqvist-syndromet. Fakta, inte så viktigt, bara det är litet ditåt. Lite ljuga pryder tal.


 14. Ines skriver: 27 januari, 2010

  TACK Christina!!!
  Har försökt framhålla just detta många gånger.


 15. Christina. Helsinki skriver: 27 januari, 2010

  Ines,

  Hur man räknar ut värdet värdet av deras insatser skulle betyda, att man har en noggrann follow-up.

  Sålda Volvor före och efter ett statsbesök.

  Beträffande Danmark, så har exporten och försäljningen av danskt mode ökat
  markant. Mary går klädd i danskt mode.

  Marie har också danska kläder.

  Svårt är det att räkna i siffror. Också svårt för kungahusen att kämpa mot orättvisor i samhället, då de själva är symbolen för dem, i vanliga medborgares ögon.


 16. Simone skriver: 27 januari, 2010

  Jag har redan skriven i november.
  Jag studera svenska för en resa in april till Stockholm och nästa ar till norrland/dalarna/Ockelbo ! /smaland/Öland/Gotland .
  In April vi resa till Stockholm till Kungens födelsedag ( inte bara) , vi är 5 kvinnorna och köper bestämd mycket i H & M och NK etcetera.
  Vi är förläng resa da storakyrkan är stängd och vi viljä ses var V & D till bröllopet sitta. Sedan sitta vi vid tv-apparaten med köttbullar och kanelbulle och mandeltarta ( allt fran IKEA) och bröllopsserienchoklad , med denna vacker fotos fran paret, och manga pappersnäsduk .Tydligen kungafamiljen är väldigt jordbunden och vi finner de sympatisk. Vi hoppas vi ses Daniel pa kungens födelsedag vid fönster. Han är väldigt gullig/snygg/söt! Vi hoppas att gitta pa slottsbinnenhof som uttlänningarna. Jag tänker ocksa manga tyska människor göra reser pa svenska i samband med V & D / bröllopet.
  När och var gifta sig Madeleine och Jonas?
  Förhoppningsvis ni versta min svenska.
  Tyvärr,ingen svenska tangentbord!
  Hej Christina Helsinki,remember me? Knutkalas was bara bra pa kursen, bulle och lussekatter och glögg och affären om svenska jul!
  Hälsningar


 17. Christina. Helsinki skriver: 27 januari, 2010

  Hej Simone,

  Minns dig nog. Skrev du inte att du läser svenska för att du skall komma till Sverige.

  Knytkalas och Lussebullar.

  M&J tror jag skall gifta sig i November, men andra här på sajten vet bättre kanske.

  Skriver du nu ditt inlägg med hjälp av en translator, eller skriver du på basen av vad du har lärt på kursen?

  Hur det än är, så förstår man ditt mail.


 18. Simone skriver: 28 januari, 2010

  Hej Christina,

  javisst, jag skriver met all studieböcker bredvid mig och med internet translator.
  Svenska sprak är inte lätt, Tisdag vara lärarina can`t stop laughing om vara uttal, hon är tyska men bodde 30 ar i Stockholm.
  Tisdag kväll är alltid kul om vi läsar svenska texter.
  Men jag studera gärna, sprak är skön och ibland liknande tyska, men inte ofta. Siffror är inte lätt ocksa, till exempel allt om sju !!!
  Hälsningar!


 19. Farnaz skriver: 28 januari, 2010

  Jag flyttade från Iran i början av 2003. Då visste jag mycket om Björn Borg, IKEA, danska goda mejeri produkter, Sony Ericsson, Volvo och Saab osv men ärligt talat, jag visste inte ens att ni har monarki här. Utanför Europa är sverige känd mest genom sin industri…


 20. Elin.A skriver: 28 januari, 2010

  Är Madeleine folklig?????


 21. Anna skriver: 28 januari, 2010

  Där ser ni!
  Vi behöver ingen monarki i Sverige!


 22. Anna skriver: 28 januari, 2010

  #19 Farnaz

  Du är duktig på svenska redan nu!


 23. Sophia skriver: 28 januari, 2010

  Mycket kan sägas om Madeleine, men “folklig” är hon INTE!


 24. Farnaz skriver: 29 januari, 2010

  Fattar inte varför ni har tagit bort min comment! Det var bara en liten tack till Anna och lite fakta om Irans monarki…


 25. Christina. Helsinki skriver: 29 januari, 2010

  Catharina,

  Du hann före mig. gggrrrrrrrr

  Skulle just skriva till Farnaz, ta det lugnt.

  Ta det som en komplimang, du är upphöjd, till exklusiva klubben, ” Persons of interest”, som man kallar det hos polisen.


 26. Inger Rozén-ChintohChintohsblogg.se skriver: 29 januari, 2010

  Farnaz ! Du är så duktig på svenska.Och när du skriver,lär du mer!
  Jag blev dissad igår.Men vi biter i det sura äpplet !


 27. Farnaz skriver: 29 januari, 2010

  Tack tack 🙂 Jag får bara bättre självförtroende här 😀
  Fortsätt bara, jag känner mig som en drottning nu (Jag skämtar bara :p)


 28. Catharina skriver: 29 januari, 2010

  Hej Farnaz!

  Jag såg en fim på tv för inte så länge sedan om kejsarinnan Farah Diba av Iran, gjord av den svensk-iranska regissören och filmaren Nahid Persson Sarvestani; filmen hette “Drottningen och jag”. Såg Du den?

  Den var otroligt välgjord och tecknade ett personligt porträtt av kejsarinnan, där hon berättade om sin roll som mor, hustru och drottning, och om sitt land och kungafamiljens historia.
  Tragedier har kantat hennes liv; shahens avsättande och familjens flykt undan revolutionen, och dottern Leilas självmord.
  Jag fick ett gott intryck av henne, men jag vet inte hur hon uppfattas av iranierna.
  Farah Diba var en stilikon särskilt under 60-talet; vacker, elegant och kungligt värdig – men inte högdragen. Hon blir ofta inbjuden till kungliga kalas, och verkar vara mycket aktiv i sin hemstad Paris.


 29. Catharina skriver: 29 januari, 2010

  Felstavning! Film ska det stå, inte fim. Ursäkta! 😉


 30. Farnaz skriver: 29 januari, 2010

  @ Catharina
  Ja, jag har också sett filmen. Många saker ligger bakom revolutionen i Iran. Jag menar den var inte en 100 procentlig folklig revolution. USA o England i stor sett ville stoppa kommunisten i dåvarande sovjet unionen och därför stöttade dem en religös regering, inte bara i Iran men också i hela mellanöstern. Hur som helst, 70% av nuvarande befolkningen har inte haft den minsta roll i revolutionen (vi var antingen mindreåriga eller inte alls födda).
  Farah Diba är en mycket respektfull kvinna hos de flesta iranier. Deras (kungligafamiljens) största fel var att deras takt till ett modernt land var mycket snabbare än folkets takt. Jag menar de försökte omvandla Iran till ett modernt land jätte snabb medan de flesta folk var inte ens skrivkunniga. Folket kunde inte anpassa sig till massa nya grejer på en gång… 90% av de som var inblandad i revolutionen drar en djup suck av ångern idag när man nämner Farah Diba. För oss tillhör henne den finaste tiden som Iran har sett på sig själv under de senaste 100 året. Gamla goda tider… 😀
  Hoppas du hinner läsa min kommentar innan den tas bort av magazinet.


 31. Christina Helsinki skriver: 30 januari, 2010

  Farnaz,

  Din kommentar är jätteintressant.

  Den bidrar till att den här Tidningen höjer sin standard, från att vara en vanlig kunglig skvallerblaska, till en kunglig kulturell skvallerblaska,

  Mera inlägg, som samtidigt lär oss någonting.


 32. Sanne skriver: 30 januari, 2010

  Mary har også meget stor betydning indenlands. Mary har således oprettet en fond som arbejder meget aktivt med problemløsninger for voldsramte kvinder. Hermed sætter hun fokus på et tabuiseret problem. Frederik, Håkon og Viktoria har også været forbilleder ved at være meget aktive omkring miljødebatten. Det glæder mig at den nye generation også gerne sætter sig selv på spil som foregangs mænd og kvinder.


 33. Christina. Helsinki skriver: 30 januari, 2010

  Sanne,

  Detta som vi skriver om välgörenhet bland de kungliga är ganska ytligt

  Prinsessan Haya av Jordanien är den enda hittills som jag accepterar.

  Ge litet glamour på en välgörenhetsgala är för mig plus minus noll.

  Inget ont om andra yngre kungligheter, men tiderna har förändrats, och det är endast resultaten som räknas


 34. Sanne skriver: 30 januari, 2010

  Der er i Danmark meget fokus på voldsramte kvinder se eksempelvis http://www.berlingske.dk/danmark/mary-til-kamp-voldsramte-boerne.
  og
  http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article/11896378/

  Mary har ikke kun oprettet fonden men leder også arbejdet i fonden.

  Se også om Viktoria interesse for miljøet http://www.billedbladet.dk/Kongelige/ArticleFolder/2009/12/Victoria%20kommer%20til%20Danmark.aspx

  Jeg kender ikke noget til Jordan – det er da dejligt at høre at denne prinsesse i Jordan gør en forskel.


 35. Catharina skriver: 30 januari, 2010

  Farnaz,

  vi hade tur den här gången; jag fick läsa ditt kloka inlägg (# 30).

  Det Du säger är mycket intressant.
  Iran är ett land som är så missförstått av oss i väst; många av oss minns inte landet på något annat sätt än som det är nu – en islamistisk stat.

  Kejsarinnan Fara Diba är en länk till ett Iran som en gång såg annorlunda ut. Hennes son, prins Reza Pahlavi är tronarvinge om man så vill.
  Jag har läst mycket på kejsarinnans hemsida, och man kan inte annat än imponeras av hennes tid som drottning av Iran.
  Hon verkar ha varit en modern förebild för kvinnorna i landet; hon ville höja kvinnornas status och framhålla deras självständighet.
  Nu är det visst så att kvinnorna i Iran yrkesarbetar, och de tillåts engagera sig politiskt (men då kanske endast i den politik som landet officiellt för).

  Politik är ett känsligt ämne, och jag hoppas att jag inte har sagt något felaktigt eller förolämpat Dig, eller någon annan, med vad jag har påstått här – i så fall ber jag om ursäkt.
  Det får i så fall skyllas på min okunnighet. Tack för svaret, Farnaz!
  Fortsätt skriva!


 36. Inger Rozén-ChintohChintohsblogg.se skriver: 30 januari, 2010

  Hej!
  Har läst på om Iran.Det var ju Persien.Undra på , att man inte direkt tänker på Iran .Lustigt hur namn förvrängs .Läste att Iran betyder ariernas land.Samt Avesta har ni också. Hoppas att jag inte blir dissad.Ska läsa på mer !


 37. Farnaz skriver: 30 januari, 2010

  Catharina
  Du behöver inte alls be om ursäkt. Att man inte har en rätt bild av Iran beror ju på vad median i stort sett visar och det har inget att göra med eran kunskap.
  Det som Iran upplever idag har Europa också upplevt för 500 år sedan då kyrkan har haft mycket makt (Galileo Galilei blev dödsdömd i Europa bara för att han hade visat att jorden inte är universums centrum) Jag är på något sätt glad att folk gjorde revolutionen. Vi fick mycket sämre, men vi fick möjligheten att förstå vad en religös regering kan göra med ett stort land som Iran. Denna värdefulla erfarenhet kunde vi aldrig få utan att ha varit i situationen.


 38. Farnaz skriver: 30 januari, 2010

  Christina
  Ja, jag håller 100% med dig. Tyvärr tas våran kommentarer bort så fort vi skriver något som ogillas av tidningen. Men jag gillar inte bli censur bara för att vi diskuterar och utbyter lite information. Censur tillhör inte ett demokratiskt miljö!


 39. Farnaz skriver: 30 januari, 2010

  Inger
  Ja, landet hette Persia fram till 1935 och språket hette “arya” men eftersom nazisterna missbrukade namnet “Arya” under andra världskriget på ett rasistisk sätt så använder man inte detta ord idag så ofta förutom i historiska böcker.


 40. Inger Rozén-ChintohChintohsblogg.se skriver: 30 januari, 2010

  Detta har jag och sonen diskuterat idag.Mycket intr.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar